• Kultainto

Miksi sinunkin kannattaa hankkia aurinkopaneelit? Aurinkopaneelien hinta & hyöty

Päivitetty: maalis 20

Edit. 18.4.2020

9 paneelia mahtuvat pienemmällekin lappeelle.
9 paneelia mahtuvat pienemmällekin lappeelle.

Alle kahdessa tunnissa aurinko säteilee niin paljon energiaa, että sitä riittää koko ihmiskunnan tarpeisiin koko vuoden ajaksi.


Aurinkopaneelien hinta on laskenut merkittävästi takavuosista, joten jokaisen omakotitalon tai kesämökin omistajan on tänä päivänä mahdollista hankkia aurinkopaneelit katolle.


Vuoden 2018 lopussa aurinkopaneeleja olikin noin 7000 omakotitalon katolla.


Aurinkopaneelien hankinta on hyvä idea niin taloudellisesti kuin myös ympäristösyistä. Ilmainen ja päästötön aurinkosähkö pienentää hiilijalanjälkeäsi, ja laskee merkittävästi sähkölaskuasi.

Pohdin aurinkopaneelien hankkimista kirjoittaessani uusiutuvista energiamuodoista alkuvuodesta 2019. Ne ilmestyivät katolle vuoden 2019 huhtikuussa.


Paras teho aurinkopaneeleista saadaan kuulemma juuri maaliskuusta syyskuuhun.


Sain hiljattain huhti-, touko- ja kesäkuun sähkölaskun, ja aurinkosähkön ansiosta lasku oli noin 50 % normaalia pienempi.


Aurinkopaneelien luvataan maksavan itsensä takaisin jo kymmenessä vuodessa – meidän tapauksessamme tämä näyttää kuitenkin jäävän haaveeksi, koska aurinkopaneelien hinta-hyötysuhde on huono.

Aurinkopaneelien hankinta

Useat sähköyhtiöt myyvät aurinkopaneeleita avaimet käteen -toimituksella, esimerkiksi Vattenfall tai Helen.


Eri paikkakunnilla järjestetään myös yhteistilauksia.


Mikään ei estä ottamasta yhteyttä alueellasi toimiviin sähköasentajiin, ja kysymällä tarjousta aurinkopaneelien hinnasta heiltä.


Aurinkopaneelien asennus katolle kestää korkeintaan pari päivää, riippuen tietysti siitä, kuinka monta paneelia olet hankkimassa.


Omakotitalojen katoille asennetaan usein 10–15 paneelia, joiden asennus onnistuu kahdelta työntekijältä noin 1,5 työpäivässä.Aurinkopaneelien toiminta

Katolle asennettavat aurinkopaneelit muuttavat auringon säteilyn sähköksi. Tällä hetkellä parhaat aurinkopaneelit ovat monikiteisiä piipaneeleita, ja tällaiset todennäköisesti sinunkin katollesi asennetaan.


Paneelit tuottavat tasasähköä, minkä invertteri muuttaa vaihtosähköksi.


Ylijäämäsähkön voi myydä sähköyhtiölle, sillä vielä tällä hetkellä virtaa varastoivat akut ovat niin kalliita, ettei sellaisia kannata hankkia. Akku maksaa suurin piirtein saman verran kuin aurinkopaneelijärjestelmä.


Akkujen hintojen odotetaan kuitenkin laskevan lähitulevaisuudessa, joten pian omaa aurinkosähköjärjestelmää pääsee hyötykäyttämään entistä paremmin.

Aurinkopaneelit sulautuvat kattoon melko huomaamattomasti.


Toisaalta aurinkopaneeleita ei ole mikään tarve piilottaa, nostavathan ne koko kiinteistön arvoa ja kannustavat muitakin vihreämpiin valintoihin.


Aurinkopaneelit eivät pidä mitään ääntä, toisin kuin esimerkiksi tuuliturbiini. Invertteri saattaa hurista aamulla käynnistyessään ja illalla sammuessaan, mutta ääni on varsin pieni.

Aurinkopaneelit nostavat koko asunnon arvoa.
Aurinkopaneelit nostavat koko asunnon arvoa.

Aurinkopaneelien hinta ja niiden hankkimisen kannattavuus


Tavanomaisten aurinkopaneelien hinta on noin 150 euroa kappale.


Aurinkopaneelin teline maksaa noin 60 euroa, ja lisäksi tarvitaan liittimiä ja kaapeleita.


Invertteri on olennainen osa aurinkosähköjärjestelmää.
Invertteri on olennainen osa aurinkosähköjärjestelmää.

Tasavirran vaihtovirraksi muuttava invertteri maksaa noin 1100 euroa. Lisäksi asiakas maksaa suunnittelutyöstä, rahdeista ja asennustyöstä.


Kaksisuuntainen sähkömittari.
Kaksisuuntainen sähkömittari.

Sähköyhtiö käy muuttamassa sähkömittarin sellaiseksi, että se lukee myös tuotettavaa sähköä.


Meidän omakotitalomme 9 aurinkopaneelia tulivat maksamaan yhteensä 4450 euroa. Halvin tarjous tuli lopulta paikalliselta sähköurakoitsijalta, vaikka käynnissä oli myös yhteistilaus-kampanja.


Töiden osuus oli 1000 euroa, mistä saa kotitalousvähennystä 50 % (vuonna 2019). Yhteensä maksettavaa jäisi siis 3950 euroa.

Kannattavuuslaskelmien mukaan aurinkopaneeliemme tuottamasta sähköstä noin 55 % jää itselle. Paneelit tuottavat sähköä vuoden ympäri, joskin joulu-tammikuussa tuottomäärät ovat erittäin matalat.


Sähkön tuoton voi maksimoida poistamalla lumet paneelien päältä, ja kaatamalla kaikki paneeleita varjostavat pihapuut.


Yhteensä meidän paneelimme voivat tuottaa vuodessa sähköä noin 1700 kWh.


Koska vuosikulutuksemme on noin 6500 kWh, pystymme siis tuottamaan parhaimmillaan noin 26 % sähköstämme.


2,5 kuukaudessa olemme onnistuneet tuottamaan sähköä 479 kWh. Nämä ovat olleet juuri niitä vuoden aurinkoisimpia kuukausia.


Koska sähkösopimuksemme mukaan meidän sähkömme myyntihinta on 5,48 snt/kWh, ja sähkön siirrosta maksamme PKS:lle 7,13 snt/kWh (sisältää arvonlisäveron ja sähköverot), maksamme käyttämästämme sähköstä yhteensä 12,61 snt/kWh. Siis 0,1261 €/kWh.


Jos meillä olisi akku ja pystyisimme käyttämään kaiken tuottamamme sähkön itse, saavuttaisimme vuodessa arviolta 214 euron säästön.


Näin ollen menisi siis liki 19 vuotta, ennen kuin aurinkopaneelijärjestelmä on maksanut itsensä takaisin – ellemme lisää joko aurinkopaneeleita tai sähkönkulutusta.


Onneksi aurinkopaneelit kestävät jopa 30 vuotta, joten ainakin viimeinen vuosikymmen on silkkaa säästöä.


Käytämme kuitenkin arviolta vain 55 % tuottamastamme sähköstä, eli 935 kWh. Tällä logiikalla maksamme sähkölaskustamme jatkossa 118 euroa vähemmän vuodessa (935*0,1261=117,9).


Säästetty 118 euroa edustaa sähköömme kuluvasta noin 820 eurosta (kokonaiskulutus 6500*kokonaishinta 0,1261€) 14 prosenttia.


Kuten useimmat muutkin aurinkopaneelien omistajat, mekin myymme ylijäämäsähkön sähkönmyyntiyhtiöllemme.


Siitä maksetaan pörssisähkön tuntihinta, mikä on tätä artikkelia kirjoitettaessa 4,07 snt/kWh.


Viimeisen 7 vuorokauden keskihinta on ollut 6,26 snt/kWh. (Pörssisähkön hinnan vaihteluita voi seurata osoitteessa http://sahko.tk/.)


Tienaamme 765kWh ylijäämäsähköllämme siis (765*0,0626) 47,89 euroa vuodessa.

Näin ollen voidaan tulkita, että aurinkopaneeleilla saavutettu säästö on 166 euroa vuodessa, ja aurinkopaneelien hankintahinta on maksettu pois vasta 24 vuodessa.

Aurinkopaneeleilla saavutettu säästö on noin 166 e/v.
Aurinkopaneeleilla saavutettu säästö on noin 166 e/v.

Akun avulla kaikki irti aurinkopaneeleista


Kuten sanottu, akun avulla saisi kaiken irti aurinkopaneeleista.


Akut kuitenkin maksavat tällä hetkellä noin 6000–8000 euroa, ja niillä voi varastoida sähköä vain noin kolmeksi tunniksi.


Sähköyhtiö Helen tarjoaa tällä hetkellä aurinkopaneelipaketteja, joihin kuuluu virtuaaliakku.


10 paneelin paketti maksaa kotitalousvähennyksen jälkeen noin 12 800 euroa, minkä lisäksi akusta joutuu ensimmäisen vuoden jälkeen maksamaan muutaman euron kuussa.


Helen aikoo lähitulevaisuudessa myydä virtuaaliakkuja myös niille asiakkaille, jotka ovat hankkineet aurinkopaneelinsa muuta kautta.


Kannustimena on korotettu ylijäämäsähkön ostohinta: tällä hetkellä Helen maksaa akullisille asiakkaille 13 snt/kWh.


Kannattaako aurinkopaneelit hankkia taloudellisessa mielessä?

Näiden laskelmien perusteella ainakin meidän aurinkopaneeleillamme saavutetaan lähinnä hyvä mieli, sillä aurinkopaneelit alkavat olla jo käyttöikänsä päässä ennen, kuin ne maksavat itsensä takaisin.


Aurinkopaneelien hinta oli meidän tapauksessamme liian kallis saavutettuun taloudelliseen hyötyyn nähden.


Aurinkopaneelit olisi ainakin kannattanut asentaa itse – tosin se vaatii kattoon tehtäviä läpivientejä, joista katto voi alkaa vuotaa, ellei tiedä tasan tarkkaan, miten toimia.


Laske tarkkaan, kannattaako sinun hankkia aurinkopaneelit rahoituksella tai osamaksusopimuksella. Todennäköisesti sinun ei kannata ottaa lainaa, sillä korot ja lainan sivukulut nostavat kokonaiskustannusten määrää.


Jos otat 5000 euron lainan esimerkiksi 11 prosentin todellisella vuosikorolla, maksat lainasta viiden vuoden aikana korkoja ja kuluja 1448 euron edestä. 5000 euron investointi muuttuukin 6448 euron investoinniksi!


Aurinkopaneelit ovat kuitenkin merkittävä ympäristöteko, joten niiden merkitystä ei pidä vähätellä.


Muita tapoja säästää sähkön hinnassa ovat sähkösopimuksen kilpailutus sekä energiankulutuksen pienentäminen.Aurinkosähkön verotus

Jos ja kun aurinkosähkövoimalan teho on alle 100 kWp, ei itse tuotetusta aurinkosähköstä tarvitse maksaa veroa.


Jos myyt ylijäämäsähkön sähköyhtiöllesi, joudut maksamaan tuloveroa mahdollisesta voitosta.


Nykytilanne on kuitenkin se, ettei tavalliselle kuluttajalle muodostu verotettavaa tuloa ylijäämäsähkön myynnistä.Aurinkopaneelit pienentävät hiilijalanjälkeämme

Suomalaisen aiheuttamat kasvihuonekaasupäästöt ovat keskimäärin 11,5 tCO2e vuodessa. CO2e on hiilijalanjäljen kokoa ilmaiseva yksikkö.


Kaikkien maiden keskiarvo on 6, joten meidän hiilijalanjälkemme on merkittävän iso (tosin esimerkiksi Yhdysvalloissa luku on vielä korkeampi).


Päästäksemme eurooppalaisiin tavoitteisiin, tulisi meidän vähentää omia päästöjämme ainakin 20 %.


Aurinkopaneelien hankinta on yksi tapa pienentää omaa hiilijalanjälkeä ja taistella ilmastonmuutosta vastaan. Täysin päästöttömiä aurinkopaneelitkaan eivät ole.


Aurinkopaneelien valmistamisesta ja kuljettamisesta syntyy välillisiä päästöjä, ja lisäksi vanhat ja käytöstä poistetut aurinkopaneelit aiheuttavat melko lailla jätettä.


Sähköyhtiö Helenin sivuille on laadittu tehtävätaulukko, minkä avulla jokainen suomalainen voi pienentää omaa hiilijalanjälkeään.


Sen mukaan aurinkopaneelien hankinta keventää vuotuista hiilijalanjälkeä 250 CO2e verrattuna fossiilisilla polttoaineilla tuotettuun sähköön.


Vielä tehokkaampaa on esimerkiksi lyhentää suihkussa vietettyä aikaa, ryhtyä vegaaniksi tai välttää lentomatkustamista. Katso koko lista täältä ja lue juttuni suomalaisten ylikulutuspäivistä.


Tarvitseeko aurinkopaneeleita huoltaa?

Aurinkopaneelit ovat kaikeksi onneksi hyvin helppohoitoisia.


Sade riittää pitämään paneelit puhtaina, mutta jos jostain syystä paneelit kuitenkin ovat päässeet likaantumaan, ne voidaan puhdistaa pehmeäharjaksisella harjalla ja vedellä, mihin on sekoitettu mietoa pesuainetta.


Varmista kuitenkin aurinkopaneelien käyttöohjeesta, miten juuri sinun paneelisi kannattaa puhdistaa.


Varmuuden vuoksi paneelit kannattaa puhdistaa aikaisin aamulla, jotta et tulisi hajottaneeksi auringossa lämmennyttä lasia liian kylmällä vedellä.


Kun käsittelet aurinkopaneeleita käsin, muista käyttää hanskoja, jotta heijastuksenestopintaan ei jäisi pysyvää rasvatahraa.


Ammattilaisen asentamat aurinkopaneelit kestävät hyvin lumikuormaa ja kovia tuulia. Lunta ei useimpina talvina tarvitse pudottaa aurinkopaneelien päältä, sillä ne kestävät ainakin 550 kg per neliö.


Lumi sulaa aurinkopaneelien päältä kevätauringon myötä, mutta jos haluat maksimoida talviaikaisen sähöntuotannon, voit käydä harjaamassa lumen paneelien päältä.


Muista tällöinkin tarkastaa omien paneeliesi huolto- ja käyttöohje. Jos paneelien pinnalla on jäätä, jätä se suosiolla auringon sulatettavaksi, jotta lasi ei naarmuunnu.Päivitys: vuosi aurinkopaneelien kanssa - kuinka paljon säästin rahaa?

Kohta tulee täyteen vuosi aurinkopaneelien asentamisesta katolle. Tulossa laskelmat siitä, kuinka paljon oikeasti säästimme rahaa vuodessa aurinkopaneelien avulla. Olivatko aurinkopaneelit hyvä säästövinkki ja tapa saada talous tasapainoon vai ei?

Edit. 18.4.2020: Lue tuore artikkelini Paljonko aurinkopaneeleilla säästää rahaa aivan oikeasti?