• Kultainto

Ilmainen stressinpoistaja - torju stressiä joogan avulla!

Päivitetty: maalis 16

Tekstissä mainoslinkkejä, merkitty *-merkillä

Sinun ei tarvitse olla näin notkea, jotta voit torjua stressiä joogalla.
Sinun ei tarvitse olla näin notkea, jotta voit torjua stressiä joogalla.

Stressiä voi aiheutua niin monesta eri syystä, joten jokainen meistä on välillä stressaantuneessa mielentilassa.


Jos pitkän työ- tai opiskelupäivän jälkeen on vaikea keskittyä mihinkään, niskakin on jumissa eikä uni meinaa maistua, kannattaisi kokeilla joogaa. Se saa mielen rauhoittumaan, ja samalla rentouttaa myös kehon.


Millaista jooga on?

Jooga sisältää monenlaisia liikkeitä ja asentoja, joista osa on juuri täydellisiä stressin lievittäjiä. Kun mieli rauhoittuu, tuntuvat kiireisen päivän tapahtumat edes hiukan positiivisemmilta.


Rauhallisessa mielentilassa ajatuksien kokoaminen on paljon helpompaa - siksi jooga voisi olla hyvä idea myös keskellä päivän kiireitä. Sen jälkeen loppupäivän työt voivat sujua helpommin, pääseväthän aivot toimimaan vähemmällä kuormalla.


Jooga sopii ihan mihin vuorokauden hetkeen tahansa.


On olemassa erityisiä asanoita eli jooga-asentoja, mitkä sopivat ennen nukkumaamenoa. Saat niiden avulla paremmin kiinni unesta.


Stressaantuneena uni ei ole laadukasta, joten mieltä on hyvä rentouttaa ennen nukahtamista.


Monet jooga-asennot helpottavat nukahtamista.
Monet jooga-asennot helpottavat nukahtamista.

Stressi on vaarallista, jos sille joutuu altistumaan jatkuvasti. Siksi jooga kannattaa pitää mielessä aina, kun mieli alkaa olla liian stressaanut ja arki liian täyttä.


Edistät joogalla terveyttäsi myös monilla muilla tavoilla. Jooga saa sinut iloiseksi, eikä siihen tarvitse antaa päivästä kuin muutama minuutti!Vain muutama minuutti riittää joogaan – et voi vedota kiireisiin

Stressaantuneena tuntuu siltä, että 24 tuntia vuorokaudessa ei meinaa riittää.


Silloin voi tuntua siltä, että sitä kallista aikaa ei ole mihinkään ylimääräiseen käytettäväksi, mutta jooga ei vaadi välttämättä kuin pienen hetken auttaakseen.


Kun käyttää joogaan aikaa vaikkapa 15 minuuttia, ei se ole kuin noin 1 % koko päivästä, ja sen avulla pääset jatkamaan päivää paremmassa kunnossa (jolloin työtkin saattavat hoitua nopeammin).


Kannattaa seuraavan kiireisen päivän aikana hypätä hetkeksi rauhoittavan joogan rytmiin, edes 5-15 minuutiksi!


Oikea aika rentoutumiseen on silloin, kun sinulla ei ole siihen aikaa. Sidney J. Harris


Jooga on ilmainen harrastus

Yksi joogan hyviä puolia on se, että kun olet oppinut perusliikkeet joogastudiossa tai vaikkapa kansalaisopiston edullisella kurssilla, on joogan harrastaminen täysin ilmaista.


Joogaa voi toki opetella esimerkiksi Youtube-videioiden avulla, jolloin se ei maksa mitään edes aluksi. Kannattaa kuitenkin ottaa alkeet haltuun ohjatusti: joogassa voi rikkoa itseään, jos tekee asanat toistuvasti väärin.


Kun siis osaat alkeet, voit milloin vain ottaa joogamaton esiin ja tehdä oman pikku harjoituksen, ajan salliessa tietysti pidemmänkin.


Jooga ei ole välineurheilua! Ilman mattoakin pärjää, mutta *kauniit, liukumattomat joogamatot lisäävät harjoituksen turvallisuutta ja nautinnollisuutta.


Joogatiilet voi korvata kirjoilla, bolsterit tyynyillä ja vyöt vaikka kaulahuivilla, joten varsin vähällä pärjää.


Jooga ei ole välineurheilua.
Jooga ei ole välineurheilua.

Erilaisia joogaliikkeitä stressin lievittämiseen

On paljon joogaliikkeitä, joita voit tehdä vaikka keskellä päivää. Jos työpaikalta löytyy sopivan rauhallinen tila, käytä sitä hyväksi vaikkapa ruokatunnilla.


Helppoja ja nopeita joogan asentoja rauhoittumiseen ja ajatuksien kokoamiseen ovat esimerkiksi silta, olkapääseisonta, lootusasento ja selän taivutus taaksepäin. Nämä sopivat hyvin keskelle kiireistä päivää.

Stressiä poistava puolisilta

Asetu selinmakuulle joogamaton tai jonkin liukumattoman alustan päälle. Käsivarret ovat vartalon sivulla ja kämmenet ovat alaspäin.


Sulje silmät, vedä polvet koukkuasentoon ja pidä jalkapohjat kiinni lattiassa. Paina käsivarsia ja jalkapohjia kevyesti alustaan.


Nosta selkä ja pakarat irti lattiasta ja jännitä reisilihaksia. Muista pitää jalat suorassa, äläkä levitä polvia sivuille päin. Vatsalihakset jännittyvät vähän.


Pysy tässä asennossa noin minuutin verran. Muista hengittää samalla rauhallisesti ja syvään. Kokeile halutessasi kokosiltaa, eli nosta ylävartalo ylös käsien varaan. Rullaa lopuksi itsesi takaisin selinmakuulle rauhallisesti, eli nikama kerrallaan.


Silta.
Silta.

Olkapääseisonta.
Olkapääseisonta.

Olkapääseisonta

Voit jatkaa seuraavaksi olkapääseisonnalla, olethan jo valmiiksi makuulla. Tätä asentoa voidaan kutsua myös kynttiläsennoksi, koska siinä asetutaan kynttilän näköiseen asentoon. Jalat nostetaan kohti kattoa, ja samalla tuetaan selkää käsillä.


Tämä laittaa veren kiertämään kohti päätä: aivan kuin roikkuisit jossakin pää alaspäin. Samalla kun mieli rauhoittuu, myös jumiutuneet kehonosat rentoutuvat.


Kobra.
Kobra.

Kobra

Selän taivutus taaksepäin jatkaa kehon jumitusten avaamista ja rentouttaa edelleen mieltä.


Tässä jooga-asennossa ollaan mahallaan.


Kädet laitetaan eteen ja kämmenet kiinni lattiaan. Sisäänhengityksellä nostetaan rintakehää ylös ja kohotetaan otsaa. Hartiat pidetään mahdollisimman rentoina.


Alas palataan uloshengityksen aikana. Toista tämä muutaman kerran, sillä tämä harjoitus avaa rintakehää ja olkapäitä, sekä rentouttaa mieltä.


Lootusasentoon...
Lootusasentoon...

Lootusasento

Lootusasento on ehkä joogan tunnetuin asento. Siinä istutaan jalat ristissä ja jalkaterät vastakkaisten reisien päällä (jos siihen vain kykenee). Jalat voi myös jättää maata vasten, eli niitä ei tarvitse nostaa reisien päälle. Pieni meditaatiohetki lootusasennossa, puolilootuksessa tai risti-istunnassa on aina paikallaan!Laadukas uni ehkäisee stressiä – jooga apuna nukahtamisessa

Muista joogan hyödyt myös ennen nukkumaanmenoa. Siitä on apua nukahtamiseen ja unen laadun parantamiseen.


Jooga rauhoittaa kehoa ja samalla myös mieltä, joten saat aloittaa yöunesi rentoutuneena.


Joogaharjoituksen avulla päivän tapahtumat eivät jää pyörimään mieleen ja häiritsemään unta.


Sopivasti mieltä ja kehoa rentouttavia jooga-asentoja ovat esimerkiksi selkärullaus, venytys selinmakuulla ja vuorosierainhengitys.Selkärullaus hieroo ja rentouttaa selkää. Sen jälkeen olo voi tuntua yhtä rentoutuneelta, kuin jos olisi käynyt selkähieronnassa.


Asetu ensin selinmakuulle. Polvet vedetään vartalon päälle koukkuun, ja käsien annetaan olla rentona polvien päällä. Polvia ruvetaan pyörittämään siten, että muodostetaan kahdeksikko.


Tunnet hieronnan selässäsi. Voit avata vähän jalkoja, jolloin tunnet hierontaa myös kyljissäsi.


Tämän jälkeen voit jäädä makuuasentoon, ja ojentaa kädet pään yli. Sisäänhengittäessä venytetään koko kehoa koukistaen nilkkoja ja työntäen kantapäitä poispäin. Toista muutaman kerran, niin saat koko kehon ja varsinkin selän rentoutettua sopivasti ennen yöunia.


Vuorosierainhengitys rauhoittaa mielen ja tasapainoittaa aivojen puoliskojen toimintaa. Asennossa istutaan selkä suorassa ja hengitetään luonnollisella tavalla. Istu ristiasennossa, ja laita kämmenselät polvien päälle peukalon ja etusormen ollessa yhdessä.

Tuki sitten toinen sierain aina sormella painaen. Hengitä toisesta sieraimesta sisään, ja sen jälkeen toisesta ulos. Sen jälkeen toistetaan toisin päin.


Kun olet tehnyt tätä muutaman minuutin ajan, voit jatkaa hengittelyä (ilmankaan ei voi olla), mutta omalla luonnollisella hengitystavallasi. Tämä voi tuntua yhtä rentouttavalta kuin meditointi, ja saat puhdistettua mielesi päivän kiireisistä hetkistä.