Vastuullinen matkailu: 14 vinkkiä vastuulliseen matkustamiseen

vinkkejä vastuulliseen matkailuun

Matkustamisella on myös haittapuolia.

Paikasta toiseen liikkuminen kuormittaa ympäristöä eivätkä turistin käyttämät rahat aina hyödytä paikallista väestöä.

Sen sijaan, että matkailu pyrittäisiin lopettamaan, lienee parempi miettiä keinoja vastuullisempaan matkustamiseen.

Tästä artikkelista löydät 14 toteutettavissa olevaa vinkkiä vastuulliseen matkailuun.

1. Suosi lähimatkailua

Lähimatkailu aiheuttaa vähemmän päästöjä kuin lentämistä edellyttävä kaukomatka.

Suomessa on paljon nähtävää, ja välimatkat voi taittaa bussilla tai junalla.

Voit matkustaa maata pitkin myös Eurooppaan tai vaikka Aasiaan, ja tähän palaan seuraavassa kohdassa.

2. Liiku mieluummin maata pitkin

Jos mahdollista, liiku maata pitkin jalkaisin, polkupyörällä tai julkisella liikennevälineellä.

Mikäli lentäminen on pakollista, pyri tekemään ainakin osa matkasta mahdollisimman vähäpäästöisellä tavalla.

Kun varaat bussi- ja junaliput ajoissa, saat ne edullisemmin.

Jos budjettimatkailu Euroopassa kiinnostaa, tutustu Interrail-korttiin. Voit matkustaa 33 maassa edullisella “reilikortilla” ja yöpyä reilaajien suosimissa hostelleissa.

reilaaminen euroopassa

Omat reilikokemukseni ovat vuodelta 2009. Ehdin kolmessa viikossa koluta useita maita. Koko reissun hinnaksi tuli 950,61 euroa.

Muutama vuosi myöhemmin matkustin junalla Helsingistä aina Pekingiin asti. Jos aikaa olisi ollut enemmän, olisin tullut maata pitkin takaisinkin Kiinasta.

3. Jos lennät, lennä suoraan

Aika on arvokkain resurssimme. Lentäminen säästää aikaa, joten lentomatkat ovat toisinaan väistämättömiä.

Ekologisinta olisi lentää suoraan kohteeseen.

Jokainen halpoja lentoja etsinyt tietää kuitenkin, että halvimmat vaihtoehdot ovat niitä, joihin kuuluu 1–3 välilaskua…

Tässä suhteessa jonkin matkatoimiston äkkilähtö voisi olla ekologinen ja vastuullinen valinta, koska pakettimatkakohteisiin kuljetaan lähes aina suoralla lennolla.

All inclusive -pakettimatkat eivät kuitenkaan läheskään aina hyödytä paikallisia parhaalla mahdollisella tavalla. (Vaikka toki hotelli ravintoloineen tarjoaa työpaikkoja paikallisille.)

Lisäksi matkan anti voi jäädä vähäiseksi, jos turisti ei juurikaan poistu hotellin muurien sisäpuolelta.

Yksi vaihtoehto on kompensoida lentomatkan/lentomatkojen päästöt jotenkin.

Lentoyhtiöiden omat kompensaatio-ohjelmat eivät aina ole erityisen suositeltavia, kuten Ylen MOT-toimitus osoittaa.

Yksi vaihtoehto on käyttää kompensaatiorahat jonkin paremmin valvotun hankkeen tai organisaation toiminnan tukemiseen (esimerkkinä: istutapuita.fi).

4. Matkusta pelkillä käsimatkatavaroilla

Vähennät lentomatkan päästöjä, kun lähdet lomalle pelkillä käsimatkatavaroilla.

Samalla voit säästää, sillä ruumaan menevästä matkalaukusta voidaan veloittaa useita kymmeniä euroja.

Kaiken huipuksi helpotat elämääsi, sillä 30-kiloisen matkalaukun raahaaminen portaissa, ruuhkabussissa tai hiekkateillä ei ole mitään mukavaa hommaa.

5. Pakkaa mukaan ekologisia tuotteita

Kun pakkaat matkatavaroita, valitse mukaan ekokosmetiikkaa ja ekopesuaineita.

Etenkin aurinkorasva kannattaa valita huolella, sillä monien aurinkorasvojen kemikaalit voivat olla tuhoisia nisäkkäille, linnuille, kaloille ja merieliöille.

Vältä kertakäyttötuotteita. Tämä onnistuu muun muassa ottamalla mukaan oma juomapullo ja kangaskassi.

6. Matkusta sesonkien ulkopuolella

Sesonkien ulkopuolella voi matkustaa halvalla myös niissä maissa, mitkä eivät ole erityisen halpoja maita matkustajalle.

Sesonkien ulkopuolella matkustaminen on myös vastuullista, koska paikalliset matkailualan yrittäjät ja työntekijät saavat tasaisemmin tuloja läpi vuoden.

Samalla tasaat matkakohteen ympäristöön kohdistuvia paineita.

Muista kuitenkin tarkastaa alueen sääennuste ennen matkaa. Esimerkiksi monsuuni voi pilata kaikki suunnittelemasi ulkoilma-aktiviteetit.

7. Tarkkaile majoitus- ja ravitsemusliikkeiden ympäristömerkkejä

Halvinta hotellia etsiessäsi voit kiinnittää huomiota majoitusliikkeiden ympäristösertifikaatteihin.

Vastaavia ympäristömerkkejä voi tarkkailla myös etsiessään ruokapaikkaa kohteessa.

Valitettavasti kaikki sertifikaatit eivät kuitenkaan ole luotettavia, eikä niitä saaneita liikkeitä voida tarkkailla jatkuvasti.

Olen todistanut omin silmin, miten joissain paikoissa Suomessa on tehty pikaparannuksia sinä päivänä, kun sertifioija on ollut tulossa tarkastuskierrokselle.

Kun tarkastajan perävalot ovat kadonneet näkyvistä, asiat ovat palanneet entiselleen…

Tripadvisor ja muut vertaisarvostelusivustot voivat kertoa turistille yksittäisiä merkkejä enemmän siitä, miten hotelli tai ravintola todellisuudessa hoitaa asiansa.

8. Suosi paikallista

Vastuullinen matkailija kunnioittaa paikallisia ihmisiä ja paikallista tapakulttuuria. Lisäksi hän pyrkii tukemaan paikallisia palveluntarjoajia aina, kun se on mahdollista.

Pienet paikalliset matkatoimistot ja aktiviteettien tarjoajat löydät paikan päältä tai esimerkiksi Getyourguide-sivuston kautta.

Jos olet tyytyväinen saamaasi palveluun, jätä julkinen arvostelu, jotta muutkin matkustajat löytävät kyseisen palveluntarjoajan.

9. Minimoi ja lajittele jätteet

Vaikka jätteiden lajittelu voi olla matkakohteessa hankalampaa kuin kotona, pyri toimittamaan roskasi oikeaan osoitteeseen.

Mikäli sinulta syntyy ns. vaarallista jätettä etkä löydä sopivaa keräyspistettä, tuo jätteet (kuten paristot ja lääkkeet) mukanasi Suomeen.

Muistathan myös minimoida syntyvän jätteen määrä.

Se onnistuu esimerkiksi välttelemällä kertakäyttötuotteita ja turhia muovipakkauksia sekä ottamalla buffetissa lautaselle vain se määrä mahdollisimman ympäristöystävällistä ruokaa, minkä aikoo syödä.

10. Säästä energiaa ja vettä

Myös lomakohteessa pitää säästää sähköä, vaikkei sinua veloitetakaan sen kuluttamisesta.

Ethän pidä valaisimia, televisioita, ilmastointilaitteita tai esimerkiksi lattialämmitystä turhaan päällä. Vaikka ulkona olisi yli +40 astetta, ilmastointia ei ole mikään pakko laskea 19–20 asteeseen.

Ekologinen matkailija säästää vettä esimerkiksi suosimalla lyhyitä suihkuja ja käyttämällä samoja liinavaatteita päivästä toiseen. Tuskin kotonakaan vaihdat pyyhkeitä päivittäin?

11. Liiku paikasta toiseen ympäristöystävällisesti

Ekologisin ja edullisin tapa liikkua lomakohteessa on käveleminen.

Voit kenties myös vuokrata polkupyörän. Polkupyörä nopeuttaa välimatkojen taittamista.

Vastuullisia vaihtoehtoja ovat myös julkiset liikennevälineet. Lippujen osto voi olla kätevintä suorittaa liikennöitsijän älypuhelinsovelluksessa.

Sovelluksesta voi löytyä myös reittikartta sekä aikatauluja.

12. Valitse matkamuistot vastuullisesti

Matkamuistoja ei ole mikään pakko hankkia, mutta jos välttämättä haluat viedä läheisillesi jotain, suosi paikallisten valmistamia tuotteita.

Ruokalahjat ovat usein hyviä, mutta muista varmistaa Tullin sivuilta, mitä (ja kuinka paljon) saat tuoda Suomeen. EU:n ulkopuolelta ei saa tuoda esimerkiksi juustoja.

Myös alkoholi- ja tupakkatuotteiden tuomista maahan on rajoitettu.

Tuliaiskäsitöitä valitessa kannattaa vältellä muun muassa uhanalaisten eläinten osista valmistettuja esineitä. Esimerkiksi merikilpikonnien suojelun kannalta on tärkeää, ettet osta kilpikonnan kuoresta tehtyä tuhkakuppia tai vastaavaa tuotetta.

13. Muista myös aktiviteettien vastuullisuus

Lomalla on mukava tehdä muutakin kuin levyttää.

Varsinkin turistien suosimissa matkakohteissa ei ole pulaa aktiviteeteista. Tarjolla voi olla kaikkea kuumailmapallolennoista kokkauskursseihin ja ratsastusretkistä ohjelmallisiin illallisiin.

Toisinaan tarjolla on myös epäeettisiä aktiviteetteja.

Ethän tue läsnäolollasi (saati kukkarollasi) kukkotappeluja, norsulla ratsastamista tai eläinten “suojelukeskuksia”, joissa pääsee rapsuttelemaan huumattuja ja hampaattomia tiikereitä.

Halutessasi voit ehkä osallistua vapaaehtoistöihin. Näin voit omalta osaltasi tukea esimerkiksi norsujen suojelua tai paikallisen orpokodin toimintaa.

Eläimiin tai lapsiin liittyvässä vapaaehtoisturismissa on toki varjopuolensa.

Jos et ole varma kyseisen organisaation eettisyydestä tai osallistumisesi hyödyllisyydestä, lähde vaikka siivoamaan rantoja (joko yksin tai yhdessä jonkin “trash hero -partion” kanssa).

14. Noudata sääntöjä ja kannusta muitakin vastuullisuuteen

Vastuullinen matkailija noudattaa kulloinkin voimassa olevia sääntöjä ja ohjeistuksia.

Jos johonkin ei saa mennä, hän ei mene sinne. Mikäli raunioilla on kielletty kiipeilemästä, hän jättää parkour-hetken väliin. Jos jotain kukkaa ei saa poimia, hän antaa sen kasvaa.

Vastuullinen matkailija antaa myös rohkeasti palautetta matkanjärjestäjille tai esimerkiksi hotellin toiminnasta vastaaville henkilöille.

Mikäli tulet siihen tulokseen, että jonkin asian voisi tehdä vastuullisemmin, kerro ideasi eteenpäin. Ajatuksesi voivat auttaa tukemaan paikallisia yhteisöjä ja paikallista luontoa.

Esimerkiksi silloin, jos tarjolla ei ole mielestäsi tarpeeksi ekologisia/eettisiä aktiviteetteja, tee kaikille palvelus ja esitä toiveesi matkailualan ammattilaisille. Teethän näin silloinkin, vaikket ehkä itse pääse nauttimaan uusista aktiviteeteista.

Mitä eroa on kestävällä ja vastuullisella matkailulla?

Kuluttajaliiton julkaiseman artikkelin mukaan kestävä matkailu on matkailua, joka huomioi matkailun taloudelliset, sosiaaliset ja ympäristölliset vaikutukset sekä matkailijoiden, matkailualan, ympäristön ja kohdeyhteisöjen kannalta.

Tavoitteena on säilyttää yhtä aikaa:

  • Matkailun ekologinen kantokyky
  • Matkailun kulttuurinen kantokyky
  • Matkailun taloudellinen kantokyky
  • Matkailun laatu

Kestävä matkailu voidaan saavuttaa vain, jos ihmiset kantavat vastuunsa kaikkien kestävän matkailun tavoitteiden saavuttamiseksi.

Näin ollen vastuullinen matkailu on matkailua, jossa kaikki osapuolet kantavat vastuunsa matkailun kestävyydestä.

Matkailijan kannalta vastuullinen matkailu tarkoittaa mahdollisimman kestävien valintojen tekemistä sekä ennen matkaa että matkan aikana.

Kuten tässä artikkelissa tuodaan esille, näitä valintoja voivat olla esimerkiksi ympäristöystävällisten liikennevälineiden suosiminen, palvelujen ostaminen suoraan paikallisilta sekä jätteiden minimointi.

Lue lisää aiheeseen liittyvää: