• Kultainto

Eteeriset öljyt hyvinvoinnin tukena

Päivitetty: heinä 27

** tekstissä mainoslinkkejä, merkitty *-merkillä **

Eteerisiä öljyjä voi käyttää myös ihonhoidossa.
Eteerisiä öljyjä voi käyttää myös ihonhoidossa.

Eteerisiä öljyjä ei välttämättä kannata tilata ulkomailta. Esimerkiksi Ebayssä myydyt eteeriset öljyt eivät läheskään aina ole sitä, mitä lupaavat.


Jos tilaat EU:n ulkopuolelta, joudut maksamaan tullimaksut, mikäli paketti jää tullin haaviin.


Jos tilaat *eteerisiä öljyjä netistä, kannattaa suosia kotimaisia verkkokauppoja, joiden tuotteet ovat 100 % aitoja ja puhtaita.


Esimerkiksi *Hyvinvoinnin tavaratalo myy laadukkaita ja turvallisia eteerisiä öljyjä sekä diffuusereita ja tuoksulamppuja. Tällä verkkokaupalla on usein hyvä alennuksia ja kampanjoita, joten voit löytää lahjaksi tai itsellesi sopivat eteeriset öljyt sieltä hyvinkin edullisesti!


Muista, ettei valtaosaa eteerisistä öljyistä saa hieroa suoraan iholle – jos aiot käyttää öljyjä selluliitin tai esimerkiksi sienitulehduksen hoitoon, tarkista laimennussuhde, ja vältä auringonottamista öljyn levittämisen jälkeen.


Eteerisiä öljyjä ei myöskään kuulu nauttia sisäisesti.


Raskaana oleville, imettäville, pikkulapsille ja vaikeasti sairaille henkilöille eivät sovi kaikki eteeriset öljyt, joten heidän kannattaa keskustella asiantuntijan kanssa ennen aromaterapiaa tai tuoksukylpyä.Mitä aromaterapia on?

Aromaterapia on kehoon ja mieleen vaikuttamista – eteeristen öljyjen avulla oloa voidaan rentouttavaa tai virkistävää. Tietyt öljyt avaavat tukkoista oloa, toiset taas kohentavat mielialaa ja toimivat esimerkiksi kaamosoireiden lievittämiseen.


Erilaisia tapoja harjoittaa aromaterapiaa ovat hieronta öljyllä, mihin on sekoitettu muutama tippa eteeristä öljyä, tai tuoksukylpy ammeessa.


Tuoksuja voi vapauttaa ilmaan esimerkiksi tuoksulyhdyn tai diffuuserin kautta.


Nuhaan auttaa höyryhengitys, tai muutaman tipan tipauttaminen vaatteisiin ja vuodevaatteisiin.


Eteerisiä öljyjä voi käyttää pyykki- ja siivousetikassa, saippuan valmistuksessa, löylyvedessä ja erilaisissa hoitohauteissa.


Sitruuna- ja teepuuöljyn avulla voi desinfioida vaikka joogamaton.


Muutama tippa imurin suodattimessa ja matoille ripoteltuna tuo kotiin raikkaan tuoksun.


Etenkin piparminttu neutraloi tupakan hajua.


Tuoksulyhty vapauttaa mietoa eteeristen öljyjen tuoksua
Tuoksulyhty vapauttaa mietoa eteeristen öljyjen tuoksua

Eteeriset öljyt vaikuttavat ihon läpi (kudoksiin kulkeutuen), hengitysteiden ja keuhkojen välityksellä sekä hajuaistin kautta.


Hajuaisti on nopein tapa hyödyntää eteeristen öljyjen hoitavia ominaisuuksia.


Eteeristen öljyjen hoitavat ominaisuudet voivat olla antiseptisia, desinfioivia, immuniteettiä vahvistavia, tulehduksia estäviä ja hillitseviä, verenkiertoa ja imunestekiertoa edistäviä tai esimerkiksi kipuja ja kouristuksia lievittäviä.


Osa eteerisistä öljyistä toimii poistaen elimistön kuonaa ja myrkyllisiä aineita sekä nestettä. Osa taas elvyttää elintoimintoja ja säätelee hormonitoimintaa.


