• Kultainto

Osterivinokkaiden kasvatus itse - kuvalliset ohjeet kotikasvatukseen

Päivitetty: syys 6

Edit 20.2.2020, 4.4.2020, 15.4.2020, 26.6.2020 mainoslinkit merkitty *-merkillä

Sienet ovat terveellisiä ja monessa tapauksessa myös edullisia.

Osterivinokkaiden kasvatus itse - kuvalliset ohjeet kotikasvatukseen

Haluaisitko tuoreita sieniä joulupöytään? Se onnistuu kasvattamalla itse sienet. Osterivinokkaasta (Pleurotus ostreatus) on helppo aloittaa, joskin voit kasvattaa myös siitakesieniä tai vaikka lakkakääpää itse. Osterivinokas on maailman toiseksi viljellyin sieni heti herkkusienen jälkeen, ja sillä on lukuisia terveysvaikutuksia. Osterivinokkaan sisältämä beetaglukaani alentaa huonoa kolesterolia ja hidastaa glukoosin imeytymistä, eli estää verensokerin heilahteluja.


Osterivinokasta myydään myös *tabletteina luontaistuotekaupoissa.

Osterivinokkaan kasvatus itse on helppoa.

Helpoin tapa aloittaa osterivinokkaan kasvatus itse on tilata Sieniboxi osoitteesta sieniboxi.fi. Saat kaiken tarvittavan hintaan 24,99 €, sisältäen postikulut. Voit valita harmaan osterivinokkaan, kauniin keltaisen sitruunavinokkaan tai pinkin, erehdyttävästi pekonilta maistuvan osterivinokkaan.


Sieniboxista saat noin 200 g sieniä, ja satoja kaksi tai kolme. Sinun ei tarvitse muuta kuin avata pakkaus, tehdä reikiä muoviin ja sumutella sitä pari kertaa päivässä. Sato valmistuu 2-6 viikon päästä.


Kun olet saanut ensimmäisen sadon, anna boxin levätä 10-12 päivää huoneenlämmössä. Tämän jälkeen voit tökätä pakettiin muutaman, liottaa sitä ämpärissä 12–24h tuntia ja aloittaa alusta. Muista desinfioida liotusastia kuumalla vedellä ja pestä kädet huolella.

Toinen sato osterivinokkaita tulossa tammikuussa.
Pieni sienivauva.

Minua harmittaa, että en ottanut kuvia ensimmäisestä sadosta, mikä oli huomattavasti toista satoa runsaampi! Koska en lukenut ohjeita huolella, jäi toinen sato pieneksi (sain yhden sienen), mutta onneksi kohta on aika aloittaa kolmannen sadon kasvattelu jakamalla vanhaa kasvustoa.


Onko Sieniboxi hyvä säästövinkki ja tapa säästää ruokakuluissa? Ei, sillä sato-odotus on noin 400 grammaa, ja hinta 24,99 €. Kilohinnaksi tulee siis yli 50 euroa, jos kasvustoa ei saa jaettua.Osterivinokastapin saa jo 0,25 eurolla

Edullisempi, mutta enemmän vaivaa vaativa tapa kasvattaa osterivinokasta itse on Helsienen Growkit - sekä Helsienen myymät puutapit. Puutapeilla voit kasvattaa sieniä ulkona. Ymppää tapit esimerkiksi kaadettuihin puihin tai kantoihin, ja jää odottamaan satoa.


Helsienen aloituspaikkaus maksaa 19 € (pieni, tuottaa jopa 300 g) tai 24,50 € (isompi: tuotto-odotus 600 g). Pakkauksessa on muoviastia ja sienirihmastoa, minkä päälle lisätään käytettyjä kahvinporoja tai olkipellettiä. Astia tuottaa kaksi satoa, mutta voit jakaa sieniä ja rihmastoa kohta esitettävällä tavalla.


Mikäli kasvusto tai sen jakaminen menee pilalle tai sinulla jo on sopiva muoviastia tai -pussi, myydään sinulle pelkkää sienirihmastoa. Voit tilata sienirihmastoa Helsieneltä. Starter Kitin saat 12,50 eurolla. Tässä paketissa on sienirihmastoa ja hengittävää teippiä muoviastian ilmanvaihtoaukkoihin.


Viekä edullisempaa on ostaa Helsieneltä puutappeja. Sata osterivinokastappia maksaa postikuluineen 25 euroa, joten yhden tapin hinta on vain 0,25 euroa. Jakamalla voit saada jopa 50 kg satoa yhdestä tapista. Nyt on halpaa!


Puutapin voit istuttaa koivunkantoon, kaadettuun koivuun, olkipaaliin, kahvinporoihin, lehtipuista tehtyyn sahanpuruun ja ehkä myös turpeeseen.Osterivinokkaan kasvatus itse - kuvalliset ohjeet

Sienirihmaston voi istuttaa mihin tahansa muoviastiaan.

Oheiset ohjeet osterivinokkaan kasvattamisesta kotona on saatu kansalaisopiston kurssilta.


Osterivinokas on helppo kavastettava, sillä se kasvaa huoneenlämmössä. Voit viedä sieniä kasvamaan vaikka saunaan, kesällä myös pihalle.


Kun olet istuttanut ympin, sienirihmaston tai palan sientä ämpäriin, on satoa odotettavissa reilun kuukauden päästä. Mikä tahansa muoviämpäri, karkkilaatikko tai muu kannellinen muoviastia käy, kunhan se on pesty kuumalla vedellä.1. Osterivinokkaan kasvatus valmiista ympistä

Tee veitsellä pari reikää ämpäriin, ja peitä ilmanvaihtoaukot apteekissa myytävällä hengittävällä ihoteipillä.


Muista pitää aina kansi kiinni, jotta sinne ei ilmestyisi hometta. On suositeltavaa käyttää myös hengityssuojaimia, hiusmyssyä ja käsidesiä. Ota kansi auki vain pellettien, veden ja ympin lisäämistä varten.


Juuri istutettua osterivinokasta.

Laita astiaan kahvinporoja (suodatinpussit saavat olla mukana) tai olkipellettiä. Kastele ne keitetyllä vedellä. Pelletit turpoavat melkoisesti! Poista pellettejä tarvittaessa, sillä niiden tulisi täyttää vain noin 80 % astiasta. Laita kansi päälle, ja anna jäähtyä.


Seuraavaksi on aika sekoittaa ymppi pellettien sekaan. Tässä tapauksessa käytettiin Helsieneltä ostettua valmista ymppiä. Ympin (tai vanhasta kasvustosta otetun rihmaston) osuus kokonaismassasta voisi olla noin 5 %. Sulje astia ja anna sen olla yli 20 asteen lämmössä noin 4-9 viikkoa.


Kun itiöemä eli ensimmäinen sieni on tullut ulos teipin takaa, siirrä astia valoisaan paikkaan, mutta ei suoraan auringonvaloon. Lämpötila saa tässä vaiheessa olla alle 20 astetta. Ihanteellisimmillaan ilmankosteus olisi noin 80 %, mutta tiheä suihkuttelu auttaa myös. Ala sumutella kasvustoa useita kertoja päivässä.


Noin viiden päivän ahkeran suihkuttelun jälkeen pääset paistamaan herkullisia sieniä pannulla! Voissa ja sipulissa paistettu osterivinokas on herkullinen, mutta kuulemma soijakastike ja aasialaiset maustesekoitukset toimivat myös.2. Osterivinokkaan kasvatus vanhan sienikasvuston rihmastosta

Osterivinokkaan kasvattaja säästää aina kahvinporot.

Oletko ostanut Sieniboxin tai Growing Kitin, mutta et saa siitä enää uutta satoa? Vie kasvatusalusta viileään tilaan (ei kuitenkaan pakkaseen), kunnes ehdit jakaa sen rihmastoa.


Mikä tahansa tiivis muovi- tai lasipurkki sopii tarkoitukseen. Siirrä kahvinporojen tai kuumalla vedellä turvotetun olkipelletin sekaan noin ruokalusikallinen vanhasta kasvualustasta.


