• Kultainto

Kurkkaa roskakaappiini - zero waste ja lajitteleminen

Päivitetty: heinä 3

** tekstissä mainoslinkkejä, merkitty *-merkillä **

Metalli- ynnä muiden pakkausten kierrättäminen säästää ympäristöä.
Metalli- ynnä muiden pakkausten kierrättäminen säästää ympäristöä.

Kotitaloudessa syntyy päivittäin yllättävän suuri määrä roskia: muovipakkauksia, lasipulloja, paperitolloja, käytettyjä kahvinporoja ja perunankuoria.


Tässä artikkelissa vastaamme siihen, miksi kannattaa kierrättää ja lajitella. Kerromme myös sen, miten roskien kanssa tulee toimia, ja mitä tarkoittaa zero waste -elämäntapa.Miksi kannattaa lajitella ja kierrättää?

Jos kaikki omakotitalon jätteet laitettaisiin samaan sekajäteastiaan, jouduttaisiin se tyhjentämään kenties jopa kahden viikon välein.


Yksi tyhjennyskerta maksaa noin 5 euroa, jolloin jätemaksut olisivat (vuosittaisen perusmaksun lisäksi) 10 euroa kuussa.


Jätehuoltoa ei voi kilpailuttaa.


Kun jätteet lajitellaan oikeaoppisesti, syntyy sekajätettä varsin vähän.


Kotitalousjätteiden lajittelu on arjen säästövinkki parhaimmillaan!


Säästä rahaa joka päivä lajittelemalla roskat: tällöin riittää pisin mahdollinen tyhjennysväli, mikä on yleensä kaksi kuukautta.


Jätemaksut ovat tässä tapauksessa vain noin 2,50 euroa kuussa + vuosittainen perusmaksu.


Paperi- ynnä muut jätteet voi viedä ilmaiseksi lähimpään hyötyjätepisteeseen, minkä sijainnin voit tarkastaa täältä.


On toinenkin syy lajitella jätteet.


Lajitellut jätteet voidaan hyötykäyttää, esimerkiksi teollisuuden tarvitsemina raaka-aineina. Kahvinporot ja muut biojätteet muuttuvat ravinnepitoiseksi mullaksi, ja muovi voidaan käyttää uudestaan useita kertoja.


Kierrättäminen vähentää neitseellisten raaka-aineiden, esimerkiksi öljyn, kulutusta. Uusioraaka-aineiden avulla säästetään myös energiaa.


Metallituotteiden valmistaminen kierrätysmetallista säästää energiaa jopa 75 % verrattuna teräksen jalostamiseen rautamalmista.


Alumiinipakkausten valmistaminen uusioraaka-aineista säästää energiaa jopa 95 % verrattuna neitseellisten raaka-aineiden käyttöön.


Energian säästäminen auttaa suojelemaan luontoa, sillä energian tuotantoon tarvittavien polttoaineiden hankkiminen, varastoiminen ja käyttäminen aiheuttavat ympäristövaikutuksia, kuten ilmastonmuutosta.


Kun lajittelet, autat myös vähentämään kaatopaikkajätteiden hävittämisestä aiheutuvaa saastumista, mikä koskettaa sekä ilmaa, vettä että maata.


Kolmas syy lajitella on se, että oikeaoppisesti lajiteltujen jätteiden kierrättäminen toisi Suomeen lisää työpaikkoja.


Lassila&Tikanojan mukaan uusia työpaikkoja voisi syntyä jopa 10 000, jos suomalaiset yritykset, taloyhtiöt ja yksityishenkilöt tehostaisivat jätteiden lajittelemista.


Parantamisen varaa on, sillä poltettavaan jätteeseen eksyy paljon sellaista, mikä kuuluisi joko vaarallisten aineiden kierrätykseen tai hyötyjätepisteeseen.


Noin puolet Suomen yhdyskuntajätteestä saadaan tällä hetkellä kierrätettyä, ja toinen puoli poltetaan energiana hyödynnettäväksi. Pari prosenttia päätyy edelleen kaatopaikalle.Zero waste eli nollahukka - mitä se tarkoittaa?

Zero waste eli nollahukka tarkoittaa elämäntapaa, missä jätettä ei synny. Jätteellä tarkoitetaan tässä yhteydessä sellaista jätettä, mitä ei voida kierrättää, eli seka- tai energiajätettä.


Kaatopaikalle eivät sekajätteetkään päädy, vaan ne poltetaan ja hyödynnetään energiana.


On kuitenkin mieletöntä polttaa pahvit ja muovit ensimmäisen käyttökerran jälkeen, koska ne voitaisiin käyttää moneen kertaan uudelleen.


Zero waste -ajattelutapa kannustaa pohtimaan jäteasiaa jo kaupassa. Zero waste -ajattelumallissa on viiden K:n säännöt, eli kieltäydy, karsi, käytä uudelleen, kierrätä ja kompostoi.


 1. Kieltäydy - kieltäydy kaikesta kertakäyttöisestä ja vältä turhia hankintoja

 2. Karsi - muu, lahjoita ja kierrätä kaikki, mitä et tarvitse

 3. Käytä uudelleen (ja korjaa) - suosi kestokassia, kuukuppia ja esimerkiksi kestovanulappuja. Korjaa vaatteet yms., ja käytä loppuunkuluneet paidat riepuina

 4. Kierrätä - laita tavarat oikeisiin jäteastioihin vasta, kun olet mahdollisuuksien mukaan karsinut ja käyttänyt ne uudelleen

 5. Kompostoi - kompostoi ja käytä syntynyt multa kasveille, niin ravinteet palaavat kiertokulkuunsa


Zero waste -elämäntapaa voi harrastaa, vaikka ei saisikaan alan gurujen tapaan koko vuoden sekajätteitä mahtumaan lasipurkkiin (lue juttu täältä).


Tältä näyttää minun roskakaapissani.
Tältä näyttää minun roskakaapissani.

9 erilaista roskista: tältä näyttää minun roskakaapissani

Minun roskakaapissani on yhdeksän erilaista roskista. Lisäksi on keräyspussi lumpuille ja toinen panttipulloille, joten roskiksia on periaatteessa 11 kappaletta.


Käytetyt autonrenkaat ja muut satunnaisjätteet toimitetaan heti oikeisiin keräyspisteisiin, eikä hillota pihan perälle.


Roskakaapissani ovat seuraavat roskikset eli keräysastiat:

 1. Pahvinkeräysastia

 2. Lasinkeräyspiste

 3. Metallinkeräysastia

 4. Paristojenkeräysastia

 5. Biojätteenkeräysastia

 6. Vaarallisen jätteen keräysastia

 7. Paperinkeräysastia

 8. Muovinkeräysastia

 9. Sekajätteen keräysastia

Tämä kurkistus roskakaappiini on tehty ennalta varoittamatta, joten kuvissa näkyy likaa ja roiskeita. Kuvat ovat totuudenmukaisia, vaikka eivät kovin kauniita.

Pahvinkeräysastia.
Pahvinkeräysastia.
Paristojen keräysastia. Tämän taakse mahtuu keräyslasi.
Paristojen keräysastia. Tämän taakse mahtuu keräyslasi.
Metallin keräysastia.
Metallin keräysastia.
Muovin ja biojätteen keräysastiat.
Muovin ja biojätteen keräysastiat.
Sekajätteen ja paperin keräysastiat.
Sekajätteen ja paperin keräysastia.
Metallipurkki vaaralliselle jätteelle, bioastian takana.
Metallipurkki vaaralliselle jätteelle, bioastian takana.

Miten eri materiaalit voidaan hyötykäyttää?

Oikein lajitellut roskat toimitetaan jäteasemille, mistä ne päätyvät hyötykäyttöön.


1. Paperi

Paperikuitu voidaan käyttää viisi kertaa uudelleen.
Paperikuitu voidaan käyttää viisi kertaa uudelleen.
Kirjeiden ym. toisen puolen voi hyödyntää ensin suttupaperina.
Kirjeiden ym. toisen puolen voi hyödyntää ensin suttupaperina.
Leikkaa maksetut laskut ostoslistoiksi ja muistlapuiksi.
Leikkaa maksetut laskut ostoslistoiksi ja muistlapuiksi.

Paperiroskaa voi vähentää kiinnittämällä oveen Ei mainoksia -tarran ja välttelemällä turhaa tulostamista.


Se paperiroska, mitä vääjäämättä syntyy, laitetaan taloyhtiön tai hyötyjätepisteen paperinkeräysastiaan. Huomaa, että paperinkeräykseen voi laittaa myös esimerkiksi jauhopussit.


Kun tulostat itse, muista tulostaa kaksipuoleisesti. Jos saat jostain kirjeitä ja muita papereita, joiden toinen puoli on valkoinen, kokoa ne vaikkapa muovitaskuun. Taskusta saat suttupaperia sitä tarvitessasi.


Voit myös saksia maksetut paperilaskut ynnä muut arkit pienemmiksi lapuiksi ja jemmata ne johonkin ostoslistoiksi sekä jääkaapin oveen kiinnitettäviksi muistilapuiksi.


Itse pidän muistilappukuutiota lähellä jääkaappia, ja kynää jääkaapin ovessa magneetin varassa riippumassa.


Itse vein paperin uudelleen käyttämisen lukioaikoina niin pitkälle, että käytin kouluvihkotkin kahteen kertaan. Ensimmäisen kierroksen sen lyijykynällä, minkä päälle tein toisen kierroksen kuulakärkikynällä.

2. Pahvi

Pahvijätteestä saadaan uusiopahvia.
Pahvijätteestä saadaan uusiopahvia.

Pahviroskat voi toimittaa taloyhtiön tai todennäköisesti myös lähikauppasi vieressä olevaan keräysastiaan.


Pahvista saadaan uusiopahvia esimerkiksi vessapaperirullien hylsyihin. Voit laittaa pahvinkeräykseen myös mehutetrat, joissa on alumiinivuori, sekä ruskeat paperikassit. Poista kuitenkin muovikorkki maitopurkeista.3. Ongelmajätteet

Ongelmajätteitä ei saa laittaa sekajäteastiaan.
Ongelmajätteitä ei saa laittaa sekajäteastiaan.

Ongelmajätteitä ovat elektroniikka, vanhat lääkkeet ja lääkeruiskut, elohopeakuumemittarit, täydet hiuslakkapullot ja maalipurkit.


Kaikilla kaupoilla, mitkä myyvät elektroniikkaa, on velvollisuus ottaa vastaan ilmaiseksi kaikki rikkinäiset kahvinkeittimet, imurit ja muu yhden hengen voimin kannettavissa oleva elektroniikka.


Vanhat lääkkeet, elohopeakuumemittarit ja lääkeruiskut voi palauttaa apteekkiin ilmaiseksi.

Tyhjä hiuslakkapullo metallinkeräykseen, täysi ongelmajätteeseen.
Täysi hiuslakkapullo ongelmajätteeseen.

Hiuslakkapullot ja kynsilakkapullot sekä vanhentuneet maalit kuuluvat ongelmajätteeseen, eli ne pitää toimittaa (ilmaiseksi) lähimmälle jäteasemalle.


Toinen vaihtoehto on käyttää maali tai lakka pois, ja lajitella purkki sitten joko metalli- tai lasijätteeseen.


Jäteasemalle voi toimittaa ilmaiseksi myös elektroniikkaa, esimerkiksi vanhan pakastimen. Sohvista, posliinikalusteista ja esimerkiksi runkopatjoista peritään maksu.


