• Kulta-Into Hiipii

Miten kilpailuttaa sähkösopimus?

Updated: Apr 15

*** mainoslinkit merkitty *-merkillä **

Kaikki sopimukset kannattaa kilpailuttaa säännöllisesti, sillä siten voi säästää paljon rahaa.

Olen tavannut henkilöitä, joille vakuutusten, sähköyhtiön ja puhelinoperaattorin kilpailutus on tuonut satojen eurojen säästön vuositasolla. Kun tähän on vielä yhdistetty lainojen kilpailuttaminen, on säästetty summa vuodessa ollut pari tuhatta euroa. Kilpailuttaminen voi tuntua haastavalta ja aikaa vievältä, mutta siihen kannattaa varata tovi – puhutaanhan varsin isoista säästöistä.


Kun on kerran kilpailuttanut kaikki palveluntarjoajansa, ei kannata vaipua apatiaan asian suhteen. Kilpailutus olisi hyvä uusia vuoden tai viimeistään kahden välein, sillä hinnat muuttuvat jatkuvasti. Jos olet saanut sähköyhtiöltä hyvän tarjouksen sähkön myynnistä, on melko varma, että kyseessä oli 12 tai 24 kuukauden määräaikainen sopimus. Määräajan päättymisen jälkeen sähköyhtiö tulee vähin äänin nostamaan hintoja, joten kilpailuta sähkösopimus sopimuskauden jälkeen uudelleen.Mitä pitää ottaa huomioon sähkösopimusta kilpailuttaessa?


Kilpailuta sähkö ja säästä rahaa! Sähkösopimuksen kilpailuttaminen onkin tehty ihanan helpoksi. Kerron tässä, miten kilpailuttaa sähkösopimus muutamassa minuutissa. Netissä on useita sähkönkilpailutussivustoja, joilla sähkösopimuksen kilpailuttaminen onnistuu nopeasti.


Oma suosikkini on kilpailuttaja.fi – esimerkiksi sähkövertailu.fi ei ole mielestäni ollenkaan niin selkeä. Kannattaa kuitenkin tutustua myös *sähkömittari.fi -palveluun! Periaatteessa kaikki toimivat samalla tavalla. Klikkailet vastauksen muutamiin kysymyksiin, ja kilpailuttaja.fi vertailee eri sähköyhtiöiden hinnat puolestasi.
Kilpailuttaja.fi-palvelu on maksuton ja todella helppokäyttöinen. Se on auttanut suomalaisia kilpailuttamaan sähkösopimuksensa jo yli 14 vuotta.


Jos et muista pääsulakkeesi kokoa, valitse se yleisin, eli 3 x 25A. Jos et tiedä sähkösi vuosikulutusta, käytä hyväksesi arviota, mitä ohjelma ehdottaa. Mikäli haluat olla tarkka, kaiva esiin viimeisin sähkölaskusi tai kirjaudu nykyisen sähköyhtiöisi asiakassivuille tarkistaaksesi sähkön vuosikulutuksen määrän.

Voit vielä valita, haluatko käyttää tavallisen sähkön sijasta pelkästään uusiutuvaa tai ekoenergiaa, vaiko yksinomaan tuulienergiaa.


Kilpailutin juuri oman sähköyhtiöni Helenin, ja Kilpailuttaja tarjosi minulle vaihtoa Vattenfalliin. Säästö näyttäisi olevan 103 euroa vuodessa ja 205 euroa koko kahden vuoden sopimusaikana. Sähkö olisi uusiutuvaa, totta kai.


Nyt tarkkana. Kilpailuttaja vertailee esim. Vattenfallin tarjoushintaa Helenin ym. normaalihintaan. Jotta saat aivan tarkat summat syntyvästä säästöstä, kannattaa viimeistään tässä vaiheessa kaivaa esiin se viimeisin sähkölasku, mistä selviää nykyisen sähköyhtiösi sinulta perimä kuukausihinta ja kWh-hinta.


Ei hätää, jos lasku on jo Ö-mapissa. Vaikka et olisi aiemmin kirjautunut sähköyhtiösi asiakassivuille, voit nyt luoda tunnukset, ja tarkastaa siellä sopimuksesi ehdot ja aiempien laskujesi loppusumman. Skrollaa Kilpailuttaja.fin sivua alaspäin, niin näet laskurin, missä voi tarkastaa syntyneen säästön.


Muista käyttää oikeaa kWh-hintaa tarjouksia vertaillessa.

Itselläni on Helenin kanssa sopimus ilmaisesta perusmaksusta ja 5,48 sentin kWh-hinnasta, joten siirtymällä Vattenfallin asiakkaaksi 103 euron vuosisäästön innoittamana häviäisin vuositasolla 13 euroa.


Jos sinä tulet laskelminesi siihen tulokseen, että kannattaa siirtyä uuden sähköyhtiön asiakkaaksi, tekee kilpailuttaja.fi tai *sähkömittari.fi kaiken työn puolestasi. Vanha sähkösopimuksesi katkaistaan uuden sähkömyyjän toimesta ensimmäiseen mahdolliseen ajankohtaan, ja uusi sähköyhtiö palvelee sinua siitä eteenpäin. Sähkösopimus tulee kilpailutussivuston kautta aina vähintäänkin samalla, mutta useimmiten edullisemmalla hinnalla, kuin suoraan sähköyhtiöltä ostettuna.


Määräaikaista sopimusta ei kuitenkaan voida katkaista kesken kaiken. Jos sinulla on päällä määräaikainen sopimus (senkin voit tarkistaa edellisestä laskusta tai asiakassivuilta), voit solmia uuden sähkösopimuksen valmiiksi, jos se on kohta päättymässä. Kolmen, neljän kuukauden päästä päättyvän sopimuksen kanssa pitää vielä tovi odottaa.


Muistathan kuitenkin, ettei 4–6 sentin kilowattituntihinta tarkoita sähkön kokonaishintaa. Joudut maksamaan myös sähkön siirrosta ja sähköverosta. Näitä kahta asiaa ei voi kilpailuttaa. Sähkön siirrosta sinua maksuttaa paikallinen verkkoyhtiö, halusit tai et. Minun sähkön siirtoyhtiöni on PKS, joten maksan sähköstä heille 7,13 snt/kWh ja vielä päälle kuukausimaksun.


Sähkön siirtomaksua ja sähköveroa ei voi kilpailuttaa.

Oman sähkönsiirtosi hinnan näet sähkönsiirtoyhtiöisi nettisivuilta, tai viimeisimmästä laskusta. No niin, 7,13 snt + 5,48 snt on yhteensä 12,61 snt per kWh.


Jos käytän 1000 W lämpöpuhallinta tunnin, maksan siitä 0,13e (0,1261*1). Jos käytän 250 W lämpölamppua tunnin, kustantaa se minulle vain 0,03e (0,01261*0,25). Päivässä vie lämpöpuhallin minulta 3,12e (0,13*24), ja lämpölamppu vain 0,76e. Kuukausitasolla eri lämpöpuhaltimen ja lämpölampun välillä on 70,8 euroa.


Oli siis aika helppoa valita kanalaan oikea lämmitin.


Vaikka olisi kuinka halpa sähkö, kannattaa silti valita energiatehokkaita laitteita, ja sammuttaa kaikki sähkölaitteet, joita ei käytä. Imuri ja sähkökiuas ovat todellisia sähkösyöppöjä! Kodin sähkölaitteiden keskimääräiset kulutusarvot löydät täältä.
*** Tekstissä mainoslinkkejä ***