• Kultainto

Top 6 äänikirjat rahasta

Päivitetty: marras 7

Tekstissä mainoslinkkejä, merkitty *-merkillä

Parhaat äänikirjat rahasta auttavat parantamaan oman talouden hallintaa.
Parhaat äänikirjat rahasta auttavat parantamaan oman talouden hallintaa.

Parhaat äänikirjat rahasta auttavat saamaan talouden parempaan tasapainoon.


Nämä äänikirjat kertovat helppotajuisesti rahan säästämisestä ja säästöjen järkevästä sijoittamisesta.


Se tärkein säästövinkkihän on muuttaa suhtautumistaan rahaan.


Ei kuitenkaan ole helppoa alkaa yhtäkkiä ajatella tyystin eri tavalla kuin ennen.


Jotta saisi uutta perspektiiviä rahaan, kannattaa lukea ja kuunnella hyviä kirjoja rahasta.


Tässä esittelemme parhaat äänikirjat säästämisestä ja suhteesta rahaan (sekä pari e-kirjaa).1. Julia Thurén: Kaikki rahasta – Näin säästin kymppitonnin vuodessa

Julia Thurén kertoo kirjassaan *Kaikki rahasta – Näin säästin kymppitonnin vuodessa (BookBeat) avoimesti omasta taloudestaan.


Se, että säästää 10 000 euroa vuodessa, tarkoittaa noin 833 euron kuukausittaista säästämistä.


Voisi siis ajatella, että Thurén tarjoaa säästövinkkejä keskituloisille.


Kirjasta Kaikki rahasta löytyvät myös pienituloisen ja köyhän säästövinkit.


Työttömän säästövinkit koskettavat muun muassa rahasuhdetta, ylivelkaantumista ja budjetin laatimista.


Kaikki rahasta kertoo myös siitä, millaista on kulujen jakaminen parisuhteessa ja siitä, miten raha vaikuttaa ystävyyssuhteisiin.


Kun rahaa jää säästöön, voi aloittaa sijoittamisen – siihenkin kirja antaa vinkkejä. Kaikki äänikirjat sijoittamisesta eivät sovi vasta-alkajalle, mutta tämä sopii.


Mitään asiaa ei käsitellä erityisen pitkällisesti, onhan kirja suhteellisen lyhyt.


Tämä äänikirja säästämisestä kannattaa kuitenkin kuunnella. Säästä 1000e kk tai vähemmän – tärkeintä on, että pääset alkuun.


Siinä auttaa se, että hahmotat mihin raha kuluu.

2. Saara Henriksson, Aino-Maija Leinonen: Railakas rahakirja – näin hoidat taloutesi viisaasti

Miksi tämän kirjan nimi on Railakas rahakirja?


Todennäköisesti siksi, että se esittää sanottavansa melko suoraan ja kaunistelematta.


Sivistyssanakirjan mukaan ”railakas” tarkoittaa reipasta, rempseää, pirteää ja repäisevää. Ehkä kirja on ollut sitä ainakin tekijöidensä mielestä.


Saara Henrikssonin ja Aino-Maija Leinosen kirja *Railakas rahakirja – näin hoidat taloutesi viisaasti (BookBeat) kertoo, miksi kirjekuoret pitää avata ja mistä eläkettä kertyy.


Railakasta rahakirjaa on syytetty lukijakuntansa aliarvioimisesta, mutta toisaalta on hyvä, että talouden perusteet opettaa lupaava kirja lähtee aivan niistä perusteista.


Tämä kirja ei anna sijoitusvinkkejä (äänikirjat sijoittamisesta ovat toki tarpeen), vaan neuvoo tekemään taloudellisia ratkaisuja opiskelijan, kotiäidin, yksinhuoltajaisän, pienituloisen tai esimerkiksi sairaseläkeläisen arjessa.


Kuten monet muutkin äänikirjat rahasta, myös Railakas rahakirja käsittelee muun muassa näitä elämän osa-alueita:

 • Koti

 • Työelämä

 • Koulumaailma

 • Liikenne

 • Shoppailukulttuuri

 • Vapaa-aika

 • Terveydenhuolto

 • Pankkiasiat

 • Käräjät (maksuhäiriömerkintä ja ulosotto)

Ota aamut haltuusi, kohenna elämääsi - 5 AM Club on äänikirja rahasta ja menestymisestä.
Ota aamut haltuusi, kohenna elämääsi - 5 AM Club on äänikirja rahasta ja menestymisestä.

3. Robin Sharma: 5 AM Club – Ota aamut haltuusi, kohenna elämääsi

Robin Sharman (tunnetaan kirjasarjastaan munkista, joka myi Ferrarinsa) kirjoittama *5 AM Club – Ota aamut haltuusi, kohenna elämääsi (NextStory) on ennen kaikkea elämänhallinnan opas.


5 AM Club äänikirja on suunnattu kunnianhimoisille, menestystä ja arvovaltaa tavoitteleville henkilöille.


Kirja opettaa stressinhallintaa, tuottavuuden lisäämistä ja keskittymiskyvyn parantamista.


Yksi perustavanlaatuisista opeista on herätä aiemmin (siis kello viideltä aamulla), jotta ehtii treenata ja meditoida.


Näin työssä suoriutuminen paranee, ja työt voi lopettaa aiemmin ehtiäkseen ajoissa nukkumaan.


Aamuvarhaisella työskenteleminen on palkitsevaa myös siksi, että vain ani harvat asiakkaat tai kollegat soittavat tai viestittelevät sinulle ennen aamukahdeksaa tai -yhdeksää. Hyvässä lykyssä saat 2 tai 3 tuntia keskeytyksettömään työntekoon.


Miksi 5 AM Club -äänikirja on tässä listauksessa? Siksikö, että kirja opettaa menestymään työelämässä?


Ei pelkästään siksi, vaan myös siksi, mitä se kertoo suhteestamme rahaan.


Vaurastumisen salaisuus on se, että muuttaa omaa suhtautumistaan rahaan ja kuluttamiseen.


Ote kirjasta:

”Miljardöörin elämänohje 6 Raha on anteliaisuuden, ei säästeliäisyyden hedelmä.

Älä anna maailmassa vallitsevan filosofian hallita sinua. Köyhyys on sisäisen tilan tulosta, ei ulkoisen. Jos haluat uskoa jotain muuta, voit samalla luovuttaa kykysi luoda varautesi juuri niille asioille, joista valitat.


Raha on valuutta, jonka tulee virrata kuin sähkön. Niin, raha on virtaa. Sen täytyy kiertää. Jos alat hamstrata rahaa, se lakkaa virtaamasta liiketoimintaasi ja elämääsi. Kaikki todelliset taikurit tietävät tämän.


Anna enemmän, jotta saisit enemmän. Jätä suuria tippejä ravintoloiden tarjoilijoille, hotellien huonepalvelijoille ja taksikuskeille. Anna rahaa hyväntekeväisyyteen. Tee perheellesi ja ystävillesi ihania asioita odottamatta mitään vastineeksi. Jäät pian yltäkylläisyyden tsunamin alle.


Saatat ihmetellä, miksi niin moni meistä elää puutteessa. Sellainen elämä johtuu rahaan liittyvistä haavoista. Ne ovat juuri niitä ongelmia, jotka vanhempiemme viestit ja muut lapsuutemme vaikuttajat ujuttivat tietämättään syvälle alitajuntaamme.


Heidän toteamuksensa perustuvat heille opetettuihin valheisiin ja pitivät sisällään viestin ”ole tyytyväinen siihen, mitä sinulla on”, ”rikkaat ovat epärehellisiä” tai ”raha ei kasva puussa.” Nämä sanat kylvivät puutteen mustat siemenet mieleemme juuri, kun olimme herkimmillämme ja vaikutuksille alttiita.”


5 AM Club opettaa neljä tapaa taloudellisen menestyksen luomiseen, ja ne ovat positiivinen odotus, aktiivinen usko, alati kasvava kiitollisuus ja äärimmäisen arvon tuottaminen.

 • Positiivinen odotus tarkoittaa uskoa siihen, että saa säännöllisesti rahaa yllättävistä suunnista.

 • Aktiivisella uskolla viitataan siihen, että osoittaa elämälle, että luottaa sen yltäkylläisyyteen. Maailmankaikkeus kuulemma rakastaa vaurauden eleitä.

 • Äärimmäinen arvon tuottaminen tarkoittaa sitä, että on muille enemmän hyödyksi kuin he osaavat odottaa.

 • Alati kasvavan kiitollisuuden merkitys lienee itsestäänselvä.

Menikö jo höpö-höpöksi? Sen saa jokainen päättää itse.