Aromaterapia ei missään nimessä korvaa lääketieteellisiä hoitoja, vaan toimii sairaalle täydentävänä hoitomuotona.Laadukas eteerinen öljy maksaa Suomessa 6-10 euroa pullo (10 millilitraa). Edullisia eteerisiä öljyjä ovat esimerkiksi laventeli, piparminttu, patsuli ja sitruuna.


Harvinaisemmat öljyt maksavat 10-35 euroa. Kalliita eteerisiä öljyjä ovat esimerkiksi jasmiini, ruusupuu ja santelipuu. Eteerisen öljyn hinta erikoiskaupoissa ja pikkupuodeissa on yleensä kalliimpi kuin netistä tilatessa.


Eteerinen öljy on hyvä noin kymmenen euron lahjavinkki puolisolle, äidille, kaverille tai kenelle tahansa, josta välität - varsinkin, jos lupaat tarjota myös hieronnan, missä tuota öljyä käytetään.Miten erilaiset eteeriset öljyt vaikuttavat?

Eteerisiä öljyjä on kymmeniä, ja jokaisella niistä on omat vaikutusalueensa ja -kohteensa. Esittelen tässä alla omassa käytössäni olevien eteeristen öljyjen tärkeimmät vaikutukset.

Eteerinen öljy Appelsiini

Appelsiiniöljy energisoi, rohkaisee ja piristää, mutta myös hillitsee stressiä. Tämän eteerisen öljyn sisältämä D-limoneeni -antioksidantti edistää solujen uusiutumista.


Appelsiinin eteerinen öljy kylmäpuristetaan tuoreen hedelmän kuoresta.


Eteerinen öljy Bergamotti

Eteerinen bergamottiöljy rauhoittaa ja vahvistaa, hillitsee stressiä, parantaa itsetuntoa – ja rauhoittaa kuivaa, kutiavaa ihoa.


Eteerinen öljy Eukalyptus

Eukalyptuksen eteerinen öljy on virkistävä ja se avaa hengitystiet: näin ollen se auttaa tukkoisuuteen ja muihin hengitystieoireisiin.


Eteerinen eukalyptusöljy myös desinfioi ja raikastaa huoneilman.


Eteerinen öljy Fenkoli

Antiseptinen fenkoli kiihdyttää aineenvaihduntaa, poistaa nesteitä ja laukaisee lihasjännityksiä. Fenkolin eteerisellä öljyllä on myös tapapainottavia ominaisuuksia.


Eteerinen öljy Frankinsensi

Frankinsensi on yksi kalliimmista eteerisistä öljyistä. Frankinsensi parantaa luovuttaa ja vahvistaa keskittymiskykyä, mutta toisaalta se lievittää stressiä, nostaa mielialaa ja ylläpitää henkistä tasapainoa. Kokeile myös painajaisten karkottamiseen.


Frankinsensi parantaa arpeutuneen tai muutoin vahingoittuneen ihon, ja sen on huomattu tasoittavan arpia. Sitä onkin käytetty nuorentavissa kasvonaamioissa ja hajusteissa jo muinaisessa Egyptissä.


Frankinsensia on käytetty uskonnollisissa seremonioissa satoja vuosia niin Intiassa, Kiinassa kuin katolisessa kirkossa. Itämaiset tietäjät veivät Jeesus-lapselle lahjaksi juuri frankinsensia ("kultaa, pyhää savua ja mirhamia").


Eteerinen öljy Greippi

Greipin eteerinen öljy on raikas, joten ne virkistää mieltä ja parantaa keskittymistä. Eteerinen öljy greippi auttaa poistamaan kehosta nesteitä ja kuona-aineita, joten se sopii hierontaöljyn sekaan selluliitin ja liikalihavuuden hoitamiseksi.


Greippiöljy on siksikin niin hyvä hieronnassa, koska sen D-limoneeni-antioksidantti hoitaa ja hellii ihoa.


Eteerisen greippiöljyn on huomattu myös ehkäisevän ja lievittävän masennusta, sekä laukaisevan erilaisia jännitystiloja.


Eteerinen öljy Inkivääri

Inkiväärin eteerinen öljy vahvistaa elimistön immuniteettia ja elvyttää verenkiertoa. Inkivääri saattaa myös rohkaista ja tukea seksuaalisuutta.


