• Kultainto

Miten matkustaa halvalla - 20 parasta vinkkiä

Päivitetty: syys 6


Kun haluat matkustaa halvalla, ota mallia hiihto- ja surffipummeista.

Miten matkustaa halvalla - 20 parasta vinkkiä

Se, että aikoo säästää rahaa, ei tarkoita sitä, että tarvitsisi luopua matkustelusta. Itse asiassa reissun päällä pystyy usein elämään paljon halvemmalla kuin Suomessa. Esimerkiksi, kuukausi Espanjassa talvella 2019 tuli maksamaan noin 361 euro (lennot + huoneistohotelli). Ruokaan ja Uberiin toki kului rahaa, mutta esimerkiksi ruoan hinnat ovat Espanjassa noin 30 % halvemmat kuin Suomessa.


Espanjaa huokeampia matkakohteita ovat esimerkiksi monet Kauko-Aasian maat. Halvalla on tullut matkustettua myös Itä- ja Etelä-Afrikassa sekä esimerkiksi Etelä-Amerikassa, Baltiassa, Siperiassa ja Mongoliassa. Alle on listattu 18 vinkkiä, joiden avulla liikkuu, syö, nukkuu ja viihtyy halvalla missä vain.


1. Etsi äkkilähtöjä


2. Kilpailuta lennot ja hotellit


3. Lentokentälle ja koneeseen omat eväät


4. Matkusta vain käsimatkatavaroilla


5. Hostelleihin omat liinavaatteet ja lukko


6. Matkusta sesongin ulkopuolella


7. Kokkaa itse, älä käy ravintoloissa


8. Opettele paikallista kieltä ja tinkaa


9. Kirjojen vaihtohylly kunniaan


10. Aurinkovoiteet ja hyttysmyrkyt usein paikan päällä halvempia


11. Käytä Uberia ja joukkoliikennettä


12. Suosi paikallisia retkien ja aktiviteettien järjestäjiä

13. Lue kohteesta netistä, älä osta matkaoppaita


14. Hanki paikallinen SIM-kortti


15. Ota selvää alueen ilmaispalveluista ja -konserteista


16. Pidä alennuksiin oikeuttavat kortit aina mukana


17. Säilytä kuitit mahdollisen ALV-palautuksen hakemista varten

18. Teetä puku, hoidata hampaat tai leikkauta tukka - ja säästä


19. Ilmainen majoitus työtä vastaan


20. Isnpiroidu muista!


1. Etsi äkkilähtöjä

Pikainen vilkaisu äkkilähtöjä listaavaan suosikkisivustooni (Rantapallo.fi) paljastaa, että halvin lomaviikko lento ja hotelli -yhdistelmällä olisi 158e. Sillä hinnalla voisi viettää viikon Budapestissä – ja aamiainen kuuluisi hintaan. Lähtö olisi viikon päästä. Kreikkaan pääsisi samoilla ehdoilla 218 eurolla, mutta matkan alkuun olisi vielä 3,5 kuukautta.


Lue lisää äkkilähdöistä blogikirjoituksestani.


2. Kilpailuta lennot ja hotellit

Jos et halua viikon pakettimatkalle, etsi lentoja ja hotellia unelmakohteeseesi esimerkiksi *Momondon sivuilta.


Lue lisää blogistani:

Näin löydät halvimman hotellin

ja

Miten lentää halvalla - 5 vinkkiä


3. Lentokentälle ja koneeseen omat eväät

Lentokentällä ja lentokoneessa aterioiden tilaaminen on kallista. Qatar Airways on poikkeuksellinen halpalentoyhtiö, mikä tarjoaa hyvät pöperöt edullisesta hinnasta huolimatta. Muussa tapauksessa pakkaa mukaan leipiä, pähkinöitä ja muuta ei-nestemäistä.

4. Matkusta vain käsimatkatavaroilla

On ympäristöystävällisempää, helpompaa ja usein myös edullisempaa matkustaa pelkillä käsimatkatavaroilla. Halpalentoyhtiöt saattavat veloittaa jopa noin 50 euroa ruumaan kirjattavista matkatavaroista. 8 kilolla pärjää mainiosti kuukauden tai vaikka vuoden reissussa - kokemusta on!


5. Hostelleihin omat liinavaatteet ja lukko

Halvimmat hostellit veloittavat liinavaatteista erikseen. Tämä on yleistä myös AirBnB-asunnoissa, joten loman parhaat säästövinkit liittyvät omien liinavaatteiden tai vaikka pieneen mahtuvan silkkimakuupussin pakkaamiseen.


Hostellissa arvotavarat kannattaa laittaa lukolliseen kaappiin. Lukon vuokra voi maksaa erikseen, joten kannattanee pakata lukko mukaan. Sillä voit myös lukita rinkkasi vetoketjut hostelleissa.


Ainakin telttailemaan tai viidakko-olosuhteisiin lähtevien kannattanee pakata mukaan myös retkiastiat ja vedensuodatuspullo, mikä tekee vedestä kuin vedestä juomakelpoista.


6. Matkusta sesongin ulkopuolella

Esimerkiksi Sansibarilla on edullisempaa helmi- kuin syyskuussa. Varmista kuitenkin sääennuste, etteivät monsuunisateet tai pakkaset pilaa lomaasi - tai että olet ainakin kunnolla varustautunut.


7. Kokkaa itse, äläkä käy ravintoloissa

Ravintoloissa syöminen voi lohkaista ison osan matkabudjetista. Kannattaa siis kokkailla itse. Jos käy ravintoloissa, käy siellä missä paikallisetkin. Välttele kalliita turistiravintoloita.

Lidl on halvin, Espanjassakin.

Jos mietitään Espanjan Aurinkorannikkoa, voi kolmen ruokalajin lounaan saada halvimmillaan vähän päälle 5 eurolla, mutta vähänkään lähempänä rantaa tai turistinähtävyyksiä voi sama setti maksaa voi 16–18 euroa. Lidl on paras paikka ostaa ruokaa Espanjassakin. Esimerkiksi ihan OK pöytäviini maksaa 1,19e/0,75l, ja halvin punaviini 0,89e/l. Suomessa punkku maksaa noin 6e. Puoli litraa laadukasta neitsytoliiviluomuöljyä maksoi 2,49e – Foodien mukaan vastaava Rainbow-tuote maksaa Prismassa 4,69e. 100 gramman suklaalevy maksoi Lidlissä 0,39e – tässä on toki vain 10 sentin hintaero X-Tran vastaavaan. Appelsiinikilo maksoi tammikuussa 0,75e (Prismassa 0,69e) ja mansikat 1,79e/0,5kg (ei saatavilla Prismassa).


Pelkästään ruoan takia ei Espanjaan kannattane muuttaa, mutta esimerkiksi hammaslääkärit, lääkkeet, joukkoliikenne ja lukuisat muut asiat aiheuttavat Espanjassa huomattavasti vähemmän kustannuksia kuin Suomessa – ei siis ihme, että Espanjan auringossa asuu kymmeniätuhansia suomalaisia.


Tähän ulkonasyömistä "kieltoon" muodostaa poikkeuksen Bangkok, missä hyvää ja halpaa katuruokaa myydään kaikkialla. Maukkaan pad thai -annoksen saa noin eurolla. Bangkokissa on niin helppoa ja halpaa syödä ulkona, että uusiin asuntoihin ei enää välttämättä rakenneta keittiötä.


8. Opettele paikallista kieltä ja tinkaa

Varsinkin Aasian ja Afrikan maissa on normaalia tingata. Tutustu sekä tinkaus- että tippauskulttuuriin etukäteen (tippaamalla hyvää taksikuskia saatat varmistaa edulliset kyydit loppulomaksi). Tinkaaminen onnistuu usein helpommin, jos osaat pari sanaa paikallista kieltä, ja suhtaudut prosessiin hyväntuulisesti.

9. Kirjojen vaihtohylly kunniaan

E-kirja on kevyt kantaa mukana. Lataa kännykkään vaikka kymmenen e-kirjaa jo valmiiksi.


Lue blogipostaus ilmaisista äänikirjoista.


10. Aurinkovoiteet ja hyttysmyrkyt usein paikan päällä halvempia

Aurinkovoiteet, kookosöljyt ja trooppisiin hyönteisiin tepsivät hyttysmyrkyt ovat usein paikan päällä halvempia. Et loppupeleissä tarvitse mukaan kuin passin. Matkavalmisteluiksi riittävät pelkistetyimmillään mahdollisten viisumien hankkiminen ja rokotteiden ottaminen. Tarkista osoitteesta rokote.fi, mitä rokotteita tarvitset.


11. Käytä Uberia ja joukkoliikennettä

Uber tai esimerkiksi Grab sekä joukkoliikenne ovat halvimpia tapoja liikkua, tietenkin heti kävelemisen ja pyöräilemisen jälkeen. Esimerkiksi Moskovassa, Pekingissä, Pariisissa ja Lontoossa on todella helppokäyttöinen metro, mihin kannattaa ehdottomasti tutustua. Moskovan metroasemat ovat nähtävyys jo sinänsä! Aikoinaan yhdellä metroasemalla sai ilmaisen metrolipun hyppimällä tarpeeksi monta kertaa - liekö tuo käytäntö yhä voimassa?