Jos jäteasemalle on pitkä matka, saattavat pakastimet päätyä väärään paikkaan, kuten Juuassa vuonna 2011. Yle raportoi seuraavasti (hieman kieli poskessa):


"Juuan työttömien yhdistyksen ylläpitämän kierrätyskeskuksen pihalle oli tuotu maantain ja tiistain välisenä yönä arkkupakastin. Se oli täynnä pilaantuneita, haisevia elintarvikkeita.
Poliisi tutkii tapausta jäterikkomuksena. Juuan työttömille tulee kustannuksia pakastimen tyhjentämisestä ja käsittelystä. Kylmän harkitusti yön hämärissä tehty raadollinen rikos aiheutti lisäksi hajuhaittoja.
Keskikokoisessa arkkupakastimessa on muun muassa limaksi sulaneita muikkuja. Kierrätyskeskus Kiepistä kerrotaan, että haju on sanoinkuvaamaton.
Kierrätyskeskukseen voi tuoda sähkö- ja elektroniikkaromua arkisin kello 9-17 välisenä aikana. Muuna aikana romujen tuonti on kielletty. Haisevan pakastimen öisistä liikkeistä jotain tietäviä pyydetään ilmoittamaan havainnoistaan Juuan tai Nurmeksen poliisille tai hätäkeskukseen."

4. Muovi

Muovi kannattaa toimittaa muovinkeräykseen.
Muovi kannattaa toimittaa muovinkeräykseen.

Muovi voidaan kierrättää moneen otteeseen, joten muovipakkauksia ei kannata laittaa sekäjätteeseen.


Pakkaa muovi mieluiten johonkin vanhaan muovipussiin, ja toimita se muovinkeräykseen. Muovipakkaukset on hyvä huuhtaista ensin.


Muovinkeräykseen voi laittaa käytännössä kaikki muoviroskat, mutta ei kovaa muovia (esimerkiksi ämpäreitä ja hammasharjoja) tai PVC-muovia, mitä löytyy mm. luottokorteista ja sadevaatteista sekä piirtoheitinkalvoista.


Myöskään mustaa muovia ei vielä kannata laittaa muovinkeräykseen, sillä lajittelukoneet eivät tunnista sitä muoviksi, vaan siirtävät sen energiajätteeseen. Ei ole kuitenkaan kovin vakava asia, jos muovinkeräysastiaan lipsahtaa jotain sinne kuulumatonta.


Muovinkeräykseen voi laittaa kahvi- ja sipsipussit, vaikka niissä on metallia. Tee rypistystesti: jos rypistetty hybridipakkaus oikenee, sen voi laittaa muovinkeräykseen.


Muoviongelmaan on puututtu eri maissa eri tavalla. Keniassa muovipussin käyttämisestä voi saada neljän vuoden vankeusrangaistuksen.


Myös Ruandassa muovipussit on kielletty, minkä seurauksena niitä on alettu salakuljettaa maahan. Lue lisää aiheesta Itä-Afrikan matkakertomuksistani.


5. Paristot

Paristot voi palauttaa lähimpään kauppaan.
Paristot voi palauttaa lähimpään kauppaan.

Vanhat paristot voi palauttaa lähimpään kauppaan, ja tietenkin ilmaiseksi.


Muista teipata pariston navat, jotta se olisi vaaraton.


Paristot jauhetaan ja niistä tehdään uusia paristoja.6. Metalli

Kierrätysmetallin käyttö säästää luonnonvaroja.
Kierrätysmetallin käyttö säästää luonnonvaroja.

Metallijätteestä syntyy aikanaan uusia metallituotteita.


Jokaisesta Suomessa myydystä metallipakkauksesta yli 25 % on kierrätysmateriaalia, eikä ihme: kierrätysmetallin käyttäminen säästää energiaa 60–95 % verrattuna siihen, että metallia jalostettaisiin rautamalmista.


