- Kultainto
Puutarhasta parasta lähiruokaa halvalla
Päivitetty: 31. loka 2020

Puutarhasta parasta lähiruokaa halvalla
Maan antimia täällä syödään, laulaa Arttu Wiskari.
Esivanhempamme kasvattivat vihanneksensa ja juureksensa itse, koska oli pakko.
Tänä päivänä voimme ehkäistä keripukkia ostamalla kaupasta appelsiineja ja banaaneja, eli meidän ei ole pakko viettää tuntikausia kylvämässä, kitkemässä ja kastelemassa.
Moni valitsee kuitenkin kykkimisen kasvimaalla eikä etelän hedelmiä, joiden kuljettaminen pohjoiseen kuormittaa ympäristöä. Itse kasvatetut tomaatit, omenat ja porkkanat maistuvat makoisilta, mutta työtä se teettää.
Yhteishyvä-lehdestä otettuja poimintoja lukijoiden kokemuksista puutarhaharrastuksesta:
”Kasvatin pari kesää sitten herneitä partsilla. Niitä taisi tulla kolme kappaletta. Siis kolme hernettä.”
”Joka vuosi innokkaasti esikasvatetaan ja kylvetään, sitten vain odotellaan sadon valmistumista. Mitä nyt välillä vähän kastelua, harvennusta, kastelua, sitten taas harvennusta ja kastelua, nypitään etanoita ja taas kastellaan.
Loppukesästä todetaan, että kuivuus tai liika märkyys tai etanat ja kirvat tai muut söivät suihinsa kaiken. No, seuraavana keväänä taas innokkaasti uudet siemenet maahan.”

Kasvihuoneiden ja kasvilaatikoiden hankkiminen vie rahaa. Kuvan kasvihuoneet ovat maksaneet yhteensä noin 447 euroa.
Ison kasvihuone on tilattu verkkokauppa Preecosta, ja sen hinta toimituksineen, hyllyineen ja automaattisine ikkunan avaajineen oli 359,85 euroa.
Muovipeitteinen kasvihuone on Lidlistä (noin 60 euroa) ja Bilteman kasvilaatikon (8,90 euroa) ylle tarkoitettu pieni kasvihuone maksoi 29,90 euroa (ja kesti kaksi kesää, kunnes repesi).
Mullan ja lannoitteen lähteet - lue lisää kanoistamme täältä.

Yli 30 euroa maksavat kasvihuoneet kestävät vuosikausia, mikä tekee investoinneista kustannustehokkaampia.
Valmiiden taimien sijaan kasvit kannattaa kasvattaa siemenistä, sillä esimerkiksi tomaatintaimet maksavat 2,5-5 euroa, ja chilintaimet noin kympin.
Siemenpusseja löytää esimerkiksi Tokmannista hintaan 5 pussia/2 euroa, mutta vieläkin halvemmalla pääsee keräämällä siemenet talteen syksyllä.
Omavarainen puutarhuri tuottaa tietenkin siemenensä itse, ja hankkii uusia vaihtamalla niitä muiden alan harrastajien kanssa.
Erityisen helppoa on kerätä papujen ja herneiden, kurpitsojen, kurkkujen ja tomaattien siemeniä. Tomaatin siementen kerääminen on lasten leikkiä: siemenet voi syljeskellä suustaan vessapaperille, johon ne saavat liimaantua.
Paperiin on helppo kirjoittaa lajike ja pöivämäärä. Siemenistä saat uuden sadon istuttaessasi ne paperineen päivineen multaan 10 vuoden sisään.

Jos isosta kasvihuoneesta tulee ensimmäisenä vuonna kolme kiloa tomaattia, maksaa tomaattikilo 119,95 e – Prismassa tomaatit maksavat elo-syyskuussa 2,98 euroa per kilo, joten ensimmäisenä vuonna tomaattien kasvatus ei kannata taloudellisesti. Enpä uskonut näin kalliita tomaatteja koskaan saavani...
Helpot kasvatettavat aloittavalle kotipuutarhurille
Millaisista kasveista kannattaa aloittaa puutarhaharrastus? Helppoja kasvatettavia ovat muun muassa peruna, porkkana, herne, raparperi, herukat, omena- ja luumupuut sekä mansikka.
Ohessa kuvia ja lisätietoa niistä kasveista, joista meidän puutarhassamme kasvoi kesällä 2019.

Tomaatti
Tomaatin kasvatus aloitetaan maalis-huhtikuussa esikasvatuksella, mikä vie noin 8 viikkoa. Istuta tomaatintaimet ulos vasta, kun hallanvaara on ohi.
Runkotomaateista kannattaa poistaa varkaat, ja kun raakileita alkaa muodostua, poista lehdet alhaalta ylöspäin aina alimpaan terttuun asti. Latvan voi katkaista elokuun alkupuolella, jotta kaikista kukkatertuista ehtii kehittyä hedelmiä.

