• Kultainto

Onko kotisiivous turha menoerä?

Päivitetty: maalis 12

** tekstissä mainoslinkkejä, merkitty *merkillä **

Jos kauniit etiketit ja rätit eivät houkuta, voi kotisiivouksen teettää.
Jos kauniit etiketit ja rätit eivät houkuta, voi kotisiivouksen teettää.

Nykypäivän hektisen elämän pyörteissä kodinhoito jää usein arjen muiden kiireiden jalkoihin.


Pitkät ja vaativat työpäivät, lasten läksyt ja harrastukset sekä pakollinen lepohetki iltaisin niiden jälkeen johtavat viikon mittaan helposti ja ymmärrettävästi siihen, että perjantaina koti on enemmän tai vähemmän likainen ja sekaisin.


Viikon tiukan aikataulun puitteissa tavarat eivät löydä omille paikoilleen, pikaisen ruoanlaiton lomassa roiskuneet kastiketahrat jäävät pyyhkimättä ja vähintäänkin nurkista ja sänkyjen alta alkaa vyöryä keskilattialle melkoinen villakoirien lauma.


Moni väsynyt vanhempi, ja miksei perheetönkin, haaveileekin mahdollisuudesta saapua perjantaisin viimeisen päälle siivottuun ja viihtyisään kotiin.


Yhä useamman kohdalla ajatus ei jää unelman tasolle, vaan moni myös tarttuu tuumasta toimeen, ja ryhtyy ulkoistamaan oman kotinsa siivouksen ammattilaiselle.


Siivoojaa kannattaa harkita esimerkiksi silloin, jos pussilakanan laittaminen on näin hankalaaHarvojen luksuksesta kenen tahansa arjen helpottajaksi

Hyvän kotisiivoojan tunnistaa muun muassa tahrattomista hanoista.
Hyvän kotisiivoojan tunnistaa muun muassa tahrattomista hanoista.

Monen mielessä istuu yhä nykyäänkin tiukasti ajatus siitä, että omat sotkut on siivottava itse, ja että kotisiivoojan palkkaaminen on jotenkin hävettävää, tai pelkästään rikkaiden ja kuuluisien todellisuutta.


Maailma kuitenkin muuttuu, ja moni muukin aiemmin itse tehty asia hoituu nykyään ostopalveluna.


Harva erityisemmin nauttii siivouksesta, ja etenkin stressaantuneena ja väsyneenä on huomattavasti järkevämpää käyttää käsillä oleva aika mukavammin, kuin imurin ja mopin varressa heiluen.


Perheen yhteinen aika on helposti kortilla, ja aiemmin siivoukseen kulunut perjantai-ilta vapautuu siivouspalvelujen hyödyntämisen myötä mukavampaan käyttöön esimerkiksi leppoisan lautapeli-illan muodossa.


Osa perheistä ei halua turvautua kotisiivouspalveluiden tarjoamaan apuun pelätessään leimautuvansa snobiksi.


Vielä nykyäänkin, vuonna 2019, valitettavan moni nimittäin leimaa tällaisten palveluiden käytön snobbailuksi tai suoranaiseksi laiskuudeksi.


Tämän vuoksi moni äiti puurtaa hampaat irvessä burn outin partaalla sekä töissä että kotona, vaikka helpommallakin olisi mahdollista päästä.

Puheet snobbailusta ja laiskuudesta liittyvät luultavasti osittain kateuteen.


Pidetäänhän juuri naapurikateutta suomalaisille tyypillisenä ominaisuutena, mikä onkin keskuudessamme valitettavan yleistä.


Osa tällaisten väitteiden esittäjistä on luultavasti kateellisia siitä, ettei kaikkien tarvitse huolehtia kodin siivoamisesta itse, vaan he voivat käyttää tässä kohtaa ammattilaisen palveluita ja säästää siivoamiseen tavallisesti käyttämänsä ajan muuhun mukavampaan tekemiseen.

Totuus on nimittäin se, että monissa tilanteissa kotisiivouspalveluiden käyttäminen on puhtaasti järkevä valinta, joka on kaukana snobbailusta.


Sen lisäksi, että palveluiden käyttäminen auttaa palvelun tilaajaa saamaan lisää vapaa-aikaa, jonka voi käyttää juuri siihen, mistä eniten pitää.


Siivouspalveluiden osto on myös keino tarjota töitä siivousalan yrittäjille ja työntekijöille. Kysehän on siis win-win-tilanteesta, jossa sekä työn tarjoaja että tekijä hyötyvät.

Osittain puheet kotisiivouspalveluiden käyttöön liitetystä snobbailusta liittynevät siihen, että moni luulee kotisiivouksen teettämisen olevan kovin kallista ja pitää sitä siksi "herrojen herkkuna".


Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Freskan siivouspalvelut ovat itse asiassa hyvin edullisia kotitalousvähennyksen jälkeen. Voidaankin sanoa, että kyse on nimenomaan siitä, millaisia asioita arvostaa ja mistä on valmis maksamaan.

Jos toivot saavasi lisää vapaa-aikaa muita harrastuksia varten, tarjoavat Freskan hinnat oikein hyvän hinta-laatusuhteen.


Jos käyttäisit vapaa-aikaasi siihen, että puunaisit kotisi itse, olisit luultavasti puunausoperaation jälkeen aivan puhki, ja toivomasi vapaa-aikakin olisi mennyt jälleen sivu suun.


Toisinaan kuulee myös todettavan, että siivouspalvelua on turha hankkia, koska joka tapauksessa olisi ensin siivottava itse ennen siivoojan tuloa.


Tällainen kainous on turhaa - kotisiivooja on varmasti nähnyt pahempaakin!


Todennäköisesti tilanteeseen kuitenkin tottuu ajan myötä, ja vähitellen tuntuu aivan luontevalta päästää ulkopuolinen ihminen näkemään perheen kaunistelemattomia sotkuja.


Lisäksi kaaoksen nolostelu voi kannustaa pitämään kodin siistimpänä myös siivouskertojen välissä, esimerkiksi tavaraa pysyvästi vähentämällä tai suunnittelemalla käytännöllisempiä sisustusratkaisuja...

Kodin siivouksen ulkoistamisesta on hyötyä myös muille kuin itselle, sillä siivouspalvelujen ostamisella on yhteiskunnallisesti merkittäviä seurauksia.


Kotisiivoojan palkkaaminen parantaa lähialueen työllisyystilannetta, ja luo uusia työmahdollisuuksia siivousalan osaajille.


Kertyvien verotulojen myötä myös kunnan taloudellinen tilanne paranee.

Vessan peseminen on tuskin kenenkään lempipuuhaa.
Vessan peseminen on tuskin kenenkään lempipuuhaa.

Freska on laadukas ja edullinen siivouspalvelu

Yleinen harhaluulo kotisiivoukseen liittyen on myös se, että siivoojan palkkaaminen on kohtuuttoman kallista.


Tosiasiassa markkinoilla on runsaasti myös erittäin korkeatasoisia kotisiivousyrityksiä, jotka tarjoavat palvelujaan hyvinkin maltilliseen hintaan.


Lisäksi nykyään hyödynnettävissä oleva kotitalousvähennys laskee siivouspalvelujen kustannuksia entisestään.


Yksi esimerkki tällaisesta yrityksestä on Freska. Kaikki Freskan monipuoliset ja joustavat palvelut ovat tilattavissa helposti netin kautta, ja edullisimmillaan tuntitaksaksi jää kotitalousvähennyksen jälkeen vain 19 euroa.

Jokainen Freska-siivouspalvelun asiakas voi itse määritellä siivoojan työtehtävät, sekä sen, miten usein haluaa palvelua käyttää.


Esimerkiksi iso lapsi- ja koiraperhe tarvitsee todennäköisesti vähintään kahden viikon välein tehtävää isompaa siivousta, kun taas yksin elävän sinkun koti pysyy siistimpänä vähemmällä.


Siivouksen voi tilata myös kertaluontoisesti esimerkiksi ennen joulua, suurempia perhejuhlia tai muuttoa.Siivouspalvelujen käyttö parantaa elämänlaatua

Harva siivouspalveluja kokeillut on ollut tyytymätön ratkaisuun, ja suuri osa kotitalouksista jää pysyvästi hyödyntämään siivouksen ulkoistamisesta kertyvää vapaata aikaa.


Siivouspalvelujen kustannukset ovat erittäin pienet varsinkin niiden tuottamaan hyötyyn verrattuna. Kun vanhempien kiire ja stressi vähenevät, ja tilannetta parantavat entisestään puhtaan kodin tuottama mielihyvä ja onnellisuus, heijastuu se myönteisesti myös lapsiin ja puolisoon.


Koko perheen ja kodin ilmapiiri paranee, ja alulle pääsee positiivinen kierre.


Viikonlopun vieton aloittaminen juuri siivotussa ja raikkaassa kodissa voi olla kenen tahansa arjen ylellisyyttä, ja se on yksi helpoimmista tavoista vähentää stressiä ja turhaa kiirettä omassa elämässään.Testataanpa Freskan palveluja!

Pitäähän se kerran elämässään kokeilla, millaista olisi palkata oma siivooja. Kotisiivouksen hinta eli 19 e/tunti ei kuulostanut pahalta.


Yksityisyrittäjän arjessa tuntuvat tunnit loppuvan päivästä kesken. Veroilmoitus pitäisi täyttää, kirjanpito ajantasaistaa, ruokaa laittaa ja koira ulkoiluttaa… kun työpäivät venyvät helposti 12-tuntisiksi, ei siivoamiselle tunnu jäävän sijaa.


Omien siivousaineiden tarjoaminen pitää kotisiivouksen hinnan matalana,
Omien siivousaineiden tarjoaminen pitää kotisiivouksen hinnan matalana.

Tilasin edullisen kotisiivouksen uudehkosta Freska-palvelusta. Freskan kotisivuilta löytyvä tilauslomake oli helppo täyttää: osoite, neliöt, ja toivottu siivousaika.


Miinusta tuli siitä, että kertasiivous maksaa 45 e/tunti, kotitalousvähennyksen jälkeen 22,5 e/tunti.


Minimiaika 75 neliön kertasiivoukselle oli 3 tuntia, eli maksettavaa jäi 135 euroa.


Säännölliseen viikkosiivoukseen voi valita lyhemmänkin ajan, esimerkiksi 1,5 h. Säännöllisen kotisiivouksen hinta on 34e/h, eli kotitalousvähennyksen jälkeen 17e/h.


Edit 19.10.2019: nyt hinta viikkosiivoukselle 36e/h (18e/h).


Tilaajan on huolehdittava siitä, että asunnossa on

 • imuri

 • moppi

 • ämpäri

 • 3 mikrokuituliinaa

 • 2 puhdistussientä

 • keittiön pintojen pesuaine

 • kylpyhuoneen pesuaine

 • lasi- ja peilipintojen pesuaine (etikkavesi riittänee, jos ekopesuaineet kiinnostavat)

 • lattioille sopiva pesuaine

 • yleispuhdistusaine


Jos yllämainittuja tuotteita ei ole, veloittaa Freska 12 e ylimääräistä.


Kannattaa siis päivittää siivousvälinearsenaali kuntoon vaikkapa Tokmannin edullisilla Iisi-tuotteilla.


Siivous maksetaan yksin tein, ja sitten vain odotellaan siivoojan tulemista. Tilausvahvistus toimii kuittina kotitalousvähennystä haettaessa, sillä siinä on kaikki tarvitut tiedot (y-tunnus, hinta, maksupäivä).


Puhdas koti tekee iloiseksi.
Puhdas koti tekee iloiseksi.

Siivooja saapui aikanaan, ja täytyy sanoa, että kyllä ammattilaisen tunnistaa heti. Hän kuurasi kylpyhuonetta tunnin, eikä suihkukaappi ole koskaan ollut niin puhdas! Vessa kiilteli puhtauttaan.


Keittiössä meni toinen tunti, ja kolmannen hän imuroi, pesi lattioita ja pyyhki pölyjä.


Tein samalla omia töitäni, sillä minun ei tarvinnut opastaa oma-aloitteista ja kokenutta siivoojaa missään asiassa.


Alun perin nimittäin pelkäsin sitä, että omaa aikaani kuluu siihen, että joudun näyttämään pistokkeiden sijaintia ja vastailemaan muihin asuntoa ja sen siivoomista koskeviin kysymyksiin.


Jos sinäkin haluat omaa aikaa, tai siivoaminen ei houkuttele, suosittelen tutustumaan Freskan palveluihin.


Kaksi tuntia siivousta joka toinen viikko maksaa vain 76 e/kk (kotitalousvähennyksen jälkeen). Se on huomattavasti pienempi raha, kuin aiemmin luulin – minulla oli sellainen käsitys, että kotisiivous maksaa noin 50 euroa tunti.


Tulin siihen tulokseen, että kotisiivous ei ole turha menoerä (en olisi uskonut, että tällainenkin kitupiikki voi näin sanoa!), vaan kätevä tapa saada lisää tunteja vuorokauteen esimerkiksi juuri veroilmoituksen täyttämistä varten, tai ehtiäkseen joskus palautua ja harrastaakin jotain.


TESTISSÄ SIIVOUSFIRMA FRESKA – PLUSSAT JA MIINUKSET

Testin tuloksena sain ihan omia Freska kokemuksia, Freskan plussat ja miinukset tulevat tässä.


Freskan Plussat

 • joustavuus: tilaa siivous itsellesi sopivaan aikaan, kertaluontoisesti tai säännöllisesti

 • siivooja tilataan muutamalla klikkauksella reaaliaikaisesta varauskalenterista – ei tarvetta soitella vapaita aikoja

 • kotitalousvähennysmahdollisuus

 • ammattitaitoiset siivoojat, jotka tuovat tarvittaessa omat välineet

 • hinta: kotitalousvähennyksen jälkeen viikkosiivous vain 19e/h


Freskan Miinukset

 • kertasiivous on 2 e/h kalliimpi kuin viikkosiivous

 • jos sinulla ei ole omia siivousvälineitä, Freska veloittaa 12e/kertaKannattaako säästäväisen ihmisen tilata kotisiivous?

Jos kotisiivouksen tuntihinta on vähemmän, kuin mitä voit tienata töissä, kannattaa säästäväisenkin tilata kotisiivous. Kotisiivos ei siis välttämättä ole niitä asioita, joista pitää luopua kun säästää rahaa.


Kotisiivous mahdollistaa yli- ja viikonlopputyöt, joista saat lisäansioita.


Toisaalta voit käyttää kotisiivouksen sinulle vapauttamat tunnit myös palautumiseen, jotta jaksat ahertaa jatkossa ja saattaa taloutesi tasapainoon.