• Kultainto

Kuinka paljon pariskunta kuluttaa kuukaudessa?

Päivitetty: marras 7

Kaupallista yhteistyötä, merkitty *-merkillä

Kuinka paljon kaksi ihmistä kuluttaa kuukaudessa?
Kuinka paljon kaksi ihmistä kuluttaa kuukaudessa?

Keskustelupalstoilla ruoditaan usein sitä, kuinka paljon sinkulta, pariskunnalta tai lapsiperheeltä menee kuussa ruokaan.


Myös se, mitä muilta kuluu lainojen lyhennyksiin, sähköön, liikkumiseen ja vaatteisiin kiinnostaa niin paljon, että ihmisten rahankäytöstä ja parhaista säästövinkeistä julkaistaan tavan takaa uusia artikkeleita.


Päätin kerätä kaikki kuitit talteen ja kertoa, paljonko minulta ja puolisoltani kuluu rahaa kuukaudessa.


Lupasin jo aiemmin käydä kuukauden ajan pelkästään Lidlissä ja laskea pariskunnan ruokamenot sen pohjalta.


Lidlistä ei kuitenkaan saa aivan kaikkea haluamaamme eikä yhden maitopurkin takia kannata ajaa 60 kilometriä (meillä ei ole Lidliä ihan vieressä), joten kuittien joukossa on myös muiden ruokakauppojen lämpöpaperia.Kuinka paljon pariskunnalta menee rahaa ruokaan kuukaudessa?

Aloitetaan siitä, mitä ovat ruokakulut kuukaudessa pariskuntana, joka suosii Lidliä ja ostaa lihaa lähinnä koiralle ja kissalle.


Maksamme erityiseltä ruokatililtä, minne molemmat laittavat 277,50 euroa kuussa (yhteensä 555 euroa), myös kolmen kissan, yhden pienen koiran ja neljän kanan ruoat.


Tässä meidän tapauksessamme pariskunta kuluttaa ruokaan 541,26 euroa kuussa.


Summa kuulostaa mielestäni todella isolta, sillä kun muutimme yhteen yli 10 vuotta sitten, kulutimme vain noin 220 euroa kuussa omiin ja lemmikkien ruokiin.


Kulutustottumuksemme ovat toki muuttuneet ja monien elintarvikkeiden hinta on noussut.


Olemme varsinaisia kulinaristeja, joten ruokaan tulee käytettyä rahaa. Vaikka ruokaostosten kilpailuttaminen on meille arkipäivää ja pyrimme muutenkin säästämään rahaa joka päivä, lipsumme viimeistään jäätelöaltaalla.Ruokaostoksemme huhtikuussa 2020 jakaantuivat seuraavasti:

 • kuivaelintarvikkeet (kaurahiutaleet yms) 44,40 €

 • maitotuotteet (juustoa, järjetön määrä maitoa yms) 124,75 €

 • kasvikset (marjat, hedelmät yms) 119,43 €

 • proteiini (kalat, leikkeleet, lihankorvikkeet yms) 59,3 €

 • eines (piirakat, hummus, falafelit yms) 53,09 €

 • eläintenruoat (pakastin täynnä lihaa; lähinnä kananrehua piti ostaa) 17,36 €

 • juomat (mehut, vissyt yms) 23,89 €

 • maustekastikkeet, öljyt yms 18,72 €

 • leipä 14,73 €

 • jäätelö (kesä selkeästi mielessä) 23,95 €

 • muut (pähkinät, lisäravinteet, hiiva yms) 41,64 €


Kuukauden kulujen kuitit pariskunnalta - melkoinen läjä.
Kuukauden kulujen kuitit pariskunnalta - melkoinen läjä.

Mihin muuhun raha kului huhtikuussa 2020?

Mihin muuhun raha kului huhtikuussa 2020?


Kuittien perusteella ainakin bensaan ja puutarhan lannoittamiseen, kasvihuoneen ja autotallin korjaamiseen, vuokramökin kunnostamiseen ja äitienpäivälahjoihin.


Koronakriisi ei vaikuttanut kulutukseen muuten kuin siten, ettei tällä hetkellä voi hakea halpaa bensaa Venäjältä. Bensaan meni kuitenkin vain noin 136 euroa.


Yhteensä käytimme rahaa 969,81 € kaikkeen muuhun kuin ruokaan, asumiseen tai kiinteisiin kuluihin.


Kulutuksen pienentäminen olisi nyt tarpeen, sillä tällainen shoppailuvimma ei saa taloutta tasapainoon, vaan päinvastoin...


Osa kulutetusta rahasta oli tulevaisuuteen suuntaavia investointeja, kuten remonttitarvikkeita, mutta osa puhtaasti itsen hemmotteluun varattua (esimerkiksi 30 euron hypnoosivalmennus tai 4,99 euroa maksanut vuokraleffa).


