• Kultainto

Konmarita kaappisi ja kulusi - tasapaino lähtee järjestyksestä

Päivitetty: syys 6


Pystyviikkaus on uusi musta.

Konmarita kaappisi ja kulusi - tasapaino lähtee järjestyksestä

Parina viime vuonna pinnalle on noussut uusi ilmiö, konmaritus tai marittaminen. Kyseinen termi tulee japanilaisen kirjailijan Marie Kondon nimestä. Hän on julkaissut siivoamista, järjestelmistä ja elämänhallintaa koskevat teoksen "Siivouksen elämänmullistava taika" sekä "Iloa säkenöivä järjestys". Kondon filosofiaan voi tutustua myös Netflix-sarjassa.

Konmarittajat nauttivat siivoamisesta.

Konmarituksen periaatteisiin kuuluu, että siinä ihminen järjestää kotinsa ja elämänsä kerralla kuntoon. Moni on täyttänyt kotinsa monilla tavaroilla; kaapit ja laatikot pursuavat mitä erilaisempia tavaroita ja esineitä. Ovatko nämä kaikki hyödyllisiä? Tarvitaanko niitä oikeasti? Konmarin perusajatus on, että koko koti käydään läpi tavara kerrallaan ja jokaisen tuotteen kohdalla kysytään, tuottaako kyseinen esine iloa. Mikäli tavara tuottaa omistajalleen iloa, se säilytetään. Jos se ei tuota iloa, tavara laitetaan eteenpäin: joko myydään, laitetaan kierrätykseen tai kokonaan pois. Tarkoitus on käydä koko koti kerralla läpi, johon voi mennä useampi kuukausi. Tässä pyritään siihen, ettei kodissa ole mitään ylimääräistä tai ahdistusta tuottavaa. Kun koti on järjestetty kerralla kuntoon, sen ylläpito on helppoa jatkossa.


Ongelmakohtia eli esineitä, mitkä eivät aina tuota iloa, mutta mitkä on pakko säilyttää:

*työvaatteet

*kuukautissiteet

*kiukkuinen puoliso

*työkalut -ruosteinen vasara ja läjä kulmarautoja sun muita hilavitkuttimia

*imuri, talkkarinpusu ja muut tylsät jutut siivouskaapissa

*sukulaisilta saadut lahjat, joiden yht'äkkinäinen katoaminen aiheuttaisi riidan ja johtaisi perinnöttömyyteen


Omista ongelmakohdista voi keskustella esimerkiksi Facebookin konmaritus-ryhmissä. Ihmiset ovat keksineet hyvin luovia ratkaisuja. Joku on jättänyt eli konmarittanut mököttävän puolison ja herkästi loukkaantuvat sukulaiset. Toinen on luopunut imurista ja siivoaa harjan ja kihvelin avulla.


Itse Marie Kondo kertoo luopuneensa vasarasta, mutta katuneensa sitä myöhemmin, sillä paistinpannulla oli vaikea lyödä naulaa seinään. Hän katuu myös ruuvimeisselistä luopumista, sillä hänen lempiviivottimensa katkesi ruuvia vääntäessä. Aito konmarittaja keksiikin työkaluille, kulmaraudoille, siteille ja työvaatteille kauniin säilytysratkaisun.


Laskut on helpompi muistaa, kun ne ovat järjestyksessä.

Kun koti on järjestetty Konmarin avulla kuntoon, on aika alkaa tarkkailla omia kuukausittaisia menoja. Mihin raha kuluu? Oletko maksanut liikaa isosta asunnosta vain siksi, että tavarasi ovat tarvinneet säilytystilaa? Onko sinulla esineitä, joiden ylläpito aiheuttaa turhia kustannuksia (kuten auto, pesulaa vaativia vaatteita tai kertakäyttöisiä vaihtopäitä tarvitsevia siivousvälineitä)? Huomaatko laskujasi selatessasi kuukausi- ja vuosiveloituksia, mitkä voisi lopettaa (esimerkiksi kanavapaketti, koirakerhon jäsenyys tai ylimääräisen pankkikortin kk-maksu)?


Konmarittaminen tarjoaa sinulle oivan mahdollisuuden miettiä omaa kulutustasi ja hiilijalanjälkeäsi. Minimalistisuus ja kulutuksen vähentäminen ovatkin suorastaan muoti-ilmiöitä. Halutaan omaan elämään rauhaa ja selkeyttä, eikä koko kotia haluta täyttää turhalla krääsällä. Kun koti on kunnossa, talous tasapainossa, myös ihminen voi paljon paremmin. Juuri tämä on Konmarin keskeinen ajatus. Kokeile siis sinäkin suosittua konmaritusta, ja pääset eroon turhasta roinasta, jota pyörii kaapeissa. Alat varmasti myös paremmin tarkkailla sitä, mihin raha kuluu. Et enää ostele asioita turhan takia, vaan aina tarpeeseen.


Vähemmän siivottavaa, enemmän vapaa-aikaa.

Moni konmarituksen aloittanut on konmarittanut yksin tein myös ruokavalionsa ja laihtunut, tai huomannut työpaikkansa tuottavan enemmän ahdistusta kuin iloa, ja saanut rohkeutta vaihtaa työpaikkaa (ja saada siten lisäansioita).


* artikkelissa mainontaa *

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now