• Kultainto

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen

Päivitetty: päivä sitten

Teksti toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Coinjournalin kanssa

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen pohdituttaa.
Kryptovaluuttoihin sijoittaminen pohdituttaa monia.

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen on yksi vaihtoehto osakkeisiin sijoittamiselle tai asuntosijoittamiselle.


Lue alta lisää Bitcoineihin ja muihin virtuaalivaluuttoihin sijoittamisesta, kuten tuotto-odotuksesta ja kryptolainoista.
Kryptovaluuttoihin sijoittaminen: tuotto-odotus on melko hyvä


Jos olisit sijoittanut Bitcoineihin vuonna 2009, voisit olla nyt monimiljonääri.


Mikäli haluat harmitella asiaa enemmän, voit helposti tarkastaa, kuinka paljon olisit voinut ansaita sijoittamalla virtuaalivaluuttoihin 1, 5 tai vaikka 9 vuotta sitten.


Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen tuottolaskuri löytyy osoitteesta https://coinjournal.net/fi/tuottolaskuri/.


Tuottolaskurin käyttäminen on yksinkertaista:

  1. Laita sopiva summa kohtaan "jos olisin sijoittanut"

  2. Valitse haluamasi kryptovaluutta, kuten Bitcoin, Stellar, Polkadot tai Chainlink

  3. Valitse päivämäärä

  4. Paina "laske sijoitusten tuotto" -painiketta

  5. Katso, paljonko olisit tienannut rahaa, ja millainen kryptojen tuotto olisi ollut verrattuna pariin parhaaseen osakkeeseen

Testasin itse, kuinka kannattavaa virtuaalivaluuttoihin sijoittaminen olisi ollut, jos olisin ostanut Bitcoinia 1000 dollarilla vuonna 2012.


Mikäli kryptovaluuttoihin sijoittaminen olisi tuntunut tuolloin niin hyvältä idealta, omistaisin nyt 5 024 165 dollaria.

Bitcoinin arvo on kasvanut paljon vuodesta 2012 lähtien.
Bitcoinin arvo on kasvanut paljon vuodesta 2012 lähtien.

Esimerkiksi Facebookin osakkeiden arvo on kasvanut samana ajanjaksona 1748,61 %. Netflix näyttää kasvattaneen arvoaan 5755,25 %.


Kokeilin myös, miten paljon olisin voinut tienata kryptovaluutoilla, jos olisin sijoittanut Bitcoiniin 5000 dollaria vuonna 2016.


Bitcoin tuotto-odotus oli hyvä jo tuolloin. Bitcoin hinta oli 5 vuotta sitten noin 588 dollaria, eli huomattavasti enemmän kuin vuonna 2012.


Jos olisin päättänyt sijoittaa Bitcoiniin 5000 dollaria, omistaisin nyt 418 986 dollaria, sillä voittoprosentti olisi ollut 8279.

Bitcoiniin sijoittaminen olisi ollut kannattavaa vuonna 2016.
Bitcoiniin sijoittaminen olisi ollut kannattavaa vuonna 2016.

Amazonin osake näyttää kasvaneen saman aikana "vain" 321,33 %, joten minun olisi ehdottomasti kannattanut ostaa Bitcoineja eikä Amazonin osakkeita.


Kokeilin vielä, olisiko virtuaalivaluuttoihin sijoittaminen kannattanut vuonna 2020. Laskuri osoitti, että digitaaliseen valuuttaan sijoittaminen olisi ollut kannattavaa myös vuosi sitten.5000 dollarin sijoitus ei kylläkään olisi riittänyt, sillä Bitcoinin hinta oli laskurin mukaan elokuussa 2020 11 685 $.


Parhaat kryptovaluutat ovat vain jatkaneet kasvuaan, sillä tällä hetkellä sijoitukseni arvo olisi 21 084 dollaria (kasvua 321,68 %).

Bitcoinin arvo on noussut 2020-2021.
Bitcoinin arvo on noussut 2020-2021.

Applen osake on kasvanut 2020-2021 17,74 %, joten kryptovaluuttaan sijoittaminen olisi ollut hyvä idea viime syksynäkin.


Bitcoinien arvo on viime aikoina heitellyt rajusti, kuten tämä Helsingin Sanomien julkaisema kaavio osoittaa:


Bitcoinin arvon heittely huolestuttaa sijoittajia.
Bitcoinin arvon heittely huolestuttaa sijoittajia.

Osa asiantuntijoista epäilee sitä, kannattaako kryptovaluuttaan sijoittaa enää ollenkaan. Ainakin Bitcoin-kuplan uskotaan puhkeavan lähiaikoina.


Edelleen on myös heitä, joiden mielestä kannattaa sijoittaa kryptovaluuttaan, ja nimenomaan Bitcoineihin. Kauppalehti kertoi hiljattain, että Bitcoinin arvo voi nousta jopa 400 000 dollariin vuoden 2021 aikana.


Kryptovaluutta sijoittaminen toimii kahdella tavalla

Sinulla on periaatteessa kaksi tapaa sijoittaa kryptovaluuttoihin ja tienata niillä rahaa.


Ensimmäinen tapa on hankkia kryptovaluuttaa luottaen sen arvonnousuun. Kun aika on sopiva, myyt virtuaalivaluuttaa ja saat voittoa (mistä maksat 30-34 % myyntivoittoveron).


Toinen tapa on kryptolainojen myöntäminen.


Tämä toimii hieman samalla tavalla kuin vertaislainoihin sijoittaminen: annat muille lainaa (kryptovaluutoissa, ei euroissa) ja saat korkotuottoa (pääomavero 30-34 %).


Kryptolainaaminen onnistuu sille varatuilla alustoilla. Niiden kautta voit ohjata esimerkiksi Bitcoinisi vakuudettomiin tai vakuudellisiin lainoihin.


Tämäkään ei ole pomminvarma tapa rikastua, voihan esimerkiksi lainaaja epäonnistua lainan takaisinmaksussa. Varat kannattaisikin hajauttaa useisiin eri lainoihin (mieluiten vakuudellisiin) riskin pienentämiseksi.


Kryptovaluuttoihin sijoittaminen on riskialtista puuhaa, vaikka tuotto-odotus onkin edelleen hyvä, ja antolainoilla voi hankkia melko tasaista passiivista tuloa.