• Kultainto

UKK kuukuppi - edullinen ja ekologinen kuukautissuoja

Päivitetty: huhti 24

** Tekstissä mainoslinkkejä, merkitty *-merkillä **

Kuukuppi on tapa säästää rahaa joka kuukausi.
Kuukuppi on tapa säästää rahaa joka kuukausi.

Kulta-Intosta olet saanut viime aikoina lukea myös vähemmän hyvistä vinkeistä säästämiseen.


Ainakin meidän tapauksessamme kotikanalan perustaminen ei ollut kovin hyvä säästövinkki. Muniemme hinnaksi tulee 8,4 snt enemmän kuin kaupasta ostettaessa.


Aurinkopaneelitkaan eivät olleet avain onneen. Meidän tapauksessamme aurinkopaneelit maksavat hankintahintansa 31 vuodessa.


Koska aurinkopaneelit kestävät noin 30 vuotta, vaikuttaa siltä, että olemme plusmiinusnolla-tilanteessa.


Nyt eletään sitä aikaa, kun kasvihuone ja kasvimaa täyttyvät taimista. Jos siemenistä kasvatetut kasvit eivät menesty, pitää taimet hankkia valmiina (2,5-6 euroa per taimi), ja silloin valmiiden vihannesten kilohinta uhkaa nousta kalliimmaksi kuin kaupassa.


Kun otat vielä huomioon lannoitteiden ja mullan hinnan, saatat päästä halvemmalla kaupan hevi-tiskillä. Toki sormien työntäminen multaan ja oman ruoan kasvattaminen itse saattaa parantaa terveyttä.


Kuukautiskuppi on kuitenkin pomminvarma säästövinkki.


Yhä useampi nainen käyttää kestokuukaustissuoja kuukautiskuppia, mikä on ekologinen ja edullinen tapa selviytyä kuukautisista.


Minä olen käyttänyt kuukuppia yli 10 vuotta, joten päätin kirjoittaa tietoiskun kuuku1peista ja vastata yleisimpiin niihin liittyviin kysymyksiin.


Kestositeet ovat hyvä vaihtoehto kuukupille.
Kestositeet ovat hyvä vaihtoehto kuukupille.

1. Miltä kuukautiskuppi näyttää?

Yllä olevassa kuvassa on kestositeitä, kestovanulappuja ja uusi kuukuppi.


Kuukuppi on pieni silikonikuppi, mikä asetetaan emättimeen koko kuukautisten ajaksi. Se tyhjennetään ja huuhdellaan muutaman kerran päivässä, ja kuukautisten jälkeen se desinfioidaan keittämällä.


Näin ollen sama tuote palvelee vähintään 15 vuotta, todennäköisesti pidempäänkin.

Kestositeet ovat hyvä vaihtoehto silloin, jos jostain syystä haluaa pitää taukoa kuukupin käyttämisestä.


Nekin tulevat edullisemmiksi ja ekologisemmiksi kuin kertakäyttöiset, muovia pullollaan olevat kertakäyttösiteet.


Tässä artikkelissa on laskettu tarkkaan, kuinka paljon voit säästää rahaa naisena, joka käyttää kuukuppia, joten jatka lukemista vielä tovi.

Kuukupin käytön oppii nopeasti.
Kuukupin käytön oppii nopeasti.

2. Miten kuukuppi toimii?

Opit nopeasti, miten kuukuppi toimii ja kuinka se asetetaan paikalleen.


Kuukupin asennusohje lyhyesti ja ytimekkäästi: kuukuppi otetaan käteen, taitetaan kahtia ja työnnetään sisälle.


Kuukupin asennuksen voi hoitaa kyykkysiltään tai vessanpöntöllä istuen.


Kasteltuna kuukuppi luiskahtaa paremmin paikoilleen.


Emättimeen päästyään kuukuppi aukeaa itsekseen ja asettuu luontevasti oikealle kohdalleen.


Jos huomaat, ettei aukeamista tapahdu, vedä varovasti antennista. Jos aukeamista ei tapahdu vieläkään, aloita homma alusta.


Parin kokeilukerran jälkeen homma automatisoituu.


Miten kuukupin saa pois paikoiltaan? Ei muuta kuin sormet sisään ja vedä ulos.


Kuukuppi ei voi ”kadota sisääsi”, joten ota rennosti. Kaikenlainen panikointi ja jännittäminen saa lihakset tiukentumaan, ja vaikeuttaa sekä kuukupin asentamista että poistamista. Jos kaipaat kuvallisia ohjeita, tsekkaa https://fi.lunette.com/pages/kuinka-kayttaa-kuukuppia.


Kun olet saanut kuukupin taas käsiisi, tyhjennä veri lavuaariin ja huuhtele kuppia hetki.


Kuppi voi olla sisälläsi jopa 12 tuntia putkeen.


Päiväaikana voit tyhjentää sen esimerkiksi kolmen tunnin välien. Itse tykkään tyhjentää sen joka vessareissun yhteydessä, sillä mielestäni tyhjennys ja takaisin asettaminen käy nopeammin kuin pissaaminen kuukupin kanssa. Viimeisiä tippoja voi joutua joskus odottelemaan, siksi tyhjennän kupin lähes joka kerta.


Menkkojen jälkeen kuukuppia keitetään kattilassa noin 5 minuuttia, ja sitten se laitetaan mukanaan tulevaan kangaspussiin odottamaan seuraavia kuukautisia.


Minulla on ollut sama kuukuppi hieman yli 10 vuotta, eikä siinä ole merkkiäkään haurastumisesta tai halkeilemisesta. Uskoisin kupin kestävän helposti ainakin 1 5 vuotta.


Varmista oman kuppisi pitkäikäisyys, ja käytä kupin putsaamiseen pelkkää vettä.


Jos tarvitset liukastetta, älä laita mitään öljyä, vaan vettä tai vesipohjaista liukuvoidetta. Normaalitilanteessa vuoto kyllä riittää kupin liukasteeksi.

3. Mitä kuukautiskuppi maksaa?

Tässä tulee samalla vastattua siihen, mitä kuukautiskuppi maksaa ja mistä kuukautiskuppeja voi ostaa.


Kuukupin voi hankkia apteekista tai luontaistuotteita myyvistä liikkeistä, joissa ne maksavat 24–29 euroa. Laadukkaan kuukupin saat helposti esimerkiksi *Hyvinvoinnin tavaratalosta.


Kuukupilla voit säästää yli 2000 euroa.
Kuukupilla voit säästää yli 2000 euroa.

4. Kuinka paljon kuukupilla säästää?

Kuukuppi maksaa korkeintaan 29 euroa, mutta se voi kestää ainakin 15 vuotta.


Jos ajatellaan, että naisen kuukautiskierto kestää 35 vuotta 15-vuotiaasta 50-vuotiaaksi, tarkoittaa se noin 420 verenvuotojaksoa.


Jos kuukautiset kestävät 5 päivää ja päivässä kuluu 6 sidettä tai tamponia, käyttäisi nainen elämänsä aikana 12 600 kuukautissuojaa.


(Näillä melko tyypillisillä luvuilla laskettuna nainen vuotaa verta yhteensä 2100 päivää, eli miltei 6 vuotta).


Halvimmat X-tran kuukautissiteet ja Rainbow-tamponit maksavat 0,06 e kappale. 12 600 halpaa sidettä tai tamponia maksaisi 756 euroa. Yhdet kuukautiset maksavat 1,8 euroa, jos valitsee halvimmat kuukautissuojat.

Vuokkosten siteet ja tamponit maksavatkin jo noin 0,21 e kappale. Jos ostat niitä 12 600 kappaletta, on hinta 2646 euroa. Yhdet kuukautiset maksavat Vuokkosia käytettäessä 6,3 euroa.

35 vuoden kuukautisista saattaa selvitä kahdella kuukautiskupilla, jolloin kuukautissuojiin kuluu rahaa 58 euroa (2*29). Säästö halvimpiin siteisiin on 698 euroa ja hieman kalliimpiin 2588 euroa!


Valitse sinäkin kuukautiskuppi ja ala säästää rahaa joka kuukausi.


