• Kultainto

Näin pääset helposti eroon puhelinmyyjistä

Päivitetty: kaksi päivää sitten


Kuka soittaa? Ettei vain puhelinmyyjä...
Kuka soittaa? Ettei vain puhelinmyyjä...

Miten päästä helposti eroon puhelinmyyjistä?


Jos sinunkin on vaikea sanoa "ei" tai olet kyllästynyt jatkuviin myyntipuheluihin, kannattaa jatkaa lukemista. Kerron hyviä vinkkejä siihen, miten puhelinmyyjistä pääsee eroon.


Yksi niistä on vuosimaksullinen telemarkkinointikielto, mutta puhelinmyyntikielto voidaan hankkia myös täysin ilmaisilla menetelmillä.


Moni opiskelija työllistyy puhelinmyyjänä.
Moni opiskelija työllistyy puhelinmyyjänä.

Miten puhelinmarkkinointikielto tehdään?

Puhelinmarkkinointikielto onnistuu monella eri tavalla.


Jos haluat päästä mahdollisimman tehokkaasti eroon puhelinmyyjistä, kannattaa hankkia jompikumpi maksullinen puhelinmyyntikielto ja tehdä kaikki listan kohdassa 3 esitellyt toimenpiteet (mitkä eivät maksa mitään).


1. Telemarkkinointikielto.fi (6 €/v)

Jos haluat tehdä telemarkkinointikiellon, vieraile Suomen Telemarkkinointiliiton sivustolla telemarkkinointikielto.fi ja liity sen kannattajajäseneksi lähettämällä tekstiviesti annettuun numeroon.


Tämän jälkeen telemarkkinointikieltopalvelu on käytössäsi.


Suomen Telemarkkinointiliitto rajaa puhelinnumerosi pois kaikkien tietokannassaan olevien suoramarkkinointiyrityksien soittolistoilta.


Jos saat vielä soittoja puhelinmyyjiltä, reklamoi STML puolestasi kieltoa rikkoville tahoille (tarvittaessa myös tietosuojavaltuutetulle). Ilmianto on helppo tehdä STML:n sivuilla.


Lisäksi Suomen Telemarkkinointiliitto välittää suoramarkkinointikieltosi Traficomille ja DVV:lle (katso kohta 3).


Halutessasi voit aktivoida sivustolla telemarkkinointikielto.fi myös sähköpostimarkkinointikiellon. Tällainen roskapostikielto maksaa niin ikään 6 €/vuodessa.


Tehokkaampi ja halvempi tapa on kuitenkin peruuttaa jokainen uutiskirje sitä mukaa, kun niitä sähköpostilaatikkoon ilmestyy.


Vähennät roskapostien määrää myös olemalla tarkkana jokaista tilaus- tai rekisteröitymislomaketta täyttäessäsi, sillä uutiskirjeen tilaus saattaa olla esivalittu puolestasi.


2. Puhelinmyyntikielto Suomen asiakkuusmarkkinointiliiton kautta

Myös Suomen asiakkuusmarkkinointiliitolla (ASML) on tarjolla maksullinen puhelinmyyntikielto. Tämä puhelinmyyntikielto on voimassa 3 vuotta kerrallaan, ja se sitoo kaikkia satoja ASML:n rekisterissä olevia suoramarkkinointiyrityksiä.

Kiellon saa voimaan soittamalla numeroon 0600 13404. Soitto maksaa 39 snt/minuutti plus paikallisverkkomaksu.


Tämä puhelinmarkkinointikielto tulee siis halvemmaksi kuin kohdassa 1 esitelty STML:n telemarkkinointikielto, mutta se ei sisällä esimerkiksi Traficomille tehtäviä ilmoituksia eikä asiasi ajamista tarvittaessa vaikka oikeusistuimessa.


Jos haluat päästä eroon puhelinmyyjistä, jotka ovat sekä STML:n että ASML:n rekisterissä, ei auta kuin hankkia molemmat kiellot tai etsiä vinkkejä kohdasta 4.


3. Ilmainen suoramarkkinointikielto: DVV + Traficom

Suoramarkkinointikiellon voi saada myös ilmaiseksi, mutta tämän eteen pitää nähdä hieman vaivaa.


Suoramarkkinointia harjoittavat yritykset etsivät potentiaalisten asiakkaiden yhteystietoja Digi-ja Väestötietoviraston (entinen Väestörekisterikeskus VRK) tietokannoista.


Estä DVV:tä luovuttamasta tietojasi joko kirjeitse, puhelimitse tai Suomi.fi-verkkopalvelun Henkilötiedot-sivulla.


Väestötietojärjestelmään voidaan merkitä:

 • suoramarkkinointikielto

 • yhteystietojen luovutuskielto

 • asiakasrekisterin päivityskielto

 • sukututkimuskielto

 • henkilömatrikkelikielto


Puhelinmarkkinoinnin rajoitusta ei tällä hetkellä voi tehdä väestötietojärjestelmään, koska sinne ei tallenneta puhelinnumeroita.


Estä myös Traficomia luovuttamasta tietojasi!


Nimi- ja osoitetietojasi myy eteenpäin nimittäin myös Liikenteen Turvallisuusvirasto eli Traficom, jota voi pyytää lopettamaan tälläisen toiminnan täyttämällä Traficomin sähköisessä asiointipalvelussa olevan ilmaisen lomakkeen:


Mm. Trafi myy yhteystietojasi.
Traficom myy yhteystietojasi puhelinmyyjille.

