• Kultainto

Parhaat rahansäästöoppaat ja vaurastumisopukset - Top 6

Päivitetty: maalis 19

** tekstissä mainoslinkkejä, merkitty *-merkillä **


Tässä 6 parasta kirjaa rahan säästämisestä ja vaurastumisesta.
Tässä 6 parasta kirjaa rahan säästämisestä ja vaurastumisesta.


Tässä 6 parasta kirjaa, joiden avulla voi oppia säästämään rahaa ja sijoittamaan säästyneet varat.

Timo Lampikoski: Penninvenyttäjän opas
Timo Lampikoski: Penninvenyttäjän opas

1. Timo Lampikoski: Penninvenyttäjän Opas - näin säästät selvää rahaa

Löysin Timo Lampikosken vuonna 1993 kirjan Penninvenyttäjän Opas - näin säästät selvää rahaa espoolaisesta kierrätyskeskuksesta.


Vuosi oli ehkä 2010 tai 2011, ja kirjan hinta huimat 1 euro.


Tuo kirja on maksanut itsensä moneen kertaan takaisin, vaikka osa vinkeistä onkin auttamatta vanhentunut.


Penninvenyttäjän opas antaa vinkkejä raha-asioiden suunnitteluun, viisaampaan ostoskäyttäytymiseen ja esimerkiksi opiskelukustannuksissa säästämiseen.


Lampikoskella on omakohtaista kokemusta taloudellisesti tiukoilla olemisesta. Vinkit on kerätty ja testattu työttömyysaikoina ja opintovelan painaessa päälle.


Kirjan ensimmäinen luku käsittelee raha-asioiden suunnittelua ja hoitamista, esimerkiksi verosuunnittelua. Ensiksi kuitenkin lähdetään perusasioista, eli kirjanpidon alkeista ja budjetin laatimisesta.


Seuraavaksi siirrytään yksityiskohtaisimpiin ohjeisiin, kuten siihen, että verotuspäätöksestä voi valittaa, ja kannattaako lainaan valita annuiteettilyhennys vaiko tasaerälyhennys.


Jälkimmäinen tulee edullisemmaksi, mutta ensimmäisen avulla taloutta on helpompi hallita ja budjettia suunnitella.


Toinen luku opettaa tekemään hyviä kauppoja, eli vertailemaan hintoja ja tekemään ostopäätöksen järkevin perustein.


Hankintalomake
Hankintalomake

Kolmannessa luvussa on vinkkejä uuden ja käytetyn tavaran hankkimiseen (esimerkiksi tinkimiseen), neljännessä taas jaetaan leivonta-, ruoansäilytys- ja kokkausvinkkejä.


Seuraavissa luvuissa on muun muassa tupakoinnista, vanhojen vaatteiden uudelleenkäytöstä, asumismenoista, kotipuutarhasta, vakuutuksista, kodinkoneista, sähkön säästämisestä, terveyden- ja kauneudenhoidosta ja säästömahdollisuuksista julkista liikennettä käytettäessä.


Kotitietokonetta koskevat säästövinkit ovat jo hieman aikansa eläneet. Sen sijaan työttömän vapaa-aikaa, ulkomailla opiskelua ja maailmanmatkailua koskevista vinkeistä löytää nykypäivänäkin kaikkea mielenkiintoista.


Kirjan loppupuolelta voi lukea kierrättämisestä, kuluttajansuoja-asioista ja kuluttaja-aktivismista. Huokeiden ostospaikkojen luettelo ei enää taida pitää paikkaansa.


Tämä kirja ei kerro, miten tehdä rahaa helposti, vaan antaa vinkkejä kuukausittaisten, vuosittaisten ja epäsäännöllisten kulujen pienentämiseen. Kuten vanha kansa sanoo, ei ne pienet tulot vaan ne suuret menot.


Tätä kirjaa löytää enää antikvaareista. Pääset selailemaan koko maan antikvaarien valikoimia ja tilaamaan oman Penninvenyttäjän oppaasi tästä.

2. Fumiko Chiba: Kakeibo - säästämisen taito

Fumiko Chiban *Kakeibo - säästämisen taito on helppotajuinen opas ja työväline säästämiseen.


Kakeibo-kirja on itse täytettävä 12 kuukauden tilikirja, minkä avulla kuka tahansa oppii laatimaan budjetin.


Kakeiboon merkitään joka kuukausi, kuinka paljon tuloja (A) ja kuinka paljon kiinteitä menoja (B).


Kiinteitä menoja ovat muun muassa vuokra, sähkö ja ruokaostokset.


A - B on se summa (C), kuinka paljon rahaa siinä kuussa on käytettävissä.


Seuraavaksi suunnitellaan jo etukäteen, kuinka paljon kyseisessä kuussa haluaa säästää (ja mihin). Jos haluat säästää 1000 e kk, on summa D tonnin verran.


C – D tarkoittaa sitä summaa, minkä voi vapaasti kuluttaa (summa E).


Summa E jaetaan neljällä viikolla.


Jos kulujen ja säästötavoitteen jälkeen jää käteen esimerkiksi 400 euroa, tarkoittaa se mahdollisuutta kuluttaa 100 euroa/viikko parhaaksi näkemällään tavalla.


Kirja muistuttaa, ettei kukaan opi tuhlurista supersäästeliääksi hetkessä, siksi säästötavoitteiden kannattaa olla alussa maltillisia. Vasta vähitellen opit tunnistamaan mielihalut ja välttämättömyydet, ja erottamaan ne toisistaan.


Kun et ole enää mielihalujesi armoilla, opit tunnistamaan tapasi käyttää rahaa ja kehittää niitä parempaan suuntaan.


Positiivinen suhtautuminen säästämiseen ja pyrkimys käyttää rahaa hyvin tekevät säästämisestä helpompaa.


Jos ajattelet, että säästäminen merkitsee kieltäymyksiä ja pelkkää ankeutta, saatat alitajuisesti vältellä koko ajatusta ja ”raha polttelee taskussa”.


Seuraavaksi arvioidaan, luetellaan ja analysoidaan viikoittaisia menoja.


Joka päivä merkitään ylös, mitä tuli ostettua. Ostoksia ei tarvitse merkitä yksitellen, vaan riittää, että merkitsee ylös luokan – esimerkiksi ”viihde” tai ”ruoka”.


Viimeistään sunnuntaina pitää tarkistaa, ettei ole ylittänyt käyttövaraa – muuten joutuu nipistämään seuraavalla viikolla.


Kun kuukausi on kulunut, on aika tehdä yhteenveto. Paljonko olet kuluttanut; paljonko halusit kuluttaa? Pääsitkö säästötavoitteeseesi, mitä keinoja keksit säästää rahaa helposti ja nopeasti, ja miten voisit säästää rahaa joka päivä myös ensi kuussa?


Tätä toistetaan 12 kuukautta tai niin pitkään, ettei enää tarvitse opaskirjaa. Kirjan voit hankkia esimerkiksi *Adlibriksestä.


Kakeibo on kotoisin Japanista, kuten myös konmari-järjestelymenetelmä tai J-beauty -kauneusmenetelmä.


Kakeibo-säästämismenetelmää on käytetty Japanissa jo yli sata vuotta, eli siitä lähtien, kun Hani Motoko alkoi opettaa kotirouville talousasioita. Motoko sattui olemaan Japanin ensimmäinen lehtinainenkin.

Sudenpentujen käsikirja
Sudenpentujen käsikirja
Sudenpennut tietävät myös parhaat säästövinkit
Sudenpennut tietävät myös parhaat säästövinkit

Lastenkirjoissakin on hyviä säästövinkkejä. Muistatteko vielä Sudenpentujen Käsikirjat?


3. Timothy Ferriss: 4 tunnin työviikko

Timothy Ferrissin *4 tunnin työviikko opettaa ulkoistamaan epämiellyttävät tehtävät, sanomaan ”ei”, puhumaan itselleen mahdollisuuden tehdä etätöitä, haastamaan esimiehen ajatukset, perustamaan oman yrityksen eli olemaan itse pomo itselleen - ja tosiaankin, vähentämään työnteon alle viiteen tuntiin viikossa.


Kirja on mieletön inspiraation lähde ja se haastaa ajattelemaan uudella tavalla niin esimiehistä, itsestä kuin omasta ajankäytöstä.


Sen sijaan, että paahtaisimme niska limassa 45 vuotta töitä, neuvoo Ferriss ottamaan aikaa itselleen jo nyt vähentämällä työntekoa (silti tinkimättä tulotasosta).


Harva oikeasti pystyy lopettamaan työsähköpostien lukemisen, kieltämään sisäänpääsyn työhuoneeseensa ja kutistamaan 37,5-tuntisen työviikon 4-tuntiseksi (jo nelipäiväinen työviikko tuntuu mahdottomalta!), mutta kirja antaa hyviä vinkkejä, joilla saavuttaa edes välitavoitteet (kuten etätyömahdollisuus).


Kirjan parhaimmat annit

Mitä sitten haluatkin saavuttaa, tarjoaa kirja siihen 4-vaiheisen ohjelman.


Ensimmäinen askel on määritellä tavoitteet ja selvittää, mitä niiden saavuttaminen vaatii.


Jos unelmasi on vaikkapa uusi auto, selvitä, paljonko sinun tulee säästää tai maksaa lainaa kuukaudessa – sitten onkin aika koeajaa auto ja tehdä tarvittavat päätökset.


Jos taas haluat tulla hyväksi kokiksi, päätä valmistaa ateria isolle porukalle.


Ehkä haluat oppia uuden kielen – ota tavoitteeksi harjoitella 15 minuuttia joka päivä.


Toinen askel on eliminoida päivittäisiä velvollisuuksia ja rutiineja. 80 % tuloksista syntyy 20 prosentista käytetystä ajasta. 20 % asiakkaista tuo 80 % yrityksen tuloksesta ja niin edelleen.


Kirja opettaa arvioimaan työtehtäviä/asiakkaita niiden tuottavuuden mukaan, lukemaan 200 % nopeammin 10 minuutissa, rajoittamaan sähköpostien lukemiseen ja niihin vastaamiseen käytetty aika vain tuntiin tai pariin päivässä jatkuvan reagointivalmiuden sijasta, ja vastaamaan puhelimeen ”miten voin auttaa” eikä ”mitä kuuluu” (näin vältetään turha jaarittelu).


Vaihe 3 on automatisointi. Kirja suosittelee hankkimaan oman virtuaaliassistentin, mutta jos se ei ole mahdollista, saa esimerkkiviesteistä ideoita siihen, miten lopettaa ystävällisesti mutta päättäväisesti aikaa tuhlaavat keskustelut tai spämmitulva.


Bloggasin jokin aika sitten puhelinmyyjistä. Maksullinen tai ilmainen puhelinmyyntikielto ei ole pomminvarma keino päästä eroon myyntisoitoista. Lyhyt, ytimekäs ja kohtelias tapa lopettaa puhelu on kiittää soitosta ja ilmoittaa, että huolimatta hyvistä tarjouksista tämä puhelu ei tuota kauppoja.


Ferriss ei ohjaa väheksymään kenenkään työtä tai olemaan töykeä, vaan selittämään lyhyesti ja ytimekkäästi, että ei-toivottu yhteydenottotapa ei hyödytä kumpaakaan osapuolta.


Vaihe 4 on vapautuminen. Tästä luvusta saa vinkkejä siihen, miten saada lupa tehdä töitä kotona.


Etätyöskentely säästää aikaa työmatkojen, turhien turinatuokioiden ja keskeytyksistä johtuvien ”ajatusten katkeamisten” verran.


On monta tapaa tienata kotona – jos pomo ei anna lupaa etätöihin, voit mahdollisesti työllistää itsesi vaikkapa freelancer-sisällöntuottajana tai saada lisäansioita vaikka perustamalla verkkokaupan.


Pikkuhiljaa voit vähentää työaikaasi – loppu selviää kirjasta!


4. Tony Robbins: Money: Master the Game

*Money: Master the Game - 7 Simple Steps to Financial Freedom on ensimmäinen Robbinsin suomeksi ilmestynyt teos.


Voit etsiä kirjaa nimellä Raha: Peli haltuun - 7 yksinkertaista askelta taloudelliseen vapauteen.


Kirja esittelee Tony Robbinsin laatiman seitsemän askelen ohjelman, minkä avulla kuka tahansa tulotasosta riippumatta voi saavuttaa taloudellisen vapauden.


Ei siis vain taloudellista hyvinvointia, vaan taloudellisen riippumattomuuden. Juuri rahaan liittyvät uskomukset voivat estää meitä rikastumasta ja onnistumasta tavoitteissamme.


Kirjan avulla omia rahaan ja taloudenhallintaan liittyviä uskomuksia voi kyseenalaistaa – samalla kun oppii korvaamattoman tärkeää tietoa koroista, osingoista, optioista ja muista talouselämän lainalaisuuksista.


Kirja lupaa opettaa, kuinka saavutat taloudelliset tavoitteesi 30 % nopeammin ja voit eläköityä 10 vuotta nopeammin.


Mitkä ne 7 askelta ovat?


Ensimmäinen on tehdä päätös siitä, että ottaa taloutensa omiin käsiinsä ja muuttuu kuluttajasta omistajaksi.


Toinen askel on opetella tuntemaan säännöt, eli tunnistamaan katteettomat myyntilupaukset ja olemaan luottamatta jokaiseen rahastoon.


Kolmannessa opetellaan säästämään, sijoittamaan enemmän ja maksamaan voitoista vähemmän veroja.


Neljäs askel keskittyy sijoitussalkun kokoamiseen, viides sijoitussuunnitelman laatimiseen ja kuudes opettaa sijoittamaan kuten miljonäärit, esimerkiksi Warren Buffett.


Seitsemäs luku opettaa luottamaan tulevaisuuteen, nauttimaan vauraudesta ja jakamaan onnistumisensa hedelmät muiden kanssa.


Kirjan voi lukea ja saada siitä sekä hyötyä että inspiraatiota, vaikka ei olisi koskaan aiemmin harrastanut (rahasto)sijoittamista, eikä vielä kirjaan tarttuessaan uskoisi koskaan sitä voivansa harrastaakaan.


Tony Robbinsin oma elämänhistoria on varsinainen ryysyistä rikkauksiin -tarina, ja hän esittelee kirjassaan vastaavia esimerkkejä.


Asenteen muuttaminen ja sitoutuminen pitkän tähtäimen tavoitteisiin voivat tehdä kenestä tahansa varakkaan tai jopa niin vauraan, että hän voi eläköityä 55-vuotiaana ja alkaa elellä koroilla.

5. Robert Kiyosaki: Rich Dad's Cashflow Quadrant (Kassavirtakvadrantti)

Robert T. Kiyosakin Rich Dad’s Cashflow Quadrant (suomeksi *Kassavirtakvadrantti, kuuluu muun muassa Adlibriksen valikoimiin) on taas yksi kirja, missä luvataan opettaa tavat saavuttaa taloudellinen vapaus ilman mahdottomia uhrauksia.


Tämä(kin) kirja keskittyy opettamaan uusia tapoja ajatella, työskennellä, ansaita ja sijoittaa.


Kirjan sanoman voisi ehkä tiivistää lauseeseen ”opi erottamaan tuottava omaisuus tuottamattomasta”.


Jos sinusta tuntuu, ettei koskaan pääse pakenemaan oravanpyörästä etkä pysty rikastumaan tehden toisen palveluksessa kahdeksantuntisia työpäiviä, voi tällä kirjalla olla yhtä jos toista annettavaa.


Kiyosaki ei usko, että kukaan on ennalta määrätty köyhyyteen tai vaurauteen, vaan nyky-yhteiskunnassa kuka tahansa voi vaurastua tunnistamalla omat, vaurastumisen kannalta vahingolliset ajattelutapansa ja asenteensa.


Kannattaa lukea myös *Rich Dad Poor Dad, mitä onkin luettu 30 maassa yli 9 000 000 kappaleen edestä.


”Rikas isä” viittaa Kiyosakin lapsuudenystävän isään, joka opetti molemmat pojat ymmärtämään talouselämän lainalaisuuksia, ottamaan riskejä ja tienaamaan enemmän kuin kuluttaa.


”Köyhä isä” viittaa Kiyosakin omaan isään, joka oli hyvin varovainen elämän suhteen.


Miten ihminen oppii tienaamaan enemmän kuin kuluttaa?


Kioyosakin vastaus siihen on ”Pay yourself first”, eli tee ensin aikomasi sijoitukset ja sitten keksi tapa, millä saat pakolliset menosi hoidettua. (Kunpa se olisikin niin helppoa...)

6. Rhonda Byrne: Salaisuus

*Salaisuus jatkaa samaa linjaa kuin Kiyosaki ja Robbins sen suhteen, että ajattelun voimalla ja asennemuutoksella voimme saavuttaa vaurauden, onnellisuuden ja riippumattomuuden.


Kirja on pelkkiä kylmiä faktoja etsivälle ehkä liian korkealentoinen, mutta Salaisuus on inspiroinut miljoonia ihmisiä ja auttanut lukemattomia saavuttamaan omat tavoitteensa, olipa se sitten taloudellinen vapaus, polkupyörä, unelmien työpaikka tai kestävä parisuhde.


Kirjassa on kokonainen luku, mikä käsittelee rahan salaisuutta.


Vanhemmat tokaisevat usein lapselleen tämän pyytäessä tikkaria tai uusia housuja, että ”raha ei kasva puussa”.


Jos ajattelemme vielä aikuisinakin, että rahaa ei ole koskaan tarpeeksi, sitä on vaikeaa hankkia ja ettei kukaan voi rikastua rehellisellä työllä, ajatukset keskittyvät rahan puutteeseen, ja luomme itsellemme lukemattomia tilanteita, joissa joudumme toteamaan rahan puutteen.


Kirjan mukaan ”meidän on lähetettävä universumiin uutta viestiä” eli kuviteltava itsemme jo vaurastuneen ja visualisoitava kaikki se yltäkylläisyys, minkä tahdomme.


Vetovoiman laki houkuttelee silloin luoksemme lisää rahaa – jos taas ajattelemme rahan puutetta, lisää universumi rahan tarvetta ja puutetta elämiimme.


Ei ole häpeällistä ajatella rahaa tai haluta sitä lisää, vaikka meistä yritetäänkin tällainen ”ahneus” kitkeä pois toistelemalla sitä, kuinka p*skainen loppu ahneella on, ettei raha tuo onnea, ja että ahneus on kaiken pahan alku ja juuri.


Raha tulee rahan luo?
Raha tulee rahan luo?

(Muita rahaan liittyviä sananlaskuja ja lausahduksia:

  • Mikä laulaen tulee, se viheltäen menee.

  • Raha tulee rahan luo.

  • Velka on veli ottaessa, veljenpoika maksaissa.

  • Yksi ei kilise ja kahta ei viihti puistaa

  • Rahasta nauttisi enemmän, jos sen kuluttamiseen menisi yhtä pitkä aikakuin sen hankkimiseen." (E. W. Howe)

  • Raha on ihmisen työn ja olemassaolon vieraantunut sisältö; tämä sisältö hallitsee häntä, ja hän palvoo sitä. (Karl Marx)

  • Ette voi palvella Jumalaa ja mammonaa. (Raamattu, Matt. 6:24))


Kirjassa esitetään myös samankaltainen ajatus kuin Robbinsin Money-kirjassa tai Raamatussa, eli että antaessaan saa.


Salaisuus perustelee tämän väittämän sillä, että antamalla rahaa houkuttelee rahaa lisää elämäänsä, sillä antaessaan säteilee viestiä yltäkylläisyydestä.

12 000 syytä olla onnellinen
12 000 syytä olla onnellinen
Metsämansikkajogurtti on yksi varteenotettava syy olla onnellinen
Metsämansikkajogurtti on yksi varteenotettava syy olla onnellinen

Vaurastumista opettavissa kirjoissa peräänkuulutettua kiitollisuutta ja positiivista elämänasennetta voi opetella vaikka kirjasta 12 000 syytä olla onnellinen.