• Kultainto

Miten kilpailuttaa vakuutukset?

Päivitetty: maalis 26


Niin koti, auto kuin rotukissakin kannattaa vakuuttaa - muttei hinnalla millä hyvänsä.
Niin koti, auto kuin rotukissakin kannattaa vakuuttaa - muttei hinnalla millä hyvänsä.

Maksatko vakuutuksistasi liikaa? Niin tekee moni muukin.


Lue lisää siitä, miten autovakuutus, kotivakuutus, venevakuutus, henkivakuutus, matkavakuutus, eläinvakuutus ja esimerkiksi sijoitusasuntovakuutus ovat kilpailutettavissa.


Näillä vinkeillä vakuutusten kilpailuttaminen on helppoa ja hedelmällistä!Mitä pitää ottaa huomioon vakuutuksia kilpailuttaessa?

Vakuutusten kilpailuttaminen ei ole ollenkaan niin helppoa kuin sähkösopimuksen kilpailuttaminen.


Vakuutusten hintaan vaikuttaa moni vaikeammin laskettavissa oleva seikka, kuin asunnon pääsulakkeen koko.


Matkavakuutuksen hintaan vaikuttaa vakuutettavan ikä, henki- ja sairausvakuutukseen nykyinen terveydentila, kotivakuutukseen rakennuksen ikä ja autovakuutukseen aiemmin mahdollisesti ajetut kolarit.


Lisäksi esimerkiksi OP-vakuutus myöntää keskittämisalennusta ja nuoren asiakkaan alennusta, ja muu pankkiasiointi OP-ryhmässä tuo bonuksia, joilla maksaa osan vakuutusmaksuista. Tämä vaikeuttaa hintojen ja vuosimaksujen vertailemista.


Ansaitut keskittämisalennukset eivät kuitenkaan välttämättä tee vakuutuksista asiakkaalle edullisia.


Pitkäaikaiset asiakkaat ovat vakuutusyhtiöille kaikkein kannattavimpia asiakkaita, joiden vakuutusmaksuja voi säännöllisesti nostaa ilman, että he välttämättä edes huomaavat.


Vaikka asiakkaalla olisi kaikki mahdolliset keskittämis- ja bonusalennukset, voi samat ja yhtä kattavat vakuutukset saada toiselta yhtiöltä jopa 20 % halvemmalla.


Bonusten tarkoitus on siirtää asiakkaiden huomio vakuutusten hinnasta ansaitsemiinsa alennuksiin ja muihin etuihin...


Huomaa, että vakuutusmaksut ovat usein halvempia, jos ne maksaa yhdessä erässä neljän, kuuden tai kahdentoista sijaan.


Matkavakuutusta ei tietenkään kannata ottaa, jos esimerkiksi ammattiliitto sen jo tarjoaa (ammattiliittojen tarjoamat matkavakuutukset vain eivät tuppaa olemaan kovin kattavia – esimerkiksi matkan peruutusturvaa ei välttämättä ole).


Vapaa-ajan vakuutus sinulla voi olla jo työnantajan puolesta – ota selvää mahdollisista päällekkäisyyksistä!Kilpailuta vakuutukset pyytämällä useita tarjouksia

Kun alat kilpailuttaa vaikkapa kotivakuutusta, pyydä tarjous ainakin kahdelta tai kolmelta vakuutusyhtiöltä. Tähän voi mennä aikaa, mutta se kannattaa, sillä vakuutusten kilpailutus on helppo tapa säästää rahaa.


Kerro samalla kaikista haluamistasi vakuutuksista, niin saamassasi tarjouksessa näkyy mahdollinen keskittämisalennus.


Muista mainita tarjouspyynnössäsi ainakin:

  • kotivakuutus

  • matkavakuutus

  • matkatavaravakuutus (jos todella katsot tarvitsevasi sitä)

  • autovakuutus (mieti, tarvitsetko varmasti täys- tai osakaskoa)

  • mökkivakuutus (mieti, tarvitsetko koko mökkiä)

  • kotieläinvakuutus (itse en ottaisi; ehkä sinä koet toisin)

  • tapaturma- ja sairausvakuutus

  • mahdollinen metsä-, traktori- tai venevakuutus

  • mahdollinen vauva- tai nuorisovakuutus

  • mahdollinen henkivakuutus


Älä kuitenkaan irtisano henki- tai terveysvakuutustasi, ennen kuin tiedät, millaisella hinnalla saat sen muualta, vai saatko sellaisen ylipäätään.


Iäkkäiden voi olla vaikeaa saada vakuutusta sairauden tai tapaturman varalle.
Iäkkäiden voi olla vaikeaa saada vakuutusta sairauden tai tapaturman varalle.

Iäkkäämpien tai monista sairauksista kärsivien ihmisten voi olla lähes mahdotonta saada henki-, terveys- tai tapaturmavakuutuksia.


Jos tällainen on vanhastaan, tulee siitä pitää kiinni, kunnes mahdollinen uusi palveluntarjoaja löyty.


Huomaa, että uusi vakuutusyhtiö saattaa pyytää terveystodistusta. Lääkärinlausunto voi maksaa enemmän, kuin vakuutuksella säästäisi vuosienkaan aikana.

Pahimmassa tapauksessa vakuutus tulisi jopa kalliimmaksi kuin aikaisemmassa yhtiössä, minne siitä on maksanut jo vuosikaudet. Ota huomioon, että tapaturmavakuutukset saattavat päättyä tiettyyn ikään. Näin esimerkiksi Ifillä:


”6) Turva tapaturman aiheuttaman sairaalahoidon varalta: päättymisikä 65 vuotta.

7) Turva pysyvän haitan varalta: päättymisikä 60 vuotta. Tämän jälkeen turva muuttuu turvaksi tapaturman aiheuttaman pysyvän haitan varalta (turva 8).

8) Turva tapaturman aiheuttaman pysyvän haitan varalta: päättymisikä 100 vuotta. Vakuutusmäärä alenee 20 000 euroon vakuutetun 80 vuoden täyttämistä seuraavan vakuutuskauden alusta lukien.

9) Kuolemantapausturva: päättymisikä 90 vuotta. Kahden hengen yhteisturva päättyy, kun vanhempi vakuutettu täyttää 90 vuotta tai jompikumpi vakuutettu kuolee.

10) Turva tapaturman aiheuttaman kuoleman varalta: päättymisikä 100 vuotta. Vakuutusmäärä alenee 5 000 euroon vakuutetun 80 vuoden täyttämistä seuraavan vakuutuskauden alusta lukien.”

Vakuutusten kilpailuttaminen kannattaa tehdä muutaman vuoden välein.
Vakuutusten kilpailuttaminen kannattaa tehdä muutaman vuoden välein.

Tarjouspyyntöjä varten ei tarvitse onneksi juosta konttorista konttoriin, vaan tarjouspyynnöt voi lähettää internetissä.


Tarjouspyyntöjen lähettämiseen pariin kolmeen yhtiöön menee aikaa maksimissaan vartti, kun olet etsinyt kaikki tiedot valmiiksi, esimerkiksi autojen rekisterinumerot ja vuosimallit, kotisi pinta-alan ja rakennusvuoden ja lastesi henkilötunnukset.


Vakuutustarjous tulee joko saman tien, tai parin arkipäivän sisään.


Pienenkin säästön takia kannattaa vaihtaa vakuutusyhtiötä, mutta varoituksen sana: halpa vakutuus ei ole ehkä niin kattava, kuin toivoit.


Toisaalta, vakuutusyhtiö saattaa yritä kaupata kallista ja kattavaa vakuutusta, mikä ei tosiasiassa olekaan niin kattava kuin miltä se kuulostaa.


Tutustumalla pienellä präntättyyn tekstiin saattaakin huomata, että oma rakennus on liian vanha, jotta sen katon vesivuodot korvattaisiin…


Summa summarun, lue huolella vakuutusehdot ja mieti niiden hinta-hyötysuhdetta.


Autovakuutuksien kilpailuttaminen on erityisen palkitsevaa.
Autovakuutuksien kilpailuttaminen on erityisen palkitsevaa.

Mitä ottaa huomioon autovakuutusta kilpailuttaessa?

Jos haluat kilpailuttaa vain autovakuutuksen, tai haluat yksinkertaisesti tietää, mitä autovakuutus maksaisi muualla, suosittelen kääntymään kilpailuttaja.fi-verkkosivuston puoleen.


Autovakuutusmaksut muodostavat yli 60 % suomalaisperheiden vakuutusmaksuista, joten niitä ei kannata jättää kilpailuttamatta. Vaihto halvempaan vakuutukseen on oiva vinkki siihen, miten säästää auton kuluissa.


Autovakuutukset voi halutessaan kilpailuttaa vakuutuslaskuri.fi-sivustolla, mikä lupaa hoitaa sen 5 minuutissa puolestasi, mutta miksi maksaa siitä 9,95 euroa? Samalla vaivalla sen voi hoitaa ilmaiseksikin käyttämällä Kilpailuttajaa.


Jatka lukemista, niin huomaat, että liikennevakuutustenkin kilpailuttamisella voi säästää valtavasti rahaa.


