• Kultainto

Oma Vippi on ilmainen luottokortti


Tämän luettuasi tiedät, mikä on ainoa ilmainen luottokortti, minkä voit saada.


Kerron Oma Vipin hyvistä ja huonoista puolista sekä siitä, kenelle tällainen kortti sopii.


Lopuksi paljastan ne tarvittavat 2 askelta, joiden myötä sinäkin voit saada täysin ilmaisen luottokortin.


Mistä saada oikeasti ilmainen luottokortti?

Mikään oikea, pankista haettava luottokortti ei ole ilmainen.


Kaikista halvin luottokortti on S-Pankilla – varsinkin alkuvuonna 2021 voimaan astuneen muutoksen jälkeen, sillä nykyään 2 € tilinhoitopalkkio peritään vasta toisesta laskusta alkaen.


S-Pankin luottokortissa ei ole kuukausi- tai vuosimaksuja. 30 päivän korottoman maksuajan jälkeen luoton korko on 3 kk Euribor 3 kk + 9,50 %. Jos käytät luottokorttia pelkkänä maksuaikakorttina eli maksat koko lainan viimeistään laskun eräpäivänä, ei kortista aiheudu sinulle mitään kuluja.


S-Pankin luottokortti ei kuitenkaan ole täysin ilmainen.


Minä lupasin kertoa luottokortista, minkä korottomalla maksuajalla ei ole ylärajaa, eli 100 % ilmaisesta luottokortista.


Loin jo vuosia sitten itselleni ja puolisolleni Oman Vipin, minkä avulla pariskunta jakaa kulut helposti.


Oma Vippi on tavallinen pankkikortti, mikä on liitetty pankkitiliin, jolla on alun perin 650 €. Se on meidän tapauksessamme ollut sopivan kokoinen summa.


Koska meitä on kaksi, on tili molempien nimissä, ja molemmilla on sille kortti.


On erittäin tärkeää, että yhteinen tili on molempien nimissä, sillä jos tiliin on pelkkä käyttöoikeus, tiliä ei voi käyttää pitkään aikaan puolison kuoleman jälkeen.

Korttia voi käyttää kuukauden ajan kaikkiin yhteisiin ostoksiin ja hankintoihin, kuten auton kustannuksiin ja eläinlääkärin palkkioihin.


Kun kuukausi on kulunut ja palkkapäivä on jälleen käsillä, on helppoa laskea, paljonko yhteisiä osotoksia on tehty. Summa jaetaan tasan, ja molemmat maksavat osuutensa.


Jos rahaa ei ole oman osuuden maksamiseen, tehdään velkakirja esimerkiksi seuraavaan palkkapäivään asti.


Velkakirja laaditaan myös silloin, jos toinen puolisoista käyttää Oma Vippiä pelkästään itselleen tulevaan hankintaan.


Oma Vippi on siis oikeastaan prepaid-luottokortti.


American Express on oikeasti maksuaika- eikä luottokortti.
American Express on oikeasti maksuaika- eikä luottokortti.

Oikea prepaid luottokortti on todella kallis

"Oikeita" prepaid-luottokortteja myydään esimerkiksi R-kioskilla, mutta rahan lataaminen tällaiselle lahjakortin kaltaiselle muoviläpyskälle maksaa 4,90 €.


Lisäksi asiakkaalta veloitettaisiin muun muassa kortin käyttämättömyysmaksuja (prepaid luottokortti syö itse omaa saldoaan, jos sitä ei käytä!), mutta myös kortin käyttäminen maksaisi. Huomaa myös ostorajoitukset.

Prepaid luottokortti on kallis.
Prepaid luottokortti sopii lahjakortiksi, mutta maksut ovat suuret.

Suosittelen siis ehdottomasti tekemään itse itselleen prepaid-luottokortin eli Oma Vipin.


R-kioskin prepaid Mastercard sopii korkeintaan lahjaksi annettavaksi, mutta parempi vaihtoehto olisi silti tilisiirto, mobiilimaksu tai seteli.


Ilmaisen luottokortin hyvät ja huonot puolet

Ilmainen luottokortti eli Oma Vippi on erinomainen vaihtoehto, koska:

  • kortti on täysin kuluton (jos hankit sen S-Pankilta, joka perii kuukausimaksuja vasta kolmannesta kortista eteenpäin)

  • saat rajattomasti korotonta maksuaikaa (ellet sovi itsesi tai puolisosi kanssa toisin)

  • kortti on kätevä ja maksuton tapa menojen tasaamiseen puolison kanssa

  • Oma Vipin saa myös työttömänä tai ilman luottotietoja, koska maksuhäiriömerkintä ei poista oikeutta peruspankkipalveluihin


Oma Vipissä on myös muutama huono puoli, koska siitä puuttuvat oikean luottokortin hyvät puolet.


Oma Vippi on huonompi kuin luottokortti, koska:

  • mahdollisissa ongelmatilanteissa luottokorttiasiakas voisi hakea rahoja takaisin luottokorttiyhtiöltä (esimerkkeinä luottokortin väärinkäyttö, lentoyhtiön konkurssi tai huijaus verkkokauppaostoksilla)

  • luottokortilla voi kerätä esimerkiksi maksutapaetua tai pisteitä

  • hotelli tai autovuokraamo voi edellyttää varauksen tekemistä nimenomaan luottokortilla, jolle muodostetaan katevaraus


Se, että Oma Vippiä varten tarvitsee ensin säästää rahaa, ei nähdäkseni ole ongelma verrattaessa Oma Vippiä tavanomaiseen luottokorttiin. Itse ostos on samanhintainen, käytitpä kumpaa korttia tahansa.


Oma Vipillä maksat esimerkiksi talvitakin etukäteen, eikä sinun tarvitse maksaa euroakaan ylimääräistä. Jos ostat talvitakin luottokortilla, maksat takin jälkikäteen korkojen ja laskutuspalkkioiden kera!


Ilmainen luottokortti eli Oma Vippi sopii parhaiten siis arkipäiväiseen käyttöön, kuten ruoan, pesuaineiden, polttoaineen tai lääkkeiden ostamiseen sinua lähellä olevista liikkeistä.


Jos ulkomailta tilaaminen tai ylipäätään verkko-ostosten tekeminen halvalla on sinun juttusi, suosittelen käyttämään niihin oikeaa luottokorttia, jotta saisit tarvittaessa rahasi takaisin.


Huomaa, että Oma Vippi voi olla myös S-Pankin Credit/Debit kortti, minkä debit-puoli toimii Oma Vippinä ja minkä credit-puolta käytetään esimerkiksi silloin, kun löydät halvat lennot netistä.


Jos lentoja ei saa maksettua pois luoton korottoman maksuajan aikana, on yksi mahdollisuus maksaa luotto pois debit-puolella olevilla varoilla ja sopia siitä, kuinka pian maksaa rahat takaisin debit-puolelle eli Oma Vipille.


Tee itsellesi ilmainen luottotili

Näin helposti voit järjestää itsellesi täysin kuluttoman ja korottoman luottotilin arjen menoihin:

  1. Avaa tili S-Pankkiin ja tilaa tiliin liitetty pankkikortti

  2. Siirrä tilille sopiva summa (100–1000 €)

Riippuu tapauksesta, kuinka paljon pariskunta kuluttaa kuukaudessa esimerkiksi ruokaan, joten sopiva summa kannattaa valita omien kulutustottumusten mukaan. Tarkista tiliotteesi edellisiltä kuukausilta niin tiedät, mihin rahat kuluvat.


Jos Oma Vipille tarvittava alkupanos tuntuu liian suurelta, voit lukaista läpi arjen parhaat säästövinkit ja miettiä niiden pohjalta oman taloutesi säästökohteita. Jos uskallat, käy läpi myös äärimmäiset vinkit rahan säästämiseen!