Säästät sitä enemmän, mitä runsaampi vuoto sinulla on. 5 päivän ja 6 siteen rytmillä kuukuppi tulee halvimpia siteitä edullisemmaksi vuoden ja 4 kuukauden kuluttua.


Jos käyttää 0,21 euroa maksavia kuukautissuojia, tulee kuukautiskuppi edullisemmaksi jo noin 5 kuukaudessa.

Kuukupin kanssa voi tehdä mitä vain.
Kuukupin kanssa voi tehdä mitä vain.

5. Voiko kuukuppiin luottaa?

Kun sinulla on oikean kokoinen kuukuppi ja tyhjennät sen päiväaikaan 3–5 tunnin välein, on kuukuppi luotettavampi kuin kuukautissuoja.


Kuukuppi pysyy paikallaan eikä rullaudu pois alta kuten side. Ylivuotoja ei siis tarvitse pelätä, eikä kuppia tarvitse poistaa kuin vain yhdynnän ajaksi.


Kuukuppi toimii myös

 • uidessa

 • saunassa

 • nukkuessa (tyhjennysväli voi mainiosti olla jopa 12 h)

 • juostessa

 • ratsastaessa

 • lentokoneessa

 • joogatessa

 • kuperkeikkoja tehdessä

 • hieronnassa

 • imettäessä

 • riippumatta muusta terveydentilasta, allergioista tai perussairauksista


6. Sopiiko kuukautiskuppi myös nuorille naisille?

Kuukuppeja on kahta eri kokoa. Pienempi koko sopii myös nuorille tytöille – vaikka heti menkkojen alettua 10–14 vuoden iässä.


Jos menkat eivät ole suuren suuret, voi pienempää kokoa käyttää aina vaihdevuosiin asti.


7. Sopiiko kuukautiskuppi synnyttäneille naisille?

Joidenkin naisten on synnytyksen jälkeen vaihdettava kokoon 2. Kuukuppi koko 2 on paras vaihtoehto myös heille, joilla on todella runsaat menkat.


8. Voiko kuukuppia käyttää matkustaessa ja mökillä?

Kuukautiskuppia voi käyttää myös matkustaessa, jos paikan päältä vain löytyy mahdollisuus pestä kädet ja kuppi vessareissun yhteydessä.


Veden ei tarvitse olla joka kerta juoksevaa tai lämmintä. Kädet voi saippuan puutteessa putsata käsidesilläkin.


Jos minkäänlaista vettä ei ole saatavilla, varaudu alkoholia sisältävillä *kuukupin puhdistuspyyhkeillä, joilla voit desinfioida kuukupin ja putsata kädet.


Tulet huomaamaan, miten ihana kuukuppi on tropiikissakin – se voittaa hiostavat muovisiteet mennen tullen, ja voit koska tahansa hypätä uimaan (vaikka vaatteet päällä).9. Miten vanha kuukautiskuppi hävitetään?

Käytetty kuukautiskuppi on sekajätettä, mutta voit myös polttaa sen takassa tai nuotiossa. Silikonista ei vapaudu mitään haitallisia aineita, kun se palaa. Kuukuppi sopii zero waste -elämäntapaan kuin nenä päähän!


Kuukuppi on myös ekovinkki.
Kuukuppi on myös ekovinkki.

10. Miksi kuukautiskuppi on paras valinta ympäristön kannalta?

Osaatko edes kuvitella, millainen vuori 12 600 käytetystä kuukautissiteestä tulee? Jos naisen kuukautiset ovat runsaat tai kestävät pidempään kuin 15-vuotiaasta 50-vuotiaaksi, olisi jätekasa vielä isompi.


Entäpä miljoonien muiden naisten siteet – kuukautisten aiheuttama jäteongelma on mittasuhteiltaan mieletön.


Kuukuppi on myös ekovinkki, sillä sitä käytettäessä yhden naisen koko elämän aikana tarvitsemat kuukautissuojajätteet mahtuvat nyrkkiin.


Tiesitkö, että yhdessä kuukautissiteessä voi olla jopa neljän muovipussin verran muovia?


