• Kultainto

Myöhästyneistä lennoista saa korvausta

Päivitetty: maalis 16


Muista hakea korvausta myöhästyneistä lennoista.
Muista hakea korvausta myöhästyneistä lennoista.

Mitä tehdä jos lento on myöhässä?


Pitääkö vain kiltisti odotella ja mennä seuraavalla mahdollisella lennolla?


Tiesitkö, että sinulla on oikeus saada korvaus lennon myöhästymisestä - tässä parhaat vinkit, joilla pidät kiinni oikeuksistasi!Saanko korvauksia, jos lento myöhästyy?

Joskus tulee eteen tapahtumaketju, minkä johdosta joudut näpyttelemään hakukoneen tekstikenttään: "lento myöhästyminen korvaus". Pullakahvit eivät nimittäin ole riittävä korvaus lennon myöhästymisestä!


Lentojen aikataulut ovat monesti todella tiukat, ja jo pienikin tekninen ongelma tai kentän ruuhkautuminen saattaa vaikuttaa todella paljon lennon aikatauluun.


Muutaman minuutin tai puolen tunnin myöhästyminen ei vielä haittaa, mutta kun lento alkaa myöhästyä tuntikaupalla, voit olla oikeutettu korvaukseen siitä, että lento on myöhässä.

Ensinnäkin: jos lento myöhästyy, matkustaja on oikeutettu saamaan syötävää ja juotavaa odottelun ajan.


Mikäli lento myöhästyy yli kolme tuntia, on oikeutettu rahalliseen korvaukseen.


Jos lento on alle 1500 kilometriä, voi saada korvausta 250 euroa. Korvattava summa kasvaa tästä aina 600 euroon saakka, riippuen odottelun määrästä ja kuljettavasta matkasta.


Huomaa, että myöhästyminen katsotaan aina määränpäässä. Eli vaikka lento lähtisi yli 2 tuntia myöhässä, mutta saapuu perille alle 2 tuntia myöhässä, et ole oikeutettu korvaukseen.


Rahallisen korvauksen lisäksi olet oikeutettu huolenpitoon. Lue lisää kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta, mistä myös alla oleva kuvakaappaus on peräisin:

Rahallisen korvauksen lisäksi olet oikeutettu huolenpitoon.
Rahallisen korvauksen lisäksi olet oikeutettu huolenpitoon.

Lento peruttu kokemuksia

Konkurssitapaus ja sen takia peruutettu lento on poikkeus.


Esimerkiksi Air Berlin meni konkurssiin vuonna 2017, ja sain tiedon lentoni peruutuksesta vasta, kun olin jo matkalla lentokentälle.


Onneksi olin ostanut lentoni luottokortilla, joten olin oikeutettu saamaan sitä kautta rahat takaisin lentolipuista.


Myös valmismatkan ostaneilla on mahdollisuus saada lipun hinta takaisin - nimittäin matkatoimistolta.


Suoraan Air Berliniltä tai muultakaan mahdolliselta konkurssipesältä ei nimittäin ole toivoakaan saada lentolippujensa hintaa takaisin.


Konkurssipesällä on paljon isompia ja vaikutusvaltaisempia velkojia kuin minä parin tonnin lentolippuineni.


Edellä esiteltyjä kiinteitä myöhästymiskorvauksia ei tällaisessa tapauksessa saa lainkaan.


Luottokorttiyhtiökin saattaa palauttaa lentolipun hinnan sinulle vasta saatuaan todistuksen lentoyhtiölle tehdyn korvaushakemuksen hylkäämisestä.


Rahojen palauttamisessa voi siis mennä kuukausia, eli on vaarana, ettei saa ostettua uutta lentolippua, jos luottokortilla ei ole käyttövaraa.


Minun oli edellä mainitussa tilanteessa ostettava uudet lentoliput toisella luottokortilla. Tällaisia kokemuksia peruutetuista lennoista on varmasti monella, mutta ei se tee siitä sen mukavampaa.


Kiireessä on vaikeaa miettiä, miten löytää halpa lento peruutetun tilalle. Myös halvimman hotellin löytäminen voi olla uudemman kerran edessä, jos lennon peruuttaminen sotkee matkasuunnitelmat.


Yksi vaihtoehto on tietenkin ottaa äkkilähtö tai harkita lähimatkailua vaikka omassa kaupungissa...


No niin, takaisin asiaan. Sain Air Berliniltä ostetuista lipuista rahat takaisin vasta muistaakseni kolmen kuukauden kuluttua, ja "huolenpitoa" tai muita korvauksia en saanut lainkaan.


Nyt minulla on matkavakuutus, mikä kattaa matkan peruuntumisesta aiheutuvat kulut, ja muistan aina käyttää luottokorttia lentolippujen ostamiseen.


Halvin luottokorttihan Suomessa on S-pankin Visa, missä ei ole kuukausimaksuja - tosin 2 euron tilinhoitomaksu veloitetaan, jos luottoa on käytetty laskutusjakson päättyessä.

Poikkeustilanteissa et saa korvausta lennon myöhästymisestä.
Poikkeustilanteissa et saa korvausta lennon myöhästymisestä.

Myöskään poikkeukselliset olosuhteet eivät takaa sinulle korvausta, mikäli lento on myöhässä.


Jos sääolosuhteet ovat haastavat, tai lentokentän henkilökunta on lakossa, et ole oikeutettu saamaan korvauksia.Toimi näin, jos lentosi myöhästyy

Miten korvausta sitten oikein haetaan?


Toimi näin, jos lento on myöhässä (eikä kyse ole lakosta, myrskystä tai konkurssista): pyydä myöhästyneestä lennosta todistus, jotta voit osoittaa olleesi myöhästyneellä lennolla.


Sen jälkeen voit tehdä hakemuksen lentoyhtiölle korvauksen saamiseksi.


Selvissä tapauksissa useimmat lentoyhtiöt hoitavat asiat varsin mallikkaasti ja maksavat korvaukset mukisematta. Mikäli asia on kuitenkin jollain tapaa epäselvä, tuo myöhästyneen lennon todistus on hyvä olla olemassa.


Jos korvaushakemuksen täyttö tuntuu hankalalta, netissä toimii palveluita, jotka voivat hakea korvauksen puolestasi.


Näistä yksi on Airhelp, mikä palvelee selvällä suomen kielellä. Nämä yritykset ottavat kuitenkin osan maksetusta korvauksesta itselleen palkkiona (Airhelpin hinnasto on tässä).


Tämä voi kuitenkin olla hyvä ratkaisu, mikäli tilanne on epäselvä ja itsellä loppuu tietotaito, kielitaito, puhti tai motivaatio kyseisessä tilanteessa.


Parempi saada edes suurin osa korvauksesta itselleen, kuin ei korvausta ollenkaan.