• Kultainto

Näin pääset helposti eroon puhelinmyyjistä

Päivitetty: maalis 12

Tekstissä mainoslinkkejä, merkitty *-merkillä

Kuka soittaa? Ettei vain puhelinmyyjä...
Kuka soittaa? Ettei vain puhelinmyyjä...

Miten päästä helposti eroon puhelinmyyjistä?


Jos sinunkin on vaikea sanoa "ei", kannattaa jatkaa lukemista. Kerromme hyviä vinkkejä siihen, miten puhelinmyyjistä pääsee eroon.


Yksi niistä on telemarkkinointikielto.


Miksi telemarkkinointikielto?

Jatkuva puhelinmyynti saattaa tuntua ärsyttävältä. Joissakin tilanteissa se voi myös johtaa suoranaisiin taloudellisiin vaikeuksiin.


Näin voi olla esimerkiksi tilanteissa, joissa vaikkapa yksinäiselle vanhukselle kaupataan toistuvasti sitä ja tätä.


Vanhus saattaa olla niin yksinäinen, että tilaisuuden tullen juttelee vaikkapa sitten puhelinmyyjän kanssa eikä lopuksi henno kieltäytyä hänelle esitetystä tarjouksesta.


Puhelimitse myydään esimerkiksi lehtitilauksia, vitamiinipillereitä, sukkia, sähköhammasharjoja, karvanpoistohöyliä ja rintasyöpävakuutuksia.


Aina puhelun vastaanottaja ei välttämättä täysin edes ymmärrä, mitä hänelle tarjotaan ja mihin hän on sitoutumassa. Tällaisissa tilanteissa puhelinmyynnin kieltäminen on hyvä valinta.

Moni opiskelija työllistyy puhelinmyyjänä.
Moni opiskelija työllistyy puhelinmyyjänä.

Telemarkkinointikielto on hyvä toki monissa muissakin tilanteissa.


Ehkäpä olet kovin kiireinen, etkä jaksaisi yhtään ylimääräistä puhelua tai ehkä et muutoin pidä siitä, että puhelimesi saattaa soida odottamatta sellaisissa tilanteissa, joissa et toivoisi sen soivan.


Ehkä sinun on vaikea sanoa "Ei" puhelinmyyjien tarjoamille houkutuksille ja saatat myöhemmin katua tekemiäsi äkkinäisiä päätöksiä. Näissä ja monissa muissa tilanteissa telemarkkinointikielto on hyvä valinta.


Miten telemarkkinointikielto tehdään?

Telemarkkinointikiellon voi tehdä monella eri tavalla.


1. Telemarkkinointikielto.fi

Jos haluat tehdä telemarkkinointikiellon, vieraile sivustolla telemarkkinointikielto.fi ja liity sen kannattajajäseneksi.


Tämän jälkeen saat jäsensivujen käyttäjätunnuksen sekä salasanan ja telemarkkinointikieltopalvelu on käytössäsi.


Kannattajajäsenyys maksaa 6 euroa vuodessa ja liittyminen onnistuu sivuston kautta omilla verkkopankkitunnuksilla.


2. Suomen asiakkuusmarkkinointiliitto

Myös Suomen asiakkuusmarkkinointiliitto ASML tarjoaa kolme vuotta kerrallaan voimassa olevaa puhelinmyyntikieltoa.


Kiellon saa voimaan soittamalla noin 39 snt/minuutti maksavaan palvelunumeroon – 39 snt/minuutti tulee siis normaalin paikallisverkkomaksun päälle. Katso ajankohtaiset ohjeet ja puhelinnumero täältä.


3. Ilmainen telemarkkinointikielto

Puhelinmyyntikiellon voi saada myös ilmaiseksi, mutta tämän eteen pitää nähdä hieman vaivaa.


Suoramarkkinointia harjoittavat yritykset etsivät potentiaalisten asiakkaiden yhteystietoja Väestörekisterikeskuksen tietokannoista.


Estä Väestörekisteriä luovuttamasta tietojasi!


Kannattaa siis klikata itsensä Väestörekisterikeskuksen Tarkasta tietosi! -palveluun, missä voi estää nimensä ja osoitetietojensa luovutuksen markkinointitarkoituksiin ja mielipidetutkimuksiin (eli suoramarkkinointikielto) sekä vaatia ”asiakasrekisterin päivityskieltoa”, mikä estää Väestörekisterikeskusta luovuttamasta vanhan asiakkaansa uusia yhteystietoja esimerkiksi lehtitaloille.


Muista valita myös ”yhteystietojen luovutuskielto”, mikä estää omien tietojen näkymisen VRK:n ylläpitämässä osoitepalvelussa.


Maistraattiin voi myös lähettää vapaamuotoisen kirjeen tai soittaa saadakseen nämä kiellot voimaan, mutta sekin maksaa postimerkin tai paikallisverkkomaksun verran.


Huomaathan, että puhelinmyyntiä ei voi rajoittaa edellä mainituilla estoilla, koska väestörekisterijärjestelmään ei tallenneta puhelinnumeroita. Jos halua, ettei sinulle soitella, kannattaa harkita jompaa kumpaa maksullista palvelua.


Estö Traficomia luovuttamasta tietojasi!


Nimi- ja osoitetietojasi myy eteenpäin myös Liikenteen Turvallisuusvirasto eli Traficom, jota voi pyytää lopettamaan tämän täyttämällä Trafin sähköisessä asiointipalvelussa olevan ilmaisen lomakkeen:


Mm. Trafi myy yhteystietojasi.
Mm. Trafi myy yhteystietojasi.

Jos siis haluat, ettei osoitetietojasi jaeta eteenpäin suoramarkkinointi-ja galluptarkoituksiin, kannattaa ottaa yhteyttä Väestörekisterikeskukseen (maistraatin kautta) ja Traficomiin.


Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, ettei mikään kielto ole pomminvarma, ja joku voi silti soitella lehtiä, sukkia, puhelinliittymiä tai vitamiineja kaupitellen.


Puhelinmyyjät etsivät asiakkaiden yhteystietoja myös muista paikoista kuin virallisista asiakasrekistereistä, esimerkiksi puhelinluetteloista, joissa ei hankkimasi suoramarkkinointikielto tietenkään näy.


Huomaathan, että esimerkiksi jotkut arvonnat ja maksetut kyselyt edellyttävät yhteystietojen antamista kaupallisiin tarkoituksiin. Vaikka saat kyselyistä pienen korvauksen, voi lieveilmiöksi tulla puhelinmyyjien lisääntyneet yhteydenotot.