Jos käytät joka päivä 6 sidettä, voit tulla käyttäneeksi päivän aikana muovia 24 muovipussillisen edestä.


Koko elämän aikana naisen kuukautissiteistä ja tamponeista syntyy yli 100 kiloa muovipitoista jätettä!


Lisäksi kertakäyttöisissä siteissä on petrokemikaaleja, viskoosia ja muita synteettisiä ainesosia sekä hajuja neutraloivia kemikaaliyhdisteitä.


Joukon jatkona voi olla myös hajusteita, joten kuukautissiteiden kemikaalikuorma on valtava.


Kuukuppi ei sisällä muovia, hajusteita, kemikaaleja, lateksia tai BPA:ta, kuten jotkut kertakäyttöiset terveyssiteet ja muut kuukautissuojat: näin ollen kuukupit eivät ärsytä pehmeitäkään limakalvoja.11. Koska kuukautiskuppi on keksitty? Miten pärjättiin ennen kuukautissuojia?

Kuukuppi ei ole mikään milleniaalien keksimä villitys, vaan emättimeen asetettavaa, vuotoa keräävää kuppia on kehitelty 1800-luvulta asti.


Kuukuppia on siis käytetty jo toissa vuosisadalla, tosin vasta 1900-luvun loppupuolella se saavutti kaikki ne ominaisuudet, joiden ansiosta kuukuppi on paras kuukautissuoja.


Nykyaikaiset kuukupit ovat

 • anatomisesti ideaalisia ja eri emättimiin luontevasti asettuvia

 • huomaamattomia

 • hajuttomia

 • luotettavia (verta tulee vähemmän kuin moni luulee: kuukautisvuodon määrä on 10-80 milliä viikossa)

 • pitkäikäisiä

 • pehmeitä ja kemikaalittomia (ei ärsytä limakalvoja)

 • turvallisia ja hygieenisiä (lääketieteellinen silikoni estää bakteerien kasvua)

 • helppokäyttöisiä ja huolettomia (ei kuivata limakalvoja)

 • ympäristöystävällisiä

Kertakäyttöiset siteet ja tamponit tulivat markkinoille vasta 1920-luvulla.


Miten kuukautisista sitten selvittiin ennen kuukuppia, tamponeita ja päivä- sekä yösiteitä? Ulla Koskinen vastaa siihen kirjassaan: *Suomessa selviytymisen historiaa - Kivikaudelta keskiajalle ja 1900-luvun alkuun:


"Ennen 1900-lukua maalaisnaiset eivät juuri käyttäneet alushousuja eivätkä terveyssiteitä.
1700-luvun säätyläisnaisten tiedetään turvautuneen kuukautisten aikana suojaliinoihin, pysytelleen kotosalla tai jopa maanneen vuoteessa, mutta kansanihmisille sellainen ei käynyt päinsä. Paksut ja karkeat hamekankaat olivat käytännöllinen apua.
Silti kuukautiset saattoivat jäädä kaikkien nähtäville verijälkinä hameissa, ja näistä näkyvistä merkeistä tai niiden puutteesta lähipiiri pystyi jopa päättelemään. oliko nainen raskaana.
Hygieniavalistus alkoi 1900-luvun alussa, ja sen ansiosta kuukautissuojia ryhdyttiin virkkaamaan ja neulomaan itse. Materiaalina käytettiin kankaanpaloja ja täytteenä selluloosavanua.
Jotta suojat pysyivät paikallaan, tarvittiin vyötäisille kiinnitettävä sidevyö.
Teolliset siteet ja tamponit tulivat markkinoille 1920-30-luvuilla, mutta monet naiset turvautuivat vielä pitkään mieluummin kotikonsteihin."

Esiäideillämme oli menkat vain harvoin: siitä pitivät huolen ruokavalion yksipuolisuus, toistuvat raskaudet ja pitkät imetysjaksot. Näin ollen heidän ei tarvinnut miettiä kuukautissuojia tai PMS-oireiden ja kuukautiskipujen helpottamista yhtä usein kuin meidän nykynaisten. Muutoin heillä toki oli vaikeampaa.