• Kultainto

5 asiaa, joista pitää luopua kun säästää rahaa

Päivitetty: neljä päivää sitten

tekstissä mainoslinkkejä, merkitty *-merkillä


Monista asioista pitää luopua, kun säästää rahaa.
Monista asioista pitää luopua, kun säästää rahaa.

Rahan säästäminen vaatii usein uhrauksia. Katso tästä, mistä 5 asiasta sinun pitää luopua, jos haluat säästää rahaa joka päivä!

1. Oma aika

Säästövinkeillä voi säästää rahaa, mutta oman ajan kustannuksella. Itse tekemällä säästää, mutta palautumiseen käytettävä aika voi lyhentyä dramaattisesti.


Työttömän säästövinkit voivat olla sellaisia, joiden toteuttaminen vie paljon aikaa. Työtön ehtii paremmin juosta tarjousten perässä, matkustaa erämaahan sienien ja marjojen perässä tai höyryttää kirjekuoria niiden uudelleen käyttöä varten.


Kiireinen työssäkäyvä, jolla on ehkä perhekin huollettavaan, etsii mieluummin sellaisia säästövinkkejä, joiden toteuttaminen ei vaadi suurta ajallista panostusta.


On helpompi ostaa kaupasta *hävikkiruokaa, kuin sulattaa kynttilänpätkiä valaakseen niistä uudet kynttilät.Viikonloppuisin kiireinenkin ehtinee tehdä asioita, joilla saavuttaa mahdollisimman suuret säästöt käytettyyn aikaan nähden. Hän ehtii esimerkiksi vaihtamaan autonsa renkaat (säästö 30 €/vajaa tunti) tai pesemään auton pyykinpesukoneen poistovedellä autopesulan sijaan (säästö noin 25 €/alle tunti).


Milloin renkaiden vaihto tai esimerkiksi kotisiivous kannattaa teettää?


Silloin, jos sinulla on mahdollisuus tehdä ylitöitä, ja tuntipalkkasi on silloin isompi kuin renkaiden vaihdon hinta tai kotisiivoojan tuntihinta (kotitalousvähennyksen jälkeen alkaen 17 €/h). Aina ei kannata tehdä itse ja säästää.


Osta palveluita myös silloin, jos olet valmis maksamaan omasta ajasta palvelun hinnan verran.


Jos esimerkiksi kotisiivous tarjoaa sinulle kaksi tuntia vapaa-aikaa, oletko sitä mieltä, että tuosta kahdesta tunnista kannattaa maksaa 34 euroa?

Liika bilettäminen ei sovi hänelle, joka haluaa säästää rahaa.
Liika bilettäminen ei sovi hänelle, joka haluaa säästää rahaa.

2. Spontaani hauskanpito

Rahan säästäminen on hauskaa, ja tulosten saavuttaminen kannustaa jatkamaan.


Arjen säästövinkit eivät tarkoita sitä, että elämästä tulee ankeaa penninvenyttämistä. Parhaat vinkit tarjoavat mahdollisuuden ylläpitää samaa elintasoa, mutta halvemmalla.


Kilpailuta kaikki palvelut ja sopimukset, niin saat pitää arkesi rakennuspalikat, mutta entistä halvemmalla.

Liian tiukat dieetit ja säästökuurit kaatuvat usein omaan mahdottomuuteensa. Siksi Kulta-Into suositteleekin budjetoimaan (sinullahan on jo budjetti, vai mitä?) myös hauskanpitoon varatun summan.


Jätä itsellesi – tilanteestasi riippuen – kymppi tai satanen noutoruokaan, kirppariostoksiin, perjantaibisseen tai muuhun hauskanpitoon. Kun tuo Funny Money on käytetty, on tuhlaaminen siltä kuukaudelta ohi.


Koska rahamäärä on pieni ja aikasi on todennäköisesti tiukilla (lisätuntien tekemisen, vaatteiden parsimisen, kauden juuresten soseuttamisen ja muiden säästövinkkien noudattamisen takia), tulee spontaani hauskanpito unohtaa.


Toisaalta on ihan hyvä, ettei tule lähdettyä luottokortin kanssa baariin juuri ennen tärkeää työtapaamista…


3. Kahlitsevat ajatukset

Säästämistä hankaloittavat usein kahlitsevat ajatukset.


Niihin voi liittyä shoppailuriippuvuus tai opittu tapa palkita itsensä herkuilla/shoppailemisella. Kahlitsevien ajatusten takana voi olla huono itsetunto ja/tai kotoa opittu malli suhtautua rahaan.