Eteerinen öljy Jasmiini

Jasmiini kohottaa mielialaa (myös PMS-oireissa) ja rentouttaa. Eteeristä jasmiiniöljyä käytetään myös kuukautiskipujen hoitoon, synnytyksen helpottamiseen ja synnytyksen jälkeisen masennuksen hoitoon.


Eteerinen öljy Laventeli

Rauhoittava laventelin eteerinen öljy tasapainottaa mielen ailahteluita, helpottaa nuhahtamista ja saa vatsan toiminnan normalisoitumaan.


Laventeli rauhoittaa myös tulehtuneen ihon, hyttysen pistot, auringonpolttamat ja pienet palovammat, mutta matalasta verenpaineesta kärsivän ei kannata käyttää laventeliöljyä jatkuvasti.


Eteerinen öljy Neilikka

Neilikalla on antiseptisiä ja kipua lievittäviä ominaisuuksia, joiden lisäksi neilikan eteerinen öljy virkistää mieltä.


Neilikka siis vahvistaa sekä fyysisesti että henkisesti. Neilikka ei tule käyttää tuoksukylpyihin, mutta sen sijaan sitä voidaan käyttää esimerkiksi äititrauman, psykoosin ja pelkotilojen hoitoon.


Eteerinen öljy Mirha

Mirha edistää mielenrauhaa, vapauttaa energiaa ja tasapainottaa tunnetiloja. Mirhaöljyä on käytetty pitkään – sillä on balsamoitu faaraot, parannettu haavat ja kutinat sekä käytetty muun muassa hammastahnoissa sen hengitysteiden limakalvoja rauhoittavan ja ientulehdusta hoitavan ominaisuutensa takia.


Eteerisestä mirhaöljystä on apua myös sienitulehduksiin.


Eteerinen öljy Mustakuusi

Mustakuusen eteerinen öljy avaa keuhkoja ja desinfioi huoneilmaa.


Mustakuusi virkistää ja vahvistaa, auttaa hiivasyndrooman hoidossa, ja siitä tehdyt kääreet auttavat nyrjähdyksiin ja venähdyksiin.

Eteerinen öljy Mustapippuri

Eteerinen mustapippuriöljy energisoi ja lämmittää lihaksia ennen treeniä, sillä se vilkastuttaa verenkiertoa.


Treenin jälkeen mustapippuriöljy nopeuttaa palautumista. Uskotaan, että eteerinen mustapippuriöljy auttaa tupakoinnin lopettamisesta aiheutuviin vieroitusoireisiin.


Eteerinen öljy Palmarosa

Palmarosaa kutsutaan myös intialaiseksi tai turkkilaiseksi pelargoniöljyksi, sillä se tuoksuu pelargonilta, ja tätä öljyä kuljetettiin aikoinaan Pompejista Punaisenmeren satamiin, ja sieltä Bulgariaan sekä Konstantinopoliin.


Palmarosa kohottaa mielialaa, vahvistaa, keventää oloa ja tuhoaa bakteereja. Palmarosan eteerinen öljy sopii kaikkien ihotyyppien kosteuttamiseen ja tasapainottamiseen.


Se hillitsee talineritystä, silottaa juonteita ja virkistää ihoa.


Eteerinen öljy Patsuli

Patsulin eteeristä öljyä kutsutaan joskus myös 60-luvun tuoksuksi, sillä sitä on käytetty länsimaissa ainakin tuosta vuosikymmenestä lähtien. Idässä sitä on käytetty jo pitkään vaatteiden ja liinavaatteiden hajustamiseen, sillä sen uskotaan ehkäisevän tautien leviämistä ja auttavan negatiivisten tunnepatoutumien purkamisessa.


Patsuli auttaa vähentämään ikääntyvän ihon juonteita sekäkuivumisesta johtuvaa halkeilua. Se sopii myös aknen, ihotulehdusten, sieni-infektioiden ja haavojen hoitoon. Patsuli sopii myös ajoittaiseen pahoinvointiin.


Patsuli rauhoittaa, tasapainottaa, poistaa nesteitä ja hillitsee ruokahalua (joten se sopii painonpudottajille), mutta toisaalta myös kiihottaa sukuviettiä.

Ruusun tuoksu lievittää surua ja masennusta
Ruusun tuoksu lievittää surua ja masennusta

Eteerinen öljy Petitgrain

Eteerinen öljy Petitgrain tuoksuu kukkean sitruksiselle. Nimi petitgrain (suom. pieni jyvä) viittaa siihen, että öljy tislattiin aikoinaan pienistä, vielä raaoista appelsiineista.

