• Kultainto

Suomalaisten ylikulutuspäivä 2021 yhtä aikaisin kuin ennenkin

Päivitetty: loka 10


Suomalaisten ylikulutuspäivä 2021 on yhtä aikaisin kuin viime vuonnakin.
Suomalaisten ylikulutuspäivä 2021 on yhtä aikaisin kuin viime vuonnakin.

Suomen ylikulutuspäivä 2021 oli 10.4.2021, ja maailman ylikulutuspäivää vietettiin 29.7.2021.


Koronasta huolimatta Suomen ylikulutuspäivä 2021 on edelleen siis jo huhtikuussa.


Suomen ylikulutuspäivä 2020-2021

Vaikka koronavirus sai koko Suomen mullin mallin vähentäen esimerkiksi auto- ja lentoliikennettä, vietettiin Suomen ylikulutuspäivää 2020 5.4.2020.


Se tarkoittaa sitä, että meidän kulutuksemme ylitti maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisten polttoaineiden (kuten kivihiilen) käytön aiheuttamia kasvihuonekaasupäästöjä jo huhtikuun alussa.


Maakohtaista ylikulutuspäivää vietetään aina viime vuoden YK:n tilastotietojen mukaan, eli vuoden 2020 ylikulutuspäivä perustuu vuoden 2019 tilastoihin.


Suomalaisten ekovelkapäivä 2021 perustuu puolestaan vuoden 2020 tilastotietoihin.


Global Footprint Network, joka julkaisee ylikulutuspäivämäärät, kertoo sivuillaan saaneensa runsaasti kyselyjä koronaviruksen vaikutuksista laskennalliseen ylikulutuspäivään.


Sen mukaan on kuitenkin vielä liian aikaista analysoida muuttuneita lukuja.


Oletettavasti vuonna 2021 Suomen ja koko maailman ylikulutuspäivät ovat paljon myöhemmin kuin tavallisesti, onhan koronapandemia vähentänyt kulutusta kaikkialla maapallolla. Edit 10.4.2021: eipä pitänyt paikkaansa ainakaan Suomen osalta


Muotiteollisuus on yksi eniten kuormittavista teollisuuden aloista, tuottaahan se 10 % kaikista hiilidioksidipäästöistä ja 10 % kaikista jätevesipäästöistä. Nyt monet vaatetehtaatkin ovat kiinni, tai toimivat normaalia pienemmällä kapasiteetilla.


Ekovelkapäivät 2021 / Global Footprint Network
Ekovelkapäivät 2021 / Global Footprint Network

Ketkä kuluttavat maapallon resursseja?

Tällä tavoin laskettuna maapalloa kuluttavat vähiten indonesialaiset (ylikulutuspäivä 18. joulukuuta 2021) ja equadorilaiset (ekovelkapäivä 7.12.2021).


Ympäristöystävällisenä ja hiilinegatiivisena maana tunnettu Bhutan ei tällä listalla pärjää.


Bhutan kulutti esimerkiksi vuonna 2020 luonnonvaransa loppuun jo 12.5.2020, eli paljon aikaisemmin kuin sen saastuttamisesta ja luonnonvarojen tuhlaamisesta parjaama Kiina (13.6.2020).


Bhutan ei ole suinkaan niin puhdas ja onnellinen kuin se antaa ymmärtää. Bhutanin ihmisoikeusrikkomukset ja ympäristöongelmat tuppaavat vain jäämään pimantoon.

Tämän vuoden ensimmäisiä ylikuluttajia olivat qatarilaiset – he käyttivät tämän vuoden luonnonvaraosuutensa loppuun jo 9. helmikuuta.Globaali ylikulutuspäivä on aikaistunut joka vuosi. Vuonna 2019 sitä vietettiin jo 29.7.2019. Ekovelkapäivä 2020 oli 22.8.2020, eli melkein kuukautta myöhemmin!


Vuonna 1970 maailman luonnonvarat kulutettiin laskennallisesti loppuun vasta 29.12.1970, joten muutos on joka tapauksessa ollut melkoinen.


Suomalaisten ylikulutuspäivä on vaihdellut huhtikuun 20. päivän ja maaliskuun 25. päivän välillä.


Vuonna 2019 suomalaisten ylikulutuspäivää vietettiin samana päivänä kuin 2020, eli 5.4. Vuonna 2021 tilanne on parantunut vain viidellä päivällä.


Yli 80 % maapallon väestöstä asuu meidän laillamme maassa, missä kulutetaan enemmän kuin luonnonvarat sallivat.


Suomalaisten ylikulutuspäivät 2004–2021

Suomalaisten ylikulutuspäivät 2004–2021:

 • 10.4.2021

 • 5.4.2020

 • 5.4.2019

 • 11.4.2018

 • 8.4.2017

 • 15.4.2016

 • 10.4.2015

 • 6.4.2014

 • 11.4.2013

 • 27.3.2012

 • 29.3.2011

 • 30.3.2010

 • 25.3.2009

 • 8.4.2008

 • 3.4.2007

 • 6.4.2006

 • 11.4.2005

 • 20.4.2004

Artikkelin lopussa on lista maailman ylikulutuspäivistä 1970–2019. Globaali ylikulutuspäivä 2021 tultaneen julkaisemaan 5.6.2021 eli maailman ympäristöpäivänä.

Jos kaikki eläisivät kuten suomalaiset, tarvittaisiin 3,8 maapalloa

WWF:n sivuilta voit lukea lisää suomalaisten ylikulutuksesta. Ympäristöjärjestö WWF:n mukaan suomalaisten ylikulutuksen suurimmat syyt ovat energiantuotanto, liikenne ja ruoantuotanto.


Jos kaikki kuluttaisivat yhtä paljon energiaa, ajaisivat yhtä paljon autoilla ja heittäisivät ruokaa pois yhtä paljon kuin suomalaiset, tarvittaisiin 3,8 maapalloa kattamaan ihmiskunnan tarpeet.


Suomalaiset kuluttavat kaksi kertaa enemmän, kuin mikä on maailmanlaajuinen keskiarvo.


Näin ollen suomalaiset kuluttavat luonnonvaransa symbolisesti loppuun jo huhtikuussa, kun globaalisti laskettuna kunkin vuoden luonnonvarat on käytetty loppuun ”vasta” heinäkuun lopun tienoilla.


Sekin on liikaa: jos kaikki maailman ihmiset kuluttaisivat globaalin keskiarvon mukaan, tarvitsisimme 1,75 maapalloa.


Jatkuva ylikulutus uhkaa heikentää ekosysteemien kykyä tuottaa puhdasta vettä ja ruokaa.


Uskotaankin, että 30 vuoden kuluttua joka neljäs ihminen asuu vesipulasta kärsivässä maassa. Ongelmia on jo nyt.


Noin 700 miljoonaa ihmistä on vailla puhdasta juomavettä.


Meriveden nousu on muuttanut juomaveden entistä suolapitoisemmaksi monissa runsasväkisissä merenrantavaltioissa, ja se näkyy verenpainetautien ja raskauskomplikaatioiden lisääntymisenä.


Kun ravinnon laatu heikkenee, näkyy se aliravitsemuksen ja erilaisten infektiotautien lisääntymisenä.


Esimerkiksi keltakuume on jo päässyt leviämään sellaisille alueille, missä sitä ei ennen ole ollut. Jo tällä hetkellä miljardi ihmistä näkee ajoittaista nälkää.


Merkkejä ylikulutuksesta ovat myös metsäluonnon köyhtyminen ja muun muassa erilaisten kalakantojen muuttuminen uhanalaisiksi.


Läheskään kaikki suomalaisten ylikuluttamisen vaikutukset eivät näy Suomessa, sillä olemme ulkoistaneet monet haitoista kehittyviin valtioihin.


Esimerkiksi öljyn ja kivihiilen tuotannon luonnolle aiheuttamat tuhot (kuten aavikoituminen ja jäätiköiden sulaminen) näkyvät selvemmin muissa maissa kuin Suomessa.


Noin 40 % suomalaisten elintarvikkeiden tuottamiseen tarvitusta maa-alasta on Suomen ulkopuolella, ja ruoan tuottaminen on johtanut ryöstöviljelyyn, metsäkatoon, eroosioon ja monien eri eläinlajien muuttumiseen uhanalaisiksi.


Hyvä esimerkki on palmuöljy, mitä on monissa leivonnaisissa, kekseissä ja uppopaistetuissa ruoissa.


Tämän artikkelin kuvat ja esimerkiksi orankien ahdinko kertovat, mitä palmuöljyviljelmät tekevät Borneon sademetsille.

Saippuoissa ja muun muassa kekseissä käytetty palmuöljy johtaa Kaakkois-Aasian sademetsien häviämiseen.
Saippuoissa ja muun muassa kekseissä käytetty palmuöljy johtaa Kaakkois-Aasian sademetsien häviämiseen.

Ilmastonmuutos etenee koronasta huolimatta

Vaikka koronavirus on yksi suurimmista huolistamme tällä hetkellä, ei ilmastonmuutos ole kadonnut mihinkään.


Päästöjen väliaikainen pieneneminen ei riitä peruuttamaan ilmastonmuutosta, mikä johtuu ylikulutuksen aiheuttamista jättimäisistä hiilidioksidipäästöistä.


Kiinan ja muiden teollisuusmaiden pelätään vain lisäävän tuotantokapasiteettiaan pandemian jälkeen, jotta ne voisivat kompensoida koronakriisin aikaisia tappioita.


Ilmastonmuutos aiheuttaa muun muassa säätuhoja.


Aasian viime vuosikymmenten pahimmissa myrskyissä ja tulvissa on kuollut yli 200 000 ihmistä, ja helleaallot ovat surmanneet suomlaisiakin.


Suomen vuoden 2010 helleaalto johti 500 ihmisen kuolemaan, kun taas Venäjällä kuoli peräti 50 000 ihmistä.


Keski-Euroopassa elokuun 2003 helleaalto tappoi 75 000 ihmistä, lähinnä vanhuksia ja perussairaita.


Äärimmäiset sääilmiöt eli kuivuus ja tulvat ovat heikentäneet useiden Afrikan maiden talouksia ja lisänneet pakolaisuutta.


Kuivuus on niin Somalian kuin Libyankin kriisien takana, ja se on vaikuttanut myös esimerkiksi Syyrian poliittiseen tilanteeseen.


Tulevaisuudessa poliittisia kriisejä, sisällissotia ja pakolaisuutta sekä esimerkiksi tuholaisongelmia tullee esiintymään entistä enemmän, ellei ilmastonmuutosta saada aisoihin.


Kalleimmat säätuhot ovat tapahtuneet Yhdysvalloissa.


Hurrikaani voi saada aikaan jopa 150 miljardin dollarin vahingot.


Vähemmän kehittyneille maille hurrikaanit ovat erityisen tuhoisia: Dominica menetti vuonna 2017 250 % bruttokansantuotteestaan, ja vuoden 2015 hurrikaani vei siitä yhdessä päivässä 90 %.


Ilmastonmuutosta ja ylikulutusta vastaan voi taistella yksilötasollakin.
Ilmastonmuutosta ja ylikulutusta vastaan voi taistella yksilötasollakin.

Kiertotalous takaisin osaksi arkea

Kiertotalous oli vuosisatoja tai oikeastaan vuosituhansia aivan tavallista arkea.


Työkalut ja tarve-esineet korjattiin yhä uudestaan ja uudestaan.


Talosta toiseen kulki niin padankorjaajia eli patureita, kahvipannujen korjaajia eli tinureita kuin muitakin kotitaloustavaroiden korjaajia.


Vaatteita paikattiin niin kauan, että uudelle paikalle ei enää ollut sijaa: siinä vaiheessa paidasta tehtiin rätti tai matonkuteita.


Eläinten ja ihmisten ulosteiden ravinteet pääsivät takaisin kiertokulkuun, kun ne levitettiin pelloille.


Asiantuntijat suosittelevat nyt paluuta kiertotalouden periaatteiden äärelle.


Kiertotaloudesta uskotaan löytyvän vastauksen niin ylikulutukseen kuin sen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen.


Kiertotalous tarkoittaa muutakin kuin jätteiden lajittelua ja kierrättämistä sekä jätteettömyyteen tähtäämistä. (Lue artikkelini lajittelusta, kierrätyksestä ja jätteettömyydestä täältä.)


Kiertotaloudella tarkoitetaan kokonaan myös kokonaan uutta ajattelumallia, millä tähdätään tuotteiden käyttöiän pidentämiseen ja luonnonvarojen liikakäyttöä vähentävien ratkaisujen edistämiseen.


Tavoitteena on esimerkiksi käyttää uudelleen jo käytettyjä luonnonvaroja ja vähentää teollisuuden kasvihuonekaasupäästöjä.Kulutuksen vähentäminen on jokaisen vastuulla

Ylikulutus ei vähene yksinomaan poliittisilla päätöksillä, kuten kiertotaloutta edistävien innovaatioiden tukemisella.


Jokainen yksittäinen ihminen voi vaikuttaa asiaan omilla valinnoillaan. Isot virrat syntyvät pienistä puroista, joten kaikista vähäpätöisimmiltäkin tuntuvilla valinnoilla on vaikutusta.


Otetaan esimerkiksi turhaan seinässä oleva puhelimen laturi.


Se ei vie paljoa sähköä yhdeltä ihmiseltä, mutta jos 3 miljoonaa suomalaista pitää laturia aina seinässä, kuluu hukkaan niin paljon energiaa, että sillä voitaisiin lämmittää 40 sähkölämmitteistä omakotitaloa!


Monet arjen säästövinkit ovat samalla vinkkejä, joilla voidaan säästää luonnonvaroja, vähentää jätteiden syntymistä, hillitä ilmastomuutosta ja pidentää tuotteiden elinkaaria.


Tässä muutama WWF:n vinkki, millä saat parempaan tasapainoon sekä taloutesi että hiilijalanjälkesi.


1. Syö kasvispainotteisesti

Varsinkin eläinperäisillä tuotteilla on suuret ympäristö- ja ilmastovaikutukset.

Vinkkejä kasvispainotteiseen ruokavalioon voit etsiä vaikkapa satokausikalenteria koskevasta artikkelistani.


Ruokahävikistä ja sen vähentämisestä voit lukea artikkelistani: Viisi tapaa vähentää ruokahävikkiä ja säästää


2. Suosi joukkoliikennettä ja vähennä lentämistä

Maata pitkin matkustaminen on paitsi ekologista, myös trendikästä – lue lisää Matkamessuista 2020.


3. Säästä sähköä ja valitse uusiutuvaa energiaa

Vaihda sähkösopimus tuuli- ja aurinkovoimaan.


Säästä energiaa aina kun voit, eli esimerkiksi alentamalla sisälämpötilaa, sammuttamalla valot tyhjästä huoneesta, lyhentämällä suihkussaoloaikaa ja valitsemalla energiatehokkaita kodinkoneita.


Lisävinkit sähkön säästämiseen täältä.

4. Muuta pienempään asuntoon

Pieni ja energiatehokas asunto säästää rahaa ja energiaa.


5. Vähennä kuluttamista ja suosi käytettyä

Voisiko tuotteen jättää ostamatta, vuokrata tai lainata? Entä voisiko vanhan tuotteen vielä korjata tai tuunata?


Valitse kirpputorit pikamuodin sijaan.


6. Vaikuta ja kannusta

Mitä useampi vaatii päättäjiltä konkreettisia toimia ympäristön hyväksi, sen parempi – valitse siis huolella vaaliehdokkaasi, kirjoita poliitikoille tai laadi mielipidekirjoitus, osallistu ympäristötapahtumiin tai toimi ympäristöjärjestöjen vapaaehtoisena.


Voit kannustaa muita aivan tavallisessa arkielämässäsi näyttämällä esimerkkiä, houkuttelemalla mukaan ilmastotalkoisiin ja vaikka tsemppaamalla ilmastosissejä somessa.


Voit vaikuttaa myös suosimalla vastuullisesti tuotettuja tuotteita ja vaatimalla yrityksiltä vastuullisuutta – esimerkiksi ehdottamalla kierrätettyjen pakkausten käyttöön ottoa.


Jo moni yritys käyttää pahvilaatikot uudelleen, tai lähettää tuotteet panttia vastaan palautettavissa pakkauksissa.Maailman ylikulutuspäivät 1970–2021 & artikkelissa käytetyt lähteet

Maailman ylikulutuspäivät vuosina 1970-2021.


70-luku:

 • Joulukuu 29, 1970

 • Joulukuu 20, 1971

 • Joulukuu 10, 1972

 • Marraskuu 26, 1973

 • Marraskuu 27, 1974

 • Marraskuu 30, 1975

 • Marraskuu 16, 1976

 • Marraskuu 11, 1977

 • Marraskuu 7, 1978

 • Lokakuu 29, 1979

80-luku:

 • Marraskuu 4, 1980

 • Marraskuu 11, 1981

 • Marraskuu 15, 1982

 • Marraskuu 14, 1983

 • Marraskuu 6, 1984

 • Marraskuu 4, 1985

 • Lokakuu 30, 1986

 • Lokakuu 23, 1987

 • Lokakuu 15, 1988

 • Lokakuu 11, 1989


90-luku:

 • Lokakuu 11, 1990

 • Lokakuu 10, 1991

 • Lokakuu 12, 1992

 • Lokakuu 12, 1993

 • Lokakuu 10, 1994

 • Lokakuu 4, 1995

 • Lokakuu 2, 1996

 • Syyskuu 29, 1997

 • Syyskuu 29, 1998

 • Syyskuu 29, 1999

2000-luku:

 • Syyskuu 23, 2000

 • Syyskuu 22, 2001

 • Syyskuu 19, 2002

 • Syyskuu 9, 2003

 • Syyskuu 1, 2004

 • Elokuu 25, 2005

 • Elokuu 19, 2006

 • Elokuu 14, 2007

 • Elokuu 14, 2008

 • Elokuu 18, 2009

2010-luku:

 • Elokuu 7, 2010

 • Elokuu 4, 2011

 • Elokuu 4, 2012

 • Elokuu 3, 2013

 • Elokuu 4, 2014

 • Elokuu 5, 2015

 • Elokuu 5, 2016

 • Elokuu 1, 2017

 • Heinäkuu 29, 2018

 • Heinäkuu 29, 2019

2020-luku:

 • Elokuu 22, 2020

 • Heinäkuu 29, 2021