Jos edellinen kasvusto oli homeessa, raaputa pintahome pois ja ota pohjasta materiaa uuteen kasvualustaan. Jos hometta oli paljon, luovu leikistä ja osta uusia ymppejä.


Anna rihmaston olla rauhassa pari viikkoa.

Anna kahvinpororasian kasvaa pari viikkoa. Kun sen pinnalla on valkoista sienirihmastoa, voit siirtää kasvuston ämpäriin tai karkkirasiaan kohdan 1 ohjeiden mukaan. Älä kuitenkaan sekoita rihmastoa uuteen kasvualustaan, vaan lisää uuteen astiaan mahdollisimman ehjänä siirtämäsi rihmaston päälle kahvinporoja, kunnes astia on noin 80-prosenttisesti täynnä.3. Ympin tekeminen itse

Voit säilöä sienikasvustoa pahvin avulla.

Osterivinokasta voi löytää Etelä-Suomen lehtipuista. Voit ottaa siitä palan talteen, ja säilöä sitä jääkaapissa. Näin voit säilöä myös kaupasta ostamiasi sieniä, jotta voisit sopivan ajan tullessa kasvattaa uusia.


Aaltopahvi steriloidaan kuumassa vedessä liottamalla. Kun pahvinpala on jäähtynyt, puristellaan siitä liika vesi, ja sienenpalat kääritään pahviin. Valmis "sikari" laitetaan minigrippiin viikoksi. Kun noin viikko on kulunut, on rihmasto alkanut kasvaa. Voit nyt siirtää pussin jääkaappiin, missä se säilyy useita kuukausia.


Kun alkaa tehdä mieli tuoreita sieniä, istuta ymppi kohdan 1 ohjeiden mukaan.

Pahviympillä voit saada uuden sadon ostamistasi tai löytämistäsi sienistä.

Istutin tänään osterivinokasta sekä muoviämpäriin että -astiaan, ja tein yhden ympin. Päivittelen urakan etenemistä, ja tarvittaessa korjaan ohjeita!

Päivitys 20.2.20201.2.20 kahvinporoihin sekoitettu ymppi on muodostanut sienirihmastoa, mikä on 18.2.20 siirretty kasvatusastiaan.

Sienirihmasto näyttää homeelta.

Sienirihmasto näyttää homeelta, mutta ilmeisesti siitä ei kuitenkaan ole kyse.

Sieniboxin kasvatusalustasta saa jaettua uusia sienikasvustoja.

Sieniboxin kahteen kertaan käytetystä kasvatusalustasta saa kuulemma jaettua uusia sienikasvustoja. Halkaisin "briketin" ja sekoitin sitä ilmaisissa karkkilaatikoissa olevaan turvotettuun olkipellettiin niin, että pellettiä on 90 tai 95 %, ja loput tästä kasvatusbriketistä louhittua mössöä.

Ilmaisista karkkilaatikoista on mihin vain.

Ilmaisista karkkilaatikoista on mihin vain, kuten sukkien, keksien tai meikkien säilyttämiseen tai osterivinokkaiden kasvattamiseen kotona. Palailen noin kuukauden päästä asiaan kertomalla, miten osterivinokasviljelmät voivat. Luultavasti jo 1.2.20 perustettu kasvatuslaatikko tuottaa silloin jo satoa.

Päivitys 4.4.2020:

4.4. tulivat näkymiin ensimmäiset sienet (istutettu 1.2.)

Päivitys 7.4.2020:


7.4. itse kasvatetut osterivinokkaat ovat jo melkein valmiita.

Päivitys 15.4.2020:

Osterivinokassato poimittiin 8.4.2020 (yht. 2kk 8 pv)

Voissa paistetut osterivinokkaat.

Päivitys 26.6.2020

Sama helmikuussa tehty osteriämpäri antoi kolmannen ja isoimman sadon:

Kolmas osterivinokassato samasta ämpäristä.


*** Tekstissä mainoslinkkejä ***

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now