• Kultainto

Miten saada lisää rahaa - 4 vinkkiä joilla hankkia lisäansioita

Päivitetty: huhti 5

Tekstissä mainoslinkkejä, merkitty *-merkillä

Lisäansiot voi käyttää lainanlyhennyksiin tai sijoittamiseen.
Lisäansiot voi käyttää lainanlyhennyksiin tai sijoittamiseen.

Miten saada lisää rahaa?


Jos rahat eivät meinaa riittää, tulee monelle mieleen, että nyt pitäisi alkaa tienata lisää rahaa. Jos palkka olisi satasen, pari kuussa isompi, ehkä tili ei sitten olisi tyhjä joka kuun lopussa, ja ehkä sitten alkaisi jäädä jotain säästöönkin?


Paha vain, että työnantajapuoli ei suhtaudu läheskään aina myötämielisesti palkankorotusvaatimuksiin.


Jos ei ole enää kuluja, mistä nipistää, jää yhdeksi vaihtoehdoksi hankkia toinen työ.


Itselläni on ennen yrittäjäksi ryhtymistä aina ollut kaksi, kolme ja kerran jopa neljä työpaikkaa yhtä aikaa. Kerron lopuksi, miten se onnistuu.


Artikkeli sisältää tietoa myös jälkisuojasta, mikä on hyödyllinen tieto kaikille omasta yrityksestä haaveileville.


Palkankorotuspyyntö on osattava perustella.
Palkankorotuspyyntö on osattava perustella.

1. Pyydä palkankorotusta

Palkasta puhuminen voi jännittää ja vähän myös hävettää – mitä jos minut leimataan ahneeksi?


Mielessä voi myös käydä, onko sittenkään firmalle niin arvokas työntekijä, että oikeasti ansaitsee palkankorotuksen.


Palkankorotus ja sen tuomat lisäansiot eivät ole mikään itsestäänselvyys, vaan vaatimus pitää pystyä perustelemaan vakuuttavasti.


Ei ole samantekevää, miten pyytää palkankorotusta. Palkasta kuitenkin kannattaa säännöllisesti neuvotella, mutta valmistautua siihen, ettei palkankorotusta aina saa.


Palkankorotuksesta on asiallista keskustella etenkin silloin, jos työnkuva muuttuu jollakin tavalla vastuullisemmaksi tai vaativammaksi.


Jos pystyy perustelemaan palkankorotusvaatimuksesi numeroilla, kuten myyntiluvuilla tai onnistumisprosenteilla, vielä parempi.


Kannattaa myös selvittää muiden samalla tasolla työskentelevien palkka esimerkiksi ammattiliiton lakimieheltä, jotta voi esittää perusteluja myös siltä kantilta.


Jos palkankorotuspyyntö ei mene läpi, kannattaa kysyä, mitä voi asian eteen tehdä, ja koska olisi seuraava hetki tarkastaa palkka.


Joissain tapauksissa ura- ja palkkakehitystä voi edesauttaa kouluttautumalla itsenäisesti.


Työpaikan vaihto saattaa kasvattaa tilipussia.
Työpaikan vaihto saattaa kasvattaa tilipussia.

2. Vaihda työpaikkaa

Jos omassa työpaikassa ei ole mahdollisuutta kehittyä ja päästä tienaamaan paremmin, on yksi vaihtoehto alkaa etsiä uutta duunia. Näin voi saada lisäansioita nopeasti.


Esimerkiksi Duunitorin palkkavertailu -sivuilta voi tarkistaa, millaiseen leipään muilla aloilla on mahdollista päästä käsiksi.


Parhaiten tienaavat lääkärit, tuomarit ja esimerkiksi lennonjohtajat, mutta kouluttautuminen varsinkaan aikuisena ja perheellisenä ei aina ole mahdollista.


Suhteellisen lyhyellä koulutuksella pääsevät kiinni hyviin palkkoihin muun muassa kiinteistönvälittäjä, työpaikalla koulutettava ahtaaja (noin neljä tonnia) ja merenkulun työntekijät (noin 3600e).


Kannattaa huomioida, että hyvätuloisena pidetyn kiinteistövälittäjän palkkiot ovat sidottuja myyntilukuihin, joten alalla voi olla vaikea pärjätä. Paljon viitattu 3000–5000 euron kuukausipalkka ei ole mitenkään taattu, ja moni kiinteistövälittäjä joutuu ottamaan laina pärjätäkseen kesäloman yli.


Kiinteistövälittäjän on painettava pitkää päivää ja olla tavoitettavissa lähes koko ajan, joten tuntipalkka ei välttämättä päätä huimaa.


Pitkään yliopistokoulutukseen nähden heikohko palkka on esimerkiksi lastentarhanopettajilla ja kirjastonhoitajilla (noin 2400 e).


Hyvä palkka on silti suhteellinen käsite. Esimerkiksi Ilta-Sanomien artikkelissa haastateltu henkilö ei koe, että suomalaisten yleisin kuukausipalkka 2600 euroa riittäisi kunnolla yhtään mihinkään.


2600 € on monille iso palkka, kun taas toiset tarvitsisivat heti lisää rahaa, jos palkka olisi niin "pieni".


Palkan riittävyys on luonnollisesti kiinni rahankäyttötottumuksista, huollettavien lasten määrästä ja monista muista muuttujista.


Pk-seudulla asuminen voi maksaa jopa yli 1000 euroa kuussa enemmän kuin maakunnissa, ja säännöllinen lääkitys saattaa lohkaista myös palkasta ison siivun.


Toinen työ kokopäivätyön rinnalle vaatii melkoista sumplimista.
Toinen työ kokopäivätyön rinnalle vaatii melkoista sumplimista.

3. Hanki osapäivätyö

Joskus lisäansiot edellyttävät toisen työn eli sivutyön hankkimista.


Toisen työn hankkiminen tarkoittaa pidempää työviikkoa ja vähemmän aikaa palautumiselle, joten loppuunpalamisen riski voi kasvaa nopeammin kuin palkkapussi.


Jos kuitenkin lisärahalle on kova tarve, ei muuta kuin toista työpaikkaa etsimään. Lasten- tai esimerkiksi koiranhoidon suhteen toinen työpaikka voi aiheuttaa ongelmia, mutta sitoumukseton ja terve ihminen jaksaa tarvittaessa painaa 60+-tuntista työviikkoa.


Toisen työpaikan hankkijan kannattaa hankkia Verohallinnolta freelancer-verokortti, mikä mahdollistaa työskentelyn useammalle työnantajalle samalla verokortilla.


Uusi työpaikka ei siis tarkoita 30–40 prosentin lisäveroa, vaan kirjautumista Verohallinnon sivuille ja uuden verokortin tilaamista. Tekstin loppupuolella on lisää siitä, mistä löytää toinen työpaikka ja miten jaksaa tehdä pitkää työviikkoa.


Edit: Vuodesta 2019 alkaen on vain yksi verokortti ja yksi tuloraja, eli freelancer-verokortit poistuvat käytöstä.


Kevytyrittäjyys on tapa tienata harrastuksellaan.
Kevytyrittäjyys on tapa tienata harrastuksellaan.

4. Perusta osa- tai kokoaikainen yritys

Perinteinen näkemys vaurastumisesta taitaa olla se, että työlläkin elää, mutta kaupalla rikastuu.


Jos ei löydä uutta duunia tai lisäduunia, mistä tulisi tarpeeksi fyrkkaa tehtyyn työhön nähden, voi alkaa miettiä itsensä työllistämistä.


Uutta yrittäjää pelotellaan konkursseilla, kohtuuttomilla ennakkoveroilla ja työttömyysturvan menettämisellä, joten ei ihme, ettei Suomessa uskalla yrittää.


Onneksi uuden yrittäjän avuksi on tehty monia helpotuksia.


Ennakkoverojen määrää voi kesken vuotta muuttaa vastaamaan paremmin yrityksen tuottoa, YEL-vakuutuksesta saa 22 % alennusta ensimmäiset neljä vuotta, alle 10 000 eurosta liikevoitosta saa ALVit takaisin, ja lisäksi on olemassa sellainen kuin yrittäjän jälkisuoja.


Työttömästä yrittäjäksi? Se onnistuu nyt helpommin ja riskittömämmin kuin koskaan ennen.


Yrittäjän jälkisuoja

Yrittäjä saa nykyään aloittaa yrityksensä työttömyystuella ollessaan. Hän voi ensimmäiset 4 kuukautta kokeilla yrittämistä ilman, että menettää työttömyystukeaan. Ansiopäiväraha sovitellaan yrityksen tulojen mukaan.


Jos yritys menestyy, voi uusi yrittäjä hakea starttirahaa ja keskittyä yrittämiseen. Myös maaseudun yritystuet auttavat alkuun,


Hänellä kuitenkin säilyy jälkisuoja, jos hän siirtyy palkansaajakassasta yrittäjäkassan jäseneksi kolmen kuukauden sisällä yritystoiminnan aloittamisesta. Liittymisen on tapahduttava kuukauden sisällä palkansaajakassasta eroamisesta.


Jos henkilö jää 18 kuukauden jälkisuoja-ajan aikana työttömäksi, hänelle maksetaan päivärahaa sama määrä ja samojen päivien mukaisesti, kuin hänelle olisi maksettu palkansaajakassassa.


Oman harrastuksen voi jalostaa lisäansioita tuottavaksi osapäivätyöksi tai kokopäiväiseksi yritystoiminnaksi.


Laskutuspalvelut, esimerkiksi Ukko.fi, tekevät yritystoiminnan aloittamisesta helppoa. Ainakin Ukon palkkiolaskemat kelpaavat useimmille kassoille päivärahan sovittelua varten; OP Kevytyrittäjän kanssa on ollut ongelmia.


Diginomadi tienaa rahaa netissä.


Uusi yritys voi syntyä esimerkiksi bloggaamisen ympärille. Mainostuloilla ja kovalla työllä voi päästä jopa yli 100 000 euron vuosiansioihin; lisää aiheesta esimerkiksi *Bloggaajasta ammattilaiseksi -blogista).


Hankit blogillasi mainostuloja esimerkiksi *TradeTrackerin kautta.Ehkä sinulla on tulevaisuus Frozen-kakkuja leipovana kotileipurina tai freelancer-kääntäjänä tai -kielenhuoltajana?


Jos haluat kirjoittaa suomen- tai englanninkielisiä artikkeleita freelancerina 1-2 snt/sana, hanki lisää rahaa tutustumalla esimerkiksi sivustoihin:

Ehkä alatkin tyhjentää kuolinpesiä ja kellarikoppeja vieden roskat jätteenkäsittelykeskukseen ja trokaten loput?


Joku työllistyy lastenjuhlia kiertävänä prinsessana, joku vaatekaapeista pahoja energioita poistavana shamaanina, kolmas suunnittelee kuukauden ruokalistat ja reseptit satasella.


Kaikki kolme esimerkkiä on poimittu elävästä elämästä, joten vain mielikuvitus on rajana, kun suunnittelet liiketoiminnan aloittamista.


Toiminimiyrittäjän ja kevytyrittäjän kannattaa perhehtyä verovähennysmahdollisuuksiin ja kaikkiin tukiin, mitä oma kunta tai TE-keskus tarjoavat.


Lue myös juttuni aiheesta toiminimiyrittäjän verovähennykset.

Kaupan alla on tarjolla paljon osa-aikatöitä.
Kaupan alla on tarjolla paljon osa-aikatöitä.


Miten jaksaa käydä osa-aikatöissä toisen työn rinnalla?

Lisäansioiden saaminen ja osa-aikatyön löytäminen toisen työn rinnalle voi tuntua haastavalta.


Ihannetilanteessa saa sovitettua työvuorot niin, että ehtii liikkua päätoimesta sivutoimeen ilman ongelmia, tai löytää mahdollisuuden tehdä lisätöitä vain viikonloppuisin.


Ensisijainen työpaikka ei saa kärsiä sivutulojen hankkimisen takia, jotta ei joudu hankaluuksiin myöhästelyjen tai laskeneen työtehon takia.


Omasta terveydestä kannattaa huolehtia erityisen hyvin, jos altistaa fysiikkansa ja psyykeensä 12–16-tuntisille työpäiville, eikä lepää viikonloppunakaan.

Edes pari kertaa viikossa pitäisi harrastaa liikuntaa, ja tarpeeksi laadukas ja monipuolinen ruoka kannattaa käydä syömässä jossain lounasravintolassa, kun kokkaamiselle ja kaupassa käymiselle ei jää aikaa.


Toisen työpaikan hankkijan on suunniteltava elämäänsä monin tavoin uusiksi, sillä esimerkiksi viikkosiivoukselle ei jää kauheasti aikaa, eikä ihmissuhteiden ylläpitämiselle.


Pyykkikone kannattaa laittaa ajastimelle, jotta aamulla ehkä ehtii ripustaa pyykit ennen töistä.


Silitettävät vaatteet kannattaa unohtaa kokonaan, ja kaikki muutkin aikasyöpöt karsia elämästä.


Pitkiin työpäiviin tottuu. Olen tehnyt jopa 26-tuntisia päiviä. Joskus minulla on ollut yhtä aikaa kaksi kaupan alan työpaikkaa siten, että ensimmäinen vuoro on ollut 7-13 ja toinen 14-20.


Olen myös viettänyt päiväni seuraavan lukujärjestyksen mukaan: 6-14 tiskaamaan, hetki unta, 18-01 kauppaan myyjäksi, hetki unta ja 6-14 takaisin tiskaamaan.


Olen ollut työelämässä yli 10 vuotta, mutta minulla ei ole ollut säännöllisiä vapaita viikonloppuja.


Hyvin harvoin olen pitänyt kahta vapaapäivää putkeen; täysin vapaapäivättömät kuukaudet ovat ihan tavallisia.


En tee näin paljon töitä olosuhteiden pakosta, vaan koska minua ajaa tavoite mahdollisimman nopeasta taloudellisen vapauden saavuttamisesta.


Voin kertoa, että tällainen elämäntyyli on hyvin raskas, mutta että tunnen monia, jotka toimivat näin vielä 50-vuotiainakin.


Paljon töitä ei tarkoita automaattisesti burnoutia, sillä loppuun palaa moni ”vain” 37,5-tuntista työviikkoa tekevä.

Mainoksia jakamalla voi ansaita noin satasen kuussa.
Mainoksia jakamalla voi ansaita noin satasen kuussa.

Mistä löytää osa-aikatyö toisen työn rinnalle?

Joustavan kakkostyöpaikan voit saada esimerkiksi mainostenjakajana - tsekkaa Suomen Suoramainonnan työpaikat täältä.


Palkka on sidottu mainosten määrään, mutta on omien kokemusteni perusteella mainoksia jakamalla saadut lisäansiot ovat noin satasen kuussa (netto).


Tuntipalkaksi jäädä vain noin vitonen, sillä vaikka mainokset jakaakin kerrostaloalueella nopsaan, menee mainosten lajitteluun helposti yli tunti.


Vitonenkin tunnissa on tietty parempi kuin ei mitään, ja mainosten jakamisen voi ottaa liikuntana.

Puhelinmyyjiä tarvitaan aina!
Puhelinmyyjiä tarvitaan aina!

Paremmin lisäansioita tienaa puhelinmyyjänä.


Myös puhelinmyyjänä voi vaikuttaa itse työtunteihinsa, mutta tulotaso on täysin sattuman kauppaa.


Harvassa puhelinmyyntifirmassa on takuutuntipalkka, ja jos on, meininki on yleensä kova – tulos tai ulos!


Puhelinmyyjän täytyy karaista itsensä ottamaan vastaan melkoista paskaa, sillä harva ihminen ilahtuu, kun liittymä/vitamiini/pikkuhousu/naistenlehti/tapaturmavakuutusmyyjä soittaa.


Jos puhelinmyynti ärsyttää, lue tästä, miten päästä eroon puhelinmyyjistä.Joulupukki tienaa hyvin – yhtenä päivä vuodessa.


Lue juttuni siitä, miten joulupukki tienaa aattona lisäansioita jopa pari tonnia.


Yritteliäs pukki myy itsensä myös kauppakeskusten ja kyläyhdistysten tapahtumiin sekä pikkujoulukeikoille, mutta sesonki on silti valitettavan lyhyt.


Pientä vaivanpalkaa saa myös lastenhoidosta tai lemmikinhoidosta – seuraa alueesi ilmoittelua esimerkiksi Care.comista. Varaudu saamaan vain 7 e/h (brutto).Kokemusteni mukaan parhaan palkan joustavilla työntunneilla saa kaupan alalta.


K-marketit ja Prismat eivät juuri ota omille työntekijälistoilleen, vaikka sitäkin kannattaa kysyä.


Ruokakaupat ja halpahallit käyttävät yhä useammin henkilövuokraustoimistoja, joilta saa sairaslomasijaisen nopeimmillaan jo tunnissa.


Keikkaa heittävä myyjä tai kassa voi valita, milloin ja mistä kaupasta lisäansioita tuovan keikan nappaa.


Tuntipalkka on TESin mukainen, eli pitkään kaupan alalla ollut tienaa päälle 12 euroa tunnissa, sunnuntaina jopa noin 25 euroa.


8 tunnin toimistopäivän jälkeen ehtii vielä tienata viitisenkymppiä kassalla istumalla.


Henkilöstövuokrausfirmat ilmoittelevat avoimista työpaikoistaan muun muassa Oikotiellä, Duunitorissa ja Mol.fi-sivustolla.