12. Suosi paikallisia retkien ja aktiviteettien järjestäjiä

Jos ostat valmismatkan, säästät ostamalla retket vasta paikan päällä. Esimerkiksi Aurinkomatkat saattaa pyytää jopa 100 euroa enemmän kuin paikalliset retkien järjestäjät.


13. Lue kohteesta netistä, äläkä osta matkaoppaita

Matkaoppaiden selailu on kiva tapa orientoitua edessä olevaan matkaan. Tiedot hotelleista ja ravintoloista kuitenkin vanhenevat nopeasti. Voit lainata matkaoppaan kirjastosta, mutta älä osta kirjaa omaksi. Löydät käytännössä joka maasta wifin tai data-simmin, jolla pääset lukemaan ajankohtaiset matkavinkit ja kohdetiedot netistä.


14. Hanki paikallinen SIM-kortti

Hostellissa ja hotellissa on varmastikin wifi, mutta jotta voit käyttää Google Mapsia, Uberia tai esimerkiksi WhatsAppia myös reissun päällä, hanki paikallinen SIM-kortti jo ensimmäisenä päivänä. Aasiassa niistäkin voi tingata. Ole tarkkana, ettet maksa ylihintaa.


15. Ota selvää alueen ilmaispalveluista ja -konserteista

Netistä voit lukea myös alueen ilmaispalveluista ja -konserteista, ravintoloiden happy hour -tarjouksista ja ilmaistapahtumista. Esimerkiksi huippukallista Eilatista löytyi ilmainen rantajooga, mikä osoittautui yhdeksi matkan parhaista kokemuksista


16. Pidä alennuksiin oikeuttavat kortit aina mukana

Pidä opiskelijakortti, hostellijärjestön kortti ja kaikki muut alennuksiin oikeuttavat kortit aina mukana. Esimerkiksi Autoliiton jäsenyys oikeuttaa moniin alennuksiin myös ulkomailla.


Tiedätkö kaikki alennuksesi? Inspiroidu tutustumaan tarkemmin jäsenyyksiisi lukemalla tämä.


17. Säilytä kuitit mahdollisen ALV-palautuksen hakemista varten

Esimerkiksi Etelä-Afrikasta poistuessasi voit hakea arvonlisäverojen palautusta ostoksistasi. Etelä-Afrikassa homma hoituu helposti ja nopeasti lentokentän tullivapaalla puolella olevalla tiskillä, jolle kiikutat kuittisi.


18. Teetä puku, hoidata hampaat tai leikkauta tukka - ja säästä

Kun kerran olet ulkomailla, voit samalla teettää puvun, hoidattaa hampaat tai laittaa kuontalon uskoon, jos maan hintataso on Suomea edullisempi. Näin säästät rahaa tuleviakin reissuja varten.


Lue blogikirjoitukseni Halpaan hammashoitoon ulkomaille.


Ulkomailla voi toteuttaa monia unelmia halvemmalla kuin Suomessa. Lue esimerkiksi ulkomaiden joogaretriiteistä toisesta blogistani täältä ja täältä.


19. Ilmainen majoitus työtä vastaan

Olen törmännyt hostelleihin, joissa saa ilmaisen yön kirjoittamalla hostellista arvostelun nettiin tai soittamalla kitaraa illalla. Tutustu myös esimerkiksi Workaway- ja Wwoof-sivustoihin. Vapaaehtoisille tarjotaan ainakin majoitus, usein myös ruoka. Vapaaehtoistyöpaikkoja on tarjolla kaikkialla maailmassa Papua-Uudesta-Guineasta Ghanaan, Romaniasta Turkmenistaniin, Sierra Leonesta Ranskaan ja Iranista Ecuadoriin.


20. Inspiroidu muista!

Vinkkejä halvalla matkustamiseen kannattaa etsiä lukemalla kohdemaassasi matkustamisesta kertovia blogeja ja matkailuartikkeleita.


Kirjavinkeistä mainittakoon Päivi Kanniston kirjat, esimerkiksi *Elämäni nomadina. Kannisto miehineen on kiertänyt maailmaa vuodesta 2004, ja erittäin pienellä budjetilla.


Kannattaa lukea myös Tomi Astikaisen *Miten elää ilman rahaa. Miten elää ilman rahaa on tositarina miehestä, joka eli neljä vuotta ilman rahaa, mutta matkusti ympäri maailmaa. Kirja antaa arjen säästövinkkejä meille kaikille, mutta varsinkin oravanpyörästä ja rahatalouden rattaista vapautua aikoville. Sopii oppikirjaksi myös heille, jotka haluavat matkustaa halvalla (tai jopa ilmaiseksi).
*** Tekstissä mainoslinkkejä, merkitty *-merkillä ***

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now