• Kultainto

Mihin suomalaisten rahat kuluvat?

Päivitetty: huhti 15


Raha ei kasva puussa, vaikka setelit paperia ovatkin.
Raha ei kasva puussa, vaikka setelit paperia ovatkin.

Yksi hyvin etsitty aihe hakukoneissa on raha, eli miten säästää rahaa, miten tehdä lisää rahaa, ja miten saada rahat riittämään; arjen säästövinkit, miten säästää 1000 euroa kk; parhaat säästövinkit työttömälle ja pienituloiselle.


Kenelläpä ei joskus rahahuolia olisi, siitä kertoo jo kotitalouksien velkaantumisaste, mikä on jatkuvassa kasvussa.


Läheskään kaikilla ei ole mahdollisuutta selvitä veloistaan, sillä yli puoli miljoonaa suomalaista on ulosotossa.


Veloilta ja rahahuolilta eivät säästy hyvätuloisetkaan, joina pidetään yli 7000 kuussa tienaavia miehiä ja noin 6000 euroa tienaavia naisia.


Asuntovelan tai korkeiden vuokrien lisäksi rahaa uppoaa ruokaan, sähkölaskuun, liikkumiseen ja vapaa-ajan viettoon.


Kynnys ottaa laina on laskenut ja netistä saakin helposti pikavippejä ja vakuudettomia luottoja. Lomamatkan, uuden auton tai tietokoneen voi ostaa osamaksulla, mikä helpottaa yli varojen elämistä kaikissa tuloluokissa.Kulta-Into antaa arjen parhaat säästövinkit

Rahasta puhuminen on silti tabu. Rahasta puhuminen tuottaa vaikeuksia suurelle osalle suomalaisia, mikä pahentaa ongelmaa entisestään.


Palkkasalaisuutta varjellaan, tuotteiden ostohintaa ei paljasteta, ja velkoja häpeillään.


Kaikki tämä lisää epävarmuutta ja epätietoisuutta rahaan liittyen. Jos ei tiedä kuukausittaisia menojaan ja tulojaan, miten voi pysyä budjetissa, ja käyttää rahaa sopivassa suhteessa tuloihinsa?


Blogini tarkoitus on tutkia suomalaista kulutuskäyttäytymistä ja etsiä tapoja selvitä paremmin taloudellisesti. Kulta-Into tulee osoittamaan myös sen, että parhaat säästövinkit ovat usein myös ekovinkkejä.


Minut tunnetaan pihinä visukinttuna, tarjoushaukkana ja tarkkana kuluttajana. Kaikkiin vinkkeihini ei tarvitse suhtautua vakavasti, mutta toivottavasti ne kuitenkin herättävät uusia ajatuksia ja auttavat tiellä kohti parempaa taloudenhallintaa.

Suomalaisten pennoset kuluvat asumiseen, liikkumiseen ja syömiseen.
Suomalaisten pennoset kuluvat asumiseen, liikkumiseen ja syömiseen.

Mihin suomalaisten rahat kuluvat?

Mihin suomalaisten rahat kuluvat? Tässä tilasto- ja tutkimustietoa asiasta.


Suomalaisten keskimääräiset asumiskulut

Tilastokeskuksen mukaan asumiskustannukset ja energia edustavat noin kolmannesta kaikista kuluista.


Helsingissä vuokrat ovat korkeammat kuin muualla maassa. Siellä yksiöstä saa maksaa noin 26 euroa neliö, ja kaksiosta noin kaksikymppiä. 60 neliöisen kaksio vuokran voi siis olettaa olevan 1200 euroa kuussa!


Suomalaisten yleisin kuukausipalkka on 2500 euroa kuussa, josta nettopalkan voi olettaa olevan 2000 euroa (20 prosentin veroprosentilla). Yksin kaksiossa asuvalta Eija Esimerkiltä jää siis verojen ja vuokran jälkeen käteen vain 800 euroa.


Autoilu tai julkinen liikenne vie 10 % tuloista.
Autoilu tai julkinen liikenne vie 10 % tuloista.

Suomalaisten keskimääräiset kulut paikasta toiseen liikkumisesta

Liikkuminen, joko omalla autolla tai julkisilla, vie suomalaisten tuloista noin 10 prosenttia. Auton pitoon voi mennä lähes tonni kuussa, kun ottaa huomioon autolainan lyhennykset, verot, vakuutukset, huollot, parkkipaikkamaksut ja polttoaineen. Auton kustannuksissa säästäminen vaatii tarkka kilpailuttamista.


Suomalaisten lemmikien keskimääräiset kustannukset

Yli kolmasosalla suomalaisista on lemmikkejä, useimmin koiria ja kissoja.


Lemmikkien pito ei ole ilmaista. Ensinnäkin on lemmikin hankintahinta. Rotukoira voi maksaa jopa 2500 euroa, ja sukutaulukissa puolet tästä.


Edes vahinkopentuja ei nykyään saa ilmaiseksi. Sekarotuinen koira maksaa 500–700 euroa, ja kissojen rakkauslapsista pyydetään 200 euroa tai enemmän.


Aikuiset lemmikkieläimet ovat halvempia, jos ne ostaa yksityiseltä, mutta rescue-yhdistyksen tai löytöeläintalon eläimet maksavat ainakin 150 euroa – hinnalla saa tosin yleensä valmiiksi rokotetun ja leikatun lemmikin.


Hankintahinta ei ole ainoa kulu. Koira voi olla melkoinen rahareikä, joten yksi jos toinen miettii, miten säästää koiran kuluissa.


Koira tai kissa ei pysy terveenä, ellei se saa laadukasta ravintoa. Ruokaan ja kissanhiekkaan uppoaa lemmikin koosta ja erityispiirteistä riippuen kymmeniä euroja kuussa, ja lisäksi on otettava huomioon kaulapantojen, kuljetuskoppien ja kynsisaksien kaltaiset satunnaishankinnat.


Eläinlääkärikulut ovat kalliita. Hyvällä tuurilla selviää pelkillä rokotuksilla, mutta jos lemmikki sairastuu, voi eläinlääkärilasku olla jopa tuhansia euroja.


Lopettaminenkaan ei ole huokeaa. Kultaisennoutajan kokoisen koiran nukuttaminen ja tuhkaaminen maksaa ainakin parisataa euroa.


Iltasanomat arvioi lemmikin ylläpitoon kuluvan suomalaisilla yli 130 euroa kuussa. Itselläni lemmikit lohkaisevat kuukausibudjetistani 140–150 euroa.


Tämä on vapaasta tahdosta tehty valinta, ja maksan sen mielelläni. Tällä summalla elätän neljää hiirenloukkua, yhtä talonvahtia ja viittä kanaa, mitkä osallistuvat aktiivisesti ruoantuotantoon.


Suomalaisten vapaa-aikaan kuluttamat summat

Vapaa-aikaan, hemmotteluun, ravintolaruokailuun, elämyksiin ja matkusteluun käytettävä raha on kasvussa. Suomalainen kuluttaa Ylen mukaan yli 1400 euroa kesäloman viettoon.


Lomalla vietetään aikaa mökillä, omassa pihapiirissä tai kaukomailla. Lentäminen oli vielä 1990-luvulla vain rikkaiden harrastus, mutta halpalentoyhtiöiden myötä voi lentää halvalla.


Qatar Airways lentää Helsingistä (Dohan kautta) mitä eksoottisimpiin kohteisiin vain muutamalla satasella. Paikan päällä voi saada majoituksen vain muutamalla eurolla yö, jos on valmis tinkimään mukavuuksista.


Äkkilähdöt ovat luku sinänsä. On täysin mahdollista saada kuukauden hotellimajoitus Espanjassa ja edestakaiset lennot 250 eurolla (nimimerkillä lähtö ensi torstaina).


Lennot tai yöpyminen eivät useinkaan ole se, mihin rahaa lomalla eniten uppoaa. Suosituimmilla turistialueilla ravintoloiden ja taksien hinnat voivat olla moninkertaiset muuhun maahan nähden.


Turisti, joka ei tiedä paikallista hintatasoa, voi tulla maksaneeksi tavaroista ja palveluista kohtuuttomia summia. Pakko mainita taksikuski, joka yritti viime vuonna Dar es Salaamissa tarjota muutaman kilometrin matkaa kahdellakymmenellä dollarilla, eikä tinkivaraa kuulemma ollut. Jätin hänet etsimään seuraavaa kyydittävää, ja nousin taksiin, mikä kustansi alle kymmenesosan.


Pramea elämäntyyli vaatii rahaa.
Pramea elämäntyyli vaatii rahaa.

MTV3 kertoo, että kosmetiikkaan käytettävä summa on parissakymmenessä vuodessa kasvanut 90 eurosta vuodessa noin 170 euroon.


Uhkapeleihin, eli Lottoon, peliautomaatteihin ja kasinoille, kuluu 500 euroa vuodessa per nenä, ja koska kaikki eivät pelaa euroakaan, tarkoittaa se sitä, että jotkut pelaavat – ja paljon.


Suomalaisten uhkapeliriippuvuus on vakava ongelma.


Kuluttajansuojaviranomainen onkin nyt tarttunut Veikkauksen toimintaan. Veikkauksen peleihin uppoaa suomalaisilta 1,8 miljardia vuodessa, mutta puolet rahapelaamisen kokonaistuotosta tulee vain viideltä prosentilta pelaajista.


Nämä ihmiset pelaavat vähintään 5000 euroa vuodessa. Tästä uutisoi muun muassa Yle.


Peliongelmia on yli 120 000 suomalaisella, ja peliongelmat ovat huomattavasti yleisempiä työttömillä ja työkyvyttömillä, joille uhkapelaaminen on mahdollisesti vieläkin tuhoisampaa taloudellisesti.


Jouluun suomalainen käyttää reilut 500 euroa, ja urheiluharrastuksiin suurin piirtein saman verran.


Nyt on tammikuu, ja monella on upouusi kuntosalikortti. Kuntosalikortti unohtunee viimeistään maaliskuussa, vaikka koko vuosi olisi tullut maksettua kerralla.


