• Kultainto

Säästä rahaa helposti – 130 parasta säästövinkkiä

Päivitetty: 21 tuntia sitten

Tekstissä mainoslinkkejä, merkitty *-merkillä

130 säästövinkkiä - poimi talteen vinkit, joilla säästää rahaa joka päivä.
130 säästövinkkiä - poimi talteen vinkit, joilla säästää rahaa joka päivä.

Nappaa talteen 130 säästövinkkiä ja ala säästää rahaa joka päivä!


Osa vinkeistä, joilla voit säästää rahaa, sopii sellaisenaan käytettäviksi.


Huomaat, että säästät niiden avulla rahaa päivittäin.


Osa arjen säästövinkeistä on oudompia, ja haluat ehkä makustella niitä ensin hetken (tai jättää kokonaan väliin). Pihin säästövinkit voivat nimittäin johtaa melko askeettiseen elämään.KOTIIN JA ASUMISEEN LIITTYVÄT SÄÄSTÖVINKIT


Moni säästövinkki on samalla ekovinkki (esimerkiksi energian kulutuksen vähentäminen).
Moni säästövinkki on samalla ekovinkki (esimerkiksi energian kulutuksen vähentäminen).

1. Etsi ekologisempia vaihtoehtoja kodin siivoamiseen, nassun puunaamiseen sekä liikkumiseen. Etsi aktiivisesti tietoa ympäristöystävällisistä vaihtoehdosta, niin huomaat, että ekovinkit auttavat sinua myös säästämään rahaa.


Säästövinkit / Energiankulutus


2. Sammuta valot, TV ja esimerkiksi ilmastointi huoneesta, jossa ei oleskella.


3. Laske sisälämpötilaa edes asteella - säästö laskussa on 5 %. Esimerkiksi makuuhuoneessa riittää 17–18 astetta – nukutkin paremmin!

4. Tiivistä ikkunat ja ovet talveksi, jottei lämpö pääse karkuun. Jos lämpöhukkaa esiintyy omakotitalossa, harkitse välikaton lisälämmöneristystä. Uudet puhallusvillat maksavat itsensä parissa talvessa.


5. Pese vain täysiä koneellisia pyykkiä tai tiskiä. Suosi mahdollisimman alhaisia pesulämpötiloja, pika- ja eko-ohjelmia sekä vältä huuhteluaineen käyttöä. Se on kallista, eikä sovi kaikille tekstiileille.


Jos joudut käyttämään kuivausrumpua, linkoa pyykki kunnolla.


Huolla pyykin- ja astianpesukone säännöllisesti: pese tyhjä koneellinen mahdollisimman kuumalla lämpötilalla (ilman linkousta) ja putsaa sihdit.


6. Valitse energiatehokkaita kodinkoneita sitä mukaa, kun vanhat tulevat tiensä päähän.


7. Vaihda hehkulamput heti LED-lamppuihin.


8. Jos viitseliäisyyttä piisaa, suosi ladattavia paristoja.


9. Opettele käyttämään ja huoltamaan mahdollista ilmalämpöpumppua. Käytä ilmastointia asunnon viilentämiseen vain äärimmäisessä hädässä. Ilmalämpöpumppu on ekologinen ja edullinen lämmittäjä, ja sen voi laittaa levittämään takan suomaa lämpöä esimerkiksi asettamalla sen COOL-asetuksen 30 asteeseen.


Ilmalämpöpumppu pitää sammuttaa kun sitä ei tarvitse. Vanha viisaus siitä, että se käynnistäminen vie enemmän sähköä kuin jatkuva päällä pitäminen, ei pidä paikkaansa.


10. Vältä imuria ja suosi rikkalapiota, jos voit: 750 W imurilla imuroiminen vie noin 11 snt tunnissa.


11. Kuivaa pyykki ulkona, ei kuivausrummussa (kuluttaa vaatteet ja maksaa n. 45 snt/kerta), tai kosteutta kestävissä tiloissa. Jos kuivausrumpua on käytettävä, sujauta huolella lingotun pyykin sekaan vettä imevä kuiva froteepyyhe ja pyykinkuivauspallo.


12. Läppäri on huomattavasti energiatehokkaampi kuin pöytäkone. Pöytätietokone vie yli 4 kertaa enemmän sähköä.


13. Älä pidä sähkölaitteita, esimerkiksi puhelimen laturia seinässä, kun et sitä tarvitse. Suhtaudu sähkön käyttöön muutenkin säikysti, suosi ajastimia, välikytkimillisiä jatkojohtoja ja termostaatteja, ja vältä lattialämmitystä kesäisin.


Boilerinkin voi sammuttaa kesäloman ajaksi.


14. Mieti, sopisiko edullisempi yösähkö talouteenne ja elämäntilanteeseenne.


15. Vedenkeitin vie vähemmän virtaa kuin veden keittäminen kattilassa. Vedenkeitin ei kuitenkaan sovi kuin vedelle.


16. Mikro vie uunia vähemmän energiaa. Kun uunia tarvitaan, uunin hukkalämmön voi käyttää asunnon lämmittämiseen avaamalla luukun.


17. Laske hanasta niin kylmää vettä kuin mahdollista. Esimerkiksi salaatin pesuun ei tarvitse lämmintä vettä.


18. Ulkovaloihin kannattaa valita LED-lamput ja ajastimet ja/tai liiketunnistimet, jotta ne eivät pala yötä päivää. Koskee myös jouluvaloja.


19. Vältyt silittämiseltä valitsemalla silittämättä siistejä vaatteita.


20. Muista sulattaa pakastin ja jääkaappi ainakin kerran vuodessa, niin ne vievät vähemmän energiaa.


21. Älä laita jääkaappiin lämmintä ruokaa. Sen sijaan pakastimesta otetut tuotteet kannattaa sulattaa jääkaapissa! Jääkaapin oikea lämpötila on 4-6 astetta ja pakastimen -18. Pidä jääkaapissa lämpömittaria.


22. Älä lämmitä sähkösaunaa turhaan.


23. Jos sinulla on varaava takka, paistat sen jälkilämmössä pataleivän tai kypsennät yön yli hautuvan puuron ihan ilmaiseksi.Säästövinkit / Vedenkulutus


24. Vessaa ei tarvitse yhtenään vetää. Pikkupissat voi huoleti jättää pyttyyn kotioloissa. Vedä pönttö kuitenkin ennen, kuin siellä on niin paljon paperia, että se tukkiutuu. Jos pöntössä on pikku hädälle oma painike, suosi sitä.


Toinen vaihtoehto on kerätä vessapaperi vessassa olevaan bioroskiin. Vielä parempi on pissata kesällä pottaan, ja viedä se nurmikon lannoitteeksi.


25. Myös uloste kannattaa hyödyntää. Suosi siis ulkohuussia, tai hanki kompostoiva vessa sisätiloihin. Pakastava pönttö on kallis hankkia ja ylläpitää, samoin polttava. Komposti-wc ei haise (lue kokemukseni ekovessasta), kun tarpeiden päälle laittaa hieman turvetta, purua tai esimerkiksi nurmikon leikkuujätettä. Turve kannattaa ostaa loppukesän alennusmyynneistä ja puru esimerkiksi Hankkijan hevosten kuivike-osastolta. Jättipaali maksaa pari euroa – sen mitä kilo jyrsijän kuivikkeita Prismassa!


Kompostoiva wc ei vie vettä eikä sähköä, ja se muuttaa paskan parissa vuodessa kallisarvoiseksi lannoitteeksi. Kompostoivan vessanpöntön säiliö kestää nelihenkisen perheen käyttöä 1–2 kuukautta. Ota omasta kunnastasi selvää, millainen jatkokomposti tarvitaan, jos asut pohjavesialueella tai rannalla – muuten riittää tavallinen puutarhakomposti tai lautakehikko.


26. Pidä juomavettä lasipullossa jääkaapissa, niin vettä ei tarvitse juoksuttaa turhaan hanasta, kun haluat raikasta juotavaa.


27. Tiski kannattaa pestä tiskikoneessa, mutta kaapia sattumat bioroskikseen tukkiutumien välttämiseksi. Tiski peseytyy ihan hyvin 20–30 minuutin pikaohjelmalla, mutta silloin tällöin kannattaa kokeilla jotain muuta ohjelmaa. Taikauskoa tai ei, tällä kodinkonehuoltajan neuvolla sain hajoamaisillaan olevan tiskikoneen taas kuntoon.


28. Vältä turhaa pesemistä. Vaatteen voi tuulettaa ja panna takaisin kaappiin, jos se ei ole oikeasti likainen. Astian- tai pyykinpesukone kannattaa käynnistää vasta, kun ne ovat täynnä. Suihkussa ei tarvinne käydä joka päivä, ja etenkin kylpemistä kannattaa säännöstellä.


Hiukset voi totuttaa harvempiin pesuväleihin, niin ne eivät ala heti näyttää rasvaisilta. Esimerkiksi ranskatarten upeiden kampausten salaisuutena pidetään sitä, että hiuksia ei pestä jatkuvasti.


29. Hyödynnä hukkavesi! Kerää suihkuvesi talteen ja vedä sillä vessa. Jos on viitseliäisyyttä, kerää talteen myös pyykinpesukoneen poistovesi tätä tarkoitusta varten. Jos asut omakotitalossa tai harrastat mökkeilyä, voit kerätä ränneistä tulevaa sadevettä vessan vetoon, kukkien kasteluun ja saunaan.


30. Jotta suihkussa ei tule oltua liian pitkään, laita munakello soimaan parin minuutin päähän. Suihku kannattaa sulkea hiusten vaahdottamisen ajaksi. Kylmyyttä vastaan voi ammeellisessa kylpyhuoneessa taistella laskemalla ammeen pohjalle hieman lämmintä vettä.


31. Älä anna veden juosta silloinkaan, kun saippuoit käsiäsi, äläkä tiskaa juoksevalla vedellä. Hanki keittiön ja vessan hanaan veden kulutusta vähentävä suutin.


32. Matot kannattaa pestää kunnan matonpesupaikassa, ympäristösyistä ei kuitenkaan järvessä. Autot on ehkä halvempi pestä omassa pihassa, mutta kannattaa suosia itsepalvelupesuloita.


Höyrypesureita vuokraavat monet yritykset; niillä saat edullisesti sohvan tai vaikka maton puhtaaksi lähtemättä kotoa. Ammattilaisen pesuapuun kannattaa turvautua esimerkiksi kalliiden juhlapukujen kanssa, sillä ne voi helposti itse pilata.


Itse leipoen saa edullisia herkkuja.
Itse leipoen saa edullisia herkkuja.

Säästövinkit / Ruoka


33. Suosi kotona tehtyä, myös työpaikkaeväinä. Eväät kannattaa ottaa mukaan myös juna- ja lentomatkoille, sillä tarjoiluvaunut ovat kallita. Laukussa tai autossa voi olla vaikka aina pähkinöitä tai viljapatukoita, niin nälkäkiukku ei pääse iskemään.


Valmisruoat ovat kalliita ja usein valitettavan epäterveellisiä. Tiedän tyypin, joka laihtui noin 20 kiloa vaihtamalla einekset tavalliseen kotiruokaan, joten tämä rahansäästövinkki voi toimia myös laihdutusneuvona ja tapana välttää erilaisia sydän- ja verisuonitauteja.


34. Välty turhilta ruokaostoksilta ja ruokahävikiltä suunnittelemalla viikon ruoat etukäteen, ja menemällä kauppaan vain kylläisenä.


35. Edullisista aineksista tehtäviä reseptejä löydät esimerkiksi Marttojen sivuilta. Muista, että lihan voi käytännössä aina korvata edullisemmalla ja terveellisemmällä kasvisvaihtoehdolla. Tutustu rohkeasti tofuun, nyhtökauraan, soijasuikaleisiin, härkikseen ja seitaniin. Tofusta saa hyvän korvikkeen kanalle tai vaikka joulusillille.


36. Mieti, missä kaupassa käyt ja mihin aikaan. Lidl ja Prisma valitaan vuosi vuoden perään halvimmiksi ostospaikoiksi, mutta näitä ei joka pitäjässä ole. Kilpailuta sinua lähinnä olevat kaupat ja suosi mahdollista 60 prosentin ilta-alea.


37. Edelliseen liittyen: osta päiväystuotteita äläkä kotioloissakaan tuijota päivämääriä. Kuukauden vanha maitorahka on täysin syömäkelpoista, jos se ei ole ollut lämpimässä, ja kuiva-aineissa ei muutaman vuodenkaan vanha päiväys haittaa. Tutustu hävikkiruokakauppoihin eli *Matsmartiin ja Fiksuruokaan ja ylijääneitä ravintola-annoksia puoleen hintaan myyvään Resq Clubiin. Hävikkiruoka on pop!


38. Muista omat kauppakassit:) Jos kestokassi jäi kotiin, katso, olisiko kaupassa mitään roskiin menossa olevaa pahvilaatikkoa. Toinen vaihtoehto on ostaa ohuita roskispusseja rulla ja pakata ostokset niihin. 20 senttiä maksavia muovipusseja ei kannata ostaa roskispusseiksi, sillä varsinaiset roskispussit ovat paljon edullisempia.


39. Kotiseudullasi saattaa olla maatiloja, joilta saa edullisesti ternimaitoa, kananmunia tai lampaanlihaa. Suoramyynnistä ostettu viini, hunaja tai mansikka on joskus edullisempaa, ei kuitenkaan läheskään aina. Tutki asiaa, käy paikan päällä tai kysele tuttavilta. Saisitko ruokaa edullisemmin ruokapiirin kautta?


40. Asutko lähellä leipomoa? Sillä on ehkä tehtaanmyymälä. Tutustu siis avoimin mielin kaikkiin lähiseudun palveluihin. Ehkä pääset käymään elintarviketehtaan tehtaanmyymälässä, jos tunnet jonkun siellä työskentelevän? Voisitko ostaa tähteitä esimerkiksi armeijan ruokalasta siellä työskentelevän tuttusi kautta? Varaudu vastapalveluksiin.


41. Viljele tai kalasta itse ruokasi (metsästäminen ei lyö leiville, ellet omista metsää ja ole siten vapautettu seuran maksuista – joudut kyllä maksamaan koko liudan muita maksuja). Kerrostalossa asuva voi – usein pitkällisen jonotuksen jälkeen – saada kunnalta viljelypalstan.


Syksyisin kannattaa ilman muuta marjastaa ja sienestää, tai ostaa jonkun yksityishenkilön kauppaamia aarteita. Yksityishenkilöt saattavat kaupitella kaupan seinällä tai netissä myös ylijäämäomenoita tai esimerkiksi puutarhamarjoja.


42. Kuivahtaneen leivän voi saada ilta-alesta hyvin halvalla, mutta jos haluaa herkutella tuoreella leivällä, kannattaa opetella leipomaan. Viittasinkin jo edellä pataleipään, mikä valmistuu ilmaiseksi takan jälkilämmössä. Pataleipää ei edes vaivata, joten se on helppo, nopea ja edullinen herkku.


43. Ryhdy luovaksi jämien suhteen. Keitetystä perunasta rieskoja, kastikkeen tippa munakkaan väliin, pehmeä banaani smoothieen, kuiva leipä krutongeiksi tai kalan leivitykseen…


44. Säästät rahaa ja vaalit terveyttäsi vähentämällä suolan ja sokerin käyttöä, karkin ja leivonnaisten kulutusta sekä valitsemalla leivän päälle vain jomman kumman, joko juuston tai leikkeleen. Kalliit välipalatuotteet voi korvata rahkalla tai itsetehdyllä smoothiella. Myös pähkinöissä ja kananmunassa (tai kananmunaleivässä) on paljon proteiinia, joten ne pitävät nälän pitkään loitolla.


45. Hanki pakastin, tai vaihda vanha isompaan. Pakastimeen teet vaikka kerralla viikon ruoat, tai pakastat ylijäämäkeiton odottamaan kiirepäivää. Pakastimeen talletat alennuksesta tai tehtaanmyymälästä löytämäsi aarteet, ja siellä myös tapat mahdolliset lutikat kirpparivaatteista.


46. Osta sesongin mukaan. Hanki esimerkiksi satokausikalenteri, niin tiedät aina, mikä kasvis on milloinkin parhaimmillaan ja edullisimmillaan. Mieti, kannattaako salaattia ostaa lainkaan. Kuten Tarkkamarkka tässä toteaa, on salaatti kotiin kannettua, kallista vettä.


47. Kannatko kotiin pullovettä? Jos seudullasi hanavesi maistuu ruosteelle, voisi vedensuodatuslaitteisto olla kestävämpi ratkaisu.


Kahvilassa käyminen on ihanaa, mutta tyyristä.
Kahvilassa käyminen on ihanaa, mutta tyyristä.

48. Erikoiskahvit kahvilassa ovat kalliita – mitä jos tyydyt tavalliseen mustaan kahviin, tai otat kahvit termarissa mukaan aamulla? Jos rakastat hyvää kahvia, harkitse *Slurp-palvelua.


49. Tee itse kaikki mitä voit ja suinkin ehdit, esimerkiksi granola, lasten soseet, pizzataikina, kalaliemi ja munavoi. Kotikalja ja -viini ovat helppoja valmistaa, samoin hillot ja mehut.


50. Puuroakaan ei ole pakko hauduttaa! Säästät rahaa ja aikaa tekemällä tuorepuuron, mihin voit laittaa monet hedelmän tai pähkinäpussin tähteet.Tilaa netistä lemmikille laaturuokaa halvalla.
Tilaa netistä lemmikille laaturuokaa halvalla.


Säästövinkit / Lemmikit


51. Osta lemmikki vain, jos sinulla on varaa huolehtia siitä kunnolla myös silloin, jos elämäntilanne muuttuu, esimerkiksi jäät työttömäksi. Kanin pitäminen on halpaa, esimerkiksi hevosen taas ei. Hevosen voi toisaalta laittaa tuottamaan vuokraamalla sitä tai järjestämällä vaikka hääkyytejä, kani ei taas tee mitään ruokansa eteen.


52. Niin kania, koiraa kuin hevostakin on ruokittava laadukkaalla ruoalla, jotta ne pysyvät terveenä. Ruoan laadusta ei siis parane tinkiä, mutta ruoat voi kilpailuttaa. Edullista lemmikin ruokaa myy esimerkiksi *Zooplus.fi. Zooplus myy viljatonta ja korkealaatuista ruokaa pienelämille niin halvalla, että ihmettelen, mikseivät kaikki suomalaiset käytä sitä.


Zooplus tarjoaa nopean ja ilmaisen kotiinkuljetuksen, jos tilaat yli 49 eurolla. Kotiinkuljetus minne tahansa Suomeen ei muutenkaan maksa paljoa, joten ei ole enää mitään järkeä kantaa painavia, huonolaatuisempia ja kalliimpia säkkejä kaupasta kotiin.


53. Kissan hiekkalaatikkoon sopii edullinen lämmityspelletti tai Zooplussasta myytävä, kompostoituva ja usein hyvässä tarjouksessa oleva silikaattinen kissanhiekka. Kanin kuivikkeet saa halvemmalla esimerkiksi Hankkijalta, jos säilytystilaa on. Hevostalli tai karjatila myynee sinulle pari siivua tuoreesta heinäpaalista – halvempaa ja parempaa heinää kuin K-Marketissa.


54. Kissan raapimapuut voi askarrella itse ja koiran vaatteet kutoa tai ommella. Apua löytyy esimerkiksi kansalaisopistojen käsityökursseilta. Kissa leikkii yhtä mielellään paperitollolla kuin kalliilla leluhiirellä.


55. Koira kannattaa opettaa tavoille – kotikuntasi koirakerho tai kansalaisopisto saattaa järjestää koirakouluja paljon halvemmalla kuin yksityiset ”koirakuiskaajat”.


56. Koirauimalat maksavat jopa 35€ kerta – kesäisin kannattaa suosia koirien uimarantoja tai muita syrjäisiä rantoja.


57. Kilpailuta koirahoitolat. Löytyisikö edullisin koiran lomahoitaja esimerkiksi care.com-sivustolta? Naapurin tyttö tai poika saattaa ulkoiluttaa koiraa jopa ilmaiseksi.


58. Raakaruokaan siirtyminen on hyvä vaihtoehto kaikille kissoille ja koirille. Raakaruokkija täytyy kuitenkin perehtyä aiheeseen hyvin ennen nappuloiden jättämistä. Lue esimerkiksi täältä puuroista, luista ja sisäelimistä. Barffaus ei todellakaan tarkoita pelkän jauhelihan syöttämistä.


59. Opettele leikkaamaan itse koiran kynnet tai trimmaamaan sen turkki. Totuta lemmikki käsittelyyn pienestä pitäen, jotta sitä ei tarvitsisi aina nukuttaa eläinlääkärissä. Rauhoittaminen on kallista ja rasittaa lemmikin sydäntä.


60. Harkitse vakuuttamisen tarpeellisuutta, ja vakuutuksesta oikeasti koituvaa hinta-hyötysuhdetta. Toisaalta, kyyn puremasta voi tulla parin tonnin lasku, ja hevosten silmäsairaudet ovat myös kalliita.


61. Hanki koiraan ja kissaan mikrosiru, jotta se löytyy mahdollisimman nopeasti. Karanneista eläimistä voi joutua maksamaan monta kymppiä päivä eläinhoitolalle, mihin ne on viety. Sirun avulla hoitola tietää soittaa sinulle löytyneestä lemmikistä heti, joten säästyt myös turhalta huolelta. Siru maksaa vaikka rokotuksen yhteydessä ehkä kympin verran, ja sen voi rekisteröidä ilmaiseksi Kennelliiton omistajarekisteriin tai Suomen Kissaliiton tietokantaan. Älä siis sorru esimerkiksi Mikrosiru.com- (15 e) tai Turvasiru.fi-palveluun (20 e).


62. Totuta koira myös hampaiden harjaamiseen ja anna sille pureskeltavaa, sillä hammaskivestä aiheutuvat eläinlääkärikäynnit ovat kalliita.


63. Totuta koira myös yksinoloon ja koviin ääniin heti pentuna, jotta se ei tarvitsisi ferominisuihkeita, vyöhyketerapiaa, rauhoittavia tai muita kalliita hoitokeinoja eroahdistukseen ja paukkuarkuuteen.


Kilpailuta, tinkaa ja neuvottele hinnoista.
Kilpailuta, tinkaa ja neuvottele hinnoista.

Säästövinkit / Sopimukset ja kiinteät kulut


64. Kilpailuta kaikki sopimukset – niin sähkösopimus, puhelinliittymä, vakuutukset, lainat, pankki ja luottokortti, kuntosalikortti kuin esimerkiksi ammattiliittosi. Lue lisää kilpailuttamisesta sähkön, vakuutuksien ja puhelinliittymien kilpailuttamista koskevista blogiartikkeleistani. Sähköt kilpailutat osoitteessa *zmarta.fi.


65. Tarkista, maksatko turhasta. Käytkö kuntosalilla? Onko puhelu- ja tekstaripakettisi liian iso käyttöösi nähden? Vaikka joskus ylittäisit sen, tulee se halvemmaksi kuin maksaa jatkuvasti liian isoa kk-maksua. Tarvitsetko kanavapaketteja ja suoratoistotilauksia? Olisiko digilehti halvempi kuin kotiin kannettu lehti (ainakin se on ekologisempi)? Entä esimerkiksi kotijoogastudio nettijoogastudio Yogaian avulla?


66. Muuta pienempään asuntoon tai asuntovaunuun.


67. Hanki aurinkopaneelit omakotitaloon tai mökille, tai ota asia puheeksi yhtiökokouksessa. Lue myös siitä, paljonko aurinkopaneeleilla säästää rahaa aivan oikeasti?


68. Jätemaksuja voi pienentää lajittelemalla. Sekajätteeseen menevät lähinnä tyhjät kuulakärkikynät, imurin pölypussit ja tuhkakupin sisältö. Lähes kaiken muun voi lajitella, ja jo kaupassa voi kiinnittää huomiota siihen, ettei kanna turhaa jätettä kotiin asti. Lajittelupisteitä on lähes joka kaupan pihassa, mutta muovinkeräyslaatikoita vielä aika harvassa. Haasta, vaadi ja tee aloitteita. Lue lisää zero wastesta ja lajittelusta.


Muoti- ja kauneustrendien seuraaminen vie rahaa.
Muoti- ja kauneustrendien seuraaminen vie rahaa.


Säästövinkit / Kosmetiikka ja hyvinvointi


En sano, että kaikkien on ruvettava harmaiksi hiiruilaisiksi, joiden tukka roikkuu pesemättömänä silmillä. Haluan vain haastaa ajattelemaan kauneudenhoitoon kuukausi- ja vuositasolla menevä rahaa.

69. Lopeta meikkaaminen, tai vähennä sitä. Harkitse huolella hiusten- ym. pidennyksiä, joiden huolto maksaa.


70. Kookosöljyllä voi korvata kosteusvoiteet, dödön, liukkarin, kahvikerman, hiusnaamion ym. jne.


71. Vähennä peseytymistä asteittain löytääksesi sinulle sopivan välin. Vältä suihkugeelejä ja turhia intiimialueen pesuaineita.


72. Myös hiusten värjääminen ja muotoilu aiheuttavat rahankulua, samoin kynsien lakkaaminen.


73. Ammattikoulut ja hierontaoppilaitokset tekevät edullisia oppilastöitä. Kestokulmat voi saada kolmella eurolla ja hiustenleikkuun vitosella. Oppilastöitä voi kysellä myös kampaamoista ja kauneussalongeista.


74. Harkitse, ennen kuin ostat uusia laihdutusvalmisteita tai hiustenkasvatuspillereitä.


75. Esimerkiksi veden juonti ja monipuolisen ruoan syönti auttavat myös moniin iho-ongelmiin.MUUT SÄÄSTÖVINKIT ARKEEN JA JUHLAAN


Muut säästövinki arkeen ja juhlaan alkavat tästä.


Säästövinkit / Juhlat


76. Seurakunta tai nuorisoseurat saattavat vuokrata juhlaserviisejä edullisesti, kenties ilmaiseksi. Ei siis tarvitse ostaa 20 samanlaista lautasta tai kahvikuppia kaiken varalta.


77. Työpaikan, seurakunnan tai ammattiliiton kautta voi saada vuokrattua edullisen juhlatilan.


78. Tarjoilijoita ja kokkaus- tai siivousapua voi löytää esimerkiksi aikapankkien tai erilaisten työttömien yhdistysten kautta.


79. Juhlavaatteet, esimerkiksi morsiuspuvun, voi vuokrata.


80. Lahjat voi ihan hyvin ostaa kirpparilta. Sinne ne suurella todennäköisyydellä päätyvätkin juhlan jälkeen.


81. Aineeton lahja on parempi kuin tulppaanipuska tai konventirasia. Lupaa vaihtaa auton renkaat, viedä leffaan, tehdä viikon ruoat pakastimeen tai putsata rännit. Lisää ideoita esimerkiksi AnnaJotainMuuta.fi-palvelusta. Muista myös Kirkon Ulkomaanavun Toisenlainen lahja, mikä menee varmasti tarpeeseen. Lue myös koko artikkelini aineettomista ja ilmaisista lahjoista.On monta tapaa säästää auton kuluissa.
On monta tapaa säästää auton kuluissa.


Säästövinkit / Autoilu


82. Opettele ajamaan taloudellisesti, esimerkiksi artikkelista Miten säästää auton kuluissa löytyvillä vinkeillä.


83. Opettele vaihtamaan renkaat, pyyhkijänsulat ja öljyt sekä tekemään muut pikkuhuollot.


84. Kilpailuta bensa-asemat tai hae halpaa bensaa Venäjältä.


85. Kilpailuta autohuollot. Auton huoltojen ja auton korjausten kilpailuttaminen on ollut vaikeaa, mutta onneksi on *AutoJerry. Suosittelen lämpimästi tätä kilpailutussivustoa.


86. Edelliseen liittyen – korjauta ja huollata autosi säännöllisesti. Jos et ymmärrä autojen päälle etkä aio oppia lisää, jätä auto ammattilaisen käsiin. ”Tein itse ja säästin” on joskus kohtalokasta…


87. Aja niin vähän kuin mahdollista, sillä omilla jaloilla liikkuminen on edullisempaa, ekologisempaa ja terveellisempää. Jos ajat, pyri hoitamaan monta asiaa samalla kertaa, tai ottamaan joku kyytiin (ehkä bensarahaa vastaan).


88. Kylmäkäynnistys vie polttoainetta. Kun lämpötila on +5, ala käyttää lohkolämmitintä. 30 min riittää, kovalla pakkasella tunti. Hanki ajastin tai kaukosäädin.


89. Osta käytetty auto, ja rahoita se mieluummin pankkilainalla kuin korkeakorkoisella rahoituksella. Kysy mahdollisuudesta työsuhdeautoon, tai myy autosi maalipinta mainostilaksi.


90. Tai jätä auto ostamatta, ja tutustu yhteiskäyttöautoihin, esim. go now!. Riittäisikö Uber tai auton vuokra satunnaista auton tarvetta varten? Melkein kaiken voi vuokrata!Säästövinkit / Muut säästövinkit


82. Tutustu konmaritukseen, eli turhien tavaroiden karsimiseen. Yritä muuttaa itsellesi tarpeettomat tavarat rahaksi. Melkein mitä vain voi myydä oikealla hinnalla. Käytetyille pikkuhousuille ja jopa vessapapereillekin on omat myyntikanavansa. Ehkä saat myydyksi myös hevosesi kakkaa, ylijääneitä servettejä, kaljatölkin avausnipsuja tai avatun vaippapaketin?

83. Vapaaehtoinen lapsettomuus. Lapseen kuluu 18 vuoden aikana paljon rahaa ja lasta voi joutua tukemaan taloudellisesti myöhemminkin. Ote lltasanomista:

"Ruotsalainen Swedbank on laskenut hintalapun lapselle. Sen mukaan lapsi maksaa 18 ensimmäisen elinvuotensa aikana vanhemmilleen kaikkiaan miljoona kruunua eli 90 000 euroa. Asiasta kertoo Dagens Industri -lehti." Miehen steriloinnin hinta julkisella on vain noin 180 €.

84. Tämä neuvo sotii etiikkaani vastaan, mutta vaatteita ja villasukkia ei kannata tehdä itse eikä korjata (varsinkaan korjauttaa!), ellei löydä kirpputorilta halpoja kankaita, vetoketjuja ja lankoja. Villalankaa voi tietty purkaa vanhoista villavaatteista. Kaupasta ostetut ompelutarvikkeet ja langat ovat usein kalliimpia kuin uusi vaate, ja suutari tai räätäli veloittaa yleensä enemmän kuin uuden tuotteen hinta olisi...


85. Älä teetä testamenttia lakimiehellä, vaan tutustu mallipohjiin netissä ja hanki kaksi puolueetonta todistajaa esimerkiksi tuttavapiiristäsi. Esimerkiksi pankkivirkailija ei virkansa puolesta voi todistaa testamenttiasi.


86. Älä maksa perukirjan teosta ja perinnönjaosta turhaan. Sen voi tehdä itse lähes ilmaiseksi, ja perukirjanetissa.fi pulittaa vain 24€. Tämä palvelu on ratkaisu siihen, miten tehdä perunkirjoitus halvalla.


87. Älä lottoa. Loton palautusprosentti on noin 41,1 ja päävoiton todennäköisyys on 0,0000053638 %. Jokainen suomalainen kuitenkin laittaa rahapeleihin (pääasiassa Lottoon ja hedelmäpeleihin) keskimäärin 500 euroa vuodessa. Ei ihme, että Veikkaus tekee jättivoitot joka vuosi.


88. Kilpailuta, kilpailuta ja kilpailuta. Opettele kriittisesti. Vaikka joku sanoo, että tämä on viimeinen tilaisuus ja muualta et saa halvemmalla, älä anna naruttaa itseäsi. Voit löytää saman palvelun jostain halvemmalla, jos saat sen vaikka oppilastyönä, tai ehkä joku myy samaa tuotetta käytettynä?Säästövinkit / Matkustaminen


89. Suosi äkkilähtöjä.


90. Kilpailuta lennot ja hotellit esimerkiksi *Momondo-sivustolla.


91. Älä lomaile kotimaassa. OK, tämä ei ole ekologinen vinkki, mutta kaikki on Suomessa niin kallista.


92. Tinkaa ja opettele edes pari sanaa paikallista kieltä tingataksesi paremmin.


93. Matkusta vain käsimatkatavaroilla. Moni lentoyhtiö veloittaa ruumaan menevästä tavarasta, ja joka kilo vähemmän matkatavaroita säästää polttoainetta. Tästä ekovinkistä kertoi Yle: ”jos jokainen Finnairin matkustaja pakkaisi kilon vähemmän matkatavaraa mukaansa, säästyisi vuodessa 1,2 miljoonaa kiloa lentopetrolia. Tällä määrällä lentäisi 20 lentoa Helsingin ja Tokion välillä”.


94. Jos matkustat edulliseen maahan, ota äskeisestä vinkistä huolimatta mukaan tyhjä matkalaukku, tai osta halpa kassi paikan päältä. Täytä se halvalla tiskiaineella, elektroniikalla, säilykkeillä, viinillä, pähkinöillä tai tupakalla. Ota toki huomioon tulli ja ajankohtaiset tuontirajoitukset. Esimerkiksi Gibraltar on tähän asti ollut hyvä paikka ostaa tupakkaa (Marlboro noin 3,5€ aski), joten matka Euroopan eteläisimpään pisteeseen kannattaa, jos lomailee Aurinkorannikolla. Itä-Afrikasta taas saa halvalla sahramia. Kultaa haetaan muun muassa Dubaista.


95. Kauneus- ja terveysturismi. Permanentti ja silikonirinnat Tallinnasta, hammasimplantit Unkarista jne.


96. Jätä kalliit matkaoppaat ostamatta ja selaa netistä vinkkejä.


97. Jotta pääset nettiin ulkomailla, etsi ilmaista wifiä tarjoavia hotelleja ja kahviloita. Jos haluat soitella muitakin kuin whatsapp-puheluita, harkitse paikallisen prepaid-liittymän ostamista.


98. Matkusta sesongin ulkopuolella.


99. Pidä mahdolliseen alennukseen oikeuttavat kortit mukana ulkomailla, esimerkiksi opiskelijakortti tai todistus seniori-iästä.


100. Kilpailuta ulkomaillakin, niin ruokakaupat, ravintolat kuin retkien järjestäjätkin. Vältä syömistä turistirysissä, niissä on yleensä ylihintaista mättöä. Pyri liikkumaan kuten paikalliset, eli etsi tietoa minibusseista, paikallisjunista tai esimerkiksi mopotakseista.Säästövinkit / Shoppailu tai ostokset ylipäätään


101. Säästä kuitti. Tarkasta paperikuitti tai sähköinen kuitti heti kaupassa. Saitko kaikki alennukset? Otitko vahingossa väärän tuotteen?


102. Säästä kuitti myös siksi, että voit tarvittaessa palauttaa tuotteen tai lähettää sen takuuhuoltoon.


103. Pidä kirjaa siitä, mikä ruokakauppa ja mikä päivittäistavaroita myyvä kauppa on halvin. Elintarvikkeiden hinnat S-ryhmässä tarkastat kätevästi Foodiesta. Säästät aikaa, kun sinun ei tarvitse aina muistella, missä olikaan halvin oliiviöljy, ja pitikö paristot ostaa Ikeasta, Tokmannista vai Biltemasta. Biltema on muuten monissa keittiö- ja puutarhatarvikkeissa Tokmannia halvempi. *Hintaopas.fi on puolueeton hintavertailusivusto, jolla pääset vertailemaan niin kodinkoneiden, tietokoneiden, Legojen kuin vaikkapa piilolinssien hintoja.


104. Osta netistä, vaikka se on ehkä vähän moraalitonta. Jos kuitenkin haluat vain säästää rahaa, osta ulkomaisista nettikaupoista se, mitä et käytettynä saa. Ebaytä parjataan suotta, itse olen asioinut vuosia ja saanut rahat helposti takaisin, jos tuotetta ei ole koskaan tullut. Näin on käynyt toki vain aniharvoin. Ikinä en ole pettynyt tuotteeseen. Lue artikkelini aiheesta täältä.


105. Suosi kirpputoreja, kierrätyskeskuksia, tavaranvaihtopiirejä ja tavaranlainaamoja. Kirjastosta voi lainata pianoa, ompelukonetta tai vaikka sauvakävelysauvoja. Mitä vain voi vuokrata: asuntoautoa, matkarattaita, tai kameroita. Osta siis niin vähän kuin mahdollista.


106. Mieti, onko esimerkiksi IKEAan halvempi ajaa, vai tilata tuotteet kotiinkuljetuksella.


107. Suunnittele koti- ja ulkomaan matkat sen perusteella, voitko ostaa samalla jotain vaikka tehtaanmyymälästä.


108. Tinkaa Suomessakin. Jos haluat jotain halvemmalla, sano se. Kysy, älä missään nimessä vaadi, alennusta. Tiedustele myös kaupanpäällisiä (jos ostoksesi ei ole ihan parin euron luokkaa) tai ilmaista kotiinkuljetusta. Kysy, jos mallikappaleita tai palautustuotteita myytäisiin halvemmalla. Joitain palveluja voi saada halvemmalla, jos joustaa päivästä tai kellonajasta - esimerkiksi muuttofirman palveluja.Hevosharrastusta ei suotta haukuta kalliiksi.
Hevosharrastusta ei suotta haukuta kalliiksi.


Säästövinkit / Harrastukset


109. Edellä jo mainitsin turhien kuntosalikorttien ja kalliiden joogastudioiden korvaamisen esimerkiksi Yogaialla tai jumppa-DVD:illä. Jos liikunta on hauskempaa porukassa, voi kansalaisopiston tarjonnasta löytyä halpa liikuntaryhmä. Niistä saa usein myös työttömyysalennusta. Esimerkiksi joogastudiot ovat usein halvempia ulkomailla. Tutustu myös joogaretriitteihin ulkomailla.


110. Vesijuoksu ja -jumppa sopivat lähes kaikille. Uimahalliin voi päästä halvemmalla aamuvarhain, tai ne voivat myöntää eläkeläis- tai työttömyysalennuksia.


111. Tutustu seurakuntasi ilmaistarjontaan. Seurakunnat järjestävät muun muassa retkiä, parisuhdeterapiaa, ilmaisia tai edullisia ruokailuja ja runsaasti erilaisia tapahtumia.


112. Kulttuurista voi päästä nauttimaan huokeasti. Museoissa on ilmaispäiviä ja esimerkiksi teattereissa erilaisia alennuksia. Jälleen kerran: ota selvää ja etsi tietoa. Lue ilmaisjakelulehtiä tai liity paikkakuntasi puskaradio-ryhmään somessa.


113. Ilmaisjakelulehdistä ja mainoksista selviää myös se, mistä saa milloinkin mitä halvalla. Mainospostista selaan aina Tokmannin viikkotarjoukset, varsinkin harrastevälineiden osalta.


114. Kirjastot. Ota kirjastopalveluista kaikki irti. Lue aikakauslehdet, katsele elokuvat ja osallistu kulttuuritarjontaan. Saa ilmaista tietokoneapua ja leiki veloituksetta vaikka 3D-tulostimella. Tulostinta ja skanneriakin saa käyttää pikkurahalla. Jos pissattaa, pääset kirjastossa ilmaiseksi vessaankin. Tämä siis koskettaa lähinnä kaukana kotoa olevia, vaikka tiedän tapauksia, joissa pikku hätä on kustannussyistä hoidettu kotioloissakin puskaan ja isoa hätää varten on käyty aina kirjastossa.


115. Tienaa harrastuksella tai osallistu vapaaehtoistoimintaan. Esimerkki harrastuksella tienaamisesta on esimerkiksi bloggaaminen (lue lisää ammattimaisesta bloggaamisesta *täältä), koirien ulkoilutus tai mustikan poiminta myyntiin. Vapaaehtoisena voit päästä esimerkiksi kävelylenkille mummon tai maahanmuuttajaäidin kanssa, tai leipomaan naisteniltaa varten. Voit tukea itsellesi tärkeitä yhdistyksiä, ilotella kesäteatterissa tai kokea musiikin iloa kirkkokuorossa.VIELÄ 16 SEKALAISTA TAPAA SÄÄSTÄÄ RAHAA


116. Näe tavara uudessa valossa. Virtsa nurmikon lannoitteena, tyhjä vesipullo maljakkona, rikkinäinen sisäkumi erinomaisena paikkausmateriaalina jne.


117. Vastusta kertakäyttötavaraa. Vaihda tamponi kuukuppiin, suosi kestovaippoja ja ota retkelle mukaan melamiiniastiat.


118. Ennen kuin muutat, kokeile vaihtaa huonekalujen paikkaa, tutustu vaikka feng shuihin tai palkkaa sisustussuunnittelija. Vanhasta kodista voi vähällä vaivalla tulla kuin uusi. Hanki lisätilaa konmarittamalla ja luopumalla kaikesta turhasta.


119. Muuta ulkomaille, vaikka osa-aikaisestikin. Ehkä voit alkaa tehdä etätöitä, tai houkutella yrityksesi perustamaan sivukonttorin Espanjaan tai vaikka Kauko-Aasiaan? Myös muut kuin puhelinmyyntifirmat tekevät niin.


120. Huolla tavarasi, eli lankkaa kenkäsi, poista pölyt tietokoneesta ja rasvaa polkupyörän ketjut.


121. Huolla itsesikin: stressi johtaa burn outiin, liikunnan puute sydän- ja verisuonisairauksiin ja hampaiden lankaamisen laiminlyönti kalliisiin hammaslääkärikäynteihin.


121. Lopeta röökinpoltto ja tissuttelu. Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina.


122. Älä lähetä joulukortteja, vaan whatsapp-viesti. Elma-mummi 90 vee voi olla poikkeus.


123. Muuta kommuuniin tai hanki kämppis – joissain kaupungeissa voi olla mahdollisuus ruveta myös ns. sosiaaliseksi isännöitsijäksi ja saada vuokran alennusta vanhuksia tai esimerkiksi kehitysvammaisia naapureita auttamalla.


124. Maksa laskut ajallaan. Viivästyskorot ja perintäkulut ovat turhia menoeriä. Tutustu Mobify-palveluun, niin saat laskuistasi bonusta. Laskuille voi usein pyytää maksuaikaa. Pyri välttämään myös pysäköinti- ja ylinopeussakkoja.


125. Tutustu AirBnB-sivustoon sekä *Interhome.fi-sivustoon ja majoitu halvalla. Ehkä voit vuokrata omaa kotiasi, mökkiäsi tai vierasmajaa? Tässäpä mahdollisuus tienata!


126. Säästä puhelin- ja postikuluissa lähettämällä sähköpostia.


127. Hanki ilmainen lounas ja luovuta verta. Kierrä myös vaali- ym. tapahtumat ilmaisten kuulakärkikynien toivossa.


128. Kilpailuta remontit ja muista kotitalousvähennys. Remontit voi helposti kilpailuttaa osoitteessa urakkamaailma.fi ja kotitalousvähennyksellä saa työn osuudesta jopa 40 % pois 2250€ asti (v. 2021). Omavastuuosuus on 100€, joten pikkusummista kannattaa hakea vähennystä vain toisen puolison nimiin. Isommista summista voivat molemmat puolisot hakea kotitalousvähennystä saaden verovähennyksiä jopa 4500€.


129. Muista myös muut verovähennykset, kuten ammattiliittojen jäsenmaksut ja työmatkakulut. Pienituloinen, jolla on paljon lääkekuluja, voi saada veronalennusta vähentyneestä veronmaksukyvystä johtuen. Jos omistat metsää, hankkiudu ALV-velvolliseksi, niin saat 24% takaisin esimerkiksi uudesta kännykästä, kumisaappaista ja tietokoneesta.


130. Yksi kosmetiikkavinkkí vielä: palasaippua tai ainakin nestesaippuan täyttöpussi saippuapumppuun.Bonusvinkki: lisää säästövinkkejä voit lukea osoitteesta https://fiksukuluttaja.fi/saastaminen/saastovinkit/Kaikissa tuloluokissa kipuillaan rahan riittämisen kanssa


Rahaa pitäisi saada säästöön, mutta se tuntuu mahdottomalta; meneehän kaikki raha kädestä suuhun, ja loppukuu ennen palkkapäivää eletään joko luottokortilla tai kaurapuurolla.


Pienipalkkainen ihmettelee, miten viisi-kuusitonnia kuussa tienaava edes kehtaa valittaa rahanpuutetta.


Pienituloinen on oppinut tulemaan toimeen pienillä tuloilla, eikä jaksa ymmärtää, miten monen tonnin kuukausipalkka voi kadota taivaan tuuliin.


Osa näistä 130 säästövinkistä ei edustakaan mitään uutta tyypilliselle pienituloiselle.


On kuitenkin karu tosiasia, että sitä mukaa kun tulot kasvavat, kasvavat myös menot.


Tämä ei ole luonnonlaki, vaan liittyy ihmisen kulutuskäyttäytymiseen ja ajatusmalleihin siitä, miten ”kuuluu” elää.


Isopalkkaisenkaan ei ole pakko asua omistusasunnossa, mutta jos hän jää vuokralle, hän voi kohdata ihmettelyä.


Kollegat, sukulaiset ja tuttavat voivat kummeksua vuokralla asumista, mitä pidetään joko pakkorakona tai hieman outona, ehkä vapaaehtoiseen lapsettomuuteen kaukaisesti rinnastettavana olevana valintana.


Moni menestyvä ja hyvin tienaava ihminen silti asuu vuokralla, sillä se pelastaa monista omistusasuntoon liittyvistä kahleista.


Tämä oli vain esimerkki siitä, että tulotason noustessa ihminen saattaa kokea perustelluksi hankkia omistusasunnon ja uuden auton, ehkä jopa kesämökinkin, ja koska näiden statussymbolien ylläpitoon uppoaa kuukausitasolla paljon rahaa.


Isotuloisella voi olla paljon velkaa, minkä lyhennykset vähentävät nettopalkasta käteen jäävää osaa, tai hänellä saattaa olla niin suurisuuntaisia tulevaisuuden suunnitelmia, että hän haluaa laittaa sivuun niin suuren osan palkastaan kuin mahdollista.


Siksi säästövinkit, kuukausibudjetin tekeminen ja oman kulutuskäyttäytymisen kriittinen arviointi ovat tarpeen riippumatta siitä, onko nettopalkka 1500 vaiko 5100 euroa.