• Kultainto

Huonoin säästövinkki: kotikanalan perustaminen

Päivitetty: syys 6


Kukko suojelee kanojaan

Huonoin säästövinkki: kotikanalan perustaminen

Houkutteleeko oman kotikanalan perustaminen? Kanat syövät edullista kauraa ja ruoantähteitä, ja toisesta päästä tulee maukkaita sekä terveellisiä munia - arjen säästövinkkejä siis parhaimmillaan! Vai onko? Mitä jos kotikanalan perustaminen onkin huonoin arjen säästövinkki ikinä?

Tyrannosaurus Rexin jälkeläinen on kana

Kotikanala vai ei? Ei ainakaan silloin, jos pihassa ei ole valmiiksi sopivaa rakennusta kanojen talviaikaiseksi asumukseksi. Kaupasta saat munasi halvemmalla! Jos pihassasi kuitenkin on navetta tai vastaava piharakennus, mistä voi tehdä kanalan, on tilanne toinen. Yksi vaihtoehto on pitää kesäkanoja, eli vuokrata kanat vain kesän ajaksi.

Omien kanojen munissa on voittamaton maku

Kananmuna on helppo, halpa ja terveellinen ruoka. Kananmunista saa proteiinia ja B- sekä C-vitamiinia, joten niitä suositellaan erityisesti raskaana oleville, lapsille ja urheilijoille.


B-vitamiini antaa energiaa ja kehittää aivojen toimintaa, kun taas D-vitamiini auttaa kalsiumia imeytymään ehkäisten siten osteoporoosia. Kananmunista saa myös rautaa ja mineraaleja. Kananmunien sisältämä sinkki ja seleeni tekevät kananmunista antioksidanttipitoista ruokaa, eli kananmuna hidastaa solutasolla tapahtuvaa vanhenemista. Luteiinin ansiosta kananmuna ehkäisee kaihia ja silmänpohjan rappeumaa. Kananmunaa voi käyttää ulkoisestikin. Sekoita raaka kananmuna oluthiivaan, kaurahiutaleisiin tai esimerkiksi oliiviöljyyn, ja käytä sitä kosteuttavana ja hoitavana naamiona iholla tai hiuksissa.


Kananmunissa on runsaasti proteiinia, terveellisiä rasvoja, vitamiineja ja mineraaleja

Kananmunaruokien valmistaminen on helppoa ja nopeaa, sillä kuka tahansa osaa keittää tai paistaa munia. Munat ovat myös edullisia: kotimaisia vapaan kananmunia saa Prismassa 1,39 eurolla 10 kappaletta, eli kananmunan kappalehinta on 0,14€/kpl. Häkkikanojen munat ovat vielä halvempia, mutta en suosittele niitä ostamaan häkkikanojen huonojen elinolosuhteiden vuoksi.

Kananmunia voi ja kannattaa syödä päivittäin

Kotikanalan pitäminen on hauska harrastus. Kanojen touhuja on kiva seurata, mutta muutaman kanan pitäminen pelkästään munien takia ei kannata. Varsinkin, jos teetät tai ostat valmiin kanalan, aiheutuu kotikanalasta suuria kustannuksia. Kätevä rakentaa sopivan kanalan itse, ehkäpä vielä kierrätysmateriaaleista, tai tuunaa valmiin piharakennuksen kanoilleen sopivaksi eläinsuojaksi.


Tässä artikkelissa käsitellään tilannetta, missä kanala perustetaan nollasta, eli ilman valmiina olevia kanalarakennuksia tai niiden rakennustarvikkeita.


Kukko on käynyt jo pari kertaa kimppuun.

Kotikanojen pitäminen - mitä se maksaa?

Kanat tarvitsevat lämmitettävän ja tarpeeksi tilavan kanalan, ruokaa ja ulkotarhan. Kanalan perustamiskustannukset voivat olla tuhansia euroja, jos pihassa ei ole valmiina kanoille sopivaa eläinsuojaa.


Kanala tuotiin kokonaisena pihaan.

* Valmiskanalan voi ostaa esimerkiksi Hirnu Oy:ltä. Tämä kahdeksalle kanalla sopiva kotikanala kuljetuksineen maksaa 6500 e


Kanojen tarha koiratarhasta, kuormalavoista, laudasta ja valokatteesta.

* Kanojen ulkotarhan voi rakentaa itse kanaverkosta. Jos haluaa päästä helpommalla, käy tarkoitukseen myös valmis koiratarha. Esimerkiksi Preeco myy koiratarhaa kotiinkuljetettuna hintaan 209,90 e


* Kanojen ulkotarha pitää lain mukaan kattaa. Tarkoitukseen sopiva valokate K-Raudasta kotiinkuljetettuna maksaa noin 79,70 e


* Kanalan valaisin ajastimineen maksaa parikymppiä


Kukon voi saada ilmaiseksikin.

