Mitä on apiterapia?

mitä apiterapia tarkoittaa

Apiterapialla tarkoitetaan mehiläisten ja mehiläispesästä saatavien tuotteiden hyödyntämistä terveydenhoidossa.

Apiterapia pähkinänkuoressa

Apiterapia tarkoittaa siis kaikkien mehiläispesän tuotteiden hyödyntämistä hyvinvoinnin edistämiseksi.

Mehiläistarhaus tuottaa paljon muutakin kuin hunajaa, mutta hunaja lienee se tunnetuin terveyden ja hyvinvoinnin tukemisessa käytetty tuote.

Hunajaa voi käyttää muun muassa flunssan ehkäisyssä ja hoidossa, vatsataudin hoidossa, kurkkukivun ja yskän lievityksessä, haavanhoidossa sekä DIY-ekokosmetiikassa.

Saunahunajaa ja hunajahierontaa voidaan hyödyntää myös erilaisissa hemmotteluhoidoissa.

Mehiläispesän muita tuotteita ovat:

  • Siitepöly (sisältää vitamiineja, kivennäisaineita ja proteiinia – käytetään myös siitepölyallergian siedätykseen)
  • Perga (maitohappokäynyttä siitepölyä: sulaa paremmin kuin siitepöly)
  • Emomaito eli royal jelly (erittäin ravinteikas hyytelömäinen aine, mitä käytetään lisäravinteena ja etenkin ikääntyvän ihon hoidossa)
  • Propolis eli kittivaha (antibioottinen aine, mitä voi käyttää haavanhoidossa, yskänlääkkeenä tai esimerkiksi hyönteisten puremien rauhoittamisessa)
  • Mehiläismyrkky eli bee venom (käytetään kosmetiikassa sekä vaihtoehtoislääketieteessä esimerkiksi selluliitin, nivelkipujen ja borrelioosin hoidossa)
  • Pesäilma (käytetään stressin vähentämiseen ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämiseen: voi myös tukea hengityselimistön toimintaa sekä tuoda helpotusta migreeniin, reumaan tai esimerkiksi unettomuuteen)
  • Kuhnurintoukat (erittäin proteiinipitoista syötävää)
  • Mehiläisvaha (antioksidantteja ja A-vitamiineja sisältävä Cera Alba sopii varsinkin kuivan ihon hoitoon)

Apiterapian harjoittamista käytännössä on siis esimerkiksi hunajan käyttäminen kurkkukipuun tai propolisuutteen siveleminen haavoille.

Apiterapian käyttö muualla Euroopassa

Keski-Euroopassa apiterapia mielletään usein pesäilman hengittämiseksi erityisten letkujen ja maskien avulla.

Katso esimerkkivideo:

Samassa tilassa voi olla useampia henkilöitä hengittelemässä suoraan mehiläispesästä peräisin olevaa ilmaa.

Tulehdusta vähentävää pesäilmaa pidetään erityisen hyödyllisenä astmasta, allergisesta nuhasta, keuhkoahtaumasta ja keuhkoputkentulehduksesta kärsiville.

Mehiläispesän läheisyydessä kuulee myös tasaista surinaa.

Surinalla on kokonaisvaltaisesti rentouttava ja lihasjännityksiä sulattava vaikutus, joten mehiläispesän läheisyydessä vietetty aika voi tukea hyvinvointia monin tavoin.

Muualla Euroopassa (esimerkiksi Espanjassa) ja myös esimerkiksi Yhdysvalloissa apiterapia yhdistetään usein ensisijaisesti mehiläismyrkyn injektoimiseen.

Yksinkertaisimmillaan kyse on siitä, että pinsettien päässä oleva mehiläinen pistää potilasta. Piikin annetaan olla paikallaan, kunnes myrkky on päässyt elimistöön. Mehiläinen kuolee pistäessään.

Nykyään mehiläismyrkkyä voidaan kerätä myös asentamalla mehiläispesän eteen tai sisälle pieni sähkökäyttöinen keräyslaite. Yhden mehiläismyrkkygramman keräämiseen tarvitaan noin 10 000 mehiläisen myrkky.

Yhteenveto

Apiterapia

Apiterapia tarkoittaa mehiläispesän kaikkien tuotteiden hyödyntämistä terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi.

Suomessa mehiläismyrkyn kerääminen ja hyödyntäminen ovat vielä vähäisessä roolissa, vaikka se voisi tuoda tarhaajille lisätienestejä.

Pesäilmaakaan ei aktiivisesti hyödynnetä terveyden ja hyvinvoinnin tukemisessa.

Apiterapiaa kohtaan on kuitenkin osoitettu kasvavaa kiinnostusta, joten on mahdollista, että esimerkiksi mehiläismyrkyn ja pesäilman käyttäminen yleistyy lähivuosina.

Lue lisää aiheeseen liittyvää: