• Kultainto

Korona ja lainat - Kannattaako lyhennysvapaa?

Päivitetty: huhti 12


Koronapandemia voi aiheuttaa huolta velallisille.
Koronapandemia voi aiheuttaa huolta velallisille.

Koronapandemia voi aiheuttaa huolta velallisille. Jos tulot ovat tippuneet tai työt ovat menneet alta, voi lainanlyhennysten kanssa olla vaikeuksia.


Nyt ei välttämättä ole oikea aika myydä asuntoa tai autoa. Auton kustannuksissa voi säästää laittamalla auton joksikin aikaa seisontavakuutukseen, ja asuntolainan lyhennyksistä selviämistä helpottavat arjen parhaat säästövinkit.


Pankit tarjoavat nyt mahdollisuutta tehdä ilmaisia muutoksia lainojen maksusuunnitelmiin.


Normaalisti eräpäivän siirtäminen, maksuerän pienentäminen tai lyhennysvapaan hakeminen maksaa pankin palveluhinnaston mukaisen summan, esimerkiksi satasen.


Tässä artikkelissa kerrotaan isoimpien pankkien asuntovelallisille ja esimerkiksi autolainan ottaneille asiakkaille tarjoamista joustoista.


Artikkeli on tavallaan jatkaa hiljattain kirjoittamalleni postaukselle Viisi asiaa, mitä kaikkien pitäisi tietää lainoista. Tuossa artikkelissa ei käsitelty lainkaan sitä, mikä on lyhennysvapaa.


Tässä artikkelissa perehdytään myös lainan lyhennysvapaan hyviin ja huonoihin puoliin.1. OP: n lainat ja korona

https://www.op.fi/-/asuntolainan-lyhennysvapaan-hakeminen-koronaviruksen-vuoksi


OP tarjoaa mahdollisuutta hakea ilmaiseksi enintään vuoden mittaista lyhennysvapaata asuntolainoihin sekä vakuudellisiin kulutusluottoihin.


Asiakkaan tulee perustella, miten korona on vaikeuttanut velanhoitoa ja toimeentuloa.2. S-Pankin lainat ja korona

https://www.s-pankki.fi/fi/kampanjat/korona/


S-Pankki tarjoaa mahdollisuutta saada asuntolainaan enintään 12 kuukauden mittaisen lyhennysvapaan ilman palvelumaksua.


S-Pankki tarjoaa myös mahdollisuutta pitää maksuvapaita kuukausia S-Visan eli luottokortin luoton takaisinmaksusta. Asiakas voi myös muuttaa luoton vähimmäislyhennyserää, tai korottaa luottorajaa ilmaiseksi 31.5.2020 asti.3. Säästöpankin lainat ja korona

https://www.saastopankki.fi/fi-fi/asiakashttps://www.saastopankki.fi/fi-fi/asiakaspalvelu/koronapalvelu/korona


Säästöpankin asiakas voi hakea asuntolainaan 6 kuukauden lyhennysvapaata ilmaiseksi verkossa.


Myös seuraavat muutostoimenpiteet ovat nyt poikkeuksellisesti ilmaisia, jos asiakas hoitaa ne verkkopankkinsa kautta: luottokortin luottorajan korotus, maksuvapaat kuukaudet luottokorttiin ja korttiluoton minimilyhennyserän pienentäminen (kuitenkin min. 5 %).

4. Danske Bankin lainat ja korona

https://danskebank.fi/sinulle/sivut/korona#tip6

Danske Bankin asiakas voi hakea verkkopankin kautta 6 kuukauden lyhennysvapaata asuntolainaansa.5. Nordean lainat ja korona

https://www.nordea.fi/henkiloasiakkaat/tuki/ajankohtaista-markkinoista-ja-asioinnista.html


Asiakas voi nyt hakea asuntolainaansa 1-24 kk lyhennysvapaata verkkopankissa ilman normaalia 200 euron käsittelykulua.


Jos asunto- tai kulutusluotossa on jo Nordean oma "LyhennysJousto", voit ottaa lyhennysvapaan käyttöön verkkopankissasi vaikka heti.


LyhennysJousto on mukana monissa Nordean lainoissa, ja sen aktivoinnin jälkeen voi maksaa vain osan lainan lyhennyksestä, tai pelkät korot. Nordean Gold-luottokortissa ja Joustoluotossa on valmiina mahdollisuus pitää kaksi lyhennysvapaata kuukautta vuodessa.


Varaudu pitkiin käsittelyaikoihin pankissa. Ota ensisijaisesti yhteyttä verkossa, ja lähetä asiasta vain yksi viesti ruuhkia helpottaaksesi.