Autovakuutus ei välttämättä muutu halvemmaksi keskittämisetujen avulla. Jos saat autovakuutuksen muualta halvemmalla, on kahden eri laskun maksamisen vaiva pieni hinta jopa satojen eurojen vuosisäästöstä.


Enää ei puhuta bonuksista, vaan oman vahinkohistorian vaikutuksesta liikennevakuutuksen hintaan.


Liikennevakuutus muuttui vuonna 2017 niin, että se on nyt kuski- eikä autokohtainen.


Katsotaanpa, mille vakuutusyhtiölle minun kannattaisi siirtää kohta kymmenvuotiaan Fordini vakuutus (jos minulla ei olisi verratonta sopimushintaa muualla)!


Kilpailuttaja.fi tarjoaa vakuutusyhtiö Folksamia.


Folksamilta saisi kaskon 620 e/vuosi (51,7e/kk).
Folksamilta saisi kaskon 620 e/vuosi (51,7e/kk).

Folksamilta saisi kaskon 620 e/vuosi (eli 51,7e/kk)Lasivakutuus tähän päälle, niin hinta tippuu neljälläkympillä vuodessa(?!).


Pistetään vielä matkanjatkamisturva, niin loppusummaksi tulee noin 625 e vuodessa.


En vielä lämpene, sillä oma autovakuutukseni on alle 500 euroa vuodessa (liikennevakuutus ja kevytkasko).


Ja, ennen kuin joku ehtii huikata, paras säästövinkki olisi luopua koko autosta :)


Entäs pelkkä liikennevakuutus? No nyt tuli jännää. Folksam kauppaa sitä minulle noin 387 euroon vuosi, kun taas Fennia pyytää yli 819 euroa.


Olen kaiketi Fennian mielestä riskiasiakas. Otanpa heti yhteyttä, ja kysyn, mihin hinnoittelu perustuu. Bemareilla on tunnetusti kalliit vakuutusmaksut, mutta olenko riskikuljettaja, kun valitsin alleni Fordin?edit: Vastaus tulikin melko nopeasti: ”Hinnoitteluun vaikuttaa moni asia mm. auton ikä, teho/painosuhde, merkki ja malli.


Saattaa toki olla että hinnasta on jotenkin jäänyt uupumaan liikennevakuutukselle tulevat bonukset tai jokin muu tieto on epävarma.


Tarkka tarjous voidaan kyllä katsoa jos olette yhteydessä suoraan asiakaspalveluun.”

Viesti jatkui kehotuksella soittaa Fennian asiakaspalveluun, mutta jäi soittamatta, koska soitto Fennian 010 5 -alkuisiin palvelunumeroihin maksaa 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min. Jonotus maksaa saman ajan.


Vakuutusyhtiöön soittamiseen menee jonotuksineen usein ainakin vartti, mikä olisi kustantanut minulle 2,60 euroa. Puoli tuntia linjoilla olisi maksanut yli 5 euroa.Muistathan, että liian kalliilla kaskovakuutuksella ei saa suurta hyötyä varsinkaan vanhan auton ollessa kyseessä.


Esimerkiksi matkanjatkamisturva saattaa olla sidottu auton ikään. Kannattaa miettiä tarkkaan, kuinka suurta rahanmenetystä kaskoturva oikeasti ehkäisee, ja saisiko matkanjatkamispalvelut halvemmalla esimerkiksi Autoliiton tai Falckin kautta.


Fordini oli hirvikolarissa, mutta koska korjautin sen huokeassa autokorjaamossa, ei haitannut mitään, vaikkei minulla silloin ollutkaan kevytkaskoa tai hirvivakuutuksta.


Auton kunnostaminen maksoi vähemmän kuin hirvivakuutuksen omavastuu, vaikka koko vasen puoli oli rutussa.


Mikäli autosi omistaa rahoitusyhtiö, sinun on pakko ylläpitää laajaa kaskoa. Rahoitusyhtiöt ovat kuitenkin varsin korkeakorkoisia.


Olisiko mahdollista ottaa halvempi pankkilaina, lunastaa auto omiin nimiin, ja siirtyä kevytkaskoon tai pelkkään liikennevakuutukseen?


Summa summarum: Jos löydät kilpailuttaja.fi-palvelusta edullisen autovakuutuksen, iske kiinni, ja solmi uusi autovakuutus allekirjoittamalla vakuutushakemus kätevästi sähköisesti.


Palvelu hoitaa ilmaiseksi vanhan vakuutuksen irtisanomisen, ja saat tiedon siitä, kun uusi on astunut voimaan.