Tammikuun tipattoman jälkeen alkoholin kulutus kiihtyy ja huipentuu kesälomasesonkina.


Alkoholiin ja tupakkiin menee vuodessa noin 800 euroa per naama, eli moni pössyttelee ja kaljoittelee niidenkin edestä, jotka eivät näihin nautintoaineisiin koske. Tupakasta eroon hankkiutuminen on mitä parhain eko-, säästö- ja terveysvinkki.


Kaikkien on pakko syödä. Ruokaan kuluu pariskunnalta ehkä 500 euroa kuussa, sinkulta noin 300 euroa. Pariskunta kuluttaa kuukaudessa vähemmän naamaa kohden, koska he voivat ostaa kilohinnaltaan isompia jättipakkauksia.Miten paljon suomalaisella jää käteen menojen jälkeen?

Jos otetaan tekstin alkupuolella mainittu helsinkiläisessä kaksiossa asuva Eija Esimerkki, ei häneltä verojen, vuokran ja ruoan jälkeen jää käteen kuin 500 euroa – jos hänellä ei ole lemmikkejä.


Jos hän vielä ostaa shampoota ja ripsiväriä 14 eurolla (170e/12=14,17e), ja maksaa Helsingin joukkoliikenteen sisäisen kuukausilipun (54,70e), jää rahaa 431 euroa.


Tästä summasta Eija maksaa vielä sähkön, kotivakuutuksen ja puhelinlaskun sekä nettiyhteyden, laitettakoon niille hintaa 20 euroa kullekin, joten jäljelle jää 351 euroa.


Jos Eijan astianpesukone hajoaa samassa kuussa, kun hän aikoo uusia uimahallikorttinsa, hänen on ostettava astianpesukone luotolla tai osamaksulla.


Jos Eijalla ei sattuisi olemaan luottokorttia, hänen on otettava pikavippi, jos meinaa välttyä tiskaamasta käsin.


35O euroa kuussa on suhteellisen pieni raha kiinteiden menojen jälkeen. Kaikki isommat laskut uhkaavat kaataa talouden, tai ajaa velkakierteeseen.Ilta-Sanomat julkaisi lokakuussa 2018 hienon koosteen Tilastokeskuksen kokoamista tiedoista suomalaisten kulutuskäyttäytymisestä. Sen mukaan suomalaiselta kuluisi kuussa:

 • asumiseen 957e

 • ruokaan 365e

 • alkoholiin ja röökiin 66e

 • vaatetukseen 91e

 • sisustukseen ja kodinkoneisiin 133e

 • terveyteen, esimerkiksi lääkkeisiin 105e

 • liikkumiseen 484e

 • tietoliikenteeseen 73e

 • kulttuuriin ja vapaa-aikaan 287e

 • koulutukseen 5e

 • hotelleihin ja ulkona syömiseen 147e

 • muihin tavaroihin ja palveluihin, esimerkiksi lemmikkeihin 417e.


Yhteensä summa on 3129e, eli jos Eija Esimerkki kuluttaisi tällä tavalla, olisi hänen budjettinsa joka kuukausi 629 euroa miinuksella, ja vuodessa hän tekisi tappiota 7548 euroa.Ei ne suuret tulot vaan ne pienet menot. Säästövinkeistä on hyötyä kuukausituloista riippumatta.
Ei ne suuret tulot vaan ne pienet menot. Säästövinkeistä on hyötyä kuukausituloista riippumatta.

Eija Esimerkki on kuitenkin työssäkäyvä ihminen, ja saa monen mielestä ihan hyvää kuukausipalkkaa.


Jos tämän tekstin perusteella totesimme, ettei hänelle kiinteiden kulujen jälkeen jäävä raha (350 euroa) ole suuren suuri ja Eija on siksi velkakierteen reunalla, kuinka pärjää vähemmän tienaava?


Eijan tuntipalkka toimistossa on yli 16 euroa.


Eijan sisko Ella työskentelee siivoojana 9 euron tuntipalkalla, ja saa kuussa vain 1350 euroa.


Eijan serkku Emma on työtön, ja saa alennettua peruspäivärahaa 30,89e/päivä, eli 617,8e kuussa. Koska peruspäivärahasta menee 20 % veroa, saa Emma rahaa alle 500 euroa kuussa käteen.


Emman voi olettaa olevan oikeutettu sosiaalitukiin, mutta missään tapauksessa hän ei pääse rikastumaan noilla tuloilla. Emman ja Ellan on vielä tärkeämpää kiinnittää huomiota kuluttamiseensa, jotta heistä ei tulisi ulosoton asiakkaita.


Säästövinkit hyödyttävät sekä Eijaa, Emmaa, Ellaa että monia enemmän tienaavia.


Kyllä, aion kieltää ostamasta muovipussia kaupasta, koska viisi muovipussia viikossa tekee 52 euroa vuodessa.


Aion myös käsitellä kilpailuttamista, kohtuullistamista ja kulutustottumusten muokkaamista.


Blogini säästövinkeistä on hyötyä kuukausotulojen määrästä riippumatta, sillä kuten sanotaan: ei ne pienet tulot, vaan ne suuret menot...