Lainan lyhennysvapaassa on hyviä ja huonoja puolia.
Lainan lyhennysvapaassa on hyviä ja huonoja puolia.

Kannattaako ottaa lyhennysvapaata asuntolainaan tai kulutusluottoon?

Moni lomautettu, työttömäksi jäänyt tai työtuntien vähenemisestä kärsivä miettii nyt, kannattaa ottaa lyhennysvapaata asuntolainaan, autolainaan tai muuhun kulutusluottoon.


Joidenkin mielestä se on paras säästövinkki tähän hätään, ja lainanlyhennyksistä säästyneillä rahoilla on mahdollista saada talous tasapainoon.


Toiset taas rohkaisevat maksamaan (vielä) matalakorkoiset lainat äkkiä pois, ja näin varautumaan tulevaisuudessa odottavaan korkojen nousuun.


On tapauskohtaista, kannattaako ottaa lyhennysvapaata vai ei. Jos sinulla on korkeakorkoisia pikavippejä, osamaksusopimuksia, remonttirahoituksia ja muita vakuudettomia luottoja, kannattaa ehdottomasti hakea lyhennysvapaata pankkilainaan.


Jos asuntolainan kuukausittainen lyhennys on vaikkapa 300 euroa, ehdit kuuden kuukauden aikana lyhentämään kalliita lainoja noin 1800 eurolla normaalien kuukausierien lisäksi.


Asuntolainan todellinen vuosikorko voi olla esimerkiksi 3 %, kun taas kulutusluottojen todellinen vuosikorko voi olla jopa 30 %.


Paras arjen säästövinkki on maksaa kalliit lainat ensin pois (varsinkin, kun lyhennysvapaata saa nyt ilman 100 tai 200 e käsittelykulua), tai hakea pankista lainojen yhdistelylainaa.


Jos joudut maksuvaikeuksiin lyhennysvapaasta huolimatta, voit ottaa yhteyttä Takuusäätiön ilmaiseen velkaneuvontaan tai mihin tahansa valtion oikeusaputoimistoista.


Talous- ja velkaneuvojat palvelevat korona-aikana myös etänä, ja palvelut ovat maksuttomia.


Jos sinulla ei ole kalliita kulutusluottoja tai kiireesti maksettavia laskuja, joihin et saa neuvoteltua maksuaikaa, yritä olla hakematta lyhennysvapaata.


Lyhennysvapaa kasvattaa lainasi kokonaiskustannuksia, sillä lyhennysvapaankin aikana maksat lainasta korkoja ja kuluja.


Jos et lyhennysvapaan jälkeen ala maksaa aiempaa suurempaa lyhennystä lainaasi, joudut maksamaan alkuperäistä suunnitelmaa enemmän lainan korkoja ja kuluja.


Jos sinulla oli vuoden mittainen lyhennysvapaa, pitenee laina-aikasi vuodella, ja maksat vuoden edestä ylimääräisiä korkoja ja kuluja.Lainan lyhennysvapaan hyvät puolet

+ Talous tasapainoon: voit maksaa lyhennyksistä vapautuneilla rahoilla kalliimmat lainat pois


+ Joustoa poikkeustilanteeseen: saat maksettua lyhennyksistä vapautuneilla rahoilla vuokran ja muut kiinteät sekä yllättävät kulutLainan lyhennysvapaan huonot puolet

- Laina-aika ja lainan kustannukset kasvavat: lyhennysvapaan aikana lainapääoma ei lyhene, mutta lainan kokonaiskustannukset (kuten tilinhoitomaksut) lisääntyvät


- Korkojen nousun riski: jos pidät lyhennysvapaata korkojen ollessa matalalla (eli nyt), voit olla velallinen vielä siinä vaiheessa, kun korot lähtevät nousuun.


- Kulutuksen kasvaminen: joillain raha polttelee taskussa, ja ylimääräiset sataset kuluvat johonkin kivempaan kuin lainojen lyhennykseen tai säästämiseen...

Aivan kaikki velalliset eivät saa lyhennysvapaata lainaansa.


Pankki antaa lyhennysvapaata vain velkansa hyvin hoitaneille asiakkaille, ja tässä tilanteessa moni pankki arvioi myös sen, onko korona vaikuttanut oikeasti asiakkaan talouteen ja velanmaksukykyyn vai ei.


Lainan lyhennysvapaa voi pelastaa maksuhäiriömerkinnöiltä.
Lainan lyhennysvapaa voi pelastaa maksuhäiriömerkinnöiltä.