* Kanat maksavat noin 10 e kappale, kukon voi saada ilmaiseksi (30 e). Kanoja löytää muun muassa tori.fistä


* Kalkkisorasäkki maksaa noin 20 e, mutta siitä riittää pariksi, kolmeksi vuodeksi. Arvio kanakalkin menekistä 10 e/vuosi


* Kananrehu maksaa noin 0,8e per kilo. Kuukaudessa sitä menee noin 10 kg / 4 kanaa. Arvio 100 e/vuosi. Niin kananrehut, kalkit, kivennäiset, purut kuin kanojen tarvikkeet löytää Hankkijalta


* Purupaketti 20 e/vuosi


* Kanalassa on oltava ainakin muutama lämpöaste. Lämmitystä tarvitaan ainakin marras-maaliskuussa, eli 250 W lämpölamppu, mikä on päällä 24/7, on päällä yhteensä 3812 tuntia. 3812 * 250 W = 953 000 W → 953 kWh * 0,12 (sähkön kWh-hinta) = 114,36 e/vuosi


* Lämpölamppu ja lämpölampun kupu maksavat Hankkijalla noin 27,90 e


* Marras-maaliskuussa on päällä myös kattovalo (LED 3,5W). 12 h päivässä tekee yhteensä 1906 h. Jos sähkö maksaa 0,12 €/kWh, vie valaistus 0,80 e (1906 * 3,5 = 6671 → 6,67 * 0,12 = 0,8 €.


Munan hinta 6,50 e/kpl kummastuttaa kukkoakin.

MUNAN HINTA ON 6,50 EUROA??


3 kanan ja kukon hankintakustannukset ovat siis 6867,50 euroa, ja vuodessa ne aiheuttavat rehu- ja sähkökuluja 245,16 euron edestä (20,43 e/kk).


Munia tulee kolmelta kanalta kolme per päivä, eli 1095 kpl vuodessa. Ensimmäisenä vuonna yksi muna maksaa 6,5 euroa ((6867,5 + 245,16) / 1095 = 6,5.)


Toisena ja kolmantena vuonna munan hinta on 0,22 e, eli 8,4 snt enemmän kuin kaupasta ostettaessa (245,16 / 1095). Sitten muninta vähenee. Kana voi elää jopa 15-vuotiaaksi, mutta se munii sitä harvemmin, mitä vanhempi se on.


Kanojen tuottavuutta voi parantaa kasvattamalla parvea ja yrittämällä myydä kananmunia eteenpäin. Tällöin on kuitenkin otettava selvää kananmunien myymiseen liittyvistä määräyksistä ja veroista.


Kaikkea ei kuitenkaan voi mitata rahassa: kanoista saa seuraa, ja niiden hoitaminen on varsinkin lapsille kehittävä harrastus. Kun syöt omien kanojen munia, tiedät, millaisella rehulla kanat on kasvatettu ja millaisissa oloissa ne ovat eläneet. Lisäksi saat kananlannasta hyvää lannoitetta kasvimaalle, ja kanat vähentävät ruokahävikin lähes nollaan. Ainoastaan kananlihaa, sipuliaavocadoa tai laktoosia sisältäviä maitotuotteita ei saa antaa kanoille. Kanat syövät itäneet perunat, kuivatut munankuoret, kissanruoan tähteet ja muun muassa liotetut leivänkannikat.


Kesäkanoille K-Raudasta 200-300 eurolla hankittava kanakoppi.

Hyvässä kanakopissa on munintakoppi ja ulosvedettävä siivousluukku.

Kotikanalan perustaminen vaatii paperisotaa ja monien määräysten noudattamista

Kotikanalan perustaminen vaatii melkoista paperisotaa, mutta onneksi ilmoitukset tarvitsee tehdä vain kerran. Kanojen omistajan täytyy aina tehdä ilmoitus kotikunnan maaseututoimeen, rekisteröityä eläinten pitäjäksi ja ilmoittaa kanojen pitopaikka.


Kaava-alueella kanojen pitämisestä tulee ilmoittaa myös kunnan terveydensuojeluviranomaisiin.


Selvitä, tarvitseeko kanala rakennusluvan.


Lintujen kevätmuuton aikaan kanojen ulkonapitoa rajoitetaan lintuinfluenssan leviämisen ehkäisemiseksi, joten kanat on pidettävä sisätiloissa maaliskuun alusta toukokuun loppuun.


Toinen vaihtoehto on ulkoiluttaa niitä tiheällä verkolla suojatussa ja katetussa aitauksessa. Ulkotarhan verkon kooksi riittää joissain kunnissa 50 millimetrinen verkko, mutta joissakin kunnissa vaaditaan 20 millimetriä. Tarhan korkeudeksi sopii 2 metriä. Kanojen pitämisestä ulkona keväällä on silti ilmoitettava kunnaneläinlääkärille.


Kanalasta on otettava säännöllisesti salmonellanäytteet, jos aikoo myydä tai antaa kananmunia oman kotitalouden ulkopuolisille henkilöille. 10 kappaleen munakennosta voi pyytää 2-5 euroa.This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now