• Kultainto

4 edullista (kirja)vaihtoehtoa elämänhallinnan parantamiseen

Päivitetty: huhti 17

mainoslinkit merkitty *-merkillä

Onko elämäsi tasapainossa vai kaipaatko apua elämänhallintaan?
Onko elämäsi tasapainossa vai kaipaatko apua elämänhallintaan?

Onko aina kiire? Kaipaatko elämääsi onnea ulkopuolisuuden, arvottomuuden ja tyhjyyden tunteiden sijaan?


Apua elämän tarkoituksen löytymiseen ja oman elämän kuntoon saamiseen voi hakea niin psykoterapeutilta, seurakunnasta kuin kirjallisuudestakin.Ammattiapua eheytymiseen

Huomaa, että voit saada Kelan korvaamaa kuntoutuspsykoterapiaa, jos olet 16–67-vuotias. Näin käyntikertoja ei tarvitse maksaa kokonaan omasta pussistaan.


Seurakunnan diakoniatyön palvelut ovat täysin ilmaisia.


Oman alueen evankelis-luterilaisen kirkon diakoniatyöntekijän kanssa voi keskustella luottamuksellisesti ja maksuttomasti, vaikka ei kuuluisi kirkkoon tai olisi uskonnollinen.


Diakoniatyöntekijä auttaa löytämään ratkaisuja taloudellisiin ongelmiin ja ihmissuhdesolmuihin.


Perheneuvonta auttaa maksutta parisuhdeongelmissa.


Diakonisen mielenterveystyön piiriin kuuluvat muun muassa edunvalvonta, kotikäynnit ja vertaistukiryhmät.


Diakoniatyö tukee myös pienten lasten vanhempia ja omaishoitajia, järjestämällä muun muassa vertaistukea ja virkistystoimintaa.Self help -kirjallisuus itsensä löytämiseen

Self help -kirjallisuudesta ei ole pulaa!


Omaa itseä etsivä löytää kirjastosta jos et itseään, niin ainakin hyllykaupalla luettavaa prosessin tueksi.


Erilaisia ajan-, elämän- ja taloudenhallintakirjoja löytyy myös kirjakaupoista.


E-kirjat ja äänikirjat ovat kätevämpiä kuin sidotut teokset, ja vieläpä usein edullisempiakin. Edullisia äänikirjoja löydät esimerkiksi *Nextory-palvelusta.


Tässä artikkelissa on esitelty 4 erilaista self help -kirjaa.


Yhdessä kerrotaan onnellisen elämän salaisuus japanilaisittain, toisessa konstit saada ruuhkavuodet kuriin, kolmannessa avataan tunnelukkoja ja neljännessä etsitään itseä.


Nappaa kirjavinkit talteen - kirjojen hinnat alkavat noin kymmenestä eurosta, joten kyseessä on myös edullinen lahjavinkki läheisillesi.


Francesc Miralles, Héctor García: Ikigai - Pitkän ja onnellisen elämän salaisuus japanilaisittain

Ikigai - Pitkän ja onnellisen elämän salaisuus japanilaisittain etsii syitä japanilaisten pitkäikäisyyden ja onnellisuuden takana.


Yksi niistä on se, että jokaisella on oma ikigainsa, eli syy olemassaoloon. Kun sen löytää, saa onnea ja terveyttä.


Ikigain voi löytää vaikka puutarhanhoidosta, eli sen ei tarvitse olla mitään ylevää tai raskasta.


Kirjassa on myös käytännönläheisempiä vinkkejä onnen, terveyden ja pitkäikäisyyden saavuttamiseen.


Japanilaiset meditoivat, käyvät usein kuumassa kylvyssä ja venyttelevät aamuisin - näistä voi ottaa vinkkiä itse kukin.


Lisäksi kirjassa tutustaan japanilaisten terveelliseen ruokavalioon.


Tämä kirja ei ole varsinainen opaskirja parempaan elämänhallintana, mutta se sopii mainiosti inspiraation lähteeksi oman ikigain ja onnellisen elämän tavoittelussa!


Kirja on samalla sukellus japanilaiseen kulttuuriin, joten se sopii myös kaikille Japani-faneille tai maasta muuten kiinnostuneille.


Kirja Ikigai - Pitkän ja onnellisen elämän salaisuus japanilaisittain maksaa *Adlibriksessä 9,90 €, ja se löytyy äänikirjana *Nextory-palvelusta.


Nextoryä voi kokeilla 14 päivää ilmaiseksi; sen jälkeen kk-maksu on 13,99 €.

Ajansiivouskirja - Ajankäytön taianomainen apulainen

Ajansiivouskirja - Ajankäytön taianomainen apulainen opettaa tulemaan sinuiksi kellon ja kalenterin kanssa.


"Ei minulla ole aikaa" tarkoittaa usein sitä, että "aikani menee tavaroiden etsimiseen, somen selaamiseen ja kiireessä tehtyjen virheiden korjaamiseen".


Aika on rahaa! Oman ajankäytön tehostamisella voi parantaa tuottavuuttaan ja saada lisää arvokasta vapaa-aikaa.


Tämä kirjavinkki ei auta tekemään enemmän, vaan vähemmän. Jos optimoit ajankäyttösi, saat tärkeät hommat tehtyä lyhyemmässä ajassa, ja ylijäämäajan voit käyttää vaikka päiväunien ottamiseen.


Levänneenä olet tehokkaampi myös seuraavan päivän tärkeissä askareissa, ja taas jää aikaa yli esimerkiksi nukkumiseen, lasten kanssa leikkimiseen tai vaikka kuntosalilla käymiseen.


Kirjan idea on simppeli. Noudatan itse näitä ohjeita, enkä voi kuin suositella.


Kirjasta löytyy muun muassa 12 kuukauden kalenteri, jonka joka päivälle merkitään 3 asiaa:

 1. päivän arkiaskare

 2. päivän tähtitavoite

 3. päivän kohokohta

Arkiaskare on se, mikä sinun on pakko tehdä sinä päivänä. Se voi olla esimerkiksi 8 tunnin työpäivä tai lauantain viikkosiivous.


Päivän tähtitavoite on se velvollisuus, minkä haluat tehdä sinä päivänä. Se voi olla naapurin mummon käyttäminen kaupassa, kaappien siivous tai tunnin jumppa.


Päivän kohokohta on se, minkä haluat tuottavan sinulle iloa tuona päivänä. Kirja linjaa, että ilman näitä kohokohtia elämä on pelkkää suorittamista ja elämästä voi kadota maku.


Koska 24/7-tehokkuus on julma ihanne, kirja pakottaa laittamaan joka päivälle jonkin kivan jutun, ja pitämään sen toteuttamisesta kiinni kynsin hampain.


Liian usein kivat asiat jäävät arjen velvoitteiden jalkoihin, vaikka niiden tekemisellä on suuri merkitys kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille.


Kiva asia eli päivän porkkana voi olla vaikka 15 minuutin meditointi, tunnin pihaleikit lasten kanssa tai 30 minuuttia kirjan lukemista. Viikonloppuna porkkanan pituutta voi kasvattaa.


Kirjassa on myös vinkkejä aikasyöppöjen tunnistamiseen ja karsimiseen. Bonusvinkki: aikasyöppöjä voi karsia arjestaan myös kirjojen *4 tunnin työviikko ja *KonMari – Siivouksen elämänmullistava taika avulla.


Miksi konmaritus ja siivous antaisivat lisää aikaa? Vaikka saatat joutua siivoamaan nurkkia ja laatikoita viikon tai jopa kuukauden päivät, säästät aikaa koko loppuelämäsi.


Amerikkalaisilla menee noin 55 minuuttia päivässä tavaroiden etsimiseen, sillä tavaroita on kodissa keskimäärin 300 000.


Suomalaiskodeissa tavaroita on keskimäärin 100 000, joten jos Ilana Aallon tavoin laskemme tavaroiden etsimisen vievän 18 minuuttia päivässä, säästyy aikaa viikossa jo 125 minuuttia ja vuodessa 6570 minuuttia (noin 110 tuntia eli 4,5 päivää).


Jos tuon ajan voisi käyttää vaikka lisäansioiden tekemiseen, saisi mukavasti ylimääräistä rahaa - tai sitten sen ajan voisi käyttää harrastuksiin ja rentoutumiseen.


Kannattaa myös olla tietoinen siitä, mikä on oman ajan hinta.


Jos tuntipalkka on 30 euroa, voi olla hyvä idea tilata kotisiivous, mikä maksaa 18-22 euroa tunti, ja ostaa marjat valmiina sen sijaan, että lähtisi marjametsään tuntikausiksi (ellei satu rakastamaan siivoamista ja marjastamista).


Arjen inventaariota tehdessä kannattaa siis pohtia erilaisten palvelujen (kuten kaupassakäynnin) ulkoistamista ja rutiinien muodostamista (esimerkiksi kiertävää kolmen viikon ruokalistaa),


Tässä Vähänkäytetyn blogiartikkelissa on lisää hyviä ideoita arjen sujuvoittamiseen, kuten kalenterien synkronointi.


Ajansiivouskirja - Ajankäytön taianomainen apulainen maksaa *Adlibriksessä 17,80 euroa.


Koska tämä kirja on eräänlainen aikuisten tehtäväkirja, eli siihen pitää kirjoittaa joka päivä, ei sitä voi hankkia äänikirjana.


Lisää aikuisten puuhakirjoja - Kirja minusta ja Murra tunnelukkosi

Kirja minusta ja Murra tunnelukkosi ovat oman itsen löytämisessä ja elämänhallinnan parantamisessa auttavia aikuisten puuhakirjoja.


Kirja minusta

Kirja minusta on kokonaan itse täytettävä. Muistan, kun se ei ollut vielä tullut kauppoihin, ja joku kyseli jollain nettikeskustelupalstalla: "hei tietääkö kukaan onko kirja minusta jo ilmestynyt".


Kommentit kuuluivat, että itse kai tiedät parhaiten, onko sinusta tehty kirja ilmestynyt vai ei, kun et edes nimeäsi kerro.

Kirja minusta kysyy kysymyksiä, kuten millaisia asioita tahtoo unelmiensa häihin, kuinka paljon on valmis maksamaan unelmiensa kodista, missä asioissa on isänsä kanssa samanlainen, minkä neuvon antaisi vastasyntyneelle vauvalle ja mitä haluaisi tehdä ennen kuolemaansa.


Kirjaa voi käyttää:

 • omaelämäkerran kirjoittamisen tukena

 • oman itsen etsimisessä (omien toiveiden, pelkojen, käyttäytymismallien jne. hahmottamisen kautta)

 • muistelussa ja muistojen ylös merkitsemisessä (periaatteessa täytetyn kirjan voisi antaa vaikka lahjaksi jälkipolville)

 • lahjana hänelle, jolla on jo kaikkea

Kirja minusta maksaa *Adlibriksessä 14,90 €.


Tunnelukot voivat estää meitä elämästä oman näköistä elämää.
Tunnelukot voivat estää meitä elämästä oman näköistä elämää.

Kimmo Takanen, Murra tunnelukkosi: työstä tunteet, toimi toisin

Tunnelukot voivat estää meitä elämästä oman näköistä elämää.


Kimmo Takasen Murra tunnelukkosi: työstä tunteet, toimi toisin kertoo, mitkä ovat sinun tunnelukkojasi, mistä ne ovat saaneet alkunsa ja miten niistä voi päästä eroon.


Kirjassa on paljon tehtäviä ja testejä, mutta valtaosa on kuitenkin opettavaista tekstiä tältä skeematerapian ja midfulness-menetelmän kouluttajalta.


Tunnelukkoja on Tanskasen mukaan 18 kappaletta, ja niitä voi olla yhdellä ihmisellä useampia yhtä aikaa. Jokin tunnelukko voi juuri nyt vaikuttaa vahvimmin, ensi vuonna taas toinen.


Tunnelukkoja ovat

 • alistuminen

 • emotionaalinen estyneisyys (vaikeus ilmaista tunteita)

 • epäonnistuminen

 • hylkääminen

 • hyväksynnän hakeminen

 • kaltoinkohtelu

 • kietoutuneisuus (oman elämän eläminen toisten kautta ja kykenemättömyys tunnistaa omia tarpeita, toiveita ja mielipiteitä)

 • oikeutus (tarve vaatia etuoikeutettua kohtelua, mistä läheiset voivat kärsiä; mahdollisesti vajavuuden tai esimerkiksi ulkopuolisuuden tunnelukon kompensoimista)

 • pessimistisyys

 • rankaisevuus (ankaruus itseä kohtaan)

 • riippuvuus

 • riittämätön itsekontrolli

 • suojattomuus

 • tunnevaje

 • uhrautuminen

 • ulkopuolisuus

 • vaativuus

 • vajavuus

Tunnelukko-teorian mukaan melkein kaikki elämässämme on kiinni tunnelukoistamme, esimerkiksi se, millaisen puolison valitsemme ja se, miten ristiriitatilanteessa käyttäydymme.


Tulkitsemme todellisuutta omien tunnelukkojemme kautta, ja se todellisuus voi olla vääristynyt - kuten myös käsitys omasta itsestämme.


Tunnelukkojen taustalla on usein lapsuus ja lapsuuden kokemukset.


Tunnelukoista irti pääseminen tapahtuu vähitellen, mutta jo niiden tunnistaminen auttaa voimaan kokonaisvaltaisesti paremmin.


Tunnelukoista ja niiden tunnistamisesta kertova kirja voi joillekin toimia jopa paremmin kuin terapeutilla käyminen, sillä kirjalle uskaltaa olla raadollisen rehellinen. Lopuksi kirjan voi vaikka polttaa, jos siltä tuntuu.


Ihmiset ovat erilaisia - toisten on helpompi puhua tunteistaan ja kokemuksistaan, toiset taas jäsentävät ajatuksiaan parhaiten kirjoittamalla.


Kirjan oppien ääreen voi palata aina uudelleen, ilman 60-80 euron käyntimaksua.


En tietenkään tarkoita, että yksi kirja korvaa kaikki terapeutit ja muun ammattilaisavun, vaan ainoastaan sitä, että joillekin ihmisille jo tähän kirjaan tutustuminen voi tuoda apua oman itsen löytämisessä ja elämän hallintaan saamisessa.


Bonus-kirjavinkki: vaikeasta lapsuudesta selviämisestä kertova kirja *Ei koskaan liian myöhäistä saada onnellinen lapsuus kannattaa ehdottomasti lukea, jos aihe koskettaa omaa elämää.

Murra tunnelukkosi maksaa *Adlibriksessä nidotuna 28,70 €, e-kirjana 8,90 e ja äänikirjana 11,40 €.