• Kultainto

Hyvä lahjavinkki omaan kotiin muuttavalle nuorelle

Päivitetty: huhti 17

Mainoslinkit merkitty *-merkillä

Pizzan puputtaminen on kallista ja epäterveellistä.
Pizzan puputtaminen on kallista ja epäterveellistä.

Omaan kotiin muuttava nuori joutuu opettelemaan monta asiaa.


Hän saattaa olla ensimmäistä kertaa elämässään vastuussa kaupassa käymisestä, ruoan laittamisesta ja muista kotitaloustöistä.


Ruoan hinta saattaa tulla yllätyksenä.


Opintotuki ei ole suuren suuri. Opintotuella ei montaa (epäterveellistä) noutopizzaa osteta, joten vinkit säästää ruokakuluissa ovat kullanarvoisia.


Vanha sanonta kuuluu, että on parempi opettaa mies kalastamaan, kuin antaa hänelle kalaa.


Kun hän oppii kalastamaan, hän voi ruokkia itsensä ja perheensä lopun elämäänsä, kun taas yhdestä kalasta olisi vain väliaikainen hyöty.


Sama pätee nuoriin. Rahan antaminen tarjoaa nopean avun, mutta rahan säästämisen opettaminen auttaa nuorta selviämään taloudellisesti koko loppuelämänsä ajan.


Tee siis omaan kotiin muuttavalle nuorelle palvelus ja auta häntä säästämään rahaa ruokakuluissa, mutta syömään silti terveellisesti ja monipuolisesti!Anna lahjaksi keittokirja

Tässä artikkelissa esittelen muutaman penninvenyttäjän reseptikirjan, joiden avulla opiskelijakin voi syödä muuta kuin tonnikalaa ja nuudeleita.


Reseptikirjat sopivat lahjoiksi myös itselle tai kenelle tahansa, joka etsii tapoja säästää rahaa joka päivä.Kirjavinkki kitupiikille nro 1: Hanna Olvenmark, Annos eurolla

Tuore kirja *Annos eurolla kuuluu jokaisen kitupiikin kirjahyllyyn.


Annos eurolla antaa reseptejä halpoihin, mutta silti terveellisiin ruoka-annoksiin.


Koska kasvisruokakirjassa annetaan ohjeita myös ruokahävikin välttämiseen, et vain säästä rahaa joka päivä, vaan huolehdit myös ympäristöstä.


Terveellisen ja halvan kasvisruoan ei tarvitse olla monimutkaista valmistaa.


Annos eurolla -kirja opettaa omaan kotiin muuttanutta nuorta tai tähän asti lähinnä valmisruoilla elänyttäkin tekemään ruokaa helposti ja halvalla.


Tänä vuonna julkaistussa kirjassa on yli 50 kasvisruokaohjetta pääruokiin, eväisiin, sämpylöihin ja levitteisiin, välipaloihin sekä aamiaisiin.


Kirja antaa etenkin vasta kotoa muuttaneelle nuorelle tarpeellisia vinkkejä siihen, mitä kannattaa pitää aina ruokakomerossa ja miten suunnitella viikon ateriat.


Kirja auttaa myös toimivan ostoslistan laatimisessa, onhan kirjassa ruokalistoja 30 euron viikkoihin (ruokakulut silloin alle 130 €/kk), ja ostoslistat niiden varalle.

Kirjavinkki kokille nro 2: Karen Elene Thorsen, Ruokaa pienellä budjetilla

Reseptikirja *Ruokaa pienellä budjetilla sopii erityisesti sinkulle, joka haluaa syödä hyvää, terveellistä ja ympäristöystävällistä ruokaa, ja säästää samalla ruokakuluissa.


Keittokirja Ruokaa pienellä budjetilla sopii myös hänelle, joka ei halua käyttää aikaa ruokalistojen suunnitteluun, mutta haluaa silti vaihtelua ruokavalioonsa ainaisten pastojen sijasta.


Kirjasta löytyy 20 neljän aterian viikkoruokalistaa, eli listoja seuraamalla syöt vaihtelevasti.


Ajan kanssa opit reseptit ulkoa, joten aikaa ei mene reseptien tankkaamiseenkaan.


Parasta on, että hävikkiruoka vähenee, voithan jatkossa ostaa ruoka-aineita vain tarvitsemasi määrän, ja kaikki raaka-aineet tulevat käytettyä viikon aikana.


Herkullisista ja oikein mitoitetuista ruoka-annoksista ei jää tähteitä, mitkä joutaisivat bioastiaan. Roskiin menevän ruoan vähentäminen säästää fyrkkaa ja luontoa.


Karen Elene Thorsen on norjalainen ruokabloggari, jonka Instagram-tilillä on yli 220 000 seuraajaa.


Kirja syntyi hänen tarpeestaan tiukentaa ruokabudjettia - asia, mikä johti hänet syömään samalla kertaa edullisemmin ja terveellisemmin.

Penninvenyttäjän keittokirja nro 3: Juha Ketola, Katleena Kortesuo, Mikko Sairanen, Älä syötä ruokahukkaa

Keittokirja *Älä syötä ruokahukkaa antaa parhaat vinkit ruokahävikin pienentämiseen.


Ruoan pois heittäminen on valtava ongelma.


Noin 1/3-osa kaikesta maailmassa tuotetusta ruuasta heitetään pois, ja se tarkoittaa vuosittain noin 1,3 miljardia tonnia pois heitettyä ruokaa. Tällä määrällä voisi ruokkia noin 2 miljardia ihmistä.


Jos ruoan hävikki pienenisi globaalisti edes 25 %, voisi sillä YK:n mukaan ruokkia kaikki aliravitut ihmiset maailmassa.


Ruokatuotannon lisääminen ei siis ole ratkaisu maailman nälkäongelman poistamiseen, vaan pikemminkin ruoan poisheittämisen vähentäminen.


Suomalaiset kotitaloudet heittävät ruokaa roskiin noin 23 kg/vuosi/henkilö.


Se tarkoittaa samaa kuin se, että noin joka 20. kotiin kannettu ruokakassillinen päätyy roskiin – valtaosa tästä on maitotuotteita, vaikka maidon tuottaminen kuormittaa ilmastoa merkittävästi.


Ruoan pois heittäminen on samalla rahan haaskaamista, onhan jokaisesta maitopurkista ja makkarasta ensin maksettu.


Aloita ruoan haaskaamisen vähentäminen ja rahan säästäminen vaikka lukemalla kirja Älä syötä ruokahukkaa - Näin käytät tähteet, säästät rahaa ja pelastat maapallon.


Satokausikalenteri sopii tähän rinnalle: se kertoo, milloin mitäkin kannattaa ostaa (eli koska esimerkiksi kaali on parhaimmillaan ja edullisimmillaan).


Kirjan vinkit sopivat niin omaan kotiin muuttavan evästykseksi kuin kenelle tahansa luonnonsuojelusta, ilmastonmuutoksen hillitsemisestä ja arjen parhaista säästövinkeistä kiinnostuneille.