Petitgrain-öljy rauhoittaa ja tasapainottaa rasvaista ihoa (sopii myös akneen), myös rasvaista päänahkaa.


Eteerinen petitgrain-öljy hillitsee myös liikahikoilua. Petitgrain-öljy sopii myös lihaskouristuksien laukaisemiseen ja hengitysteiden hoitamiseen (esimerkiksi tulehduksien hoitamiseen).


Koska petitgrain-öljy rauhoittaa mieltä ja hermostoa, voi sitä käyttää myös rentoutumiseen ja pahan olon helpottamiseen.


Eteerinen öljy Piparminttu

Piparmintun eteerinen öljy voi laukaista päänsäryn ja helpottaa sekä ilmavaivoissa, pahoinvoinnissa että kuukautiskrampeissa. Viileä ja viilentävä tuoksu avaa hengitysteitä ja vilkastuttaa verenkiertoa. Iholla tämä tuntuu raikkaana ja lämmittävänäkin tuntemuksena.


Piparmintun eteeristä öljyä voi käyttää myös hermostuneisuuteen. Kokeile piparminttuöljyä jalkakylvyssä tai itsetehdyssä suuvedessä – onhan se antiseptinen.


Piparminttua on viljelty vuosituhansien ajan. Se mainitaan Raamatussakin, ja Egyptistä on löydetty 1 000 eKr. säilöttyä piparminttua, jota käytettiin valuuttana.


Eteerinen öljy Ruusu

Ruusu luo ympärilleen harmoniaa, rakkautta, tasapainoa ja rauhaa. Ruusun tuoksun uskotaan lievittävän surua, huolia sekä masentuneisuutta – erityisesti naisten hormonaalisista vaivoista aiheutuvia tunnepuolen ongelmia.


Ruusun eteerinen öljy myös uudistaa ikääntyvää ihoa ja silottaa ryppyjä.


Eteerinen öljy Ruusupuu

Ruusupuu eteerinen öljy hoitaa ihon infektioita, aknea ja arpia. Sitä käytetään myös ryppyisen ihon hoitamiseen.


Ruusupuun eteerinen öljy kohottaa immuniteettiä ja vastustaa infektioita, minkä lisäksi se voi laukaista päänsäryn.


Kokeile ruusupuuta stressitilanteissa: ajatuksesi ja mielesi voivat kirkastua tämän Brasilian sademetsissä kasvavan puun ihastuttavalla tuoksulla.


Eteerinen öljy Rosmariini

Eteerinen rosmariiniöljy vahvistaa hiuksia (sekoita pari tippaa shampooannokseen), ja lisäksi se lämmittää ja rentouttaa lihaksia.


Tiheä rosmariinöljyn käyttö saattaa nostaa verenpainetta, eikä rosmariiniöljyä suositella epilepsiaa sairastaville.


Eteerinen öljy Santelipuu

Santelipuun eteerinen öljy tasapainottaa ailahtelevaa mieltä ja rohkaisee arkaa.


Henkisen kasvun ohella santelipuuöljyä voi käyttää herkän ja ikääntyvän ihon hoidossa, allergioissa, tulehduksissa (myös virtsatie- ja sukuelintulehduksissa) ja sieni-infektioissa.


Eteerinen öljy Seetri

Seetrin eteerinen öljy on antiseptinen ja limakalvoja rauhoittava aine, joten sitä voi käyttää keuhkoputkentulehduksen, kurkkukivun ja yskän hoitamiseen. Tämä monipuolinen öljy hoitaa myös psoriaasia, sieni-infektioita, hilseilyä sekä pälvikaljuisuutta, ja rauhoittaa kutisevaa ja/tai rasvaista ihoa ja päänahkaa.


Seetri karkoittaa muun muassa hyttysiä (varsinkin yhdessä sitruunaruohoöljyn eli sitronellan kanssa), ja sitä käytetään paljon myös meditoinnissa ajatusten keskittämiseksi ja tasapainon sekä elämänhallinnan tunteen saavuttamiseksi.