Kannattaa siis ottaa yhteyttä sekä Digi- ja Väestötietovirastoon että Traficomiin, mutta puhelinnumeron saa pois suoramarkkinointiyritysten soittolistoilta vain maksullista puhelinmyyntikieltoa vastaan.


4. Eroon puhelinmyyjistä standardivastauksen avulla

Mikään telemarkkinointikielto ei ole pomminvarma. Vaikka hankkisit kaikki ilmaiset ja maksulliset puhelinmyyntikiellot, joku voi silti soitella lehtiä, sukkia, puhelinliittymiä tai vitamiineja kaupitellen.


Puhelinmyyjät etsivät asiakkaiden yhteystietoja myös muista paikoista kuin virallisista asiakasrekistereistä, esimerkiksi puhelinluetteloista, joissa ei hankkimasi suoramarkkinointikielto tietenkään näy.


Huomaathan, että esimerkiksi jotkut arvonnat ja maksetut kyselyt edellyttävät yhteystietojen antamista kaupallisiin tarkoituksiin. Vaikka saat kyselyistä pienen korvauksen, voi lieveilmiöksi tulla puhelinmyyjien lisääntyneet yhteydenotot.

Suosittelenkin, että harjoittelet valmiiksi napakan mutta kohteliaan "ei-vastauksen".


Puhelinmyyjille opetetaan, että heidän työnsä alkaa vasta asiakkaan sanoessa "ei" ensimmäisen kerran.


Älä siis jätä neuvotteluvaraa, vaan muotoile puheenvuoro, mistä käy ilmi se, ettet tosiaankaan ole ostamassa mitään.


Kun sinulla on valmis standardivastaus, minkä osaat unissasikin ulkoa, et mene paniikkiin, kun puhelinmyyjä soittaa seuraavan kerran.


Esimerkiksi tällainen vastaus on osoittautunut erittäin toimivaksi: "Kiitos tarjouksesta, mutta en ole ollenkaan kiinnostunut. Tämä puhelu ei johda kauppoihin, joten ei muuta kuin mukavaa päivänjatkoa!"


99 % puhelinmyyjistä lopettaa puhelun tämän jälkeen. Jos myyjä ei suostu kuuntelemaan, pahoittelen ja katkaisen puhelun.


Puhelinmyyjän päivä ei ole pilalla, vaikka löisit luurin korvaan kieltäydyttyäsi ensin kohteliaasti.


Olin itse opiskeluaikoinani puhelinmyyjä, itse asiassa kahteen eri otteeseen. Puhelinmyyjä kohtaa päivän mittaan paljon pahempaakin kuin puhelun katkaisemisen kesken kaiken.


Summa summarun: tee puhelinmyynti esto näin

Lopuksi kertaus siitä, miten saada aikaiseksi mahdollisimman varma ja toimiva puhelinmyynti esto:

 1. Hanki telemarkkinointikielto STML:n jäsenyrityksille (6 €/v)

 2. Hanki puhelinmyyntiesto ASML:n jäsenyrityksille (soitto 0,39 €/min, voimassa 3 v)

 3. Estä DVV:tä ja Traficomia luovuttamasta osoitetietojasi

 4. Harkitse puolisalaista puhelinnumeroa, jolloin se ei löydy puhelinluetteloista

 5. Älä salli tietojesi luovutusta markkinointitarkoituksiin, kun täytät erilaisia tilaus- ja rekisteröintilomakkeita

 6. Jos saat viestejä ja soittoja esimerkiksi lainapalveluilta, ota yhteyttä asiakaspalveluun ja aseta itsellesi markkinointikielto

 7. Opettele sanomaan napakka, mutta kohtelias "ei" kaikille soittajille


Tuotteet voi palauttaa.
Tilasitko tuotteita tai palveluita, joita et tarvitse?

Entä jos kuitenkin tilaan jotain, mitä kadun?

On mahdollista, että esimerkiksi lopen väsyneenä tulee tilanneeksi puhelinmyyjältä jotain, mitä alkaakin katua. Väsyneenä ei aina jaksa kysyä, jäikö myyjältä huomaamatta puhelinmyyntiesto, vaan fokus on puhelun nopeassa päättämisessä. Joskus se johtaa kuin johtaakin kaupantekoon.

Ehkä tilasit ystävällesi lehden, minkä tilaaja hän sattuukin jo olemaan?

Kenties halpa puhelinliittymä löytyikin jotain muuta kautta? Ehkä sähkösopimuksen kilpailuttaminen netissä sai sinut katumaan aiempaa, puhelimessa tekemääsi diiliä?

Ehkä et haluakaan kalliita bambusukkia kolmen viikon välein kotiin kannettuna?

Onneksi Suomen kuluttajansuojalain mukaan etämyynnistä ostetulla tuotteella tai palvelulla on 14 vuorokauden palautus- ja peruutusoikeus.

Palautus- tai peruutusoikeus lasketaan siitä päivämäärästä lähtien, kun tuote on vastaanotettu tai palvelusopimus on allekirjoitettu.

Ota siis mahdollisimman pian yhteyttä sopimusosapuoleen ja peru tilaus. Jos myöhästyt, voit asettaa tilauksen päästymään vasta sopimuskauden loppuun.