• Kultainto

Sähköauto saastuttaa - onko etanolista bensan korvaajaksi?

Päivitetty: huhti 17

  • mainoslinkit merkitty *-merkillä

Edit 1.8.2020: E85 kasvattaa kulutusta noin 28 %


Vastuullinen autoilija ajaa vain selvin päin ja rauhallisessa, tarkkaavaisessa mielentilassa.


Hän ajaa taloudellisesti ja säästää siten polttoainetta.


Huoli ympäristön tilasta on saanut yhä useammat kiinnittämään huomiota paitsi autoilun kustannuksiin, myös autolla ajamisen ympäristövaikutuksiin.


Ekologisimpia autoja ovat turboautot (turboahdettu moottori vähentää polttoaineen kulutusta), biokaasuautot, täyssähköautot ja hybridiautot.


Jos ostaa tai pitkäaikaisvuokraa sähköauton vuonna 2020 tai 2021, voi siihen tietyin ehdoin saada hankintatukea.

Sähköautot ovat tästä huolimatta kalliita.


Lisäksi sähköautot voivat saastuttaa jopa enemmän kuin dieselautot.


Onko sähköauton hankkiminen loppujen lopuksi mikään ympäristöteko?

Sähköauton hyvät puolet – pakokaasuttomuus ja energiapihiys

Sähköauto ei tuota pakokaasuja, ja sen voi ladata Lidlin pihassa tai vaikka omalle katolle asennettavilla aurinkopaneeleilla. Näistä iso plussa.

Sähköautojen energiankulutus on 10–15 kWh/100 km, mikä on huomattavasti pienempi kuin 5 l/100 km vievissä dieselautoissa – tällainen tarvitsee energiaa noin 50 kWh/100 km.


8 l/100 km kuluttava bensiiniauto tarvitsee energiaa jo noin 72 kWh/100 km.


Sähköauton energiakulut ovat keskimäärin alle 2 euroa/100 km, eli useita kertaa vähemmän kuin dieselauton energian kustannukset (noin 5,5 €/100 km, ei huomioitu dieselveroa).


Bensamoottorillisenkin auton energiakustannukset (noin 12 €/km edellä mainitulla kulutuksella) ovat kalliimmat kuin sähköauton energiakulut.


Energiankulutuksen vähyys on ehdottomasti hyvä asia. Kun säästää energiaa, säästää rahaa ja luontoa joka päivä.

Sähköauton huonot puolet – kallis sähköauto voi saastuttaa jopa enemmän kuin dieselauto

Sähköauton huono puoli numero 1 on näin pihin ihmisen mielestä tietenkin sen hankintahinta.


Suomen halvin sähköauto, pikkuinen Seat Mii electrickin maksaa noin 15 400 euroa.

Yhtä huono juttu on se, että sähköauto voi saastuttaa ympäristöä jopa enemmän kuin nelipyöräisenä saastutusmasiinana pidetty dieselauto!


Asian laita on näin, jos sähköauto ladataan uusiutumattomalla energialla.


Jos sähköauton lataa hiilivoiman sijaan tuuli- tai aurinkovoimalla (tai ydinvoimalla), voi autoa ajaa lähes ilman hiilidioksidipäästöjä.


Toki ekosähkönkin tuottamisessa on omat, välilliset päästönsä.


Esimerkiksi vanhojen aurinkopaneelien hävittäminen aiheuttaa jo nyt jäte- ja ympäristöongelmia – paneeleissa on alumiinia, lasia, muovia, kuparia, kaapeleita, piitä ja vaihtosuuntaajia, joiden oikeaoppinen kierrättäminen tuottaa päänvaivaa. Asiasta voi lukea lisää täältä.


Lisäksi on otettava huomioon auton valmistamisen aiheuttamat päästöt.


Moni ei tiedä, että sähköauton valmistamiseen kuluu noin 33 % enemmän energiaa kuin vaikkapa dieselauton valmistamiseen.


Sähköautoa voi hyvällä omallatunnolla kutsua dieselautoa ympäristöystävällisempi vasta, kun sähköautolla on ajettu 50 000–70 000 km.


Tässä vaiheessa auto on kirinyt kiinni dieselauton ekologisuudessa.

Eniten energiaa kuluu sähköauton akun valmistukseen, joten kun pohtii sähköauton ekologisuutta, kannattaa huomio kiinnittää varsinkin akun kokoon, akkukemiaan ja akun valmistusmaahan.


Monet sähköautojen akut valmistetaan Etelä-Koreassa, missä käytettävästä sähköstä yli 90 % on tuotettu fossiilisilla polttoaineilla.

Lisäksi akkujen tekeminen vaatii huimia määriä raaka-aineita, joiden kaivaminen ei ole ongelmatonta.


Sähköautoon tarvitaan noin 12 kg kobolttia, mistä valtaosa tulee Kongon demokraattisesta tasavallasta. Tähän liittyy myös eettisiä ongelmia, sillä kaivosolosuhteet ovat vaaralliset, ja niissä työskentelee lapsia.


Sähköautojen akkuihin tarvitaan myös litiumia, minkä paljon vettä vaativa tuotanto kuivattaa jo ennestään kuivua alueita Etelä-Amerikassa.


Sähköautojen akkuihin tulee myös grafiittia. Kaksi kolmasosaa grafiitista tulee Kiinasta, missä kaivuutoiminta on saastuttanut juomavesiä.


Lue lisää Kiinan ympäristötuhoista esimerkiksi BBC:n artikkelista.

Sähkö- ja hybridiautojen akuille ei ole Suomessa toimivaa kierrätysjärjestelmää, muusta maailmasta puhumattakaan.


Litiumista kerätään talteen alle prosentti, ja neodyymimagneettien mukana kaatopaikoille päätyy vieläkin kallisarvoisempia metalleja.


Vanha auto kannattaa ajaa loppuun.
Vanha auto kannattaa ajaa loppuun.

Aja ensin vanha auto loppuun

Arjen säästövinkit pitävät melkein aina sisällään kehotuksen käyttää ensin vanha paita/kahvinkeitin/porakone loppuun, ja ostaa vasta sitten uusi.


Aivan sama juttu autojen kanssa – kun haluat säästää rahaa ja luontoa, aja ensin vanha auto loppuun (vaikka se olisi dieselauto), ja osta vasta sitten uusi, huolella valittu auto.


Suomalaiset ovat osanneet noudattaa tätä neuvoa ilman minun interventiotanikin.


Suomalaiset ajavat koko ajan vanhemmilla autoilla – Suomen henkilöautokanta vanheni 2010-luvulla miltei kahdella vuodella, joten vuonna 2019 suomalaisen auton keski-ikä oli 12,2 vuotta.


Auto menee romuttamolle keskimäärin vasta 21-vuotiaana (romutusikä nousi viime vuosikymmenellä 1,7 vuodella).


Vanhimmat autot ovat Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa – sikäläisten autojen keski-ikä on 14,2 vuotta.


Meidänkin VW Bora on jo noin 21,5 vuotta ja mittarissa on reilu 300 000 km, mutta mitään pahaa sanottavaa ei löydy.


Siinä vaiheessa, kun korjaustarpeet tihenevät ja korjauskustannukset kasvavat, on pakko harkita auton vaihtoa – esimerkiksi hybridiin, millä pärjää latausverkoston ulkopuolellakin.


Vanhalla autolla ajamisen ekologisuutta voi parantaa muun muassa opettelemalla taloudellisen, polttoainetta säästävän ajotavan, huollattamalla auton säännöllisesti, uusimalla renkaat, muistamalla esilämmityksen, poistamalla turhat kuormat, välttämällä ilmastoinnin käyttämistä ja suosimalla asfalttiteitä.

E85 – vinkki vitonen vanhan bensa-auton omistajalle?

Elintarviketeollisuuden jätteistä valmistettu E85-polttoaine on noin kolmanneksen edullisempaa kuin bensiini.


E85-polttoainetta saa jo monilta huoltoasemilta, joten teillämme liikkuu tuhansia etanoliautoja.


E85-muutossarjan avulla vanhankin bensiiniauton voi muuttaa etanoliautoksi, minkä jälkeen moottorinohjaus- ja polttoainejärjestelmä pystyy käyttämään edullista, korkeaoktaanista E85-etanolipolttoainetta.


Autoon voi tankata edelleen myös tavallista bensiiniä, tai bensiinin ja E85-polttoaineen sekoitusta.


Etanoliautoissa esiintyy edelleen jonkin verran ongelmia, joten tämä arjen säästövinkki ja tapa säästää autoin kuluissa ei ole lyönyt läpi odotetulla voimalla.


E85-polttoainetta pitää ruiskuttaa enemmän, koska sen energiatiheys on pienempi kuin bensiinin.


Jos polttoainetta ei muutostyön jälkeen saada syötettyä tarpeeksi, moottorin paloreaktio ei toimi kuten pitäisi.


Autossa voi olla käynnistysongelmia, ja kaasutuksessa voi tuntua tehottomuutta. Ajan kanssa nämä sakkaamiset voivat synnyttää vaurioita.


On hyvä muistaa, että aina kun auton moottoriohjausta manipuloidaan, voi tulla ongelmia, ja vian etsintä on vaikeampaa, kun kokonaisuutta ei ole alkuperäisessä kuosissaan.


Lisäksi etanoli on metallipinnoille voimakkaampi kemikaali kuin bensiini, eikä sen pitkäaikaisvaikutuksia vielä tunneta.


Toisaalta, E85-polttoaineissa on suojaavia lisäaineita, ja auto saattaa joka tapauksessa kulua loppuun, ennen kuin suhteellisen hitaasti etenevät korroosiomuutokset ehtivät aiheuttaa isompaa tuhoa.

Tässä vaiheessa emme voi täysin rinnoin suositella muuntoauton ostamista tai oman auton polttoainejärjestelmän manipuloimista.


Jos on valmis ottamaan riskin, voi huomata säästävänsä paljon rahaa vähemmän kuluttavalla autolla – ja samalla pienenevät autoilun hiilidioksidipäästötkin!


Mainittakoon vielä, että omalla riskillä voi tavalliseenkin bensa-autoon tankata bensiinin ja E85-etanolin sekoitusta, mutta vaurioriski on olemassa.Näin paljon voit säästää rahaa muuntoautolla

Etanoliasennus on mahdollista, jos auto on otettu käyttöön ennen tammikuuta 2007, sillä vanhemmilla autoilla on väljemmät päästönormit.


Uudempiin autoihin, dieselautoihin tai suorasuihkumoottoriautoihin muutossarjaa ei voi asentaa.


Jos laittaisin vanhaan volkkariini muutossarjan, maksaisi se ehkä 600 euroa. Kilpailuta alueesi autokorjaamot ilmaiseksi osoitteessa *Autojerry.fi, niin näet tarkemman hinnan työlle.


EDIT 1.8.2020: E85-polttoaineen kulutus on noin 28 % suurempi kuin bensan menekki.

Kun haluat laskea, kuinka paljon voisit säästää ja kuinka paljon voisit vähentää autoilun hiilidioksidipäästöjä siirtymällä käyttämään E85-polttoainetta, tsekkaa säästölaskuri osoitteessa https://eflexfuel.fi/saastolaskuri. Säästölaskurissa on huomioitu polttoaineen kulutuksen kasvu.

Volkkarillani ajetaan vuodessa noin 30 000 km, ja se kuluttaa keskimäärin 8,5 satasella. Bensan hinta on noin 1,5 €/l, ellei hae halpaa bensaa Venäjältä.


Jos ajaa bensalla 30 000 km vuodessa, uppoaa polttoaineeseen 3825 euroa vuodessa. Fossiiliset hiilidioksidipäästöt ovat noin 190 g/km, eli 5 700 kg.


Hiilidioksidipäästöt vähenevät kenties jopa 80 % heti etanoliasennuksen jälkeen.


On mahdollista, että ensimmäisenä vuonna auton päästöt ovat 5 700 kg sijaan enää 1 140 kg, mikä tarkoittaisi 4 560 kg säästöä.


Tosin lähipäästöjen, typen, palamattomien hiilivetyjen ja hään osalta tulokset voivat jopa kohota entiseen verrattuna...


Jos E85-polttoaineen hinta on 1 euro per litra, saavuttaa ensimmäisenä kolmena vuonna rahallisia säästöjä noin 1683 euroa, eli 561 euroa per vuosi.


Tosin muutostyö maksaa arviolta 600 euroa, joten ensimmäisen kolmen vuoden säästöt ovatkin noin 1083 euroa, eli 361 euroa per vuosi.


Aivan järkyttävän suuria säästöjä ei siis ole näillä luvuilla luvassa - paitsi ympäristön suhteen.


On nimittäin mahdollista, että muutostyön tekeminen (minun autooni) säästäisi kolmessa vuodessa 12 654 kg fossiilisia CO2-päästöjä eli suurin piirtein saman verran, kun noin 35 henkilölentoa Helsingistä Brysseliin ja takaisin aiheuttaisi.