• Kultainto

Vähennä veden kulutusta: hyödynnä sadevesi ja osta ekovessa / kuivakäymälä

Päivitetty: syys 6


Suomessa on maailman puhtain juomavesi, mutta kannattako sitä käyttää vessanpytyn huuhtelemiseen?

Vähennä veden kulutusta: hyödynnä sadevesi ja osta ekovessa / kuivakäymälä

Useammin kuin kerran on tullut todettua, että parhaat arjen säästövinkit ovat usein myös ekovinkkejä. Kulutusta vähentämällä voi pienentää niin hiilijalanjälkeään kuin kuukausikulutustaan. Tämä pätee myös silloin, kun puhutaan vedenkulutuksesta.


Kun säästää vettä, ei säästä vain vesilaskussa: samalla raakaveden hankinta- ja puhdistustarve vähenevät, veden pumppaamiseen tarvittavan energian määrä vähenee ja jäteveden käsittelytarve vähenee. Juomavetemme puhdistamiseen käytetään puhdistuskemikaaleja, ja sen kuljettaminen kotiin ja takaisin jätevedenpuhdistamolle vie paljon energiaa. Erityisesti kannattaa säästää lämmintä vettä, sillä näin vähentää energian kulutusta. Jopa viidesosa energiankulutuksesta kotona kuluu veden lämmittämiseen!


Meidän oma vetemme tulee omasta kaivosta, mutta se pumpataan ylös sähköllä, käytetään humusta ja rautaa poistavien suodatinten kautta ja imeytetään maahan oman sähkökäyttöisellä pumpulla varustetun puhdistusjärjestelmän läpi, joten kaivovetemme ei suinkaan ole ilmaista.


Lue myös: säästä sähkölaskussa aurinkopaneeleilla


Vedenkulutus on toki vähentynyt viimeisten vuosikymmenten aikana. 1970-luvulla suomalaiset käyttivät jopa 400 litraa vuorokaudessa, mutta kodinkoneet ja suihkut ovat sittemmin kehittyneet enemmän vettä säästäviksi. Myös asennemuutos on johtanut siihen, että suomalaiset käyttävät enää ”vain” reilut 150 litraa vettä vuorokaudessa.


150 litran päivittäinen vedenkulutus tarkoittaa 15 ämpärillistä

Meillä oli remontin takia vesi poikki lähes kaksi kuukautta. Tuona aikana puhdasta vettä kului vuorokaudessa noin 5–7 litraa, sillä sitä tarvittiin ihmisten ja eläinten juomavedeksi, teevedeksi, perunoiden keittämiseen ja salaattiainesten pesuun. Ränneistä kerättyä sadevettä meni siivoamiseen ja käsien pesuun noin 10 litraa päivässä ja tiskaamiseen (saunassa) 15 litraa. Pesulla käytiin kolmen päivän välein, ja siihen kului kahdelta ihmiseltä yhteensä noin 60 litraa. Vesivessaa meillä ei ole lainkaan, joten se ei nosta vedenkulustamme. Pyykinpesuun kulunutta määrää en osaa arvioida, sillä pesimme pikkupyykkiä vain satunnaisesti, ja muut vaatteet pestiin kolme kertaa sukulaisten pyykinpesukoneella. Jos pyykinpesua ei siis oteta lukuun, kului kahdelta ihmiseltä vuorokaudessa keskimäärin 51,5 litraa vettä.


Koska jouduimme ostamaan juomaveden ja jännittämään sadeveden riittämistä, testasimme lähes kaikki mahdolliset vedensäästövinkit. Lue lisää erilaisista (äärimmäisistäkin) tavoista säästää vettä!


1. Veden säästäminen peseytymisessä

Noin 40 prosenttia suomalaisten kotitalouksien vedenkulutuksesta johtuu peseytymisestä. Muita merkittäviä kulutuskohteita ovat WC-pytyn huuhtelu (26 %), ruokailu (22 %) ja pyykinpesu (13 %).Kevyt versio veden säästämiseen kotona

* Käy kylvyssä mahdollisimman harvoin


* Lyhennä suihkuttelua edes parilla minuutilla, niin säästät vesilaskussa useita kymmeniä euroja vuositasolla. Sammuta suihku saippuoinnin ajaksi, vaikka tulisi kylmä.


* Kerää veden lämpiämistä odotellessasi juoksuttamasi vesi ämpäriin. Vettä saattaa tulla juoksuttaneeksi jopa 10 litraa per minuutti, joten tällä vedellä saa myöhemmin pestyä salaattitarpeet, ja sitten vielä vedettyä vessan.Raaka versio veden säästämiseen kotona

* Peseydy ämpärin ja vesikauhan avulla, mieluiten tietenkin sadevedellä.


Sadeveden kerääminen vesikouruista. Vesi johdetaan putkesta saunaan

Sadevesi tulee saunaan hanasta

Perinteisempi tapa kerätä katolta tulevaa sadevettä

2. Kerää sadevesi talteen

Sadevettä kannattaa kerätä talteen! Näin säästää vesilaskussa: vesiämpärien avulla voit säästää rahaa joka päivä. Yhden sateen aikana noin sataneliöiseltä katolta saattaa tulla alas 5000 litraa vettä. Sadevettä voi hyödyntää paitsi peseytymisessä, myös vessan huuhteluvetenä, pyykinpesussa, autonpesussa tai vaikka kasvimaan kastelussa.

Myös kasvihuoneen räystäskouruista valuvat vedet kannattaa hyödyntää.

Tämän artikkelin luettuasi huomaat, että ekologisessa ja pihissä kotitaloudessa tarvitaan paljon ämpäreitä! Ei siis ihme, että suomalaiset ovat niin ämpärihullua kansaa:


Iltasanomat 11.4.2019: Kuva: Ilmaiset ämpärit saivat 500 ihmistä asettumaan 150-metriseen jonoon Tampereen Tesomalla – ”Tuntuu ihanalta”


Iltasanomat 5.10.2019: "Mujin Suomen maajohtaja Toshiko Tanaka huomasi, että suomalaiset ostavat todella paljon ämpäreitä."

Kuivakäymälä on siisti vaihtoehto vesivessalle

3. Veden kulutuksen vähentäminen vessassa


WC-asiointi vie 26 % veden kokonaiskulutuksesta. Mitä jos hankkisitkin kuivikekäymälän tai jättäisit joka toisen huuhtelun väliin?Kevyt versio veden säästämiseen vessassa

* Käytä hammasmukia


* Hanki vessaan bioroskis sen sijaan, että heittäisit niistetyt vessapaperit pyttyyn.


* Kerää sadevedet ja pyykinpesukoneen poistovedet talteen huuhdellaksesi niillä pytyn


* Pissan jälkeen vessaa ei ole pakko vetää: ”If it’s yellow, let it mellow; if it’s brown, flush it down”


* Uusi wc-pytty vettä säästävään malliin. Normaali vessanpönttö vie vettä 6 litraa per huuhtelu, mutta ennen vuotta 1976 asennetut istuimet kuluttavat jopa 9 litraa (tätä aiemmin vessan vetäminen vei peräti 12 litraa). Nykyaikaiset pöntöt kuluttavat vain 1,5–2 litraa, jos huuhtelet pelkät pissat; kakkahädän jälkeinen huuhtelu vie 4 litraa (eli vain kolmanneksen entisestä).Raaka versio veden säästämiseen vessassa

* Hanki ekovessa eli kompostikäymälä sisälle.

Kuivikekäymälä sopii myös sisätiloihin

Kuivakäymälä on siisti ja hajuton myös asuinrakennuksen sisällä. Meidän kuivakäymälämme on Biolanin 50 litran kuivikekäymälä, mikä maksaa uutena 200–260 euroa. Tuuletusputki, mikä pitää hajut poissa sisältä, on ostettava erikseen (noin 35 euroa). Turpeen läpi valuvan virtsan eli suotonesteen keräysastiaksi käy mikä tahansa kanisteri, esimerkiksi tyhjä tuulilasinpesunestekanisteri (kuvassa oikeassa reunassa olevan puulaatikon takana piilossa). Minimoin hajuhaitat laittamalla suotonesteputken ja kanisterin väliin kumitiivistekorkin, joita löytää kotiviinin valmistamiseen suunnattuja tarvikkeita myyvistä verkkokaupoista. Viiden litran pissakanisteri pitää tyhjentää päivittäin. Laimennettu pissa on onneksi oikein hyvää lannoitetta nurmikolle ja kesäkukille! Keväällä virtsa toimii ilmaisena ja luonnollisena kompostiherätteenä.


Meidän piti rakentaa istuimelle jalusta, jotta suotoneste pääsisi virtaamaan pois säiliöstä (neste ei virtaa ylöspäin). Jalustan edessä on irrotettava jalkatuki, ja vielä matala jakkara sille kiipeämistä varten. Vessan seinässä on grillikatoksen ovenkahva turvallisuustekijänä.


Jokaisen vessassa käynnin jälkeen säiliöön on hyvä heittää hieman turvetta (kuvassa sinkkitynnyrissä). Turvesäkki maksaa noin 6 euroa, ja sellainen kestää päivittäisessä käytössä parisen kuukautta. Turpeen avulla vessa pysyy hajuttomana, ja jätökset alkavat saman tien kompostoitua.


Komposti tekee ruoantähteistä ja kakasta hyvää multaa kasveille.

