• Kultainto

Lidl on halpa - miten säästää ruokakuluissa

Päivitetty: maalis 12

** tekstissä mainoslinkkejä, merkitty *-merkillä **

Syömällä sesongin mukaisesti saa monipuolista ravintoa edullisesti.
Syömällä sesongin mukaisesti saa monipuolista ravintoa edullisesti.

Parhaat arjen säästövinkit liittyvät usein siihen, miten säästää ruokakuluissa.


Suomalaiselta menee satoja euroja kuussa pelkkään ruokaan. Pariskunta kuluttaa kuukaudessa ehkä jopa 500 euroa ruokakauppaan,


Nyt kerromme, miten voit säästää ruokamenoissa.


Säästä ruokakuluissa etukäteissuunnittelulla

Parhaat tavat säästää ruokaostoksilla on olla menemättä kauppaan liian nälkäisenä, suunnitella ostokset etukäteen, ja kilpailuttaa ruokakaupat.


Ei siis riitä, että miettii mitä ostaa, vaan on pohdittava myös sitä, mistä, milloin ja miksi.


Mistä ja milloin?

Valitse halvin ruokakauppa, mihin pääset kohtuullisilla kustannuksilla ja ilman yletöntä vaivaa.


Jos kaupassa on 60 prosentin ilta-alennus päiväystuotteista, on itsestään selvää, että kauppaan kannattaa mennä ehtoolla, jos se suinkin omiin aikatauluihin sopii. Päiväystuotteitakaan ei kannata ostaa, jos ne eivät mahdu pakkaseen tai tule kerralla syödyksi.


Kuiva-aineita löytää jopa 90 % alennuksella verkkokaupoista Fiksuruoka ja *Matsmart, ja uutiskirjeen tilaamalla tai tilaamalla tarpeeksi paljon kerralla (Fiksuruoka: 29e, Matsmart 45e) saa ilmaiset postikulutkin. Hävikkiruoka on täysin syötävää ehkä vielä viikkojakin päiväyksen umpeutumisen jälkeen.


Miksi?

Vaikka koko viikon ruokalistan suunnitteleminen etukäteen kuulostaa kovalta työltä, säästää se aikaa ruokakaupassa, ja näin ei tule ostettua ruokaa, mille ei olekaan käyttöä.


Mausteilla saa vaihtelua ruokaan.
Mausteilla saa vaihtelua ruokaan.

Kasvissyöjän viikon ruokalista voi olla vaikka tällainen:


Maanantai:

 • aamiainen: kaurapuuroa

 • lounas: kurpitsakeittoa ja sämpylöitä

 • välipala: vihersmoothie

 • päivällinen: riisiä ja linssikastiketta


Tiistai:

 • aamiainen: munakas ja jogurtti

 • lounas: eilistä riisiä ja linssikastiketta

 • välipala: rahkaa ja hedelmä

 • päivällinen: makaronilaatikkoa


Keskiviikko:

 • aamiainen: ohrapuuroa (voi olla hautunut yön yli takassa)

 • lounas: eilistä makaronilaatikkoa

 • välipala: ruisleipä juustolla ja kurkulla

 • päivällinen: spagettia ja soijarouhekastiketta


Torstai:

 • aamiainen: kaurapuuroa

 • lounas: kreikkalainen salaatti

 • välipala: hedelmäsalaatti

 • päivällinen: riisiä ja papupataa


Perjantai:

 • aamiainen: voileipä ja banaani

 • lounas: eilistä papupataavälipala: raejuustoa ja pikkuporkkanoita

 • päivällinen: itsetehty pizza


Lauantai:

 • aamiainen: riisipuuro

 • lounas: kasvissosekeitto

 • välipala: pähkinöitä ja smoothie

 • päivällinen: uunijuureksia ja linssimureketta


Sunnuntai:

 • aamiainen: suklaamannapuuroa

 • lounas: pinaattipasta

 • välipala: rahkaa ja banaani

 • päivällinen: vihreitä papuja ja tofusta tehtyjä ”kananugetteja”


Tähteet voi jalostaa uusiksi ruoka-annoksiksi.
Tähteet voi jalostaa uusiksi ruoka-annoksiksi.

Sano "ei" ruokahävikille


Suomalaisilta menee valtavasti ruokaa roskiin – vuodessa jopa 23 kg per naama.


Tässä ei ole mitään mieltä: ruoan on joku tuottanut, toinen pakannut, ja kolmas latonut hyllyyn.


Tässä vaiheessa ruokaa on saatettu kuljettaa jo tuhansia kilometrejä. Kaupassa sinä olet maksanut siitä, ja vielä viitsinyt kantaa sen kotiin.


Kaiken tämän vaivan jälkeen banaani tai pihvi jääkin käyttämättä, ja joudut nakkaamaan sen bioon ja viemään pihan perälle. Säästetään luontoa ja rahaa, ja yritetään ostaa vain sen verran mitä tarvitaan, ja syödä lautanen tyhjäksi...


Esimerkiksi Martat neuvovat, miten tähteistä saa laitettua hyvää ruokaa. Säästä ruokakuluissa hyödyntämällä tähteet!


Ruoantähteet voi upottaa munakkaaseen tai pyttipannuun. Keitetyt perunat sopivat pyttipannun ohella myös sosekeittoihin, sämpylätaikinaan, perunarieskoiksi tai intialaiseen peruna-kukkakaali-kastikkeeseen.


Tarjous- ja päiväystuotteista (niiden suosiminen on yksi parhaista arjen säästövinkeistä!) vielä sen verran, että päivämääriin kannattaa suhtautua vain viitteellisinä ja suuntaa-antavina arvioina.


Kolme viikkoa vanhaa jogurttia voi hyvin syödä, varsinkin, jos se on ollut avaamattomana. Kala, kana ja liha menevät aika äkkiä vanhaksi, mutta kananmunat, juustot, hapanmaitotuotteet ja maustekastikkeet ovat hyvin pitkäikäisiä.


Sokeri ja suola kestävät kuivassa käytännössä loputtomasti, eivätkä mausteetkaan varsinaisesti mene pilalle, mutta menettävät makunsa. Jauhoja voi käyttää, jos niissä ei ole jauhotoukkia, eikä riisinkään päiväysten kanssa tarvitse olla niin tarkka.


Ruoka säilyy pakkasessa paljon paremmin, kuin mitä kotitaloustunnilla opetetaan. Olen syönyt ilman mitään ongelmia toista vuotta pakkasessa ollutta kalaa ja vuosikausia vanhoja vihanneksia.


Jos ruoka ei haise tai näytä omituiselle, sitä voi syödä.


Venäjällä tai vaikka Itä-Afrikassa on ihan tyypillistä löytää kaupasta elintarvikkeita, joiden parasta ennen -päiväys oli viime tai toissa vuonna. Laitetaan mekin ruokahävikki kuriin!


Lidl on edullinen paikka ostaa ruokaa.
Lidl on edullinen paikka ostaa ruokaa.

Käy ruokaostoksilla Lidlissä, jos suinkin mahdollista

Voi miten helppoa olisi ostaa kahvimaito huoltoasemalta samalla, kun tankkaa auton töiden jälkeen! Kun kiire painaa päälle, ei ole aikaa laskea senttejä. Sitä ajattelee, ettei haittaa, vaikka kahvimaito maksaa 20–50 senttiä enemmän litralta.


Elintarvikkeet kannattaa pääsääntöisesti kuitenkin ostaa kaupasta, mistä saa ne halvimmalla.


Yhden maitolitran takia ei tietenkään kannata 50 kilometrin päähän lähteä, ja monet isommat elintarvikeliikkeet sijaitsevat paikoissa, joihin autottoman on hankala päästä.


Tilanteesta riippuen voisi olla hyvä idea vuokrata auto tai tilata vaikka Uber-taksi, ja käydä silloin tällöin ostamassa kaapit täyteen. Näin kalliista lähikaupasta tarvitsisi ostaa vain paljon kuluvia ja helposti pilaantuvia elintarvikkeita.


Tiedän, että Pohjois-Karjalan syrjäkylistä tehdään tällaisia ostosretkiä Joensuun Lidliin vähän samaan tapaan, kuin venäläisetkin ovat valmiita ajamaan satakunta kilometriä Lidlin juusto- ja kalahyllyjen ääreen.


Ruokakauppojen kilpailuttaminen on osoittanut useina vuosina peräkkäin, että Lidl on Suomen halvin ruokakauppa. Helppo tapa säästää ruokakuluissa on keskittää ostokset Lidliin.


Lidl on ollut Suomessa vuodesta 2002. Muistan, kun tuo hankalasti lausuttava kauppaketju rantautui Pirkanmaalle. Ihmiset vierastivat saksankauppaa tai Liiteliä, eikä ole montaa vuotta, kun kuulin jonkun sanovan, ettei hän löydä mitään ostettavaa Lidlistä.


Kummallista, sillä nainen oli ihan tavallinen sekasyöjä. Hän veteli lounaaksi peruna ja lihapullia, ja ryysti päälle sinistä maitoa. Kaikki joskus Lidliin nokkansa pistäneet tietävät, että näitäkin kulinaarisia herkkuja siellä myydään.


Peruna on edullinen raaka-aine.
Peruna on edullinen raaka-aine.

Miksi Lidl on niin halpa?

Lidlin tarjoukset ovat todella edullisia. Lidl on niin halpa, että se voittaa lähes joka vuosi halvimman ruokakorin tittelin, joskin halpuuttajien kuningas Prisma on alkanut laittaa kovasti kampoihin.


Lidl on voittamaton ruokakauppa peruselintarvikkeiden ostoon, sillä siinä kun Prismassa on vasta päässyt maitohyllylle, on Lidlin jo kiertänyt kokonaan.


Lidlin valikoimissa on noin 2000 tuotetta, joten myymälät eivät ole järin isoja. Selkeästä myymälästä löytää helposti tarvitsemansa, paitsi se yksi lievästi asenneongelmainen mummo.


Prismoissa on ehkä 20 000 tuotetta: pelkkä jogurttihyllykin on yhtä pitkä kuin Lidlin koko maitotuotehylly! Prisman laaja valikoima tarkoittaa myös isompaa hävikkiä, minkä kuluttajat maksavat osana ostamansa tuotteen hintaa.


On myös pari muuta syytä Lidlin halpuuteen.


Lidl on kansainvälinen ketju, joka pystyy neuvottelemaan hyviä sopimuksia, ja Lidl ei kuluta työntekijöidensä aikaa tuotteiden esillepanoon.


Primassa jokainen maustepurkki, tabascokastike ja tomaatti on otettu ulos myyntipakkauksesta ja aseteltu hyllyyn nätisti, etiketti ulospäin. Tähän kaikkeen kuluu valtavasti aikaa.

Myyjän tuntipalkka on korkeintaan noin 12,6 euroa, sunnuntaisin noin 25,2e. Palkan päälle tulee paljon sivukuluja, joten Prismalle yksi työtunti voi tarkoittaa jopa lähes neljänkymmenen euron investointia.


Tabascopullojen, kardemummapurtiloiden ja sitruunapippuripurkkien näpräämiselle tulee siis hintaa.


Lidlissä valtaosa tuotteista myydään suoraan kuljetuspakkauksesta tai jopa lavalta. Oliiviöljyt, maustekastikkeet ja tortillat tuodaan kauppaan pahvilaatikossa, joista myyjä repii päällimmäisen osan irti.


Kuorman purkuun ei mene kauaa aikaa, eivätkä tuotteet mene hyllyssä epäjärjestykseen – kätevää!


Lidlistä saa hyviä juustoja ja myös luomutuotteita.
Lidlistä saa hyviä juustoja ja myös luomutuotteita.

Lidlin tuotteet ovat suomalaisten suosimia tuotteita, ja sen valikoimissa on paljon kotimaista, luomua ja jopa reilun kaupan tuotteita.


Lidlin paistopisteestä saa todella hyviä voisarvia, karjalanpiirakoita ja donitseja.


Lidl alkoi alkuvuonna 2019 myydä vain reilun kaupan banaaneja, mikä on valtavan hieno edistysaskel. Lidlissä on ostettavaa niin vegaanille, keliaakikolle, hajusteyliherkälle, laktoosi-intolerantikolle kuin pienpanimo-oluiden harrastajalle.


Kaikista erikoisimmat tuotteet, kuten seitanjauhot, ravintohiiva, teff-jauho tai säilykekastanjat pitää käydä ostamassa muualta, mutta peruselintarvikkeissa Lidl palvelee kiitettävästi.


Lidlissä on myös priimaluokan kosmetiikkaa, ekologisia kodinpuhdistusaineita ja laadukkaita vaatteita, esimerkiksi joogavaatteita.


Miten säästää ruokamenoissa vielä lisää? No, hyödyntämällä alennukset ja hävikkituotteet.


Lidlistä saa nykyään hävikkilaatikoita. Hae aamulla vain hieman nahistuneita/pakkauksistaan irronneita kasviksia vain 2 eurolla per laatikko. Myös yön yli nukkuneet paistotuotteet ovat aamualessa.


Lidlillä on tänä päivänä sähköinen etukortti, millä saa mukavia alennuksia käyttötuotteista ja elintarvikkeista.


Jos Lidlissä ollessasi haluat tietää, saisitko jonkin tuotteen mahdollisesti halvemmalla Prismasta, tsekkaa lähimmän S-kauppasi hinnat Foodie-sivustolta. Vinkki: kaakao on yksi niitä harvoja tuotteita, minkä saa S-kaupasta halvemmalla(X-tra-kaakao).


 • Lähimmän Lildlisi aukioloajat ja sijainnin löydät täältä

 • Katso ajankohtaiset Lidl-tarjoukset, Lidlin kampanjat sekä kilpailut ja lataa Lidl-mobiilisovellus täältä


Saavuttuani Aurinkorannikolle talven viettoon suuntasin ensi töikseni paikalliseen Lidliin. Se oli vielä halvempi kuin Suomessa. Voisinkin käydä kuukauden ajan vain Lidlissä ja paljastaa kahden hengen kuukauden ruokaostosten saldon. Se on varmasti halvempi kuin reilu 1020 euroa, mikä kuulemma oli erään nelihenkisen perheen ruoan kuukausibudjetti (yli 12 200 euroa vuodessa!).


Edit 8.5.20: Lue uusi artikkelini siitä, paljonko pariskunnalta menee rahaa ruokaan (jos suosii Lidliä)!