- Kultainto
Satokausikalenterilla säästät rahaa ja ympäristöä
Päivitetty: 7. marras 2020

Satokausikalenterilla säästät rahaa ja ympäristöä
Suomi on sijaintinsa vuoksi maa, jossa satokausi on lyhyt, ja saadaksemme kasviksia ympäri vuoden niitä on tuotava ulkomailta.
Niin kutsuttu luonnollinen sesonkiajattelu on vuosikymmenien kuluessa hävinnyt ja Suomessa kasvatetaan keinovalon ja -lämmön avulla ympärivuotisesti kasviksia, jotka eivät avomaalla menestyisi.
Suomalaiset ovat tottuneet ostamaan kotimaista tomaattia ja kurkkua vuodenajasta riippumatta, vaikka niiden hintaan etenkin talvisaikaan joudutaan lisäämään melkoinen määrä lämmityskustannuksia.
Suomalaisissa ravitsemussuosituksissakin kehotetaan lisäämään marjojen, hedelmien, kasvisten ja täysjyväviljojen käyttöä.
Neuvoa kannattaa seurata, sillä siten ruokavaliostaan saa helposti edullisemman, maukkaamman ja ekologisemman. Sesongin mukaisessa kasvisten käytössä on useita etuja:

HINTA - satokausien mukaan syömällä säästät ruokakustannuksissa
Satokauden kasviksia saa usein halvemmalla, kuin sesongin ulkopuolisia kasviksia. Runsaampi tarjonta ja edullisemmat kasvatus- ja kuljetuskulut näkyvät hedelmiä ja vihanneksia myyvien kauppojen hinnoissa.
EKOLOGISUUS - satokausikalenterilla pienennät hiilijalanjälkeäsi
Koska kotimaan kasvukausi on lyhyt, tarvitsee meidän tuoda ulkomailta kasviksia monipuolisen ruokavalion ja myös kulutustottumustemme toteuttamiseksi.
Satokauden aikana Suomessa kasvatettaviin kasviksiin käytetään lähtökohtaisesti paljon vähemmän keinotekoista energiaa, kuten valoa ja lämpöä.
Lähellä kasvatettujen tuoreiden kasvisten kuljetuksen ja varastoinnin aiheuttamat ympäristöpäästötkin ovat pienempiä.
Kotimaisen sesongin hienoimmat herkut, kuten marjat ja sienet kasvavat viljelemättä luonnossa, eikä niiden kasvattamiseen tarvita lainkaan ulkopuolista energiaa.
Kotimaassa satokaudella viljellyt juurekset ja kasvikset ovat maukkaita ja puhtaita, ja oikeanlaisella säilytyksellä niitä voidaan käyttää jopa seuraavaan satokauteen asti.
Pakastekasvisten kylmäketju tuottajalta tukun kautta kauppaan ja kaupasta kotiin vie merkittävästi enemmän energiaa kuin tuoreen kasviksen säilyttäminen ja kuljettaminen.
MAKU JA TUOREUS - satokauden herkut ovat laaturuokaa
Satokauden aikana kasvikset ovat aina maukkaimmillaan: mehukkaita, värikkäitä ja täyteen mittaansa kasvaneita.
Niiden maku ei ole pilaantunut varastoinnissa tai pitkissä kuljetuksissa. Sesongin aikana on usein myös tarjolla saman kasviksen useita eri lajeja, joiden makuerot voivat olla merkittäviä, ja niiden käytöllä saa uusia vivahteita ruokapöytään.
Parhaimmassa tapauksessa kasvikset saadaan pöytään suoraan pellolta ilman varastointia, jolloin niiden maun lisäksi myös ravinteet säilyvät parhaiten.
Useinhan kasvisten ravinteiden kehittyminen loppuu silloin, kun kasvis poimitaan. Siksi raakana maapallon toisella puolella poimittu kasvis ei Suomeen asti päästyään sisällä ravinteita enää kuin pienen osan verrattuna lähellä kasvaneeseen, tuoreena ruoaksi poimittuun kasvikseen.
Monesti kaukaa tulevat tuotteet myös suojataan muovein, vahoin tai myrkyin kuljetusvaurioilta.
KYSYNNÄN JA TARJONNAN MONIPUOLISTUMINEN - tue sinäkin satokasviksien ottamista valikoimiin
Syömällä satokausien mukaisesti ruokavalioon tulee väistämättä vaihtelua.
Sen sijaan, että söisimme ainoastaan perunaa, porkkanaa, tomaattia, sipulia ja kurkkua, suosimalla sesonkeja päädymme automaattisesti kokeilemaan uusia makuja vuoden ympäri.
Tutustumalla uusiin kasviksiin ja opettelemalla niiden käyttöä monipuolisesti opimme pikkuhiljaa uusiin kulutustottumuksiin.
Kauppiaat joutuvat kysynnän mukaan reagoimaan muutoksiin. Tuottajat voivat myydä tuotteensa, kun ne ovat parhaimmillaan, ja lisääntyneen kysynnän seurauksena uskaltavat myös laajentaa valikoimaansa.
RUOKAHÄVIKIN VÄHENTÄMINEN - satokausia seuraamalla kasvikset päätyvät paremmin käyttöön
Suomalaiset kotitaloudet heittävät joka vuosi henkilöä kohden yli 23 kg ruokaa roskiin, ja tästä huomattava osa on huonoksi menneitä kasviksia.
Sesonkien mukaisen kasvisten käytön lisääntyessä kauppojen ei tarvitse pitää valtavaa varastoa jokaisesta kasviksesta vuoden ympäri.
Kysynnän kohdatessa kunkin kauden tarjonnan, voivat kauppiaat luottaa sesonkituotteiden menekkiin, jolloin sesongin ulkopuolisia kasviksia tarvitaan vähemmän ja samalla ruokahävikki vähenee.
Kuluttaja ei tule ostaneeksi tuotetta, joka seuraavana päivänä on jo nuukahtanut matkattuaan maailman ympäri.
Satokausia seuraamalla opit myös valmistamaan uusia ruokia uusista raaka-aineista, ja opit käyttämään myös hieman nuupahtaneita kasviksia esimerkiksi sosekeittoihin.
Osta satokausikalenteri!
Satokausikalenteri opettaa ihmisiä syömään eri sesonkien mukaisia hedelmiä ja vihanneksia.
Kalenterista voit helposti tarkistaa, mitkä kauden kasvikset ja hedelmät ovat parhaimmillaan.
Samalla säästät rahaa joka päivä, ovathan sesonkikasvikset edullisempia.
Tokihan tiedämme kotimaisten kasvisten kypsymisajat suurin piirtein, mutta ulkolaisten tuotteiden satokausien kohdalla voi olla toisin.
Syyskuussa kalenteri suosittelee kurpitsaa, kotimaista omenaa ja päärynää sekä erilaisia kaaleja, kun taas maaliskuussa suositellaan mandariinia, verigreippiä, papaijaa, bataattia ja kurkumaa.
Satokausikalenteria saa sekä perinteisenä kalenterina, että myös mobiiliversiona.
Otava on julkaissut myös satokausiajatteluun liittyviä opaskirjoja. Monet kauppaketjutkin ovat lähteneet mielellään mukaan satokausikalenteriajatteluun: Useissa kaupoissa satokauden tuotteet ovat hyvin esillä, ja niiden käyttöön opastetaan muun muassa reseptein.
Satokausikalenterin voit tilata esimerkiksi täältä: https://www.satokausikalenteri.fi/
Kyseessä ei ole kaupallinen yhteistyö, vaan kannanotto terveellisemmän, ekologisemman ja edullisemman elämäntavan puolesta.
Alla kuvia ja reseptejä kunkin kuukauden aikana parhaimmillaan ja edullisimmillaan olevista kasviksista.
Tammikuun satokausikasvikset -punakaali ja appelsiini


Reseptivinkit:
* appelsiini-suklaa-raakakakku
Helmikuun satokausikasvikset - pitaija ja veriappelsiini



Reseptivinkit:
* "Instankestävä" smoothie, mm. pitaijaa ja banaania
Maaliskuun satokausikasvikset - kurkuma ja mandariini


Reseptivinkit:
Huhtikuun satokausikasvikset - kukkakaali ja sitruuna


Reseptivinkit:
* 3 uutta valmistustapaa kukkakaalille!
Toukokuun satokausikasvikset - kesäkurpitsa ja tomaatti


Reseptivinkit:
Kesäkuun satokausikasvikset - paprika ja sipuli

Reseptivinkit:
Heinäkuun satokausikasvikset - melonit ja kaali

Reseptivinkit:
* Grillattu hunajameloni ja mascarponevaahto
* 8 uutta tapaa tarjota vesimelonia
Elokuun satokausikasvikset - omena ja peruna

Reseptivinkit:
* Tee itse rapeat ranskalaiset
Syyskuun satokausikasvikset - chili ja persikka

Reseptivinkit:
Lokakuun satokausikasvikset - avocado, palsternakka ja viikuna


Reseptivinkit:
Marraskuun satokausikasvis - granaattiomena


Reseptivinkit:
* Granaattiomenarahka ja miten granaattiomena kuoritaan
Joulukuun satokausikasvis - porkkana

Reseptivinkki: