• Kultainto

Hanki Airbnb kokemuksia vuokraamalla vierashuonetta

Päivitetty: neljä päivää sittenSuomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran ja sen kansainvälisten kumppaneiden hiljattain laatima raportti 1,5 asteen elämäntavat paljastaa, että suomalaisten hiilijalanjälki on todella suuri.


Se on 10 400 kiloa hiilidioksidiekvivalentteina (kgCO2e/v), joten hiilijalanjäljen tulisi pienentyä 93 prosentilla päästäksemme Pariisin ilmastosopimuksen päästörajoihin.


Sitran esittelemiä keinoja hiilijalanjäljen pienentämiseksi omassa elämässä ovat muun muassa joukkoliikenteen suosiminen ja vierashuoneen vuokraaminen matkailijoille (esimerkiksi Airbnb vuokraaminen).


Tässä artikkelissa kerrotaan Airbnb kokemuksia ja vinkkejä vierashuoneen tai vaikka mökin vuokraamista suunnitteleville.
Airbnb auttaa vuokraamaan hukkaneliöt

Ylimääräisen huoneen tai esimerkiksi piha-aitan vuokraaminen on keino ottaa hukkaneliöt tehokäyttöön, ja tienata samalla hieman lisäansioita.


Sitran mukaan 10-neliöisen huoneen vuokraaminen neljäksi kuukaudeksi vuodessa pienentää yhden henkilö CO2-jälkeä yhden prosentin.


Jos miljoona suomalaista vuokraa vierashuonettaan, säästetään joka vuosi 10 000 henkilön kokonaishiilijalanjälki. Säästö perustuu siihen, että tilan rakentamiseen ja ylläpitoon tarvittavat materiaalit ja energia tulevat näin jaettua useamman käyttäjän kesken.


Airbnb on yksi tapa vuokrata ylimääräistä huonetta, piharakennusta, kesämökkiä tai vaikkapa pelkkää vuodesohvaa matkailijoille.


Noin 9 500 suomalaista vuokraa tilojaan matkailijoille, ja monella on Airbnb kokemuksia omilta reissuillaan.


Airbnb tarjoaa mahdollisuuden saada tienata. Huoneen vuokrahinta voi olla esimerkiksi 30 €/yö. Mökin vuokra voi olla vaikka satasen yöltä.

Airbnb vuokrauksen vaikutus verotukseen

Airbnb:tä kutsutaan maailman suurimmaksi hotelliketjuksi, jolla ei kuitenkaan ole yhtään hotellia!


Sen sijaan sillä on 2,9 miljoonaa majoittajaa, jotka majoittavat keskimäärin 800 000 matkailijaa omissa huoneissaan ja kakkosasunnoissaan joka ikinen yö. Uusia majoittajia tulee mukaan noin 14 000 joka kuukausi.


Koronavirus on vaikuttanut myös Airbnb liikevaihtoon. Tällä hetkellä odotetaan Airbnb-palvelun listautumista pörssiin, minkä piti tapahtua joulukuussa 2020.


Jos harkitset huoneen tai asunnon vuokraamista joko Airbnb:n tai jonkin muun palvelun kautta, kannattaa muistaa, että satunnainenkin vuokraaminen on vuokratuloa, mistä on maksettava vähintään 30 prosentin pääomatulovero.


Voit kuitenkin vähentää vuokrasta kaikki vuokraamiseen liittyvät kulut, kuten palvelumaksut ja vuokrausaikana syntyneet sähkö- ynnä muut laskut.


Jos vuokraat vain yhtä huonetta, laske sen pinta-alan suhde koko asuntoon. Jos huoneen koko on 10 % koko asunnon koosta, sähkölaskun verovähennys on 10 % siltä ajalta, kun huone on ollut vuokrattavana.


Muista myös kalustetun asunnon vuokraamisesta syntyvä kalustevähennys, mikä on noin euron per päivä.