Tomaateja on kasteltava säännöllisesti. Kasteluveteen voi liottaa kalkkia kananmunankuorista. Muista lannoittaa tomaatit viikoittain.

Jos kaikki tomaatit eivät ole kypsyneet syyspakkasten uhatessa, voit kypsyttää raakileet sisällä sanomalehden päällä.


Omenapuu
Omenapuu on kaunis ja helppohoitoinen. Keväisin omenapuu leikataan hillitysti, jotta siitä ei tulisi liian tiheä, ja jotta se ei alkaisi tuottaa huonompaa satoa. Kevällä puu kalkitaan ja lannoitetaan marjalannoitteella. Kastelua tarvitaan vain kuivimpina kesinä. Syksyllä puu on hyvä suojata jäniksiltä ja myyriltä.

Herukat eli viinimarjat
Herukkapensas viihtyy parhaiten aurinkoisella kasvupaikalla, mikä kalkitaan vuosittain. Marjalannoite, keväinen hoitoleikkaus ja syyslannoite takaavat jokavuotisen, runsaan sadon.

Kranssi
Köynnöskranssi viihtyy melkein missä vain. Sekä lehtiä, kukkia että nuppuja voi syödä. Hieman pippurinen maku sopii moniin salaatteihin.

Raparperi
Raparperipuskaa ei tarvitse hyysätä. Kunhan sillä on tarpeeksi ravinteita, se kasvaa ja antaa maukkaan sadon. Kanankakka sopii mainiosti raparperin lannoitteeksi. Keväällä voit lisätä raparperia pistokkaista.

Kurpitsa
Kurpitsan voi kylvää suoraan avomaalle jo toukokuussa. Kurpitsa rakastaa aurinkoa ja ravinteikasta, multavaa maata. Myös klurpitsan kukat ja siemenet voi syödä.

Kaikkien aikojen painavin kurpitsa on painanut 1054 kiloa.

Härkäpapu
Helposti kasvatettava härkäpapu kestää jopa hallaöitä, joten härkäpavun istutus onnistuu heti, kun maa on sulanut roudasta - siis jo maaliskuun alussa. Muista liottaa siemeniä, ja tukea korkeiksi kasvavat kasvit.
Kalkkipitoinen, möyhitty kasvualusta ja rikkaruohojen kitkeminen ovat härkäpavulle tärkeitä. Kirvoja voi torjua latvomalla kasvit niiden tuotettua hedelmää.

Kesäkurpitsa
Valitse kesäkurpitsalle lämpöinen ja tuulensuojainen kasvupaikka. Kesäkurpitsa vaatii todella paljon vettä ja ravinteita.

Taimet ovat kylmänarkoja, joten jos ulkolämpötila laskee alle +10 asteeseen, tarvitaan hallaharsoja. Parhaimmillaan kesäkurpitsa on noin 20-senttisenä.

Mansikka
Tuulensuojainen rinne sopii mainiosti mansikalle. Mansikkamaan kitkeminen ja kasvien suojaaminen hallaöiksi kannattaa muistaa, mutta lannoitusta ei tarvita paljoakaan. Kastelussa pitää huomioida, ettei seisovaa vettä jää.

Kaali
4 viikon taimikasvatus, ravinteikas maa ja kalkitus saavat kaalin menestymään koko maassa. Kaalinkerät säilyvät 0-5 asteessa useita kuukausia.
Kuinkas sitten kävikään?
Kuten kuvista voi päätellä, puutarhavuosi 2019 alkoi komeasti kolmen kasvihuoneen voimin. Valitettavasti syyskuussa alkaneet pakkaset pääsivät pilaamaan lähes kaikki kasvit.
Pilalle menivät niin paprika, lupaavasti kasvanut kurpitsa kuin kerä-, ruusu- ja lehtikaalitkin.
Retiisi ei tehnyt hedelmää tänä vuonna lainkaan. Kotipuutarhan perustaminen ja kasvimaan hoitaminen eivät tällä kertaa olleetkaan niin hyviä arjen säästövinkkejä ja tapoja säästää ruokakuluissa.
Tuntikausien kylvön, kastelun ja kitkemisen tuloksena oli:
-puoli ämpärillistä perunaa
-puolitoista ämpärillistä porkkanaa
-vadillinen herneitä
-pari kourallista härkäpapuja
-runsain mitoin persiljaa
-ämpärillinen pinaattia
-kaksi kourallista chiliä
-pari lehteä lehtikaalia
-pari kourallista mansikoita
-kaksi kesäkurpitsaa
-noin kilo tomaatteja
-muutama ämpärillinen sekä valkea kuulas- että punakaneli-omenaa
-noin kolme ämpärillistä raparperia
-kymmeniä ämpärillisiä herukoita
-ämpärillinen vattuja
-kourallinen karviaisia
-lanttu on vielä nostamatta maasta – sitä on tulossa pari ämpärillistä
Ensi vuonna uudestaan...