Eteerinen öljy Sitruuna

Sitruunan eteerinen öljy rauhoittaa niin mieltä kuin ihoärsytystä ja kutinaa. Sitruunan eteeristä öljyä käytetään paljon myös selluliitin hoidossa ja ennaltaehkäisyssä.


Sitruunan tuoksun on huomattu parantavan työtehoa ja edistävän ruoansulatusta, mutta ulkoista käyttöä kannattaa välttää auringonvalossa, sillä sitruuna saa ihon herkäksi valolle.


Eteerinen öljy Sitruunaruoho (sitronella tai citronella)

Sitruunaruohoöljy tunnetaan ehkä parhaiten siitä, että se karkottaa hyttysiä. Tätä eteeristä öljyä voi kuitenkin käyttää myös kuumeen ja tulehduksien helpottamiseksi.


Aamuisin käytettynä sitronella antaa energiaa, selkeyttää ajatuksia ja auttaa parantamaan keskittymiskykyä.


Eteerinen sitruunaruohoöljy ehkäisee nesteiden kertymistä, joten se auttaa myös selluliitin hoitamisessa ja ehkäisemisessä.


Eteerinen öljy Sypressi

Sypressin eteerisen öljyn uskotaan antavan voimaa, lohduttavan ja kypsyttävän. Sypressiöljyä suositellaankin kaikenlaisiin muutostilanteisiin.


Sypressiöljy säätelee kehon nestetasapainoa ja vähentää turvotuksia ja selluliittia: lisäksi se lievittää laskimoiden ja imusuonien tukkeumia, torjuu infektioita ja lievittää flunssaoireita.

Eteerinen öljy Teepuu (Tea Tree)

Teepuuöljy tuhoaa bakteereita, sieniä ja viruksia, joten se sopii kodin pintojen desinfioimiseen vaikka vatsataudin jälkeen.


Teepuun eteerinen öljy voimistaa vastustuskykyä sekä nopeuttaa paranemista.


Tätä öljyä voi käyttää erilaisiin haavoihin, ihottumiin, paiseisiin, känsiin ja hyönteisten pistoihin.

Eteerinen öljy Ylang Ylang

Ylang ylangin eteerinen öljy helpottaa stressiä ja stressiin liittyviä vaivoja ,kuten korkeaa verenpainetta ja unettomuutta.


Rauhoittava ylang ylang lievittää kireyttä, ylläpitää seksuaalista mielenkiintoa ja lievittää seksuaaliongelmista johtuvaa epävarmuutta.


Ylang ylangilla voi hoitaa myös kuivia hiuslatvoja, antaa hiuksille kiiltoa ja ehkäistä hiustenlähtöä.


Eteeriset öljyt eivät välttämättä sovi lapsille ja lemmikeille

Kannattaa ottaa huomioon, että osa eteerisistä öljyistä voi olla liian vahvoja lapsille ja lemmikeille. Alle 6-vuotiaille eivät sovi ainakaan:

 • piparminttu

 • rosmariini

 • timjami

 • basilika

 • eucalyptus globulus

 • mustakuusi

 • kataja

 • seetri.


Sen sijaan lapsille turvallisia eteerisiä öljyjä ovat muun muassa:

 • laventeli

 • kamomilla

 • ruusu

 • ravintsara

 • niaouli

 • mandariini

 • eucalyptus radiata

 • appelsiini.


Lapsille turvallisia eteerisiä öljyjä voidaan käyttää ihonhoitoon tai tuoksuttaa diffuusorissa 20 minuutin ajan, ja korkeintaan 3 kertaa päivässä.


Aikuistenkaan ei kannata pitää diffuusoria päällä kuin korkeintaan tunnin ajan.


Kissoille ja koirille haitallisia eteerisiä öljyjä (jos altistuminen on toistuvaa) ovat:

 • mänty

 • ylang ylang

 • appelsiini

 • sitruuna

 • greippi

 • kaneli

 • piparminttu

 • neilikka

 • timjami

 • teepuu

 • eucalyptus

 • oregano

 • laventeli.


Koirille haitallisia eteerisiä öljyjä ovat lisäksi anis ja kataja.


Lemmikkiperheessä kannattaa siis katsoa, mitä diffuusoriin laittaa. Lemmikkienkin omistajat voivat käyttää eteerisiä öljyjä siivouksessa, ihonhoidossa, pyykinpesussa tai vaikkapa jalkakylvyissä.