Huhtikuussa 2020 kulutimme rahaa melkein tonnin:

 • viihteeseen (kuten vuokraleffaan, viiniin ja hypnoosivalmennukseen) 160,64 €

 • puutarhaan (lannoitteisiin, siemeniin, kasvihuoneeseen yms) 185,98 €

 • bensaan 136,19 €

 • auton huoltoon 93,95 €

 • lääkkeisiin 49,82 €

 • kanalaan 59,90 €

 • sisustukseen ja kodin (sekä vuokramökin) tarvikkeisiin (mm. punamultamaaliin, huussiturpeeseen ja noin 14 euron wokkipannuun) 165,77 €

 • kaikkeen muuhun (kuten postimerkkeihin, autotallin korjaamiseen, polkupyörän huoltamiseen ja äitienpäivälahjoihin) 117,56 €Paljonko pariskunnalla menee kuussa rahaa kiinteisiin kuluihin?

Tässä meidän tapauksessamme pariskunnalta menee rahaa 1401,34 euroa kuussa kaikkiin kiinteisiin kuluihin, kuten vakuutuksiin ja asumiseen.


 • Kahden auton ylläpito maksaa kuukaudessa 123,28 € (osakaskovakuutukset, autoverot ja Autoliiton jäsenmaksu)


 • Omakotitalon kiinteät kulut kuukaudessa 766,68 € (kiinteistövero, kotivakuutus, lainanlyhennys, jätemaksu, nuohous ja auraus jaettuna 12 kuukaudella sekä keskimääräinen sähkölasku (vuosikulutus 6500 kWh))


 • Säästöön laitettu raha kuukaudessa 449,56‬ €


 • Erilaiset jäsenmaksut ja kuukausiveloitukset (Audible, Plan, FFN ja paikallinen maaseutuyhdistys) 45,01 €


 • Matkavakuutukset, matkatavaravakuutukset ja sijoitusasuntovakuutukset 16,81 €


Kiinteät kulut (1401,34 €), ruokakulut (541,26 €) ja vaihtuviin menoihin kuluva 969,81 € (ainakin huhtikuussa 2020) tarkoittavat sitä, että tässä tapauksessa pariskunta kuluttaa kuukaudessa noin 2 912,41‬ euroa.


Helppoja tapoja säästää rahaa olisivat tässä tapauksessa muun muassa toisen auton laittaminen seisontaan, erilaisten jäsenyyksien irtisanominen, itsensä hemmottelun vähentäminen ja ruokakuluissa säästäminen.


Hedelmät, pähkinät ja einekset ovat kalliita, ja nostavat äkkiä kuukauden ruokakuluja.


Myös yhteiset lainat (esim. *https://www.saldo.com/fi-fi/lainat/) vaikuttavat kuukausibudjettiin. Kannattaakin tarkastaa, kuinka paljon pariskunta kuluttaa korkoihin ja lainanhoitokuluihin, ja kuinka paljon kuukausierästä menee lainapääoman lyhennykseen.


Meidän kulutuksenmme co2-jalanjälki

Tein vielä Sitran Elämäntapatestin kulutustottumusteni pohjalta.


Suomalaisten keskimääräinen hiilijalanjälki on 10 300 kg CO2e/vuosi, ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi sen tulisi pienentyä seuraavan kymmenen vuoden aikana noin 70 prosenttia.


Tällä haavaa suomalaisten ylikulutuspäivä lähenee uhkaavasti maaliskuuta.


Vuoteen 2040 mennessä pitäisi suomalaisten hiilijalanjäljen pienentyä jopa 87 %.


Meillä on siis noin vuosikymmen aikaa pudottaa hiilijalanjälkemme tasolle 3 090 kg CO2e/vuosi.


Minun henkilökohtainen hiilijalanjälkeni on kaukana tavoitteesta, sillä viimeisten 12 kuukauden aikana tekemäni lentomatkat sekä yksityisautoilu ovat aiheuttaneet ainakin 4 700 kg CO2e vuosipäästöt.


Suomalaisten liikkumisen ja matkailemisen aiheuttamat päästöt ovat keskimäärin 3000 kg CO2e/vuosi, joten ylitän keskiarvon reippaasti.


Tein saman testin arvioiden tilannetta vuoden päästä, enhän lennä tulevina kuukausina laisinkaan. Silloin Sitran Elämäntapatesti antoi tuloksen 2 600 kg CO₂e, mikä kuulostaa jo paljon paremmalta.


Kannattaa käydä testaamassa Elämäntapatestiä ja vertaamassa omia tuloksia muiden testaajien tulokseen!


Lopuksi saat sinulle räätälöityjä vinkkejä päästöjen pienentämiseen, ja kuten yleensäkin: moni ekovinkki on usein myös rahansäästövinkki!