Olet oikeutettu saamaan tuota vähennystä, vaikka olisit sisustanut kierrätysesineillä ja vanhoilla huonekaluilla.


Lisätietoja vuokratulojen verotuksesta ja verovähennyksistä saat Verohallinnon sivuilta.


Lisäksi on hyvä muistaa se, että asunnon vuokraaminen yhdeksikin päiväksi nollaa kahden vuoden jakson, minkä jälkeen asunnon voisi myydä verottomasti. Jos vuokraat vain yhtä huonetta, ei kahden vuoden ajanjakso katkea ja ala alusta.


Kannattaako Airbnb-asunto tai huone sisustaa kirppislöydöillä?

Mikäli olet päättänyt vuokrata kakkosasuntoa, piharakennusta tai vierashuonetta matkailijoille, saatat tuntea halua laittaa tilan sisustus uusiksi.


Viihtyisä, valoisa ja siisti kohde on helpompi vuokrata. Kivasti sisustetusta tilasta saa hyvät ja myyvät valokuvat ilmoitukseen.


Tärkeää on sekin, että ilmoitus kuvineen vastaa todellisuutta – muuten pettyneet vieraat saattavat antaa huonoa palautetta, mikä heikentää mahdollisuuksia saada kohteelle uusia vuokralaisia.


Monet Airbnb-majoittajat tavoittelevat hotellimaista sisustusta, eli melko neutraalia tilaa, missä on valkoisia tekstiilejä sekä kulutusta kestäviä pintoja ja materiaaleja.


Persoonallisia ratkaisuja vältellään, eikä minkään haluta muistuttavan kohteen omistajasta.


Onkin totta, että isot perhevalokuvat kannattaa poistaa vieraita tuijottamasta, mutta persoonallinen sisustus ei välttämättä ole huono asia.


Lakanoiden on kuitenkin hyvä olla vaaleasävyisiä, sillä muuten vieraat saattavat pelätä majoittajan peittelevän siten luteiden jälkiä.


Rohkeat ja värikkäät ratkaisut, erikoisen väriset seinät, epätavalliset koriste-esineet ja yllättävät yksityiskohdat saattavat tehdä kohteesta erittäin suositun, joten mikään ei estä sisustamasta vuokrattavaa kohdetta oman tyylinsä mukaisesti.Iloinen tai taiteellinen sisustus on tapa erottua muista ja tehdä vaikutus vuokralaiseen. Kierrätyssisustus on tätä päivää.


Kirpputorit ovat niin klassisten sisustajien kuin hieman erikoistenkin valintojen kannattajien aarreaittoja.


Kirppissivustoilta löytyy edullisesti niin verhoja, päiväpeitteitä, pussilakanoita kuin muitakin vuokrakohteen sisustamiseen tarvittuja yksityiskohtia.


Varsinkin pellavalakanat ovat kestäviä ja pestäviä, ja niissä on mukava nukkua.


Ikkunaverhot voisivat olla pimentäviä, sillä turistit tapaavat nukkua huonosti valoisissa öissämme.


Huonekaluja ja isoja mattoja voi etsiä kierrätyskeskuksista, antiikkiliikkeistä ja kivijalkakirpputoreilta.


Juuttimatto on hyvä esimerkki ekologisesta matosta – kannattaa pitää silmät auki niiden varalta!

Varsinkin hyväntekeväisyyskirpputoreilla on usein hyviä huonekaluja.


Kuolinpesien huonekalut kiikutetaan usein hyväntekeväisyyskirpputoreille, ja joukossa saattaa olla kymmeniä vuosia vanhoja, mutta edelleen tukevia ja siistejä puuhuonekaluja.


Puu on pitkäikäisyydessään erittäin ekologinen sisustusmateriaali.


