5 kohtalokasta virheajatusta säästämisestä

virheellisiä ajatuksia säästämisestä

Säästäminen ja varsinkin siinä onnistuminen on usein kiinni erilaisista uskomuksista, ajatuksista ja opituista tavoista.

Rahankäyttöön ja säästämiseen liittyy paljon virheajatuksia, mitkä saattavat estää sinua säästämästä rahaa joka päivä ja saamasta talouttasi tasapainoon.

Monet näistä olemme oppineet jo lapsena vanhemmiltamme. Jos esimerkiksi äitimme valitteli aina rahojen olevan loppu, toistamme itsekin herkästi tätä sanomaa, kun olemme kasvaneet aikuiseksi.

Yhtä lailla monet, jotka opetettiin ”säästöpossulapsiksi”, saavat jemmattua aikuisenakin pienen osan tuloistaan kaikissa elämäntilanteissa.

Tässä artikkelissa käymme läpi viisi yleistä virheajatusta säästämisestä. Neljä näistä ovat yleisiä heille, joilla on epäileviä ajatuksia säästämisen suhteen ja viimeinen on tuttu niille, ketkä jo taitavat säästämisen salat.

Pitemmittä puheitta, siirrytään listan ensimmäiseen kohtaan!

1. Vain suurista tuloista voi säästää

”Vain suurista tuloista voi säästää.”

Tämä on suorastaan klassinen virheajatus.

Säästämistä ja sen aloittamista lykätään siinä uskossa, että sitten kun tulot nousevat, säästöjä alkaa ilmestymään kuin tyhjästä.

Kuten muun muassa Fiksukuluttaja.fi sivustolla on hyvin sanottu, todellisuudessa säästäminen on mahdollista kaikissa elämäntilanteissa.

Suurituloisilla on usein yhtä tiukkaa kuin pienituloisillakin, mikäli he eivät ole oppineet kuluttamaan alle sen, minkä tienaavat.

Netti on täynnä esimerkkejä opiskelijoista, työttömistä ja yksinhuoltajista, jotka säästävät merkittävän osan tuloistaan.

Samaan aikaan Takuusäätiöstä kerrotaan, että suurituloiset (yli 4500 €/kk) ovat velkaneuvonnan yksi kasvavimmista ryhmistä.

Ei siis ole väliä tienaatko 1000 € tai 10 000 € kuukaudessa – vain tulojesi ja menojesi välisellä erotuksella on väliä. Ja sen erotuksen ratkaisee suurimmilta osin oma asenne!

2. Kulujen seuranta ja kirjaaminen on työlästä

test alt text

Usein kuulee sanottavan, että ”en minä koskaan jaksaisi alkaa jotain Exceliä vääntämään jokaisesta ostoksestani”.

Kulujen seuranta ja kirjaaminen ei kuitenkaan ole kovin työlästä.

Kulujen seuraamisesta tulee hyvin nopeasti tapa, josta suoriutuu lähes autopilotilla.

Prosessia voi myös helpottaa ottamalla käyttöön erilaisia taloudenhallinnan sovelluksia, tai käymällä tulot ja menot läpi yhdellä kerralla kuun lopussa.

Jos inhoat paperien pyörittelyä et jaksa säästää kuukauden kuitteja, seuraa ruokakauppaostoksia esimerkiksi S-kanavalla, mistä löydät sähköiset kuittisi.

Muita menoja voit seurata pankkisi mobiilisovelluksesta tai verkkopankista, tai esimerkiksi sähköyhtiösi asiakassivuilta.

3. Säästämällä ei voi rikastua

Suomalaisia klassikkofraaseja: ”Palkkatyöllä ei rikastu”, ”Säästämällä ei rikastu”, ja lista sen kuin jatkuu.

Toteamalla vain, ettei säästämällä rikastu, suljet mielikuvitukseltasi mahdollisuuden etsiä niitä keinoja, joilla vaurastuminen olisi mahdollista.

Ehkä säästämällä patjan väliin ei rikastukaan, mutta pitkällä aikavälillä viisaasti säästöjä sijoittamalla voi hyvinkin rikastua.

Sijoittamista tarvitaan, jotta säästöt kasvavat, mutta mikäli et säästä, ei ole myöskään sijoitettavaa.

Kannattaa myös pohtia, mitä ”rikastuminen” sinulle tarkoittaa?

Esimerkiksi tässä Ylen artikkelissa muistutetaan, että voit olla taloudellisesti vapaa, vaikka et olisikaan rikas.

Mitä siis tavoittelet?

Mainetta ja mammonaa vai taloudellista riippumattomuutta?

4. Säästäväinen ihminen ei voi nauttia elämästään

Tämä uskomus on varsin yleinen, ja suoraan sanottuna aivan täyttä puppua!

Toteamalla, ettei ”säästäväinen voi nauttia elämästään” luodaan kuva siitä, että säästäminen on vain asioista luopumista.

Todellisuudessa pakonomainen kuluttaminen, ostaminen ja tuhlaaminen lopulta vain lisäävät ahdistusta… ja tarvetta saada lisää ja entistä enemmän.

Nautinto ja onni tulevat asioista, joihin säästämisellä on vain vähän vaikutusta, kuten läheiset ihmiset, terveys ja vapaus elää omannäköistä elämää.

Uskallamme jopa väittää, että säästäminen edesauttaa näissä kaikissa.

5. Säästäminen tekee autuaaksi ja onnelliseksi

Tämä virheajatus saattaa olla tuttu sinulle, joka olet jo innokas säästäjä.

Ajatteletko virheellisesti, että säästäminen ratkaisee kaikki ongelmasi ja että elämäsi on pelkkää ruusuilla tanssimista, kunhan saat jemmaan tietyn rahasumman?

Tässä ajatuksessa on vaarana se, että alat elää mielessäsi vain tulevaisuudessa ja ehdollistat onnesi tiettyyn säästösummaan tai säästötavoitteeseen.

Säästäminen mahdollistaa onnellisen ja tasapanoisen elämän, mutta kannattaa olla tarkkana, ettei säästämisestä tulisi pakkomielle tai ehto omalle hyvinvoinnille.

Välillä voi ottaa myös rennommin!

Lue lisää aiheeseen liittyvää: