• Kultainto

Säästä rahaa helposti – 130 parasta säästövinkkiä

Päivitetty: 26. loka 2021

Tekstissä mainoslinkkejä, merkitty *-merkillä

130 säästövinkkiä - poimi talteen vinkit, joilla säästää rahaa joka päivä.
130 säästövinkkiä - poimi talteen vinkit, joilla säästää rahaa joka päivä.

Nappaa talteen 130 säästövinkkiä ja ala säästää rahaa joka päivä!


Osa vinkeistä, joilla voit säästää rahaa, sopii sellaisenaan käytettäviksi.


Huomaat, että säästät niiden avulla rahaa päivittäin.


Osa arjen säästövinkeistä on oudompia, ja haluat ehkä makustella niitä ensin hetken (tai jättää kokonaan väliin). Pihin säästövinkit voivat nimittäin johtaa melko askeettiseen elämään.KOTIIN JA ASUMISEEN LIITTYVÄT SÄÄSTÖVINKIT


Moni säästövinkki on samalla ekovinkki (esimerkiksi energian kulutuksen vähentäminen).
Moni säästövinkki on samalla ekovinkki (esimerkiksi energian kulutuksen vähentäminen).

1. Etsi ekologisempia vaihtoehtoja kodin siivoamiseen, nassun puunaamiseen sekä liikkumiseen. Etsi aktiivisesti tietoa ympäristöystävällisistä vaihtoehdosta, niin huomaat, että ekovinkit auttavat sinua myös säästämään rahaa.


Säästövinkit / Energiankulutus


2. Sammuta valot, TV ja esimerkiksi ilmastointi huoneesta, jossa ei oleskella.


3. Laske sisälämpötilaa edes asteella - säästö laskussa on 5 %. Esimerkiksi makuuhuoneessa riittää 17–18 astetta – nukutkin paremmin!

4. Tiivistä ikkunat ja ovet talveksi, jottei lämpö pääse karkuun. Jos lämpöhukkaa esiintyy omakotitalossa, harkitse välikaton lisälämmöneristystä. Uudet puhallusvillat maksavat itsensä parissa talvessa.


5. Pese vain täysiä koneellisia pyykkiä tai tiskiä. Suosi mahdollisimman alhaisia pesulämpötiloja, pika- ja eko-ohjelmia sekä vältä huuhteluaineen käyttöä. Se on kallista, eikä sovi kaikille tekstiileille.


Jos joudut käyttämään kuivausrumpua, linkoa pyykki kunnolla.


Huolla pyykin- ja astianpesukone säännöllisesti: pese tyhjä koneellinen mahdollisimman kuumalla lämpötilalla (ilman linkousta) ja putsaa sihdit.


6. Valitse energiatehokkaita kodinkoneita sitä mukaa, kun vanhat tulevat tiensä päähän.


7. Vaihda hehkulamput heti LED-lamppuihin.


8. Jos viitseliäisyyttä piisaa, suosi ladattavia paristoja.


9. Opettele käyttämään ja huoltamaan mahdollista ilmalämpöpumppua. Käytä ilmastointia asunnon viilentämiseen vain äärimmäisessä hädässä. Ilmalämpöpumppu on ekologinen ja edullinen lämmittäjä, ja sen voi laittaa levittämään takan suomaa lämpöä esimerkiksi asettamalla sen COOL-asetuksen 30 asteeseen.


Ilmalämpöpumppu pitää sammuttaa kun sitä ei tarvitse. Vanha viisaus siitä, että se käynnistäminen vie enemmän sähköä kuin jatkuva päällä pitäminen, ei pidä paikkaansa.


10. Vältä imuria ja suosi rikkalapiota, jos voit: 750 W imurilla imuroiminen vie noin 11 snt tunnissa.


11. Kuivaa pyykki ulkona, ei kuivausrummussa (kuluttaa vaatteet ja maksaa n. 45 snt/kerta), tai kosteutta kestävissä tiloissa. Jos kuivausrumpua on käytettävä, sujauta huolella lingotun pyykin sekaan vettä imevä kuiva froteepyyhe ja pyykinkuivauspallo.


12. Läppäri on huomattavasti energiatehokkaampi kuin pöytäkone. Pöytätietokone vie yli 4 kertaa enemmän sähköä.


13. Älä pidä sähkölaitteita, esimerkiksi puhelimen laturia seinässä, kun et sitä tarvitse. Suhtaudu sähkön käyttöön muutenkin säikysti, suosi ajastimia, välikytkimillisiä jatkojohtoja ja termostaatteja, ja vältä lattialämmitystä kesäisin.


Boilerinkin voi sammuttaa kesäloman ajaksi.


14. Mieti, sopisiko edullisempi yösähkö talouteenne ja elämäntilanteeseenne.


15. Vedenkeitin vie vähemmän virtaa kuin veden keittäminen kattilassa. Vedenkeitin ei kuitenkaan sovi kuin vedelle.


16. Mikro vie uunia vähemmän energiaa. Kun uunia tarvitaan, uunin hukkalämmön voi käyttää asunnon lämmittämiseen avaamalla luukun.


17. Laske hanasta niin kylmää vettä kuin mahdollista. Esimerkiksi salaatin pesuun ei tarvitse lämmintä vettä.


18. Ulkovaloihin kannattaa valita LED-lamput ja ajastimet ja/tai liiketunnistimet, jotta ne eivät pala yötä päivää. Koskee myös jouluvaloja.


19. Vältyt silittämiseltä valitsemalla silittämättä siistejä vaatteita.


20. Muista sulattaa pakastin ja jääkaappi ainakin kerran vuodessa, niin ne vievät vähemmän energiaa.


21. Älä laita jääkaappiin lämmintä ruokaa. Sen sijaan pakastimesta otetut tuotteet kannattaa sulattaa jääkaapissa! Jääkaapin oikea lämpötila on 4-6 astetta ja pakastimen -18. Pidä jääkaapissa lämpömittaria.


22. Älä lämmitä sähkösaunaa turhaan.


23. Jos sinulla on varaava takka, paistat sen jälkilämmössä pataleivän tai kypsennät yön yli hautuvan puuron ihan ilmaiseksi.Säästövinkit / Vedenkulutus


24. Vessaa ei tarvitse yhtenään vetää. Pikkupissat voi huoleti jättää pyttyyn kotioloissa. Vedä pönttö kuitenkin ennen, kuin siellä on niin paljon paperia, että se tukkiutuu. Jos pöntössä on pikku hädälle oma painike, suosi sitä.


Toinen vaihtoehto on kerätä vessapaperi vessassa olevaan bioroskiin. Vielä parempi on pissata kesällä pottaan, ja viedä se nurmikon lannoitteeksi.


25. Myös uloste kannattaa hyödyntää. Suosi siis ulkohuussia, tai hanki kompostoiva vessa sisätiloihin. Pakastava pönttö on kallis hankkia ja ylläpitää, samoin polttava. Komposti-wc ei haise (lue kokemukseni ekovessasta), kun tarpeiden päälle laittaa hieman turvetta, purua tai esimerkiksi nurmikon leikkuujätettä. Turve kannattaa ostaa loppukesän alennusmyynneistä ja puru esimerkiksi Hankkijan hevosten kuivike-osastolta. Jättipaali maksaa pari euroa – sen mitä kilo jyrsijän kuivikkeita Prismassa!


Kompostoiva wc ei vie vettä eikä sähköä, ja se muuttaa paskan parissa vuodessa kallisarvoiseksi lannoitteeksi. Kompostoivan vessanpöntön säiliö kestää nelihenkisen perheen käyttöä 1–2 kuukautta. Ota omasta kunnastasi selvää, millainen jatkokomposti tarvitaan, jos asut pohjavesialueella tai rannalla – muuten riittää tavallinen puutarhakomposti tai lautakehikko.


26. Pidä juomavettä lasipullossa jääkaapissa, niin vettä ei tarvitse juoksuttaa turhaan hanasta, kun haluat raikasta juotavaa.


27. Tiski kannattaa pestä tiskikoneessa, mutta kaapia sattumat bioroskikseen tukkiutumien välttämiseksi. Tiski peseytyy ihan hyvin 20–30 minuutin pikaohjelmalla, mutta silloin tällöin kannattaa kokeilla jotain muuta ohjelmaa. Taikauskoa tai ei, tällä kodinkonehuoltajan neuvolla sain hajoamaisillaan olevan tiskikoneen taas kuntoon.


28. Vältä turhaa pesemistä. Vaatteen voi tuulettaa ja panna takaisin kaappiin, jos se ei ole oikeasti likainen. Astian- tai pyykinpesukone kannattaa käynnistää vasta, kun ne ovat täynnä. Suihkussa ei tarvinne käydä joka päivä, ja etenkin kylpemistä kannattaa säännöstellä.


Hiukset voi totuttaa harvempiin pesuväleihin, niin ne eivät ala heti näyttää rasvaisilta. Esimerkiksi ranskatarten upeiden kampausten salaisuutena pidetään sitä, että hiuksia ei pestä jatkuvasti.


29. Hyödynnä hukkavesi! Kerää suihkuvesi talteen ja vedä sillä vessa. Jos on viitseliäisyyttä, kerää talteen myös pyykinpesukoneen poistovesi tätä tarkoitusta varten. Jos asut omakotitalossa tai harrastat mökkeilyä, voit kerätä ränneistä tulevaa sadevettä vessan vetoon, kukkien kasteluun ja saunaan.


30. Jotta suihkussa ei tule oltua liian pitkään, laita munakello soimaan parin minuutin päähän. Suihku kannattaa sulkea hiusten vaahdottamisen ajaksi. Kylmyyttä vastaan voi ammeellisessa kylpyhuoneessa taistella laskemalla ammeen pohjalle hieman lämmintä vettä.


31. Älä anna veden juosta silloinkaan, kun saippuoit käsiäsi, äläkä tiskaa juoksevalla vedellä. Hanki keittiön ja vessan hanaan veden kulutusta vähentävä suutin.


32. Matot kannattaa pestää kunnan matonpesupaikassa, ympäristösyistä ei kuitenkaan järvessä. Autot on ehkä halvempi pestä omassa pihassa, mutta kannattaa suosia itsepalvelupesuloita.


Höyrypesureita vuokraavat monet yritykset; niillä saat edullisesti sohvan tai vaikka maton puhtaaksi lähtemättä kotoa. Ammattilaisen pesuapuun kannattaa turvautua esimerkiksi kalliiden juhlapukujen kanssa, sillä ne voi helposti itse pilata.


Itse leipoen saa edullisia herkkuja.
Itse leipoen saa edullisia herkkuja.

Säästövinkit / Ruoka


33. Suosi kotona tehtyä, myös työpaikkaeväinä. Eväät kannattaa ottaa mukaan myös juna- ja lentomatkoille, sillä tarjoiluvaunut ovat kallita. Laukussa tai autossa voi olla vaikka aina pähkinöitä tai viljapatukoita, niin nälkäkiukku ei pääse iskemään.


Valmisruoat ovat kalliita ja usein valitettavan epäterveellisiä. Tiedän tyypin, joka laihtui noin 20 kiloa vaihtamalla einekset tavalliseen kotiruokaan, joten tämä rahansäästövinkki voi toimia myös laihdutusneuvona ja tapana välttää erilaisia sydän- ja verisuonitauteja.


34. Välty turhilta ruokaostoksilta ja ruokahävikiltä suunnittelemalla viikon ruoat etukäteen, ja menemällä kauppaan vain kylläisenä.


35. Edullisista aineksista tehtäviä reseptejä löydät esimerkiksi Marttojen sivuilta. Muista, että lihan voi käytännössä aina korvata edullisemmalla ja terveellisemmällä kasvisvaihtoehdolla. Tutustu rohkeasti tofuun, nyhtökauraan, soijasuikaleisiin, härkikseen ja seitaniin. Tofusta saa hyvän korvikkeen kanalle tai vaikka joulusillille.


36. Mieti, missä kaupassa käyt ja mihin aikaan. Lidl ja Prisma valitaan vuosi vuoden perään halvimmiksi ostospaikoiksi, mutta näitä ei joka pitäjässä ole. Kilpailuta sinua lähinnä olevat kaupat ja suosi mahdollista 60 prosentin ilta-alea.


37. Edelliseen liittyen: osta päiväystuotteita äläkä kotioloissakaan tuijota päivämääriä. Kuukauden vanha maitorahka on täysin syömäkelpoista, jos se ei ole ollut lämpimässä, ja kuiva-aineissa ei muutaman vuodenkaan vanha päiväys haittaa. Tutustu hävikkiruokakauppoihin eli *Matsmartiin ja Fiksuruokaan ja ylijääneitä ravintola-annoksia puoleen hintaan myyvään Resq Clubiin. Hävikkiruoka on pop!


38. Muista omat kauppakassit:) Jos kestokassi jäi kotiin, katso, olisiko kaupassa mitään roskiin menossa olevaa pahvilaatikkoa. Toinen vaihtoehto on ostaa ohuita roskispusseja rulla ja pakata ostokset niihin. 20 senttiä maksavia muovipusseja ei kannata ostaa roskispusseiksi, sillä varsinaiset roskispussit ovat paljon edullisempia.


39. Kotiseudullasi saattaa olla maatiloja, joilta saa edullisesti ternimaitoa, kananmunia tai lampaanlihaa. Suoramyynnistä ostettu viini, hunaja tai mansikka on joskus edullisempaa, ei kuitenkaan läheskään aina. Tutki asiaa, käy paikan päällä tai kysele tuttavilta. Saisitko ruokaa edullisemmin ruokapiirin kautta?


40. Asutko lähellä leipomoa? Sillä on ehkä tehtaanmyymälä. Tutustu siis avoimin mielin kaikkiin lähiseudun palveluihin. Ehkä pääset käymään elintarviketehtaan tehtaanmyymälässä, jos tunnet jonkun siellä työskentelevän? Voisitko ostaa tähteitä esimerkiksi armeijan ruokalasta siellä työskentelevän tuttusi kautta? Varaudu vastapalveluksiin.


41. Viljele tai kalasta itse ruokasi (metsästäminen ei lyö leiville, ellet omista metsää ja ole siten vapautettu seuran maksuista – joudut kyllä maksamaan koko liudan muita maksuja). Kerrostalossa asuva voi – usein pitkällisen jonotuksen jälkeen – saada kunnalta viljelypalstan.


Syksyisin kannattaa ilman muuta marjastaa ja sienestää, tai ostaa jonkun yksityishenkilön kauppaamia aarteita. Yksityishenkilöt saattavat kaupitella kaupan seinällä tai netissä myös ylijäämäomenoita tai esimerkiksi puutarhamarjoja.


42. Kuivahtaneen leivän voi saada ilta-alesta hyvin halvalla, mutta jos haluaa herkutella tuoreella leivällä, kannattaa opetella leipomaan. Viittasinkin jo edellä pataleipään, mikä valmistuu ilmaiseksi takan jälkilämmössä. Pataleipää ei edes vaivata, joten se on helppo, nopea ja edullinen herkku.


43. Ryhdy luovaksi jämien suhteen. Keitetystä perunasta rieskoja, kastikkeen tippa munakkaan väliin, pehmeä banaani smoothieen, kuiva leipä krutongeiksi tai kalan leivitykseen…


44. Säästät rahaa ja vaalit terveyttäsi vähentämällä suolan ja sokerin käyttöä, karkin ja leivonnaisten kulutusta sekä valitsemalla leivän päälle vain jomman kumman, joko juuston tai leikkeleen. Kalliit välipalatuotteet voi korvata rahkalla tai itsetehdyllä smoothiella. Myös pähkinöissä ja kananmunassa (tai kananmunaleivässä) on paljon proteiinia, joten ne pitävät nälän pitkään loitolla.


45. Hanki pakastin, tai vaihda vanha isompaan. Pakastimeen teet vaikka kerralla viikon ruoat, tai pakastat ylijäämäkeiton odottamaan kiirepäivää. Pakastimeen talletat alennuksesta tai tehtaanmyymälästä löytämäsi aarteet, ja siellä myös tapat mahdolliset lutikat kirpparivaatteista.


46. Osta sesongin mukaan. Hanki esimerkiksi satokausikalenteri, niin tiedät aina, mikä kasvis on milloinkin parhaimmillaan ja edullisimmillaan. Mieti, kannattaako salaattia ostaa lainkaan. Kuten Tarkkamarkka tässä toteaa, on salaatti kotiin kannettua, kallista vettä.


47. Kannatko kotiin pullovettä? Jos seudullasi hanavesi maistuu ruosteelle, voisi vedensuodatuslaitteisto olla kestävämpi ratkaisu.


Kahvilassa käyminen on ihanaa, mutta tyyristä.
Kahvilassa käyminen on ihanaa, mutta tyyristä.

48. Erikoiskahvit kahvilassa ovat kalliita – mitä jos tyydyt tavalliseen mustaan kahviin, tai otat kahvit termarissa mukaan aamulla? Jos rakastat hyvää kahvia, harkitse *Slurp-palvelua.


49. Tee itse kaikki mitä voit ja suinkin ehdit, esimerkiksi granola, lasten soseet, pizzataikina, kalaliemi ja munavoi. Kotikalja ja -viini ovat helppoja valmistaa, samoin hillot ja mehut.


50. Puuroakaan ei ole pakko hauduttaa! Säästät rahaa ja aikaa tekemällä tuorepuuron, mihin voit laittaa monet hedelmän tai pähkinäpussin tähteet.Tilaa netistä lemmikille laaturuokaa halvalla.
Tilaa netistä lemmikille laaturuokaa halvalla.


Säästövinkit / Lemmikit


51. Osta lemmikki vain, jos sinulla on varaa huolehtia siitä kunnolla myös silloin, jos elämäntilanne muuttuu, esimerkiksi jäät työttömäksi. Kanin pitäminen on halpaa, esimerkiksi hevosen taas ei. Hevosen voi toisaalta laittaa tuottamaan vuokraamalla sitä tai järjestämällä vaikka hääkyytejä, kani ei taas tee mitään ruokansa eteen.


52. Niin kania, koiraa kuin hevostakin on ruokittava laadukkaalla ruoalla, jotta ne pysyvät terveenä. Ruoan laadusta ei siis parane tinkiä, mutta ruoat voi kilpailuttaa. Edullista lemmikin ruokaa myy esimerkiksi *Zooplus.fi. Zooplus myy viljatonta ja korkealaatuista ruokaa pienelämille niin halvalla, että ihmettelen, mikseivät kaikki suomalaiset käytä sitä.


Zooplus tarjoaa nopean ja ilmaisen kotiinkuljetuksen, jos tilaat yli 49 eurolla. Kotiinkuljetus minne tahansa Suomeen ei muutenkaan maksa paljoa, joten ei ole enää mitään järkeä kantaa painavia, huonolaatuisempia ja kalliimpia säkkejä kaupasta kotiin.


53. Kissan hiekkalaatikkoon sopii edullinen lämmityspelletti tai Zooplussasta myytävä, kompostoituva ja usein hyvässä tarjouksessa oleva silikaattinen kissanhiekka. Kanin kuivikkeet saa halvemmalla esimerkiksi Hankkijalta, jos säilytystilaa on. Hevostalli tai karjatila myynee sinulle pari siivua tuoreesta heinäpaalista – halvempaa ja parempaa heinää kuin K-Marketissa.


54. Kissan raapimapuut voi askarrella itse ja koiran vaatteet kutoa tai ommella. Apua löytyy esimerkiksi kansalaisopistojen käsityökursseilta. Kissa leikkii yhtä mielellään paperitollolla kuin kalliilla leluhiirellä.


55. Koira kannattaa opettaa tavoille – kotikuntasi koirakerho tai kansalaisopisto saattaa järjestää koirakouluja paljon halvemmalla kuin yksityiset ”koirakuiskaajat”.


56. Koirauimalat maksavat jopa 35€ kerta – kesäisin kannattaa suosia koirien uimarantoja tai muita syrjäisiä rantoja.


57. Kilpailuta koirahoitolat. Löytyisikö edullisin koiran lomahoitaja esimerkiksi care.com-sivustolta? Naapurin tyttö tai poika saattaa ulkoiluttaa koiraa jopa ilmaiseksi.


58. Raakaruokaan siirtyminen on hyvä vaihtoehto kaikille kissoille ja koirille. Raakaruokkija täytyy kuitenkin perehtyä aiheeseen hyvin ennen nappuloiden jättämistä. Lue esimerkiksi täältä puuroista, luista ja sisäelimistä. Barffaus ei todellakaan tarkoita pelkän jauhelihan syöttämistä.


59. Opettele leikkaamaan itse koiran kynnet tai trimmaamaan sen turkki. Totuta lemmikki käsittelyyn pienestä pitäen, jotta sitä ei tarvitsisi aina nukuttaa eläinlääkärissä. Rauhoittaminen on kallista ja rasittaa lemmikin sydäntä.


60. Harkitse vakuuttamisen tarpeellisuutta, ja vakuutuksesta oikeasti koituvaa hinta-hyötysuhdetta. Toisaalta, kyyn puremasta voi tulla parin tonnin lasku, ja hevosten silmäsairaudet ovat myös kalliita.


61. Hanki koiraan ja kissaan mikrosiru, jotta se löytyy mahdollisimman nopeasti. Karanneista eläimistä voi joutua maksamaan monta kymppiä päivä eläinhoitolalle, mihin ne on viety. Sirun avulla hoitola tietää soittaa sinulle löytyneestä lemmikistä heti, joten säästyt myös turhalta huolelta. Siru maksaa vaikka rokotuksen yhteydessä ehkä kympin verran, ja sen voi rekisteröidä ilmaiseksi Kennelliiton omistajarekisteriin tai Suomen Kissaliiton tietokantaan. Älä siis sorru esimerkiksi Mikrosiru.com- (15 e) tai Turvasiru.fi-palveluun (20 e).


62. Totuta koira myös hampaiden harjaamiseen ja anna sille pureskeltavaa, sillä hammaskivestä aiheutuvat eläinlääkärikäynnit ovat kalliita.


63. Totuta koira myös yksinoloon ja koviin ääniin heti pentuna, jotta se ei tarvitsisi ferominisuihkeita, vyöhyketerapiaa, rauhoittavia tai muita kalliita hoitokeinoja eroahdistukseen ja paukkuarkuuteen.