Ajatus siitä, että ”antaessaan saa”, on tuttu monista lähteistä. Ajatusta tarjotaan meille jo Raamatun Sananlaskujen kirjassa:


Sanl. 11:24–25 ”Toinen on antelias ja saa yhä lisää, toinen säästää yli kohtuuden ja vain köyhtyy. Hyväätekeväinen sielu tulee ravituksi, ja joka muita virvoittaa, se itse kostuu.”


Muita kirjoja, joissa antamisen uskotaan tekevän rikkaaksi

Jakamiseen ja hyväntekeväisyyteen kehottaa myös Tony Robbins kirjassaan *Tony Robbinsin kirja *Raha – peli haltuun: 7 yksinkertaista askelta taloudelliseen vapauteen (NextStory, ei vielä äänikirjana).


(Tony Robbinsin amerikkalaisen ryysystä rikkauksiin -kirjan sijaan voit lukaista suomalaisen Jethro Rostedtin köyhästä lähiökasvatista menestyväksi kiinteistövälittäjäksi -tarinan *Raha ratkaisee (BookBeat).)

Maailmankaikkeutta voi ikään kuin puijata pitämään meitä rikkaina (ja siksi syytämään meille enemmän ja enemmän vaurautta) myös kulttiteos Salaisuuden (Rhonda Byrne: Salaisuus tai Storytelin englanninkielinen äänikirja *Secret) mukaan.


Se opettaa, että sinun tulee käyttäytyä kuin jo olisit rikas. Sinun tulee keskittyä rahan paljouden, ei sen puutteen, ajatteluun. Siten voit houkutella luoksesi rahaa sen sijaan, että vetäisit puoleesi vain rahan puutetta (siis köyhyyttä).


Myös Salaisuus rohkaisee antamaan rahaa pois, koska se tukee uutta identiteettiäsi rikkaana.


Onkin totta, että hyväntekeväisyys ja onnellisuus korreloivat keskenään, mutta velkavankeuteen ei ole tarkoitus päätyä.


Joillekin mielikuvitusleikit (siis vaurauksien ja tilille ilmestyvien rahalähetysten visualisoiminen) ja itsemanipulaatio toimivat, toisille ei.


Esimerkiksi Aila Ruoho kertoo kirjassaan *Henkisyyden harhapoluilla (e-kirja Nextoryssä, ei saatavilla äänikirjana) perheestä, minkä kannustus ”vaurauden elkeiden osoittamiseen” oli vienyt talousvaikeuksiin.


Perheen äiti oli hurahtanut uushenkisyyteen ja kulutti surutta rahaa uskoen, että maailmankaikkeus kohta lähettäisi hänelle rahaa odottamattomista suunnista.


Rahaa ei kuitenkaan ilmestynyt, mistä äiti syytti perheen isää ja tämän epäuskoa. Taloustilanteen lisäksi myös perhe oli hajoamassa palasiksi.


4. Robert T. Kiyosaki: Rikas isä, köyhä isä – Tie taloudelliseen menestykseen

Robert T. Kiyosakin Rikas isä, köyhä isä – Tie taloudelliseen menestykseen ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1997, ja se on ollut supersuosittu.


Valitettavasti äänikirja löytyy vain englanninkielisenä BookBeatista: *Rich Dad, Poor Dad. BookBeat maksaa 9,99 € kuukaudessa ilmaisen kokeilujakson jälkeen.


Täysin ilmaiset äänikirjat läydät muun muassa Yle Areenasta, mutta valikoima on hyvin suppea.


Kiyosakin yksi tärkeimmistä opeista on se, että maksa itsellesi ensin.


Monet maksavat ensin pakolliset laskunsa ja käyttävät omiin tarpeisiinsa sekä sijoittamiseen vain jäljelle jäävän summan.


Kiyosaki uskoo, että jos maksaa ensin itselleen (esimerkiksi laittamalla säästötilille enemmän kuin uskoo voivansa), ihminen löytää jonkin luovan keinon siihen, miten saa pakolliset menot hoidettua.


Toisin sanoen, ihminen oppii tienaamaan enemmän kuin kuluttaa – esimerkiksi perustamalla yrityksen.


Ehkä, ehkä ei. Karu ulosottovuosi 2018 panee uskomaan toisin – silloin ulosotossa oli noin joka kymmenes suomalainen (eli yhteensä lähes 580 000 suomalaista).


