• Kultainto

Parhaat 5 e, 10 e ja 20 e lahjaideat

Päivitetty: kesä 19

** teksti toteutettu kaupallisessa yhteistyössä mm. Samaskorun kanssa. Mainoslinkit merkitty *-merkillä **

Hyvän lahjan ei tarvitse olla kallis.
Hyvän lahjan ei tarvitse olla kallis.

Lahjat kuuluvat moniin merkkipäiviin ja juhliin. Lahjoja annetaan äitienpäivänä, tupaantuliaisissa, jouluna, hääpäivänä ja esimerkiksi syntymäpäivillä.


Tästä artikkelista löydät parhaat 5 e, 10 e ja 20 e lahjaideat.Kuinka paljon suomalaiset kuluttavat lahjoihin?

Lahjojen antamisessa ei ole kyse pelkästä antamisen ilosta.


Lahjojen vaihtaminen kuuluu olennaisena osana kaikkiin kulttuureihin.


Sosiologi Marcel Mauss (1872–1950) on todennut, ettei pyyteettömiä lahjoja ole lainkaan. Lahjan antamisen taustalla on aina jokin taka-ajatus, kuten tarve saada hyväksyntää tai vahvistaa yhteenkuuluvuuden siteitä.

Lahjojen ostamiseen kuluu paljon rahaa. Suomalaiset kuluttavat joululahjoihin noin 330 euroa per naama.


Muihin lahjoihin suomalaisten arvioidaan käyttävän yhteensä noin 2 miljardia euroa vuodessa, mikä tarkoittaisi noin 363 euroa jokaista suomalaista kohden.


Lasten kavereiden syntymäpäivälahjoihin laitetaan keskimäärin 20 euroa, muihin lahjoihin noin 40-70 euroa. Mitä läheisempi ihminen, sitä enemmän rahaa ollaan valmiita kuluttamaan.


Oman lapsen häälahjaan käytetään noin 510 euroa, ja lapsenlapsen lakkiaisiin noin 170 euroa. Läheisten ystävien häälahja tai sukulaislapsen ylioppilaslahja on noin 70 euron arvoinen.


Vuoden mittaan kaikista tuliaisista, pikkujoulupaketeista ja muista lahjoista voi muodostua melkoinen yhteissumma.Parhaat 5 e lahjaideat.
Parhaat 5 e lahjaideat.

Parhaat 5 e lahjaideat

Tällä kertaa parhaat säästövinkit liittyvät siis lahjoihin. Listaamme muutaman 5 euron, 10 euron ja alle 20 euron lahjaidean.


Jo vitosella voi saada kivoja lahjoja esimerkiksi kaverisynttäreille tai pikkujouluihin vietäväksi. Myös vähävaraisen joulu kaipaa hyvän hinta-laatusuhteen lahjoja.


Mitä jos veisitkin tuliaisina sen iänikuisen kahvipaketin sijaan design-korun (kyllä, sellaisenkin saa jo vitosella)?


1. Tsekkaa alennukset - esimerkiksi Samaskoru yllättää edullisella designillä

Jos tilaa riittää, voit ostaa lahjoja varastoon aina, kun hyviä tarjouksia osuu kohdalle.


Alelaarit ja verkkokauppojen alennustuotteet ovat hyvä tapa säästää rahaa joka päivä - myös lahjaostoksilla.

Esimerkiksi verkkokirjakauppa Adlibriksestä voit tilata kirjoja jo viidellä eurolla. Tällä hetkellä viidellä eurolla saa esimerkiksi tunnetun suomalaisen kirjailijan Katja Ketun viimeisimmän kirjan *Rose on poissa (2018).

Korkeakirjallisuutta voi siis löytää halvalla, mutta suomalaisesta designistakaan ei välttämättä tarvitse maksaa itseään kipeäksi.


*Samaskoru on joensuulainen yritys, joka suunnittelee ja valmistaa luonnonmukaisia koruja.


Laadukkaat suomalaiset korut, varsinkin suomalaisesta luonnosta inspiraationsa saaneet, ovat erityisen hyviä tuliaisia ulkomaille lähtiessä!


Samaskorulta löydät kauniita puu- ja hopeakoruja jo viidellä eurolla. Ystävänpäivälahjaksi, naistenpäivälahjaksi tai vaikka kirjekuoressa lähetettäväksi yllätyslahjaksi sopivia koruja ovat esimerkiksi:

*Design kauris -kaulakoru 5-9,90 e

*Leijonan mieli-kaulakoru 5-9,90 e

*Tähtien unisieppari -kaulakoru 5-14,90 e2. Munkki, vessapaperia tai tekokärpänen

Mitä muuta saa vitosella? No, esimerkiksi yhden munkin Arnoldsilta. Munkit ja donitsit maksavat noin neljä euroa kappale.


Vitosen lahjat ovat usein rihkamaa, mutta joskus rihkamalahja voi olla ihan hauska veto. Esimerkiksi verkkokauppa E-ville on listannut alle viiden euron lahjaideoita.


Joukossa on muun muassa:

  • eurokuvioista vessapaperia

  • kännykän panssarilaseja

  • alumiinilompakkoja pankkikortille

  • autotarroja

  • heijastimia ja LED-valoja pyörään (tiesitkö, että punainen takavalo pyörässä on pakollinen?)

  • hiirimattoja

  • pullonavaajia

  • tekokärpäsiä

  • ja paljon muuta rihkamaaParhaat 10 e lahjaideat.
Parhaat 10 e lahjaideat.

Parhaat 10 e lahjaideat

Jos käytettävissä on 10-15 euroa, on sopiva lahja jo helpompi löytää.


Kympillä saa esimerkiksi viinipullon.


Alle 15 eurolla voi rakentaa myös herkkukorin (varsinkin, jos on löytänyt kirpputorilta edullisen korin). Herkkukoriin voi koota juustoja ja keksejä, tai vaikkapa hilloja ja vihannessäilykkeitä.


Kesäkorissa voi olla vaikkapa saunajuomia ja servettejä, kun taas joulun alla on kiva antaa lahjaksi laadukasta glögiä ja pipareita.


Kirjakauppojenkin valikoima laajenee, jos lahjabudjetti on 10-15 euroa.

Kuvan *Pieni pahanmielen kirja oli kerrassaan yllättävä löytö Adlibrikselta (14,90 e).


Sen sivuilla pääsee tekemään listoja ja muistiinpanoja muun muassa baarissa kohtaamistaan ääliöistä, sekä tavoista pilata kanssamatkustajien päivä.


Kirja pitää sisällään myös viikon mittaisen katkeruuspäiväkirjan, eli tarjoaa mahdollisuuden kirjata joka päivä ylös kaikki se, mikä jäi hampaankoloon.


Hyvää hajuvettä ei alle 15 eurolla saa, mutta esimerkiksi *Yves Rocherilla on annettavanaan yhtä ja toista noin 10 euron lahjaideoihin.


Laadukkaita suihkugeelejä ja käsivoiteita saa jo parilla eurolla, ja noin kympillä saa *tyylikkäitä kosmetiikkasettejä.


Voit rakentaa kosmetiikkasetin tai kappaleen alussa mainitun herkkukorin itsekin. Kuvassa on kissanruokalaatikko, mikä on päällystetty ylijäämätapetilla.


Kori on täytetty Ruti-Rex-koirankopinpehmikkeellä, ja pehmusteiden päälle on aseteltu kirpputorilta löytynyt tuoksulyhty sekä muutamia eteerisiä öljyjä.


*Eteeriset öljyt maksavat edullisimmillaan noin 5 euroa pullo.Parhaat 20 e lahjaideat.
Parhaat 20 e lahjaideat.

Parhaat 15 tai 20 e lahjaideat

Jos budjetti lahjaa varten on 15-20 euroa, voit ostaa vaikkapa lahjakortin *Offerillasta. Offerillan kautta löydät edullisia lahjakortteja hierontaan, kasvohoitoon ja esimerkiksi joogatunneille.


Valitettavasti Offerilla ei toimi läheskään kaikissa kaupungeissa (ainakaan vielä).


Mitä jos antaisitkin lahjaksi hävikkiruokakauppa *Matsmartista löytyviä tuotteita?


Matsmartin saa usein myös lahjakortteja, mutta juuri nyt niitä ei ole saatavilla. Matsmartin valikoimista voit poimia tuotteita vaikka itse tehtyyn herkkukoriin.


Valikoima vaihtelee päivittäin. Juuri tällä hetkellä voisit ostaa neljä majoneesia 3 eurolla, tai jättipaketin (100 purkkaa) Hubba Bubba -purukumia 6,99 eurolla.


Vaikka tuotteet ovat alennuksessa, niillä saattaa olla päiväystä vielä hyvin jäljellä. Esimerkiksi lapsille annettavaksi sopivien Hubba Bubba -purukumien parasta ennen -päiväys on vasta 12.8.2020.


Luontaistuotteita lahjaksi?
Luontaistuotteita lahjaksi?

15 tai 20 eurolla löytää kaikenlaista *Hyvinvoinnin tavaratalosta.


Ravintolisien ja eteeristen öljyjen lisäksi siellä on myös parisuhdeleluja, zero waste -tuotteita, luonnonkosmetiikkaa, vege- ja luomuruokaa sekä paljon, paljon muuta.


Elämyslahjat ovat todella suosittuja, ja Elämyslahjat-sivustolta löytyy lahjakortteja erilaisiin elämyksiin jo 10-20 eurolla.


Ikävä kyllä valtaosa elämyksistä on tarjolla vain pääkaupunkiseudulla tai muualla Etelä-Suomessa:

Säästä lahjoissa: tee itse, kilpailuta ja osta käytettynä.
Säästä lahjoissa: tee itse, kilpailuta ja osta käytettynä.

Näinkin voit säästää lahjoissa - viisi vinkkiä visukintuille

Muista myös kilpailutus, kun ostat lahjoja sukulaisille, naapureille ja työkavereille.


Talous pysyy paremmin tasapainossa, kun kilpailutat kaikki hankinnat. Kilpailuttaminen kannattaa ulottaa koskemaan myös lahjoja.


Ota avuksi mainokset: niistä löydät tietoa alennuksista.


Vielä helpompi vaihtoehto on *Hintaopas, kun etsit jotain tiettyä tuotetta lahjaksi. Hintaopas on puolueeton ja ilmainen palvelu, joka kertoo, mistä verkkokaupasta saat haluamasi tuotteen halvimmalla.


Hintaopas vertailee yli 800 verkkokaupan elektroniikkatuotteiden, kosmetiikan, kotitaloustarvikkeiden ja muun muassa urheilutuotteiden hintoja.


Kilpailuttaminen on siis vinkki numero 1; tässä vielä 4 tapaa lisää säästää joululahjoissa, äitienpäivälahjoissa, syntymäpäivälahjoissa ja muissa lahjoissa.

1. Ilmaiset lahjat

Lahja voi olla hyvä, vaikka se on ilmainen.


Ilmainen lahja voi olla esimerkiksi lahjakortti, millä lupaat ilmaisen siivouksen, autonpesun tai lastenhoitoapua.


Lahjakortissa voi olla vaikka lupaus lautapeli-illasta, piknik-retkestä tai siitä, että opetat kaverisi tekemään ruusuja ilmastointiteipistä.


Nämä ovat niin sanottuja aineettomia lahjoja, mitkä eivät kuormita ympäristöä ainakaan kovin paljoa. Lisää ideoita aineettomista lahjoista (ilmaisista ja maksullisista) löydät osoitteesta annajotainmuuta.fi.2. Eettiset lahjat

Mitä antaa lahjaksi hänelle, jolla on jo kaikkea? No, esimerkiksi hyvä mieli siitä, että hänen lahjaansa varatuilla lahjoilla on annettu jotain hänelle, jolla ei ole mitään.


Esimerkiksi Kirkon Ulkomaanavun Toisenlainenlahja-sivuston kautta voit ostaa lahjoja kehitysmaiden ihmisille.


Merkkipäivää viettävä saa kirjeen tai sähköpostin, missä kerrotaan, että hänen lahjaansa varatuilla rahoilla on tuettu esimerkiksi tyttöjen koulutusta kolmannessa maailmassa.


Viidellä eurolla voi hankkia huovan, kympillä koulupuvun, 16 eurolla kuukautissiteitä (muuten tyttö voi joutua keskeyttämään koulunkäyntinsä) ja 23 eurolla aterian koko kylälle. Vuohen tai ammattiin johtavan koulutuksen voi antaa jo 30 eurolla.3. Kierrätyslahjat

Vielä tovi sitten ei pidetty sopivana ostaa lahjaa kirpputorilta. Huoli ympäristön tilasta on muuttanut asenteita.


Kerrotaan nuorten jopa häpeilevän uutena ostettuja tuotteita ja valehtelevan niiden olleen kierrätyslöytöjä.


Vuonna 2020 on ihan OK ostaa lahja kirpputorilta, ja näin tekeekin kuulemma jo noin 50 % suomalaisista.


Kivijalkakirppareiden lisäksi on olemassa nettikirpputoreja tai hienommin ilmaistuna käytetyn tavaran vertaisverkkokauppoja (esimerkiksi Tori.fi, mihin jätetään noin 10,3 miljoonaa ilmoitusta vuodessa).


Torista etsitään ja löydetään joka vuosi lukemattomia joululahjoja.


4. Itse tehdyt lahjat

Itse tehdyistä lahjoista tullee ensimmäisenä mieleen jokin mummon kutoma vaatekappale. Itse tehty lahja voi tarkoittaa myös itse tehtyä hilloa tai itse leivottua leipää.


Jos osaat nikkaroida, solmeilla, ommella tai esimerkiksi maalata posliinia, voit valmistaa monet joulu- ja äitienpäivälahjat itse. Käsityö- ja keittiötaitoja voi opetella vaikka kansalaisopistojen kursseilla.