• Kultainto

Miten taltuttaa kännykkäriippuvuus?

Päivitetty: helmi 20

Tekstissä mainoslinkkejä, merkitty *merkillä

Älypuhelin helpottaa arkea, mutta voi aiheuttaa riippuvuutta.
Älypuhelin helpottaa arkea, mutta voi aiheuttaa riippuvuutta.

Kännykät ovat ihmisillä nykyään mukana joka paikassa. Puhelinta näplätään bussissa, kotona, kylässä ja töissä. Kaikki ovat aina tavoitettavissa ja puhelin piippailee milloin mitäkin ilmoituksia.


Puhelinta myös koristellaan mieleiseksi. Monet tilaavat *puhelimen kuoret Kiinasta - esimerkiksi Ebaystä kuoret saa murto-osalla Suomen hinnoista.


Kännykän liiallinen käyttö voi syödä parisuhdetta.
Kännykän liiallinen käyttö voi syödä parisuhdetta.

Tämä jatkuva puhelimen ärsykkeiden tulva voi muodostua joillekin melkoiseksi ongelmaksi. Ihmiset eivät enää osaakaan päästää irti ja vain olla jouten.


Koko ajan pitää suorittaa jotain tai katsoa puhelimesta eri sosiaalisen median palveluita, josko joku olisi jättänyt uusia kommentteja tai viestejä.


Tällöin kyseessä voi olla riippuvuus, jota ei välttämättä kovin helpolla itse tunnista.

Vaikka kännykkäsi olisi kuinka hieno tahansa ja olisit tilannut puhelimen kuoret Kiinasta, niin on hyvä osata myös jättää se tarvittaessa pöydälle.Näin vieroitut kännykästä

Vieroitusta kännykän käytöstä voi harjoitella pikku hiljaa, jos tunnistaa sen, että käyttö on liiallista. Voit kokeilla jopa sulkea kännykän kokonaan hetkeksi.


Laita puhelin kokonaan kiinni ja jätä se pöydälle. Päätä, ettet katso puhelinta kuin vasta puolen tunnin taikka kahden tunnin päästä.


Jos tämä tuntuu vaikealta, puhutaan jo oikeasta riippuvuudesta, mihin on hyvä ajoissa puuttua.

Some- ja nettiriippuvuuteen voi hakea apua.
Some- ja nettiriippuvuuteen voi hakea apua.

Jos tuntuu, ettet yksin pysty pitämään päätöstä kännykän käytön vähentämisestä, voi olla hyvä puhua asiasta jollekin muulle, vaikkapa perheenjäsenelle.


Voit sanoa hänelle ettet aio nyt tuntiin/puoleen päivään/vuorokauteen katsoa puhelintasi, ja pyydät häntä varmistamaan, että näin myös tapahtuu.


Voi olla myös hyvä ajatus ottaa joku perheenjäsen tai ystävä mukaan tähän vieroitukseen.


Voitte vaikka sopia, ettei kumpikaan katso puhelinta tiettyyn aikaan, ja sovitte tekevänne yhdessä jotain sen aikaa.


Tässä yhdistyy parikin hyvää asiaa. Et tule katsoneeksi puhelintasi ja vietät samalla laatuaikaa yhdessä läheisesi kanssa.

Jos älypuhelin kuitenkin muodostuu ongelmaksi, niin aina voi harkita puhelimen vaihtoa.


Jos hankit itsellesi vanhan mallisen nappipuhelimen, nsinulla ei ole mahdollisuutta naputella älypuhelimen kosketusnäyttöä ja tarkistella sosiaalisen median viestejä.


Halpa kännykkä saattaa olla hyvä ratkaisu silloin, jos olet tunnistanut ongelman, mutta tahdonvoima ei riitä säätelemään kännykän käyttöä.Muita keinoja kännykkäriippuvuuden vähentämiseksi

Eikö mikään auta? Kokeile vielä näitä keinoja, joilla selättää kännykkäriippuvuus:

  1. Älä ajattele, että et saa käyttää kännykkääsi esimerkiksi iltapäivän mittaan, vaan että olet jo ihminen, joka on vieroittunut liiallisesta kännykän käytöstä ja päättää itse, kuinka harvoin kännykkään tarttuu - tästä voi lukea lisää esimerkiksi *Salaisuus-kirjasta, missä kerrotaan ajattelun voimasta ja ajatustapojen muuttamisesta.

  2. Hanki niin kallis liittymä, ettet enää raaski käyttää mobiilidataa.

  3. Hanki tilalle korvaavia tapoja ja rutiineita, esimerkiksi Aku Ankan lukeminen vessassa, meditoiminen ruuhkabussissa ja vierustoverille juttelu kassajonossa.

  4. Hanki puhelimeen sovellus, mikä mittaa puhelimen käyttöä ja suosittelee lopettamaan käytön tietyn aikarajan jälkeen - esimerkiksi YourHour (Android) tai Space (iPhone).

  5. Jos mikään muu ei auta, hoidetaan kännykkä- ja nettiriippuvuksia samaan tapaan kuin muitakin riippuvuuksia. Apua voi lähteä hakemaan terveyskeskuksesta tai A-Klinikalta.