Monet matkailijat osaavat arvostaa kierrättämistä, lajittelemista ja muita ympäristön suojelemiseksi tehtäviä töitä. He saattavat olla hyvin kiinnostuneita, kun kerrot kohteen kierrätettyjen huonekalujen historiasta.


Ehkäpä huoneessa on vaarisi tekemä tuoli, tai isomummosi nypläämä pitsiliina?


Voit halutessasi laittaa esille myös jotain suomalaisesta kulttuurista ja historiasta kertovaa, kuten vanhan rukin tai tuohikontin – ne kirvoittavat varmasti kommentteja!


Kun valitset vuokrakohteen sisustusta, pidä mielessäsi huoneen siivottavuus.


Saatat joutua siivoamaan tilan joka päivä, sillä Airbnb-asunnon vuokrannut matkailija saattaa viipyä vain muutaman tunnin.

Muista siivota myös huussi, ennen kuin tarjoat Airbnb kokemuksia.
Muista siivota myös huussi, ennen kuin tarjoat Airbnb kokemuksia.

Jos tilassa on paljon koriste-esineitä ja tekstiilejä, kertyy pinnoille paljon pölyä, ja sitä on hankala saada pois ahtaista nurkista tai tavararöykkiöiden välistä.


Villakoirat ja pölyiset pinnat aiheuttavat varmasti huonoa palautetta.


Mitä helpommalla haluat päästä, sitä yksinkertaisempi sisustus kannattaa valita.


Jos vuokraat erillistä rakennusta, helpotat elämääsi pitämällä imuria valmiina kaapissa tai nurkassa. Imurinkin voit löytää kirpputorilta.


Myös pienen jääkaapin hankkimista vieraille on hyvä harkita.


Otathan huomioon myös sen, että vieraiden tavaroille pitää jättää tilaa.


Kaappitilaa raivatessasi saatat löytää vaatteita, urheiluvälineitä tai esimerkiksi kirjoja, joita et enää tarvitse – ja niistähän pääsee helposti eroon myymällä ne netissä ja saaden lisäansioita.


Hanki Airbnb kokemuksia vuokranantajana (majoittajana)

Olet ehkä hankkinut Airbnb kokemuksia varaamalla majapaikan tuon alustan kautta.


Mitäpä jos ryhtyisit majoittajaksi ja vuokraisit tyhjää huonetta tai vaikka koko asuntoa?


Airbnb on alusta, minkä avulla kenen tahansa on helppo vuokrata vierashuonetta tai vierasmajaansa matkailijoille.


Airbnb tunnetaan käytännössä kaikkialla maailmassa, ja sen käyttäminen on hyvin turvallista.


Sekä vuokralainen että vuokranantaja voivat tutustua toistensa saamiin arvosteluihin, vuokralainen maksaa varauksensa jo etukäteen, ja asiakastuki palvelee 24/7 kaikkialla maailmassa.


Vuokranantaja voi ilmoittaa kohteensa vuokrattavaksi täysin ilmaiseksi. Häneltä ei siis peritä esimerkiksi rekisteröintimaksuja.


Vuokranantaja voi päättää itse kohteen vuokran ja sen, minä päivinä hän voi vastaanottaa vuokralaisia.


Hän voi myös asettaa vuokralaisille erilaisia rajoituksia, kuten alaikärajan tai tupakoimattomuuden.


Airbnb eroaa muista alustoista siten, että sen palvelumaksut ovat hyvin edullisia (noin 3 % per toteutunut varaus) ja että se tarjoaa ilmaiseksi sekä majoitustakuun että Majoittajan vakuutusturvan.


Omaisuutesi on vakuutettu 1 miljoonan dollarin edestä, ja Majoittajan vastuuvakuutus on saman verran.


Uutuutena Airbnb on alkanut välittää myös elämyksiä.


Jos haluat opettaa matkailijoita leipomaan ruisleipää, tekemään vihtoja tai laulamaan itkuvirsiä, voit etsiä asiakkaita tämän saman sivuston kautta.