Rikas isä, köyhä isä ei ole Kiyosakin ainoa kirja rahasta ja vaurastumisesta.


Robert Kiyosakilta on ilmestynyt myös esimerkiksi kirja Kassavirtakvadrantti.


Rikas isä, köyhä isä on kuitenkin oma suosikkini, ja koen sillä olleen suuren roolin oman sisäisen talousguruni herättelemisessä.


On vaikea valita parhaat äänikirjat ja e-kirjat rahasta.
On vaikea valita parhaat äänikirjat ja e-kirjat rahasta.

5. Unna Lehtipuu, Terhi Majasalmi: Rikastamo

On vaikea valita parhaat äänikirjat ja e-kirjat rahasta.


Unna Lehtipuun ja Terhi Majasalmen *Rikastamo voisi kuitenkin kuulua TOP 6 kirjoihin. Tämän e-kirjan löydät Storytelistä.


Rikastamo kirja-arvostelu voisi kuulua esimerkiksi näin: hyvä käsikirja säästämiseen, tulojen kasvattamiseen ja talouden tasapainottamiseen. Jos etsit lisäansioita tai sijoitusvinkkejä, lue tämä kirja.


Rikastamo antaa vinkkejä muun muassa palkkaneuvotteluihin, yrityksen perustamiseen ja niin pienten kuin suurienkin säästöjen sijoittamiseen. Sitten vain selvittämään, mistä uuden yrityksen rahoitus voisi järjestyä!

Rahataidot ovat tarpeen kaikissa elämänvaiheissa.


Vaikka sinulla olisi jo pitkä kokemus rahan säästämisestä, toimii tämä kirja vähintäänkin inspiraation ja motivaation lähteenä.


6. Laura Honkasalo: Nuukaillen eli kuinka pelastin kukkaroni ja maailman

Pihin säästövinkit ovat Kulta-Innon perusantia.


Monet kirjat julkaistaan nykyään äänikirjana, mutta Laura Honkasalon kirja *Nuukaillen eli kuinka pelastin kukkaroni ja maailman on tällä hetkellä vain e-kirjana BookBeatissa.


Vaikka tämän artikkelin aiheena ovat äänikirjat rahasta, oli mukaan pakko ottaa myös e-kirjoja, sillä kaikki hyvät rahasta kertovat kirjat eivät ole saatavilla äänikirjapalveluissa.

Nuukaillen on elämäkertamainen tarina Honkasalon (olosuhteiden pakottamasta) elämänmuutoksesta tuhlailijasta nuukailijaksi.


Eron jälkeen joutuu miettimään, mistä luopua säästääkseen rahaa.


Kirjasta löydät säästövinkkejä, mutta myös ekovinkkejä. Sijoittamista kirja ei käsittele ollenkaan.

Tärkeä seikka: jopa ekologisena ja vastuullisenapidetty kuluttaminen (kirpputorit ja kierrättäminen) kuluttavat rahaa sekä luonnonvaroja.


Vaikka tavara olisi saatu ilmaiseksi, sitoo se meitä monin eri tavoin. Roinan ja sälän aiheuttamia ongelmia ovat muun muassa säilytystilan puute ja jätekustannukset.


Myös itse tekeminen voi ajaa nuukailusta tuhlailuun, sillä villalangat, napit ja vetoketjut maksavat hunajaa – ruuvinvääntimistä, muttereista ja muista hilavitkuttimista puhumattakaan.


Monet rahansäästöoppaat kehottavat askartelemaan ja nikkaroimaan, mutta ei Laura Honkasalon Nuukaillen.


Nuukailu on hyve, kunhan äärimmäiset säästövinkit eivät ala hallita koko elämää.


Kaikki ovat kuulleet jostakusta, joka hankkii ruokansa lähinnä lokkeilemalla, ja joka ei raaski lämmittää asuntoaan talvella. Vasta perunkirjoituksessa on selvinnyt, että henkilöllä on miljoonaomaisuus. Lisää rahaa ei siis välttämättä olisi tarvittu.


2014 ilmestynyt Nuukaillen antaa ajankohtaisempia vinkkejä rahan säästämiseen kuin vanha suosikkini Penninvenyttäjän opas (1993). Nuukaillen käsittelee muun muassa muotibloggaajia (ja oikeaa suhtautumista heihin), joita ei taatusti ollut 1990-luvun alussa.