Kahlitsevia ajatuksia, mitkä estävät sinua säästämästä:

  1. ”ei tästä tule mitään, en onnistu säästämään”

  2. ”elän vain kerran ja raha on vain rahaa – miksi säästää”

  3. ”en kehtaa pyytää alennusta/irtisanoa sopimusta”

  4. ”säästäminen on noloa”

  5. ”jos säästän, vaurastun – ja rikkaat ovat pahoja”

  6. ”ei minulla ole aikaa – ostan sieltä, mistä sen helpoiten saan”


Jotta voisit onnistua säästötavoitteissasi, tulee nämä ajatukset tunnistaa, käsitellä ja unohtaa. Jo 5 virheajatusta säästämisestä voi olla liikaa.


Parhaat rahansäästöoppaat ja vaurastumisopukset voivat kohentaa suhtautumistasi rahaan.


Self help -kirjoista voi olla apua pessimismin tunnelukon ja muiden kahlitsevien ajatusten voittamiseen.

Epäterveellisestä ruoasta luopuminen pitää yllä työ- ja toimintakykyä.
Epäterveellisestä ruoasta luopuminen pitää yllä työ- ja toimintakykyä.

4. Epäterveellinen ruoka

Epäterveellinen ruoka ja epäterveelliset elintavat ovat ensimmäisiä asioita, joista penninvenyttäjän on luovuttava.


Elämäntaparemontti on jopa tärkeämpi kuin perinnässä olevien maksujen maksaminen, sillä jos menetät terveytesi, et voi maksaa laskujakaan.


Ihannetapauksessa voimavarasi riittävät sekä elämäntapojen muokkaamiseen että maksamattomien laskujen maksamiseen.


Epäterveellisessä ruoassa on rasvaa, sokereita, liikaa suolaa ja lisäaineita, mitkä altistavat ylipainolle ja erilaisille sairauksille ja terveysongelmille (kuten sydän- ja verisuonisairauksille, uniapnealle ja selkäkivuille).

Terveysongelmat lisäävät lääkekuluja ja terveydenhoitokuluja. Myös työkykysi ja toimintakykysi on vaarassa.


Istuminen tappaa. Huolehdi riittävästä liikunnasta, lopeta tupakointi, pidä purukalustosi kunnossa ja käytä alkoholia kohtuudella – nämä perusasiat varmasti jo tiesitkin. Tarvittaessa voit ehkä lähteä halpaan hammashoitoon ulkomaille.


Säästä rahaa ostamalla vain tarpeeseen, mieluiten ilman velkaa.
Säästä rahaa ostamalla vain tarpeeseen, mieluiten ilman velkaa.

5. Vippaaminen ja velaksi eläminen

Moni tahtoo saada haluamansa tuotteet heti ja siirtää ikävää maksuvaihetta tuonnemmas.


Säästä rahaa ostamalla vain tarpeeseen. Valitse edullisin vaihtoehto, vaikka moni valitseekin kaupassa sen keskihintaisen tuotteen.


Taustalla on ajatus siitä, ettei halvalla saa hyvää, mutta että kalleimman tuotteen valinta on turhaa ökyilyä. Kauppiaat tietävät tämän – siksi keskihintaisilla tuotteilla on usein parhaat katteet.


Jos mahdollista, älä ota velkaa. Unohda luottokortit ja kalliit osamaksut (joita ei sido edes vuoden 2020 korkokatto).


Jos laina on välttämätön, kilpailuta luotot. Joskus lainan ottaminen on jopa jörkevää. Jos sinulle on päässyt kertymään useita lainoja, voi lainojen yhdistäminen tuoda ison helpotuksen rtaha

Kulta-Into ei ole aikaisemmin suositellut yhtään lainapalvelua, vaikka rahoituslaitosten mainostaminen voisikin tuoda hyviä lisäansioita.


Nytkään emme suosittele yhtään lainapalvelua, vaan etua.fi-lainankilpailuttajaa. Se on Suomen vanhin lainankilpailutuspalvelu ja Finanssivalvonnan hyväksymä asuntolainavälittäjä.


Etua.fi on ainoa sivusto, millä onnistuu myös asuntolainojen kilpailuttaminen.


Omistusasunnossa asuminen on usein edullisempaa kuin vuokralla asuminen, mutta omistusasunto voi osoittautua elämäsi huonoimmaksi sijoitukseksi. Sen arvo voi jopa laskea huolimatta teettämistäsi kalliista remonteista.


Jos välttämättä tarvitset uutta lainaa tai haluat yhdistää vanhat lainasi, tutustu ilmaiseen ja helppokäyttöiseen palveluun osoitteessa *etua.fi. Se kilpailuttaa 23 pankin ja rahoitusyhtiön lainat puolestasi. Mukana on muun muassa Aktia, Nordea, Säästöpankki ja norjalainen Komplett Bank.