Samalla vähennetään ympäristöhaittoja.7. Lasi

Lasijätteestä saadaan uusia lasipurkkeja.
Lasijätteestä saadaan uusia lasipurkkeja.

Kierrätyslasin voi toimittaa taloyhtiön tai hyötyjätepisteen lasinkeräykseen, jotta siitä voitaisiin valmistetaa lasivillaa ja uusia hillopurkkeja.


Ikkunalasit ja kuumuutta kestävä lasi eivät sovi lasinkeräykseen. Ne kannattaa toimittaa jäteasemalle, mistä ne päätyvät murskaksi muun muassa maanrakentamista varten.


Myös kattotiilet murskataan jäteasemalla, ja niistä saadaan teiden kantavia kerroksia. Kattohuovasta saadaan puolestaan asfaltin raaka-ainetta.8. Renkaat

Renkaat voi toimittaa rengasliikkeisiin.
Renkaat voi toimittaa rengasliikkeisiin.

Vanhat renkaat lisäävät polttoaineen kulutusta ja heikentävät ajoturvallisuutta. Lue asiasta lisää artikkelistani Miten säästää auton kuluissa.


Uusi renkaat ajoissa, ja toimita vanhat renkaat ilmaiseksi rengaskeräykseen (esimerkiksi lähimmän rengasliikkeen avulla).


Vanhat autonrenkaat voidaan pinnoittaa ja käyttää uudelleen, tai valmistaa niistä räjäytysmattoja louhintatyömaille. Itä-Afrikassa niistä tehdään sandaaleja.9. Biojäte

Biojätettä voi kerätä kanoille.
Biojätettä voi kerätä kanoille.

Biojätteen voi kompostoida, jolloin ravinteet päätyvät takaisin luonnon kiertokulkuun. Taloyhtiön tai omakotitalon pihalla saattaa olla biojäteastia, tai sitten keittiöjätteet viedään kompostiin.


Minulla on tapana kerätä kaikki kanoille kelpaava keittiöjäte tiskipöydällä olevaan astiaan. Astiassa on kansi, jotta banaanikärpäset eivät suotta innostu.


Mitä paremmin ruoantähteet voidaan hyödyntää, sitä parempi. Ruoan suurimmat ympäristövaikutukset eivät synny kuljettamisesta tai pakkaamisesta, vaan alkutuotannosta.


Mitä vähemmän hävikkiruokaa, sen parempi!


Kaikki on ollut turhaa, jos ruoka heitetään roskiin - tai kun niin tehdään, sillä jokainen suomalainen heittää syömäkelpoista ruokaa roskiin 20–30 kg per vuosi.

Yrteistä voi kasvattaa uuden sadon.
Yrteistä voi kasvattaa uuden sadon.

Jotta ruoka tulisi käytettyä mahdollisimman tehokkaasti, kannattaa opetella tekemään ruokaa tähteistä ja pitämään kaappientyhjennyspäiviä.


Yrteistä voi kasvattaa uuden sadon istuttamalla ne uuteen multaan.


Käytetyt teepussit voit käyttää sitomaan huoneilmasta tuoksuja.


Kahvinporotkin kannattaa säästää, jos mielessä on osterivinokkaiden kasvatus itse.

Bioastiaan ei kannata laittaa muovipussia.
Bioastiaan ei kannata laittaa muovipussia.

Bioastiaan ei kannata laittaa muovipussia, ei edes biohajoavaa pussia, jos toimittaa sen omaan kompostiin.


Paperipussi on parempi, tai sitten voit vain pestä astian useammin.


Bioastiaan sopivat miltei kaikki ruoantähteet, mutta eivät pyramiditeepussit, ellei niitä ole erikseen merkitty 100 % kompostoituviksi. Pyramiditeepusseissa on usein muovia.


Korona-aikana neuvotaan laittamaan sairaan ihmisen paperinenäliinat suljettuun muovipussiin ja sekajätteeseen, muuten nenäliinat sopivat kompostiinkin.

Kompostin herätteeksi sopii pissa.
Kompostin herätteeksi sopii pissa.

Kompostiin sopii myös takasta poistettu tuhka (kunhan se on kunnolla jäähtynyt).


Laita roskien perään hieman kuiviketta, niin komposti on sula ja toimiva -25 asteen pakkasillakin.


Keväällä kompostin herätteeksi sopii oma pissa.


Myös omat ulosteet voi käyttää lannoitteeksi, jos on hankkinut kokemuksia kuivakäymälästä omakotitalossa.10. Palautuspullot

Palautuspulloista saa rahaa takaisin.
Palautuspulloista saa rahaa takaisin.

Suomalaiset kierrättävät juomapullot ja tölkit varsin hyvin, saahan niistä kaupassa pienen korvauksen (0,10 eurosta 0,40 euroon).


Lasipullot voidaan käyttää uudelleen jopa noin 33 kertaa, joten pullot kannattaa palauttaa lähimpään ruokakauppaan.11. Vanhat vaatteet ja muut tuotteet

Vanhat vaatteet ja kengät voi myydä.
Vanhat vaatteet ja kengät voi myydä.

Vanhat vaatteet, kengät, kirjat, astiat ja huonekalut voi myydä kirpputorilla.


Nettikirpparit ovat todella suosittuja, eivätkä ne peri pöytävuokraa kuten tavalliset kirpputorit.


Myyminen vaatii vaivaa. joten voit myös toimittaa tuotteet hyväntekeväisyyskirpputorille tai kierrätyskeskukseen. Hyvällä tuurilla saat ilmaisen noudon.


Jos tuotteet ovat huonossa kunnossa, heitä ne sekajätteeseen tai vie jäteasemalle.


Vaatelumppuja otetaan vastaan ainakin H&M:ssä sekä Dressmannissa.12. Sekajäte

Ahkeran lajittelijan sekajäteastia on vajaa.
Ahkeran lajittelijan sekajäteastia on vajaa.

Mitä tarkemmin lajittelet, sitä vähemmän joudut maksamaan jätemaksuja.


Tarkka huomaa heti, että olen vahingossa heittänyt styroxia sekajätteeseen, vaikka se olisi pitänyt toimittaa muovinkeräykseen.

Roskakuorma lähdössä hyötyjäteasemalle.
Roskakuorma lähdössä hyötyjäteasemalle.

Roskat voi hillota esimerkiksi auton takaosaan siksi aikaa, kunnes on aika lähteä kaupunkiin ja poiketa samalla hyötyjätepisteellä.13. Kultakorut ja kännykkä rahaksi

Jos nurkissasi pyörii rikkinäisiä kulta- tai hopeakoruja, joita ei kannata viedä edes panttilainaamoon, vaihda kulta rahaksi.


Tämä hoituu esimerkiksi osoitteessa *nettikulta.fi.


NettiKullan kullanostopalvelu on asiakkaan kannalta todella helppo: tilaa ilmainen, vakuutettu kullan myyntipaketti, lähetä se ilmaiseksi NettiKullalle ja jää odottamaan pankkitilille tulevia rahoja.


Ehjän älypuhelimen voi myydä eteenpäin, esimerkiksi Swappielle.


Jos puhelin on rikki tai peräisin 90-luvulta, voit saada siitä pari euroa tämän palvelun avulla: http://www.kierratakannykka.fi/.Zero waste mielessä jo ostosreissulla

Alla on muutamia, pääasiassa *Hyvinvoinnin tavaratalosta peräisin olevia tuotteita, joiden avulla voi tavoitella zero waste -elämäntapaa.


Keskivertosuomalainen tuottaa lähes 500 kg kaatopaikkajätettä vuodessa, joten nyt jos koskaan on aika vähentää jätteiden syntymistä.


Tämä artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Hyvinvoinnin tavaratalon kanssa, joten jos ostat näitä tuotteita, saan pienen korvauksen.


Korvaus ei kuitenkaan vaikuta siihen, mitä sinä maksat tuotteistasi.1. Biohajoavat vanupuikot

*Bambuiset vanupuikot kompostoituvat kokonaisuudessaan.


Ennen kuin kukaan ehtii huikkaista, ettei korvaan saa laittaa mitään kyynärpäätä pienempää, kerrottakoon että korvapuikoilla on muitakin käyttökohteita (esimerkiksi silmämeikin korjailu).


Toinen vaihtoehto on *kestovanupuikko.


2. Kompostoituva hammasharja

*Bambuisen hammasharjan voi laittaa biojätteeseen, kun taas tavallinen hammasharja menee sekajätteeseen (ei siis saa laittaa muovinkeräykseen).


Kuva Hyvinvoinnin tavaratalolta.


3. Kuukuppi, kestositeet ja kestovanulaput

Kuukuppi, kestositeet ja kestovanulaput vähentävät jätteitä ja uusien tuotteiden valmistuksen sekä kuljetuksen ympäristövaikutuksia.

Minulla on ollut sama kuukuppi 11 vuotta, ja se kestää vielä ainakin 5 vuotta.


*Kuukuppi maksaa noin 30 euroa, ja se on helppo tyhjentää. Heti kuukautisten jälkeen sitä keitetään pari minuuttia, jotta se puhdistuu kunnolla.

Kestositeet sopivat tilanteisiin, joissa vessassa ei ole vettä tai viemäriä. Kestoside sopii myös valkovuotoon ja pieneen virtsankarkailuun.


*Kestovanulaput ovat vanulappuja ekologisemmat, sillä ne voi käyttää lukemattomia kertoja uudelleen.


4. Palasaippua, palashampoo ja palahoitoaine

*Palasaippualla pesee koko kehon. Jäljelle jää vain pahvinkeräykseen sopiva pahvikääre.


Voit vähentää muovin määrää myös palashampoolla ja palahoitoaineella.5. Antibakteerinen mehiläisvahakääre

*Mehiläisvahakääreet ovat antibakteerisia, joten niihin voit kääriä ruokasi turvallisesti.


Kääri vahakääreeseen juusto, eväisleipä tai vaikka puolikas kaali.


Sopii myös salaattikulhon kanneksi. Mehiläisvahakääre korvaa alumiinifolion ja muovikelmun.


Mehiläisvahakääreestä on pelkästään hyviä kokemuksia: se on pitkäikäinen, ja sen hoidoksi riittää se, että se pestään lämpimällä vedellä ja astianpesuaineella (harjaa vain kevyesti).


Voit valmistaa vahakääreitä myös itse vanhasta paidasta, jolle sulatat silitysraudan avulla mehiläisvahaa.6. Kestosuodatinpussi ynnä muita vinkkejä

Kestosuodatinpussi kestää vuosia.
Kestosuodatinpussi kestää vuosia.

Kestosuodatinpussi kestää vuosia.


Tästä on helppo kerätä kahvinporot talteen esimerkiksi osterivinokkaiden kasvattamista varten. (Minulla on myös kestoleivinpaperi, mikä on tehty silikonista.)


Suodatinpussit ja leivinpaperit voi laittaa bioastiaan, mutta zero waste -elömäntavassa on kyse myös kierrätettävän jätteen vähentämisestä.


Siksipä kaikki kertakäyttöinen korvataan kestotuotteilla, ja oveen liimataan Ei mainoksia -tarra.

Muita zero waste -ostovinkkejä:


1. *Ekoteippi, mikä on tehty valkaisemattomasta uusiopaperista ilman mineraaliöljyjä. Vegaanisen teipin liima on valmistettu kumista.


2. Muoviton *kestosheiveri parran ja ihokarvojen poistamiseen


3. *Muoviton laastari. Bambuiset laastarit ovat biohajoavia, ja niissä on hoitavaa kookosöljyä.

4. *Teräspilli kestää juomista lähes ikuisesti.