Biolanin kuivikekäymälän säiliö täyttyy noin kolmessa viikossa (kahden ihmisen toimesta, joista molemmat työskentelevät pääasiassa kotoa käsin). Säiliö on helppo käydä tyhjentämässä pihalla olevaan kompostiin. Jos omakotitalo tai kesämökki sijaitsee rannalla, kannattaa varmistaa alueen viranomaisilta, kuinka kaukana rannasta kompostin pitää sijaita, ja onko sen oltava lämpöeristetty. Muussa tapauksessa riittää tavallinen lehti- tai puutarhajätekompostori. Kahden vuoden päästä jätökset voi käyttää maanparannusaineena ja kasvualustana.


4. Veden kulutuksen vähentäminen kotitaloustöissä


Kevyitä tapoja vähentää veden kulutusta siivotessa, tiskatessa, kokatessa ja pyykätessä:


* Siivousämpäriä ei tarvitse täyttää äärimmilleen


* Astianpesukone ja pyykkikone kannattaa laittaa päälle vasta, kun se on täynnä


* Suosi vettä ja energiaa säästäviä pesukonemalleja. Muista myös hyödyntää laitteiden kevyt- ja puolitäyttöohjelmia. 15 minuuttia riittää mainiosti niin astioille kuin tavalliselle pyykille


* Mikäli sinulla ei ole tiskikonetta, kannattaa harkita sellaisen hankkimista, mulla sillä välin välttää pesemästä astioista juoksevan veden alla. Jos pesee tai huuhtelee astiat juoksevalla vedellä, voi tulla käyttäneeksi jopa 130 litraa vettä. Tulpan avulla selvinnet noin 30 litralla. Vain kaikista likaisimmat astiat on huuhdeltava ennen astianpesukoneeseen laittamista.

* Säästä perunoiden ja munien keitinvesi huonekasvien


* Pese kasvikset kulhossa, minne olet kerännyt suihkussa keräämäsi ylimääräisen veden – kasvisten pesun jälkeen vesi kelpaa vielä wc-pytyn huuhtelemiseen'


* Laita juomavettä kannussa jääkaappiin, niin sinun ei tarvitse laskea vettä turhaan saadaksesi kylmää ja raikasta juotavaa


* Kokkaa ja leivo vain sellaisia ruokia, joiden valmistaminen aiheuttaa vähän tiskiä – esimerkiksi yhden pannun ruoat tai one pot meals


Veden- ja energiankulutuksen vähentäminen vaatii koko perheen panosta

5. Muita vinkkejä vedenkulutuksen vähentämiseen

Ota tarvittaessa yhteyttä LVI-asentajaan: uusimalla tai päivittämällä hanat sekä vesikalusteet säästät jopa tuhansia euroja.


* Korjauta vuodot

Hanojen ja wc-istuinten vuodot kannattaa korjauttaa heti: tiputtava hana haaskaa vettä noin 25 kuutiota vuodessa (noin 150 euron edestä). Vuotava wc-pytty voi aiheuttaa tuhansien eurojen vesi- ja energialaskun, sillä sen kautta voi kulua vettä hukkaan jopa 1500 kuutiota. Kannattaa muistaa myös se, että vesivuodot voivat aiheuttaa vaurioita talon rakenteille, joten on hyvä tarkkailla vesimittarin lukemia. Vesimittarin tulisi pysähtyä, kun vettä ei käytetä.


* Pienennä veden virtaamaa

Pienennä hanojen ja suihkujen virtaamia virtauksenrajoittimilla eli paineenalennusventtiilillä. Suihkupään ja vesiletkun tai vesihanan sekoittimen ja suuttimen väliin voidaan myös asentaa tiiviste, missä on normaalia pienemmällä reiällä varustettu reikä eli kuristin – näin veden virtaama vähenee kymmenestä kolmeenkymmeneen prosenttia.


Vaihtamalla vanhat kaksiotehanat uusiin yksiotehanoihin vettä säästyy 10–25 prosenttia. Pesualtaan yksiotehana maksaa asennettuna noin 100 – 150 euroa, ja uusi suihkusekoitin 200–250 euroa, joten hankinta on maksanut itsensä takaisin parissa vuodessa. Kannattaa valita yksiotehana, missä on veden virtaamaa entisestään rajoittava ekonappi tai ekovipu.

Jos vähennät vedenkäyttöä 60 litralla päivässä, säästät 100 euroa vuodessa!

Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon se, että kulutamme vettä myös välillisesti, sillä vettä kuluu tarvitsemiimme palveluihin ja tuotteisiin. Käytämme vettä välillisesti keskimäärin 4000 litraa päivässä, sillä esimerkiksi farkkujen valmistaminen vie vettä yli 10 000 litraa, ja pihvin tuottaminen jopa 3200 litraa. Entäs yksi kahvikupillinen (joita menee suomalaisilla useampikin päivässä): se vaatii vettä 140 litran edestä!


*** Tekstissä mainoslinkkejä ***

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now